Pannukahvi

Kohteesta Kahwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pannukahvi on nimensä mukaisesti kahvipannussa valmistettua kahvia. Pannukahvia voidaan voidaan valmistaa periaatteessa missä tahansa lämpöä kestävässä astiassa joko nuotiolla tai hellalla. Kahvin valmistamiseen pannussa liittyy useille erityistä nostalgiaa, jopa niille, jotka eivät ole eläneet aikakaudella, jolla pannukahvia valmistettiin enemmän sähköisten keittimien ollessa vielä harvinaisia. Pannukahvin valmistamiseen käytetään karkeampaa jauhatusta kuin muihin kahvinvalmistusmenetelmiin, koska purut ovat pitkään kosketuksissa veden kanssa. Jauhetun kahvin pinta-alaa pitää siksi vähentää, ettei kahvista tule liian kitkerää.

Valmistus

  1. Ensin laitetaan raikasta vettä puhdistettuun
    kahvipannuun, tai muuhun astiaan jossa kahvi halutaan valmistaa.
  2. Sitten vesi kiehautetaan
  3. Kun vesi alkaa kiehua, otetaan pannu pois liedeltä
  4. Seuraavaksi laitetaan karkeaksi jauhettua
    kahvijauhetta n. 7 grammaa/1 dl vettä
  5. Kahvijauhetta ei sekoiteta veteen, vaan pannu
    laitetaan uudelleen lämmölle kunnes vesi "kuplahtaa" kerran.
    • HUOM! Älä keitä vettä enää purujen lisäämisen jälkeen.
      Tuloksesta tulee muuten erittäin kitkerä!
  6. Nyt kahvin pinnalla pitäisi olla täyteläistä ruskeaa
    vaahtoa, joka syntyy kahvin rasvoista.
  7. Kahvin annetaan asettua, että purut laskeutuvat
    pannun pohjalle, jotta kahvin voi tarjoilla.

Vinkkejä

  • Ennenvanhaan tavattiin laittaa pannun hyppysellinen
    suolaa peittämään kitkeryyttä.
  • Kahvin sekaan saatettiin myös "heittää" sekaan
    loraus kylmää vettä, joka laskeutuu pohjalle, ja vie purut mukanaan.