Kahvisanasto

Kohteesta Kahwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö


A

Arabica: Kahvilaji.

D

Distribuutio: kuvaa kahvipartikkelien orientaatiota eli sitä, miten ja minne kahvipartikkelit ovat asettuneet suodattimessa.

E

Espresso: Valmistusmenetelmä ja juoma, jossa vesi painetaan korkealla paineella hienoksi jauhetun kahvin läpi.

L

Latte: Caffè Latte on espressosta ja vaahdotetusta maidosta valmistettu juoma, jossa on vaahdotettua maitoa enemmän kuin cappuccinossa.

Latte art: Maitovaahdon kaataminen kahvin joukkoon siten, että pinnalle muodostuu koristeellinen kuvio.

Lämpösurffaus: Uuttolämpötilan vakioiminen käynnistämällä uutto tietyn ajan kuluttua termostaatin kytkemisestä.

P

PID: Lyhenne sanoista proportional integral derivative. Espressokeittimissä tarkka lämpötilasäätö.

R

Ristretto: Lyhyt espresso.

Rio-y: Neljästä homelaadusta johtuva sivumaku joissakin maassa kuivatuissa riolaisissa kahveissa. Makua tavoitellaan itämaisiin kahveihin.

Robusta: Kahvilajike

T

Tampperi: Pyöreä varrellinen painin, jolla kahvi tiivistetään esapressokeittimen sihtiin.

U

Uuttosuhde: Kahvijauheen ja lopputuotteen painon suhdeluku.

W

WDT: (Weiss Distribution Technique eli Weissaus) Kahvijauheen tasoittaminen ja paakkujen rikkominen ohuella tikulla tai neulalla.