Kahviohjeet

Kohteesta Kahwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Espresso

Espresso valmistetaan espressomenetelmällä. Se nautitaan sellaisenaan tai käytetään eri maitokahveissa ja juomasekoituksissa.

  • Kahvijauhetta 6-8 grammaa
  • Juoman tilavuus 17-33 ml (sisältäen creman)
  • Juoman massa 10 - 20 grammaa
  • uuttosuhde 40% - 60%
  • Uuttoaika n. 30 s

Tuplaespresso tai Doppio/Double

Tuplaespresso valmistetaan espressomenetelmällä. Se nautitaan sellaisenaan tai käytetään eri maitokahveissa ja juomasekoituksissa. Tavalliseen espressoon verrattuna kahvijauheen määrä ja juoman tilavuus on kaksinkertainen.

  • Kahvijauhetta 12 -18 grammaa
  • Juoman tilavuus 40 - 76 ml (sisältäen creman)
  • Juoman massa 20 - 45 grammaa
  • Uuttosuhde 40% - 60%
  • Uuttoaika n. 30 s

Ristretto

Ristretto (italiaksi "kiristetty") valmistetaan espressomenetelmällä yleensä tuplafiltterillä yhteen kuppiin. Se nautitaan sellaisenaan tai käytetään eri maitokahveissa ja juomasekoituksissa. Tavalliseen tuplaespressoon verrattuna tilavuus on pienempi ja juoma voimakkaampi. Kahvi jauhetaan hienommaksi kuin espressossa.

  • Kahvijauhetta n. 14 g
  • Juoman tilavuus n. 45 ml
  • Uuttoaika n. 30 s

Lungo

Lungo (italiaksi "pitkä") valmistetaan espressomenetelmällä laskemalla saman kahvimäärän (sinkku tai tuplafiltteri) läpi tyypillisesti kaksi kertaa enemmän vettä kuin normaalisti tehden espressosta pitkän. Lungo on laimeampi kuin tavallinen espresso, mutta kitkerämpi, koska kun purujen läpi lasketaan enemmän kuumaa vettä, se irrottaa kitkeriä makuaineita, joita tavallinen uutto ei irrottaisi.

  • Kahvijauhetta 6 - 8 grammaa
  • Juoman tilavuus 50 - 60 ml
  • Uuttoaika n. 50 - 60 s