Kahvi

Kohteesta Kahwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kahvipapuja saadaan kahvipensaan marjoista. Erilaisia kahvilajeja on useita ja ne kaikki kuuluvat Coffea -sukuun, joka on peräisin (trooppisesta) Afrikasta. Kaupallisesti tärkeimmät näistä ovat Arabica (Coffea arabica) sekä Robusta (Coffea canephora). Kolmas kaupallisesti hyödynnetty, mutta edellisiä huomattavasti harvinaisempi laji on Liberica (Coffea liberica) alle 1% osuudellaan. Sekä Arabicasta että Robustasta on olemassa lukuisia erilaisia lajikkeita.

Arabica

Arabica on kahvilajeista aromikkain ja arvostetuin. Se on muihin kahvilajeihin nähden jo kromosomitasolla erityinen: kaikissa muissa kahvilaijeissa on 22 kromosomia, kun taas Arabicassa näitä on 44, eli kaksinkertainen määrä. Nykytietämyksen mukaan Arabican arvellaan olevan alle miljoona vuotta sitten tapahtunut luonnollinen risteymä lajeista Coffea eugeniodes ja Coffea canephora. Arabica on itsepölytteinen, mutta vaatelias ja herkkä erilaisille taudeille.

Tunnettuimpia arabicalajikkeita

Osa kahvilajikkeista on levinnyt maailmanlaajuiseen viljelyyn. Vanhin muodoista on Typica, joka levisi Jemenistä aasiaan 1600-luvulla ja keskiamerikkaan 1700-luvun aikana. Seuraavassa on listattu joitakin yleisimpiä lajikkeita sekä niille tyypillisiä esiintymisalueita.

  • Typica (kaikkialla)
  • Bourbon (kaikkialla)
  • Kona (Havaiji)
  • Blue Mountain (Jamaica)
  • SL28 (Kenia)
  • Harar (Etiopia)
  • Yirgacheffe (Etiopia)
  • Limu (Etiopia)
  • Caturra (kaikkialla)
  • Catuai (Brasilia)
  • Catimor (kaikkialla)

Robusta

Robusta ei ole niin aromikas kuin Arabica, mutta vastustuskykyisempi kasvitaudeille ja vaatimattomampi kasvuolosuhteiden suhteen. Lisäksi Robustassa on Arabicaa enemmän kofeiinia ja nämä kaikki seikat tekevät siitä kaupallisesti hyödyllisen lajikkeen. Robusta on kasvina ristipölytteinen. Robustan maine huononmakuisena johtuu pääosin heikoista prosessointimenetelmistä raakapapujen valmistuksen yhteydessä. Laadukasta robustapapua saatetaan hyvinkin käyttää pieninä määrinä kahvisekoituksissa lisäämään kofeiinipitoisuutta ja varsinkin espressosekoituksissa cremaa.

Katso myös