Jauhaminen

Kohteesta Kahwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hyvän kahvikupposen synnyttäminen ei ole mahdollista ilman tuoretta kahvia. Oleellisesti muuta ei tarvitakaan - jo yksinkertaisella pannulla voi päästä erinomaiseen lopputulokseen, mikäli vain itse kahvijauhe on tuoretta ja laadukasta.

Useimmiten paras tapa tuoreen kahvin saamiseksi on tuoreiden kahvipapujen jauhaminen ennen kahvin valmistusta. Joillekin menetelmille kahvin jauhaminen itse on ainoa mahdollinen tapa riittävän tuoreen jauheen valmistamiseksi. Mitä hienommaksi kahvi jauhetaan, sitä voimakkaammin ja nopeammin mm. happi pääsee sen laatua heikentämään. Koska paineessa toimivia valmistusmenetelmiä varten tarvitaan yleensä hyvin hienoa jauhetta ja pienetkin muutokset jauheen rakenteessa vaikuttavat suuresti valmistukseen, on kahvimylly tästä syystä välttämättömyys laadukkaaseen espressoon. Muunkinlaisessa kahvinvalmistuksessa mylly tuo huomattavan laadullisen parannuksen jo yksistään siitä syystä että se avaa mahdollisuuden tutustua huomattavasti suurempaan kahvilaatuvalikoimaan - laadukkaimpia kahveja ei välttämättä edes saa valmiiksijauhettuina.

Terämyllyt ja silppurit

Halvimmat sähkökäyttöiset kahvimyllyt ovat terämyllyjä. Terämyllyssä kahvipavut asetetaan kammioon, jossa pyörivät terät silppuavat niitä niin kauan kuin myllyä käytetään. Terämyllyt toimivat siis samalla tavoin kuin keittiön yleisilppurit - ei olekaan yllätys, että esimerkiksi yrttisilppureita mainostetaan myös kahvinjauhamiseen sopiviksi.

Terämylly epäilemättä saa kahvin silputtua pieneksi jauheeksi. Kyse on kuitenkin silppuamisesta, eikä jauhamisesta. Silppuaminen tuottaa paljon hienoa pölyä, joka kitkeröittää kahvin. Ylipäänsä jauheen laatu on hyvin huono: mukana on kaikenlaisia hitusia pölystä pavunpuolikkaisiin. Aggressiivinen toimenpide myös helposti kuumentaa kahvia, jolloin että sen maku kärsii. Sopivan jauhatuskarkeuden saavuttaminen toistettavasti on hankalaa, koska varsinaista karkeuden säätöä ei ole, vaan jauhamista jatketaan kunnes silmämääräisesti sopiva karkeus on saavutettu.

Terämyllymalleja

<mallit>

Levymyllyt

Paremmat sähkökäyttöiset myllyt sekä lähes kaikki käsikäyttöiset myllyt ovat levymyllyjä. Levymyllyssä kahvipavut kulkevat kahden jauhinpinnan välistä, jolloin ne murskautuvat tai leikkautuvat kahvijauheeksi. Säätämällä pintojen välistä etäisyyttä voidaan kahvijauheen karkeutta säädellä helposti ja toistettavasti.

Levymyllyissä käytettäviä jauhimia on kahdenlaisia. Useimmissa sähkökäyttöisissä myllyissä jauhimet ovat kaksi pyöreää levyä, mutta käsikäyttöisissä myllyissä sekä suuremmissa sähkömyllyissä jauhinterät ovat kartiomaiset.

Käsimyllymalleja

Sähkökäyttöisiä levymyllymalleja

Teolliset mylly

Teollisessa tuotannossa esiintyy myös myllyjä joissa kahvi jauhetaan kahden toisiaan vasten pyörivän sylinterin välissä. Näitä sylinteripareja on tyypillisesti useita peräkkäin ja ne hienontavat kahvin asteittain haluttuun karkeuteen. Tällä ratkaisulla saavutetaan erittäin tasalaatuinen lopputulos, mutta tällainen toteutus on luonnollisesti tilaa vievä.

Oikea mylly kullekin valmistusmenetelmälle

Hieman yllättävää ehkä on että hyvä espressomylly ei olekaan paras vaihtoehto muille valmistusmenetelmillä ja päinvastoin. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä syystä että espresso ja muut valmistusmenetelmät vaativat erilaiset kahvihiukkasjakaumat. "Perinteiset" menetelmät kuten suodatin ja pressopannu pitävät mahdollisimman tasalaatuisesta jauhatuskarkeudesta jotta uuttuminen olisi tasaista. Espressomenetelmässä taas tarvitaan jauheen joukossa sen keskimääräistä jauhatuskarkeutta huomattavasti hienompaa jauhetta jotta suuressa paineessa tapahtuva uuttuminen saadaan tarpeeksi hitaaksi yliuuttamatta kahvia. Tämän karkean ja hienon jauheen suhde toisiinsa nähden on lopputuloksen kannalta erittäin merkittävä ja se asettaa suurimpia vaatimuksia espressomyllylle ja varsinkin sen terille.