Alkoholijuomaohjeet

Kohteesta Kahwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Irish Coffee

Irish Coffee lienee tunnetuin kahvipohjainen alkoholijuoma. Alkuperäisen ohjeen on kehittänyt baarimestari Joe Sheridan toisen maailmansodan jälkeen. Hän työskenteli Shannonin lentoaseman baarissa Irlannin länsirannikolla ja halusi kehittää juoman, joka virvoittaa sen aikaisten kylmien lentomatkojen hyydyttämät matkustajat. Irish Coffee tuli maailmankuuluksi vasta, kun sanfransiscolainen ravintola Buena Vista ryhtyi tarjoamaan siitä.

Alkuperäinen resepti oli vahva, koska se sisälsi noin 5 cl viskiä. Alunperin juomassa käytettiin tavallista valkoista sokeria, mutta nykyään yleensä käytetään tummaa sokeria (tai fariinisokeria) sen tuoman lisäaromin vuoksi. Juomaan saatetaan myös lisätä kahvilikööriä ja joskus kermaan sekoitetaan teelusikallinen vihreää minttulikööriä. Joissakin muunnelmissa kahvin sijasta käytetään espressoa. Kermavaahdon ja sokerin määrä on ollut yleensä aina oman maun mukainen ja vaihtelee joskus melko suurestikin.

Juoma rakennetaan keskikokoiseen lasiin, joka soveltuu kuumien juomien tarjoamiseen. On sanomattakin selvää, että hyvä Irish Coffee syntyy vain hyvästä ja juuri keitetystä kahvista. Irlantilaista viskiä ei voi korvata muilla viskeillä.


Perinteinen:

  • 5 cl irlantilaista viskiä
  • 1 tl sokeria
  • kuumaa mustaa ja vahvaa kahvia
  • kermavaahtoa

Sokeri ja kahvi kaadetaan lasiin, annetaan sokerin sulaa kunnolla ja lisätään viski. Koristeeksi suuri nokare jääkylmää kermavaahtoa.


Muunneltu versio:

  • 2 cl irlantilaista viskiä
  • 1 cl kahvilikööriä (kuten Kahlua)
  • 10 cl kuumaa mustaa kahvia
  • 3 cl kermavaahtoa
  • sokeria

Kaada kahvi ja alkoholi lasiin ja makeuta maun mukaan. Laita kerma kevyesti juoman pinnalle. Jos korvaat viskin tequilalla, juoman nimi on Mexican Coffee.


Irish '49

  • 1,5 cl Baileys'iä
  • 1 cl Irish Mist'iä
  • 10 cl kuumaa mustaa kahvia
  • 1 cl vispikermaa
  • sokeria

Rakenna mukiin tai kuumajuomalasiin ja makeuta maun mukaan.


Café Disaronno

  • 1,5 cl Amaretto di Saronnaa
  • 10 cl kuumaa mustaa kahvia
  • sokeria
  • 2 cl kermavaahtoa

Rakenna lasiin ja makeuta maun mukaan, laita kermavaahtoa juoman pinnalle. Päällimmäiseksi kolme kahvipapua.


Henrik III:n kahvi

  • 0,5 cl Gallianoa
  • 0,5 cl Kahluaa
  • 0,5 cl Grand Marnier'ia
  • 0,5 cl Brandya
  • 10 cl kuumaa mustaa kahvia
  • 6 cl kermavaahtoa
  • sokeria

Reunusta lasi sokeriliemellä ja sokeriin sekoitetulla kanelilla. Rakenna lasiin ja makeuta maun mukaan. Laita kermavaahto päällimmäiseksi.


Toledolainen kahvi

  • 1,5 cl Baileys'iä
  • 1,5 cl Kahluaa
  • 1 tl suklaasiirappia
  • 10 cl kuumaa mustaa kahvia
  • 1 cl vispikermaa
  • sokeria

Rakenna mukiin ja makeuta maun mukaan.


Rumba

  • 1,5 cl Baileys'iä
  • 1,5 cl tummaa rommia
  • 10 cl kuumaa mustaa kahvia
  • 1 cl vispikermaa
  • sokeria

Rakenna mukiin ja makeuta maun mukaan.


Tijuanalainen kahvi

  • 2 cl Kahluaa
  • 10 cl mustaa kuumaa kahvia
  • 4 cl kevyesti vispattua kermaa
  • sokeria

Rakenna lasiin ja makeuta maun mukaan. Sekoita reippaasti niin että vaahto muodostuu juoman pinnalle. Sirottele pinnalle jauhettua kanelia.


Musta Maria

  • 1,5 cl Tia Mariaa
  • 1,5 cl tummaa rommia
  • 10 cl kuumaa mustaa kahvia, makeutettu maun mukaan

Rakenna mukiin. Voidaan myös tarjoilla kylmänä: ravista ja kaada jäillä täytettyyn isoon viinilasiin


Café d´Amour

  • 2,5 cl konjakkia
  • 10 cl kuumaa mustaa kahvia
  • puolen sitruunan mehu
  • 1 kanelitanko
  • sokeria maun mukaan

Reunusta muki sitruunalla ja sokerilla. Kiehauta nopeasti pienellä pannulla muut aineet paitsi konjakki. Kuumenna ja sytytä konjakki tuleen liemilusikassa, kaada se kahviin ja sammuta. Siivilöi mukiin. Jos pannulle lisätään ennen kuumentamista yksi neilikka ja puolikkaan appelsiinin mehu, juoma on nimeltään Café Brulot. Tällaisessa mukissa ei pitäisi olla sokerireunusta.


Isoisän kahvi

  • 2 cl brandya
  • 1 cl mantelilikööriä
  • 10 cl kuumaa espressoa, makeutettu maun mukaan

Lämmitä pienessä pannussa, kaada mukiin kuumana.


Kahvikaisa

  • 1 cl Kahluaa
  • 1 cl Grand Marnier'ia
  • 10 cl kuumaa mustaa kahvia
  • 3 cl kermavaahtoa
  • sokeria

Kaada kahvi ja liköörit lasiin ja makeuta maun mukaan. Laita varovasti kerma juoman pinnalle, käytä kevyesti vispattua kermaa tai hätätilassa tuubista pursotettavaa kermavaahtoa. Sirottele päällimmäiseksi raastettua suklaata.


French coffee

  • 4 cl Calvadosta
  • 1 tl sokeria
  • vahvaa kahvia
  • kermavaahtoa

Kahvi ja sokeri sekoitetaan lasiin, lisätään calvados ja koristellaan kermavaahdolla.


Café Aleksander

  • 2 rkl kaakaolikööriä
  • kylmää vahvaa kahvia
  • kermavaahtoa

Kaada likööri ja kahvi viinilasiin ja sekoita. Kaiken kukkuraksi kermavaahtoa.


Créme de Café

  • 5 cl viskiä
  • 5 cl vahvaa kylmää kahvia
  • 2 dl pehmeää vaniljajäätelöä

Sekoita ainekset tehosekoittimella. Pysäytä sekoitin välillä useita kertoja.


Liekitetty kahvi

  • kahvia
  • rommia
  • sokeripala

Kaada tuoretta, kuumaa kahvia kuppiin ja pane siihen lusikka kuumenemaan. Pane lusikkaan sokeripala ja kaada varovasti rommia päälle niin että sokeri kostuu ja rommia valuu hieman kahviinkin. Sytytä sokeripalan rommi tuleen ja kaada sitten lusikan sisältö kahviin. Mukavaa vaihtelua kahvin juontiin!


Lähteet:

Perinteinen Irish Coffee: Baarimestarin parhaat, Otavan minipokkarit 3, 1972.

Muut: 1000 Cocktailia, Gummerus, 1996