E61 voitelu

Kohteesta Kahwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun


E61-grupon vipumekanismin avaaminen ja voitelu

Ennen vipumekanismin avaamista ja voitelua kannattaa suorittaa takaisinhuuhtelu puhdistusaineella.

Vipumekanismin voitelu on suhteellisen yksinkertainen ja nopea toimenpide. Voitelu vähentää jonkin verran mekaanisten osien kulumista, sekä tekee vivun toiminnasta sulavampaa.

  • Varsinainen toimenpide aloitetaan purkamalla vipumekanismi irti. Ensin irrotetaan kuvassa oikealla näkyvä kampi. Tämä tapahtuu avaamalla päädyssä sijaitseva ruuvi.

E61vipu01.jpg

  • Seuraavaksi irrotetaan esiin tullutta metallitankoa ympäroivä osa, kääntämällä jakoavaimella isommasta kannasta (kuvan tilanteessa vastapäivään) ja vetämällä osa irti. Jakoavain kannattaa suojata esimerkiksi maalarinteipillä tai muulla pehmikkeellä, jottei kromipintaan tule turhia orkosia.

E61vipu02.jpg

E61vipu03.jpg

  • Edellä mainittua osaa poisvedettäessä irtoaa usein myös sen sisällä kulkeva metallitanko. Kyseinen tanko kannattaa joka tapauksessa irrottaa, sillä näin puhdistus ja voitelu helpottuu. Seuraavaksi kuvassa näkyvät osat pyyhitään ja puhdistetaan irtoliasta ja vanhoista rasvoista. Erityisen huolellisesti kannattaa puhdistaa irti ruuvatun osan läpikulkeva reikä - erityisesti siellä sijaitseva tiiviste (näin vältetään tuon tiivisteen vuotaminen uuton aikana). Reiän puhdistaminen sujuu helpoiten vesihanan alla vanupuikolla varovasti hankaamalla. Lopuksi kaikki osat kuivataan huolellisesti, jotta myöhemmin lisättävä voiteluaine tarttuu pintaan kiinni.

E61vipu04.jpg

  • Vipumekanismin irrottamisen jälkeen putsataan myös esille tullut uuttokammio ja sieltä erityisesti ylhäällä ja alhaalla näkyvät tapit, jotka myös tulee kuivata huolellisesti.

E61vipu05.jpg

  • Seuraavaksi voidellaan edellisessä kuvassa näkyvien tappien päät pienellä määrällä tarkoitukseen sopivaa voidetta (ks. tarkemmat tiedot alla). Lisäksi voidetta levitetään ohuelti seuraavassa kuvassa näkyvän osan ylemmän kaariosan "kulmiin" - eli kohtiin, jotka hankaavat uuttokammion tappeja vasten.

E61vipu06.jpg

  • Viimeiseksi voidetta levitetään allaolevan osan reiässä sijaitsevaan tiivisteeseen, sekä reiän suulle (kuvan osaa ei ole vielä puhdistettu). Tiivisteen voitelu pitää huolen, että sisällä kulkeva tanko pääsee liukumaan ja tiivistymään uuton aikana kunnolla. Suuaukon voitelu helpottaa osan paikalleenlaittoa (ja voitelee samalla sisällä olevaa tiivistettä lisää).

E61vipu07.jpg

  • Voitelun jälkeen osat laitetaan takaisin paikoilleen käänteisessä järjestyksessä. Uuttokammioon tulevan tangon takaisinlaittoon voi joutua käyttämään hieman voimaa. Paikoilleenlaitto onnistuu helpoiten asettamalla tanko kammioon hieman vinossa, siten että osan toisella kulmalla painaa uuttokammion jousijännitteistä alatappia alaspäin. Tangon ympärille tuleva osa kannattaa kiertää paikoilleen ensin tukevasti, mutta ei "hampaat irveessä" - näin sen teflontiiviste kestää useamman huoltokerran. Kun vipumekanismi on takaisin kasassa, laitetaan kone päälle ja lasketaan hieman vettä kokeillen vivun toimintaa. Seuraavaksi gruppo tukitaan umpifiltterillä ja koneen annetaan pumpata tätä vasten. Mikäli vipumekanismi vuotaa teflontiivisteen paikkeilta, kiristetään kyseistä osaa sen verran että vuoto lakkaa. Jos vuotoa ei saada loppumaan, tulee teflontiiviste vaihtaa uuteen. Vipumekanismi voi vuotaa myös edellisessä vaiheessa mainitusta reiässä sijaitsevasta tiivisteestä (mutta tämä on yleensäottaen harvinaista) - tällöin voi yrittää puhdistaa ja rasvata osat uudelleen, mutta todennäköisesti joudutaan vaihtamaan koko tiiviste (vaati osan purkamisen pienempiin palasiin).

Voiteluun soveltuvia rasvoja

Voiteluun käytettävän rasvan tulee olla mautonta, kuumuutta kestävää ja erityisesti elintarvikehyväksyttyä. Tällaiset rasvat ovat yleensä silikonipohjaisia ja joitakin tunnettuja merkkejä ovat: