Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Vibiemme Domobar?  (Luettu 15378 kertaa)

jnf

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vibiemme Domobar?
« : Marraskuu 04, 2008, 17:11:51 ip »

Hei!

Onkohan kenelläkään kokemuksia kyseisestä kamppeesta? Domobaria vaan saisi suht edukkaasti käytettynä(mikä kelpaisi minulle) ulkomailta, jossa tarjontaa tuntuu kyseisestä laitteesta olevan enemmänkin.

Katselin ulkomaisten palstojen keskusteluja ja niiden mukaan laitteessa ei pitäisi olla sen suurempia ongelmia, tosin osa käyttäjistä valitteli pitää lämpenemisaikaa(jopa 1h). Onko tälläinen lämpenemisaika ns. normaali E61 laitteille?

Tällä hetkellä pöydällä on Pavoni ja sinällään laite on todella mukava, että se on noin 20minuutissa käyttävalmis ja erittäin mukavan kokoinen. Ainoastaan shottien tasalaatuisuus on ongelma.

-jnf
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Vibiemme Domobar?
« Vastaus #1 : Marraskuu 04, 2008, 17:32:39 ip »

Kumpaa Vibiemmeä tarkoitat? Vibiemme Domobar vai Vibiemme Domobar Super? Ensimmäinen on käsittääkseni yksiboilerinen laite ja jälkimmäinen sitten HX kone (ja erittäin laadukas sellainen). Tunnin lämpenemisaika kuulostaisi kummalta tuon yksiboilerisen tapauksessa - kyllä sen pitäisi olla nopeammin lämmin, mutta tuo HX voisi ollakin hitaammin lämpenevä johtuen "rajoittimesta" HX:ltä grupolle tulevassa vesikierrossa - mikä toisaalta sitten estää gruppoa lämpenemästä kovin paljoa yli shottien välillä ja vähentää näin huuhtelun tarvetta (esim. omassa rajoittamattomassa HX:ssäni gruppo on siinä 102 asteen lukemissa noin 45 minuutin lämmittelyn jälkeen - mutta sitä saakin sitten huuhdella jonkin verran).
Kirjattu

Kotibaari

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 141
Vs: Vibiemme Domobar?
« Vastaus #2 : Marraskuu 04, 2008, 20:40:55 ip »

Meillä on ollu semmonen ekana koneena nyt kuukauden-pari. Tämän lisäksi vaihtoehtoina oli lähinnä Rancilio Silvia ja Isomac Venus. Edellisen rajoittuneisuus ja jälkimmäisen rajoittuneisuus sekä epäluotettavuus ratkaisi pelin. Tärkeysjärjestyksessä E61, painemittari, kohtuullinen höyryvoima, mukava ulkonäkö ja kätevänoloiset namiskat viehättivät.

Tunnin lämmitysaika tuntuu kummalta. Boilerin valo sammuu jo noin viidessä minuuttissa, mutta en sitten tiedä, kauanko gruppo ottaa lämmetäkseen, jos se ei silloin vielä ole riittävän lämmin. Mulla ei ole lämpömittaria, jolla sen mittaisi, eikä ohjeista ole oikeastaan mihinkään. Sivun verran huonoa englantia ei kanna kovin pitkälle. Riittävän lämmön saamiseksi olen varmuuden vuoksi huuhdellut kahvan ainakin kertaalleen läpi, jos on ollut kiire. Kuumalta ainakin kahva tuolloin jo tuntuu.

Jos nyt haluaa oikein hakea negatiivisia puolia, niin niihin voisi joku laskea sen, että vesisäiliön joutuu täyttämään ehkä ekan kerran sen jälkeen kun on huuhdellut tuon alkuhuuhtelun, laskenut tuplashotin, tyhjentänyt höyrypillin, höyryttänyt kannullisen maitoa, tyhjentänyt höyrypillin, huuhdellut gruppoa parikymmentä sekuntia ja takaisunhuuhdellut muutaman kerran. Eli toisin sanoen, noin yksi vesisäiliön täyttö per yksi tuplashottirumba. Jos niitä tekee enemmän, tai jos ei vaahdota, vedenkäyttö tietty vähän tehostuu. Valutusallas (tai mikä se suomeksi lie) täyttyy ehkä kahdesta tai kolmesta tuollaisesta sessiosta.

Kiireinen vaahdottaja ei ehkä malttaisi odottaa boilerin lämpiämistä puoltatoista minuuttia shotin laskun jälkeen, mutta meillä harvemmin tehdään kahta tuplamaitokahvia tarjoiltavaksi samalla. Siitäkään en ole ihan varma, kauanko grupon viileneminen shottilämpöön höyrytyksen jälkeen kestää, mutta ei siihen kymmentä minuuttia varmaan mene. Ainakin boilerivalosta päätellen. Vettäkin voi laskea huvikseen homman nopeuttamiseksi, en tosin ole varma auttaako se tai tekeekö se koneelle haittaa. Varmuuden vuoksi olen laskenut kaksi tuplashottia ensin putkeen, laittanut kupit koneen päälle tassit päällä odottelemaan ja vasta sitten vaahdottanut maidon. Isolla kannullahan saa molempiin tuplashotteihin maidot.

Koneen päällä ei ainakaan tommoset Arabian kolmen desin kupit ihan hirveen lämpimiks lämpiä vaikka ne kuinka kauan siinä seisoisivat, jumbokupeista puhumattakaan. Espressokuppeja meillä ei ole, ne ehkä voiskin jo lämmetä tarpeeksi. Ehkä tuonkin voi laskea tavallaan hyväksi puoleksi - energiankäyttö on tehokkaampaa, kun ei mene lämpöä niin paljoa harakoille. Kupit saa muillakin keinoin lämpimiksi.

Niin, ja vesipillistä ei hirveen lujaa saa vettä virtaamaan, siis jos haluais vaikka teevettä tai kuppienlämmitysvettä. Tommosen parin kolmen desin laskemiseen menee ehkä parikyt sekuntia. En tiedä, kuinka yleinen tällainen nopeus espressokoneissa on. Peruspaketin tampperi on se kaikkien koneiden vakioskeidamalli, jonka mielellään korvaa. Sinkku- ja tuplakahvat blindfiltterineen tuntuvat oikein jämäkiltä, kuten kone muutenkin. Kahvaa kiinni kääntäessä tuntee vähän, että gruppo on erillinen osa muuta runkoa, muttei se siitä irtikään tunnu lähtevän.


Kokemustahan minulla ei siis muista koneista ole, mutta voin kyllä ihan suositella. Ostimme mustakylkisen version, koska se oli aika paljon halvempi. Jälkikäteen ajateltuna se oli erittäin järkevää - siis jos ero todella on vain värissä. Peltiä nuo mustatkin kyljet nimittäin ovat, täysin asiallisesti päällystetyt ym. Siitä en osaa sanoa, miksi näitä liikkuu käytettynä paljon - ehkä vain siksi, että se on hyvä vehje aika pitkälle, ja siitä voi sitten siirtyä HX:ään, tuplaboileriin, vipumasiinaan tai mihin lie.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Vibiemme Domobar?
« Vastaus #3 : Marraskuu 04, 2008, 21:06:38 ip »

Tunnin lämmitysaika tuntuu kummalta. Boilerin valo sammuu jo noin viidessä minuuttissa, mutta en sitten tiedä, kauanko gruppo ottaa lämmetäkseen, jos se ei silloin vielä ole riittävän lämmin. Mulla ei ole lämpömittaria, jolla sen mittaisi, eikä ohjeista ole oikeastaan mihinkään. Sivun verran huonoa englantia ei kanna kovin pitkälle. Riittävän lämmön saamiseksi olen varmuuden vuoksi huuhdellut kahvan ainakin kertaalleen läpi, jos on ollut kiire. Kuumalta ainakin kahva tuolloin jo tuntuu.

E61:sissä ei tosiaan riitä vielä se että boileri on lämmin - grupon lämpenemiseen ja stabiloitumiseen menee kyllä se puoli tuntia vähintään.

Jos nyt haluaa oikein hakea negatiivisia puolia, niin niihin voisi joku laskea sen, että vesisäiliön joutuu täyttämään ehkä ekan kerran sen jälkeen kun on huuhdellut tuon alkuhuuhtelun, laskenut tuplashotin, tyhjentänyt höyrypillin, höyryttänyt kannullisen maitoa, tyhjentänyt höyrypillin, huuhdellut gruppoa parikymmentä sekuntia ja takaisunhuuhdellut muutaman kerran.

Minkäs kokoinen vesisäiliö siinä on? Olethan huomannut että jos sinulla on tosiaan tuo perus Domobar, eli yksiboilerinen versio, niin alkuhuuhteluita ei paljoa tarvita - riittää kun pikkuisen lirutat jotta gruppo hieman lämpenee mahdollisesta hienoisesta alilämmöstä. Ettet vain lotraa liiaksi.

Siitäkään en ole ihan varma, kauanko grupon viileneminen shottilämpöön höyrytyksen jälkeen kestää, mutta ei siihen kymmentä minuuttia varmaan mene. Ainakin boilerivalosta päätellen. Vettäkin voi laskea huvikseen homman nopeuttamiseksi, en tosin ole varma auttaako se tai tekeekö se koneelle haittaa.

Periaatteessa se gruppo ottaa hieman ylilämpöä höyrytyksen aikana, mutta en usko että merkittävästi. Uskoisin että pienellä huuhtelulla laskehtii suht nopeasti (mikäli boilerin vesi ei ole kovin kuumaa). Boilerin valon ja grupon lämpötilan välillä ei pitäisi (käsittääkseni) olla mitään yhteyttä (ks. tuo lämmitysvaihe).

Niin, ja vesipillistä ei hirveen lujaa saa vettä virtaamaan, siis jos haluais vaikka teevettä tai kuppienlämmitysvettä.
...
Peltiä nuo mustatkin kyljet nimittäin ovat, täysin asiallisesti päällystetyt ym. Siitä en osaa sanoa, miksi näitä liikkuu käytettynä paljon - ehkä vain siksi, että se on hyvä vehje aika pitkälle, ja siitä voi sitten siirtyä HX:ään, tuplaboileriin, vipumasiinaan tai mihin lie.

Hetkonen - onko koneessa siis erilliset "pillit" höyrylle ja vedelle vai tulevatko kumpikin samasta? Tarkistetaan vielä: näyttääkö koneesi tältä

vai tältä?


Ensimmäinen on siis Domobar - yksiboilerinen ja toinen on Domobar Super eli HX kone.
Kirjattu

Kotibaari

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 141
Vs: Vibiemme Domobar?
« Vastaus #4 : Marraskuu 05, 2008, 02:51:56 ap »

E61:sissä ei tosiaan riitä vielä se että boileri on lämmin - grupon lämpenemiseen ja stabiloitumiseen menee kyllä se puoli tuntia vähintään.

Ok, kiitos, hyvä tietää.

Minkäs kokoinen vesisäiliö siinä on? Olethan huomannut että jos sinulla on tosiaan tuo perus Domobar, eli yksiboilerinen versio, niin alkuhuuhteluita ei paljoa tarvita - riittää kun pikkuisen lirutat jotta gruppo hieman lämpenee mahdollisesta hienoisesta alilämmöstä. Ettet vain lotraa liiaksi.

1,5 litraa, jos nettikauppaa on uskominen, ja se kyllä vastaa aika lailla näppituntuma-arviotani.

Periaatteessa se gruppo ottaa hieman ylilämpöä höyrytyksen aikana, mutta en usko että merkittävästi. Uskoisin että pienellä huuhtelulla laskehtii suht nopeasti (mikäli boilerin vesi ei ole kovin kuumaa). Boilerin valon ja grupon lämpötilan välillä ei pitäisi (käsittääkseni) olla mitään yhteyttä (ks. tuo lämmitysvaihe).

Niin joo, vaikka se vesi on ylikuumaa, niin eihän se gruppo välttämättä ylikuuma ole. Mutta vesi kyllä tulee lähinnä höyrynä gruposta höyryttämisen jälkeen. Mikä nyt onkin ihan loogista. Olisi silti siis fiksumpaa vain odottaa?

Hetkonen - onko koneessa siis erilliset "pillit" höyrylle ja vedelle vai tulevatko kumpikin samasta? Tarkistetaan vielä: näyttääkö koneesi tältä
http://www.espressofactory.de/vibiemmedom.jpg
vai tältä?
http://www.service-espresso.de/maschinen-Dateien/vibiemme-domobar-super-automatik.jpg

Ensimmäinen on siis Domobar - yksiboilerinen ja toinen on Domobar Super eli HX kone.

No periaatteessa siis ensimmäinen, mutta tuo on vanha malli. Tässä uudempi, joka meillä siis on: http://www.coffee24.de/shop/images/artikel/Vib01N.jpg
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 05, 2008, 18:35:05 ip kirjoittanut Kotibaari »
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Vibiemme Domobar?
« Vastaus #5 : Marraskuu 05, 2008, 07:28:30 ap »

1,5 litraa, jos nettikauppaa on uskominen, ja se kyllä vastaa aika lailla näppituntuma-arviotani.

Kyllä tuolla jo pitäisi pariin kolmeen tuplaan päästä yksiboilerisen kanssa. Eli jos teet useamman espresson peräkkäin niin voit tuota veden laskettelua vähentää. Tietysti höyryttämiseenkin kuluu aina hieman vettä. Teetkö muuten tuon vedenjuoksutuksen ja takaisinhuuhtelun aina jokaisen uuton jälkeen? Eli jos teet heti perään toisen shotin, niin riittää että sen 2-3 sekunttia juoksutat vettä jotta isoimmat purut irtoavat - pyyhkäiset vielä vaikka pyyhkeellä ja sitten uusi uutto. Silloin kun takaisinhuuhtelet pelkällä vedellä niin riittää se 1-2 huuhtelua. 3 on jo mielestäni hieman ylimitoitettua kun se vesi ei oikeastaan muuta kuin mahdollisia puruja irroita - kahvirasvat pitää ottaa pois puhdistusaineella.

Niin joo, vaikka se vesi on ylikuumaa, niin eihän se gruppo välttämättä ylikuuma ole. Mutta vesi kyllä tulee lähinnä höyrynä gruposta höyryttämisen jälkeen. Mikä nyt onkin ihan loogista. Olisi silti siis fiksumpaa vain odottaa?

Kannattaa siinä kotva ehkä odotella - laskee vaikka hieman vettä höyryputken kautta jolloin samalla kun tuo putki putsaantuu tulee otettua boileriin vähän viileämpää vettä. Mutta en usko että siitä grupon läpi juoksuttamisestakaan haittaa olisi - korkeintaan ottaa hieman lämpöä siitä höyrystä.

No periaatteessa siis ensimmäinen, mutta tuo on vanha malli. Tässä uudempi:

Kieltämättä on muuttunut tyylikkäämäksi.
Kirjattu

Kotibaari

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 141
Vs: Vibiemme Domobar?
« Vastaus #6 : Marraskuu 05, 2008, 12:39:36 ip »

Kyllä tuolla jo pitäisi pariin kolmeen tuplaan päästä yksiboilerisen kanssa. Eli jos teet useamman espresson peräkkäin niin voit tuota veden laskettelua vähentää. Tietysti höyryttämiseenkin kuluu aina hieman vettä. Teetkö muuten tuon vedenjuoksutuksen ja takaisinhuuhtelun aina jokaisen uuton jälkeen? Eli jos teet heti perään toisen shotin, niin riittää että sen 2-3 sekunttia juoksutat vettä jotta isoimmat purut irtoavat - pyyhkäiset vielä vaikka pyyhkeellä ja sitten uusi uutto. Silloin kun takaisinhuuhtelet pelkällä vedellä niin riittää se 1-2 huuhtelua. 3 on jo mielestäni hieman ylimitoitettua kun se vesi ei oikeastaan muuta kuin mahdollisia puruja irroita - kahvirasvat pitää ottaa pois puhdistusaineella.

No joo, ehkä mä lutrailen vähän liikaa sen veden kanssa. Huuhtelen joka shotin jälkeen yleensä semmosen gruppoharjan kanssa niin kauan, että boilerivalo jälleen syttyy. Lähinnä vaan sen takia, että session lopussa, kun takaisinhuuhtelen, blindfiltteriin tulee aina jonkin verran puruja. Siksipä olen niitäkin tehnyt tuon boilerikierron verran, ehkä 4-5. Voisin ehkä olla vähemmänkin neuroottinen niiden kahvinmurujen kanssa, eihän niitä kuitenkaan parin huuhtelun jälkeen siellä blindfiltterissä uiskentele kuin muutama. Tyhjennän sen siis huuhteluiden välissä aina.

Puhdistusaineella olen huuhdellut aina kun papu vaihtuu, ehkä parin kolmen päivän välein. Samalla putsaan myllyn (Minimoka). Jos tankkaisin samaa papua uudet 250g, en tiedä käyttäisinkö ainetta. Varmaan.

Kannattaa siinä kotva ehkä odotella - laskee vaikka hieman vettä höyryputken kautta jolloin samalla kun tuo putki putsaantuu tulee otettua boileriin vähän viileämpää vettä. Mutta en usko että siitä grupon läpi juoksuttamisestakaan haittaa olisi - korkeintaan ottaa hieman lämpöä siitä höyrystä.

Tuo pillin kautta laskeminenhan on oikein hyvä idea. Pillissä ei muuten ole sellaista kumikohtaa, kuten joissain noissa kalliimmissa vehkeissä näkee, mutta jos äkkiä tökkäsee, ei yleensä polta sormiaan. Yleensä kyllä käytän pillin kääntelyyn maitokannua.

Minkäsmoisella lämpömittarilla sitä grupon lämpöä voi mitata? Mulla on tommonen maitomittari, jossa on semmonen teräksinen piikki, vähän kuin lihamittarissa, mutten tiedä kuinka se gruppoon reagoisi.

Kieltämättä on muuttunut tyylikkäämäksi.

Joo, painonapitkin on korvattu tommosilla vanhanajan lentokoneen/Bond-auton kytkimillä :).
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Vibiemme Domobar?
« Vastaus #7 : Marraskuu 05, 2008, 13:01:30 ip »


Joo, painonapitkin on korvattu tommosilla vanhanajan lentokoneen/Bond-auton kytkimillä :).

Toi painonapillinen versio taitaa olla se ns. perusmalli. "Lentokonekytkimet" asennetaan monissa paikoissa jälkikäteen. Jotkut nettikaupat jopa pyysivät lisähintaa noista kytkimistä.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Vibiemme Domobar?
« Vastaus #8 : Marraskuu 05, 2008, 13:09:34 ip »

Puhdistusaineella olen huuhdellut aina kun papu vaihtuu, ehkä parin kolmen päivän välein. Samalla putsaan myllyn (Minimoka). Jos tankkaisin samaa papua uudet 250g, en tiedä käyttäisinkö ainetta. Varmaan.

Tuo on vähän turhan tiuhaa kemikaalien käyttöä. Jos kovin tiuhaan tuota suorittaa niin sitten pitäisi itse rasvata välillä grupon vipumekanismia (vaatii purkamisen, mutta ei ole hankalaa), jottei siellä ala osat kulumaan turhan nopeasti (kahvista sinne jäävä rasva toimii "luonnollisena" voiteluaineena) - siellä kun on metalli vasten metallia. Itselläni kuluu kahvia se noin 1kg kahdessa viikossa ja kemikaaleilla tulee takaisinhuuhdeltua noin 1.5-2 viikon välein.

Pillissä ei muuten ole sellaista kumikohtaa, kuten joissain noissa kalliimmissa vehkeissä näkee, mutta jos äkkiä tökkäsee, ei yleensä polta sormiaan. Yleensä kyllä käytän pillin kääntelyyn maitokannua.

Niitä kumeja saa ostettua erikseen jälkeenpäin jos on tarvetta - löytyy myös sellaisia "klipsi" malleja.

Minkäsmoisella lämpömittarilla sitä grupon lämpöä voi mitata? Mulla on tommonen maitomittari, jossa on semmonen teräksinen piikki, vähän kuin lihamittarissa, mutten tiedä kuinka se gruppoon reagoisi.

Voi tökätä tällaisen adapterin siihen grupon "varressa" olevan pienen ruuvin paikalle ja laittaa mittarin siihen (itselläni on tuollainen). Mutta käytännössä tästä ei yksiboilerisen kanssa ole suurta hyötyä - kertoohan se toki sen onko gruppo oikeanlämpöinen vai ei, mutta HX masiinoissa tuon avulla pystyy myös säätämään uuttolämpötilaa.
Kirjattu

Kotibaari

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 141
Vs: Vibiemme Domobar?
« Vastaus #9 : Marraskuu 05, 2008, 18:27:11 ip »

Tuo on vähän turhan tiuhaa kemikaalien käyttöä. Jos kovin tiuhaan tuota suorittaa niin sitten pitäisi itse rasvata välillä grupon vipumekanismia (vaatii purkamisen, mutta ei ole hankalaa), jottei siellä ala osat kulumaan turhan nopeasti (kahvista sinne jäävä rasva toimii "luonnollisena" voiteluaineena) - siellä kun on metalli vasten metallia. Itselläni kuluu kahvia se noin 1kg kahdessa viikossa ja kemikaaleilla tulee takaisinhuuhdeltua noin 1.5-2 viikon välein.

Aina oppii. Hyvä niin, kuluupa vähemmän ainetta, sekä koneen osia. Ajattelin vaan, että pysyisipä kone parempana. Mutta tämä selittääkin sen, miksi vipumekanismi tuntui hieman tahmaiselta tuossa taannoin. Tiskaatko sitten esim. kahvoja fairyllä useammin? Itse olen pelännyt rasvojen ym. kahvinjämien härskiintyvän kahvassa. Toistaiseksi olen siis vain huuhdellut niitä vedellä aina sessioiden jälkeen. Jos sitä kemikaalissa liottamista ei lasketa, siis.

Niitä kumeja saa ostettua erikseen jälkeenpäin jos on tarvetta - löytyy myös sellaisia "klipsi" malleja.

Jep, voisin kuvitella.

Voi tökätä tällaisen adapterin siihen grupon "varressa" olevan pienen ruuvin paikalle ja laittaa mittarin siihen (itselläni on tuollainen). Mutta käytännössä tästä ei yksiboilerisen kanssa ole suurta hyötyä - kertoohan se toki sen onko gruppo oikeanlämpöinen vai ei, mutta HX masiinoissa tuon avulla pystyy myös säätämään uuttolämpötilaa.

Joo, tässähän ei voi uuttolämpötilalle mitään (siis kotikonstein ainakaan), se on otettava annettuna, ja uskottava, että se on hyvä.

Itse olen joskus, syystä tai toisesta, pitänyt kahvaa ladattuna grupossa kiinni jonkin aikaa, tuskin minuuttia kauempaa kuitenkaan. En ole yksinäni keksinyt, mitä haittaakaan siitä olisi. Ajattelin sillä kompensoida lataamisen aikana hukkunutta kahvalämpöä. Ehkä, jos sihti on kovin kuuma, jauhe voisi jotenkin kärähtää, mutta ei kai sentään. Toisaalta, näin ei yleensä neuvota tekemään, joten jokin ongelma siinä ilmeisesti on.
Kirjattu

Kotibaari

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 141
Vs: Vibiemme Domobar?
« Vastaus #10 : Marraskuu 05, 2008, 18:47:11 ip »

Toi painonapillinen versio taitaa olla se ns. perusmalli. "Lentokonekytkimet" asennetaan monissa paikoissa jälkikäteen. Jotkut nettikaupat jopa pyysivät lisähintaa noista kytkimistä.

Jaa, enpä tiedä. Suattaapi olla nuinnii. Vuan onhan tossa vaihdettu kaikki nappulat, valot, painemittari ja höyrypillikin ihan tyystin... Ylimääräsiä reikiäkin on pitäny porata etupeltiin. Coffee24.de ei myynyt muuta.

Laskinpa muuten joutessani tuon hylkyaltaankin tilavuuden. Se on karvaa vaille 2 litraa, eli sitä joutuu tyhjentämään harvemmin kuin mitä vesisäiliötä joutuu täyttämään. Vaikka meneepä sitä vettä kuppehin ja höyrytykseenkin. En ole muuten varma, onko siihen vesisäiliön 1,5 litraan laskettu mukaan se turvavesi, joka siellä aina seisoo. Tai no, ei sama vesi, mutta kuitenkin. Vesisäiliö on muuten muovia, ja sen saa helposti pois, jos sen haluaa vaikka pestä. Se ei ole mitenkään kummallisen muotoinen - suorakulmiopohjainen lieriö - joten sen voinee halutessaan myös korvata jopa jollain kohtuullisen samanmuotoisella, vaikkei alkuperäisiä varaosia saisikaan. Säiliöön menee kaksi letkua, joista ainakin toisen päässä olevan suodattimen joutunee joskus vaihtamaan. Tuskin kuitenkaan kovinkaan pian, jos myöhemminkään.
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: Vibiemme Domobar?
« Vastaus #11 : Marraskuu 06, 2008, 08:08:33 ap »

Tunnin lämmitysaika tuntuu kummalta. Boilerin valo sammuu jo noin viidessä minuuttissa, mutta en sitten tiedä, kauanko gruppo ottaa lämmetäkseen, jos se ei silloin vielä ole riittävän lämmin.

Katso
http://www.home-barista.com/forums/thermologging-new-pod-capable-silvia-long-t2813.html?highlight=thermologging

Kyse on toki silviasta, jossa on luultavasti vähemmän massaa kuin e61:ssä. Tuossa konetta lämmitetään 20 minsaa ja tehdään shotti, jonka jälkeen odotetaan 10 minsaa ja tehdään seuraava shotti. Vasta tuon jälkimmäisen shotin jälkeen voi sanoa, että koneessa ovat lämmöt tasaantuneet. Eli ilman veden valutuksia tunnin lämmitys ei ole liioittelua.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Kotibaari

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 141
Vs: Vibiemme Domobar?
« Vastaus #12 : Marraskuu 19, 2008, 21:42:41 ip »

Vesisäiliö on muuten muovia, ja sen saa helposti pois, jos sen haluaa vaikka pestä. Se ei ole mitenkään kummallisen muotoinen - suorakulmiopohjainen lieriö - joten sen voinee halutessaan myös korvata jopa jollain kohtuullisen samanmuotoisella, vaikkei alkuperäisiä varaosia saisikaan. Säiliöön menee kaksi letkua, joista ainakin toisen päässä olevan suodattimen joutunee joskus vaihtamaan. Tuskin kuitenkaan kovinkaan pian, jos myöhemminkään.

Tuossa koneen sisuksiin tutustuneena on sen verran varoitettava, että boilerin lämmityksenkatkaisu toimii sillä periaatteella, että kun vesisäiliö kevenee tarpeeksi, sen jousitettu alusta nousee kytkien lämmityksen pois päältä. Niinpä uuden säiliön ei kannattaisi turvallisesti olla ainakaan painavampi kuin alkuperäinen. Kevyempi taas johtaisi turhankin taajaan tankkaamiseen.

Ja se toinen letku siellä säiliössä, se jossa ei ole suodatinta, on siis se ylipaineventtiilistä tuleva.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Vibiemme Domobar?
« Vastaus #13 : Marraskuu 20, 2008, 10:16:52 ap »

Tuossa koneen sisuksiin tutustuneena on sen verran varoitettava, että boilerin lämmityksenkatkaisu toimii sillä periaatteella, että kun vesisäiliö kevenee tarpeeksi, sen jousitettu alusta nousee kytkien lämmityksen pois päältä. Niinpä uuden säiliön ei kannattaisi turvallisesti olla ainakaan painavampi kuin alkuperäinen. Kevyempi taas johtaisi turhankin taajaan tankkaamiseen.

Ja se toinen letku siellä säiliössä, se jossa ei ole suodatinta, on siis se ylipaineventtiilistä tuleva.

Meneekö sulla kahva gruppoon kiinni "keskelle"? Zaffirossa taitaa olla paksumpi tiiviste grupossa, sillä kahva ei menee gruppoon keskelle, vaan jää n. 10-15 astetta vinoon. Tällä ei liene mitään vaikutusta uuttoon, mutta onpa vain hieman häiritsevä yksityiskohta :)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Vibiemme Domobar?
« Vastaus #14 : Marraskuu 20, 2008, 10:39:02 ap »

Meneekö sulla kahva gruppoon kiinni "keskelle"? Zaffirossa taitaa olla paksumpi tiiviste grupossa, sillä kahva ei menee gruppoon keskelle, vaan jää n. 10-15 astetta vinoon. Tällä ei liene mitään vaikutusta uuttoon, mutta onpa vain hieman häiritsevä yksityiskohta :)

E61-grupoissa käytetään yleisesti 8 mm ja 8,5 mm tiivisteitä (ja jossain määrin ilmeisesti myös 9 mm). Itse olen vaihtanut kahdeksanmilliseen, koska jotkut kahvat eivät mene kahdeksanpuokkiin, kun taas kaikki omat kahdeksanpuokkikahvani menevät myös kasimilliseen (näin ei kuitenkaan ole kai ihan aina).
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)