Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Silvia vs. Solis SL70  (Luettu 15254 kertaa)

Jimi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 27
Silvia vs. Solis SL70
« : Marraskuu 03, 2008, 17:07:49 ip »

Tämä harrastus on vienyt sen verran mukanaan, ettei käytettynä ostettu ikivanha Krups enää tahdo riittää. Uuden koneen hankinta on väistämättä edessä, kun rahaa ensin jostain ilmestyy. Olen tässä pähkäillyt kestosuosikki-Silvian (495 €) ja Soliksen (289 €) välillä.. Köyhän opiskelijan tuntuu vaikealta perustella 200 euron hintaeroa noiden koneiden välillä. Itse olen taloudessa ainut, joka espressoa juo, ja yleensä tulee (tupla)cappucinoja väännettyä. Soliksen maidonvaahdotusominaisuuksia on kehuttu, mutta tuskin Silviakaan tässä suhteessa ihan onneton on.

Kiinnostaisi kuulla Soliksen ja Silvian omistajien kokemuksia koneistaan. Jos joku on sitä mieltä, että rahat kannattaa ehdottomasti sijoittaa Silviaan, niin olisi kiva kuulla perusteluja  ;)
Kirjattu
Solis Crema SL70 + Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Silvia vs. Solis SL70
« Vastaus #1 : Marraskuu 03, 2008, 18:31:28 ip »

Jos maltat hetken aikaa odottaa, niin täältä olisi vapautumassa Solis myyntiin :).
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Jimi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 27
Vs: Silvia vs. Solis SL70
« Vastaus #2 : Marraskuu 03, 2008, 18:58:12 ip »

Jos maltat hetken aikaa odottaa, niin täältä olisi vapautumassa Solis myyntiin :).

Haukansilmäni kyllä pisti mainintasi merkille ;D Siksi aloitinkin tämän ketjun juuri nyt..

EDIT: Miksi muuten keitin lähtee vaihtoon noin nopeasti?
Kirjattu
Solis Crema SL70 + Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Silvia vs. Solis SL70
« Vastaus #3 : Tammikuu 06, 2009, 22:06:10 ip »

Haukansilmäni kyllä pisti mainintasi merkille ;D Siksi aloitinkin tämän ketjun juuri nyt..

EDIT: Miksi muuten keitin lähtee vaihtoon noin nopeasti?

Alkaa ibrik-harrastajaakin kiinnostamaan espresso ihan tosissaan. Raivasin keittiöön jo tilaa keittimelle ja myllylle.

Kiireessä en ole mitään hankkimassa. En ehkä ennen ensi kesän Italian-matkaa. Mutta tässä vaiheessa olisi kiva kuulla "Migu2" miksi Solis lähti niin nopeasti vaihtoon?
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Jimi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 27
Vs: Silvia vs. Solis SL70
« Vastaus #4 : Tammikuu 07, 2009, 07:38:21 ap »

Alkaa ibrik-harrastajaakin kiinnostamaan espresso ihan tosissaan. --
Mutta tässä vaiheessa olisi kiva kuulla "Migu2" miksi Solis lähti niin nopeasti vaihtoon?

Uudella omistajalla ei ainakaan ole mitään valittamista  ;D Varsinkaan OPV:n säätämisen jälkeen. Joku taisi kyselläkin tarkempaa tietoa tuosta operaatiosta. Kirjoitan kokemuksista yksityiskohtaisemmin, kunhan ehdin.
Kirjattu
Solis Crema SL70 + Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Silvia vs. Solis SL70
« Vastaus #5 : Tammikuu 07, 2009, 09:12:48 ap »

Kiireessä en ole mitään hankkimassa. En ehkä ennen ensi kesän Italian-matkaa. Mutta tässä vaiheessa olisi kiva kuulla "Migu2" miksi Solis lähti niin nopeasti vaihtoon?

No mihinkäs se Italian matka vaikuttaa ;-). Pitäisi ainakin vaikuttaa positiivisesti ostopäätökseen...

Eipä se Solis nyt niin nopeasti vaihtoon lähtenyt ;-). En alkujaan lähtenyt hankkimaan hirveän kallista laitteistoa, koska en ollut varma jaksanko näiden kanssa läträtä. Aikoinaan Krupsin rimpulan kanssa into tuli ja meni (kunnes into taas tuli ja meni :)) ja tuommoista täysautomaattihärveliä aluksi ajattelin. Päädyin kuitenkin hyvään perusmyllyyn ja Solikseen joka tuntuikin hyvältä setiltä. Into senkuin kasvoi ja jotenkin vain järeämpi laite alkoi tuntumaan järkevämmältä (kahvia kun menee taloudessamme enempi nykyään), jonka pitäisi antaa enemmän anteeksi baristan virheitä ja kahvia voisi tehdä vähän niinkuin "vasemmalla kädellä", mutta tämä olettamus osoittautui täysin vääräksi. Ja järeämmän laitteen pitäisi tuoda pieni ripaus lisää makua kahviin, joka sekin osoittautui vääräksi :)
Soliksesta luopuminen jopa hieman kaduttaa... Näppärä laite jolla saa tehtyä erinomaista kahvia.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Silvia vs. Solis SL70
« Vastaus #6 : Tammikuu 07, 2009, 14:47:18 ip »

No mihinkäs se Italian matka vaikuttaa ;-). Pitäisi ainakin vaikuttaa positiivisesti ostopäätökseen...

järeämpi laite alkoi tuntumaan järkevämmältä, jonka pitäisi antaa enemmän anteeksi baristan virheitä ja kahvia voisi tehdä vähän niinkuin "vasemmalla kädellä", mutta tämä olettamus osoittautui täysin vääräksi. Ja järeämmän laitteen pitäisi tuoda pieni ripaus lisää makua kahviin, joka sekin osoittautui vääräksi :)
Soliksesta luopuminen jopa hieman kaduttaa... Näppärä laite jolla saa tehtyä erinomaista kahvia.

Italia vaikuttaa siten, että pitää säästää vähän matkakassaa. Ja toisaalta mietin, jos sieltä löytyisi halvemmalla. Toscanassa asuvalla sukulaisella taitaa olla joku italialainen laite lojumassa (muistaakseni Gaggia) kaapissa, kun oli ostanut paremman. Sinne olen kylään menossa, mutta maksaahan se vaivan kantaakin, eikä ole Gaggia tai Pavoni aina ollut parhaassa maineessa. Europiccola viehättäisi, mutta sen kapasiteetti taisi olla hieman rajallinen.

Hintalaatusuhteeltaan tuo Solis vaikuttaisi järkevältä. Vastauksesi rohkaisee myös siihen suuntaan. Pitäisi miettiä vielä se mylly, olisiko se Ascaso i-mini vaiko Soliksen oma muovisempi mutta halvempi. Tietysti sellainen mylly olisi kätevä, joka pystyisi myös turkkilais-karkeuteen.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Silvia vs. Solis SL70
« Vastaus #7 : Tammikuu 07, 2009, 15:00:01 ip »

Italia vaikuttaa siten, että pitää säästää vähän matkakassaa. Ja toisaalta mietin, jos sieltä löytyisi halvemmalla. Toscanassa asuvalla sukulaisella taitaa olla joku italialainen laite lojumassa (muistaakseni Gaggia) kaapissa, kun oli ostanut paremman. Sinne olen kylään menossa, mutta maksaahan se vaivan kantaakin, eikä ole Gaggia tai Pavoni aina ollut parhaassa maineessa. Europiccola viehättäisi, mutta sen kapasiteetti taisi olla hieman rajallinen.

Italiassa en ole nähnyt tavarataloissa/kahviloissa näitä "tosiharrastajan" vehkeitä tarjolla ollenkaan. Monesta paikasta tuli katsottua ja ihan näitä perusmarkettirimpuloita oli muutamassa paikassa tarjolla. Bialettin tehtaanmyymälässä oli tarjolla vain heidän omia tuotteitaan, sekä niihin varaosia. Villi veikkaus että webbikaupoista saa halvemmalla (jos hinta on se ostokriteeri).

Solis on hintansa puolesta hyvä laite päästä tutustumaan espresson maailmaan. Ja sillä syntyy myös erinomaista maitovaahtoa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Silvia vs. Solis SL70
« Vastaus #8 : Tammikuu 07, 2009, 16:49:56 ip »

Italiassa en ole nähnyt tavarataloissa/kahviloissa näitä "tosiharrastajan" vehkeitä tarjolla ollenkaan. Monesta paikasta tuli katsottua ja ihan näitä perusmarkettirimpuloita oli muutamassa paikassa tarjolla. Bialettin tehtaanmyymälässä oli tarjolla vain heidän omia tuotteitaan, sekä niihin varaosia. Villi veikkaus että webbikaupoista saa halvemmalla (jos hinta on se ostokriteeri).

Itsekin olettaisin että Italiasta itse hakemalla ei taida halvemmalla päästä. Italiassa ihmiset saavat espressonsa kahviloista, kohtuu hintaan ja ovat tyytyväisiä näiden anteihin - ei ole tarvetta sijoittaa näin ollen koneisiin. Ja vaikkei se kahviloiden espresso siellä mitään "hifistelykamaa" olekaan, niin on se kuitenkin ihan toisesta maailmasta kuin mitä keskiverto suomikahvilassa saa kolminkertaisella hinnalla, joten kynnys "vakavampaan" kotiharrastukseen voi olla senkin takia korkeampi.

Tietysti sellainen mylly olisi kätevä, joka pystyisi myös turkkilais-karkeuteen.

Tämän ominaisuuden voinee melkein unohtaa. Eipä tule äkkisiltään mieleen mitään sähkömyllyä (järkevissä hinnoissa), joilla tämmöistä olisi käytännöllistä ja turvallista (rikkomatta myllyä siis) harrastaa. Kyllähän näitäkin varmasti löytyy (jotka suunniteltu siis antamaan pressojauhatuksesta turkkilaiseen) - mutta hinta taitaa olla pitkälti siellä tuhannen euron paremmalla puolella ja nämä eivät sitten välttämättä ole parhaita vaihtoehtoja espressokäyttöön (hintaansa nähden).
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Silvia vs. Solis SL70
« Vastaus #9 : Tammikuu 07, 2009, 21:21:08 ip »

Itsekin olettaisin että Italiasta itse hakemalla ei taida halvemmalla päästä. Italiassa ihmiset saavat espressonsa kahviloista, kohtuu hintaan ja ovat tyytyväisiä näiden anteihin - ei ole tarvetta sijoittaa näin ollen koneisiin. Ja vaikkei se kahviloiden espresso siellä mitään "hifistelykamaa" olekaan, niin on se kuitenkin ihan toisesta maailmasta kuin mitä keskiverto suomikahvilassa saa kolminkertaisella hinnalla, joten kynnys "vakavampaan" kotiharrastukseen voi olla senkin takia korkeampi.

Menee jo vähän offtopic, mutta perusitalialainen on laiska ja haluaa kahvinsa baarista. Yleensä kun perheisiin mennään vierailulle, niin siellä tarjotaan mutteripannulla keitettyä kahvia ja ne purut on sitä Lavazza markettipurua. Ja oikeastaan jos itse siellä asuisin, niin tuskin tällä tavalla harrastaisin kahvin valmistusta. Joka kulman takaa löytyy baari, josta saa vähintäänkin maukasta kahvia ja kohtuuhintaan. Kahvi on Italiassa samalla lailla arkinen asia kuin täällä meillä Suomessa, mutta sen kahvin täytyy täyttää tietyt kriteerit. Jopa bensa-asemilla olen saanut erittäin hyvää kahvia (tietenkin baristan valmistamaa). Suomen bensa-asemakahvit ovat varmasti tulleet monille tutuiksi ;-). Noh, maassa maan tavalla.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Silvia vs. Solis SL70
« Vastaus #10 : Tammikuu 07, 2009, 22:50:59 ip »

Italiassa ihmiset saavat espressonsa kahviloista, kohtuu hintaan ja ovat tyytyväisiä näiden anteihin - ei ole tarvetta sijoittaa näin ollen koneisiin. 

Kerran juttelin yhden italialaisen kollegan kanssa, joka oli meuhkannut siitä kuinka Suomessa ei saa kunnollista kahvia. Hänellä oli kotonaan myös keitin, ja paljastui että se oli joku marketista mahdollisimman halvalla ostettu, ei muistanut edes merkkiä. Siihen perään hän ihmetteli, kuinka jotkut saattavat ostaa kalliita laitteita kotiinsa - jopa satojen eurojen hintaisia. Enpä sitten jaksanut ruveta omista kahviharrastuksista sen tarkemmin kertomaan. :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Silvia vs. Solis SL70
« Vastaus #11 : Tammikuu 08, 2009, 11:44:39 ap »

Poikkeuksiakin noissa italialaisissa on. Sukulaisen mies omistaa kaiketi vipuvarsikeittimen. Selitys lienee se, että asuu maatilalla, eikä sitä kunnon kahvilaa ole ihan kävelymatkan päässä. Cortonaan taitaa olla viitisen kilometriä ja mies on armoton keittiöharrastaja.

Italiaa odottelen hieman sillä, että siellä saattaa olla halvempi kone kaapissa. Tosin se saattaa olla paineitettuun kahvaan sidottu, jolloin se ei minua kiinnosta. Eikös jossain italialaisissa malleissa ole tällainen ongelma?  :'(

Myllystä vielä, että en aio harrastukseen tuhansia euroja sitoa, jolloin pitänee jauhaa ibik-kahvit edelleen käsin. Todennäköisesti ostan siis Soliksen kesällä ja sille kohtuuhintaisen mutta hyvän myllyn. Ascaso kiinnostaa. On jykevämmän oloinen kuin Soliksen oma. Ainakin paremman näköinen, jos sitä kokoajan esillä pitää.  ::)
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Silvia vs. Solis SL70
« Vastaus #12 : Tammikuu 09, 2009, 19:53:20 ip »

Tämän ominaisuuden voinee melkein unohtaa. Eipä tule äkkisiltään mieleen mitään sähkömyllyä (järkevissä hinnoissa), joilla tämmöistä olisi käytännöllistä ja turvallista (rikkomatta myllyä siis) harrastaa. Kyllähän näitäkin varmasti löytyy (jotka suunniteltu siis antamaan pressojauhatuksesta turkkilaiseen) - mutta hinta taitaa olla pitkälti siellä tuhannen euron paremmalla puolella ja nämä eivät sitten välttämättä ole parhaita vaihtoehtoja espressokäyttöön (hintaansa nähden).

Kuinka pölyä se aito turkkilainen sitten on? Kyllähän tuo Rockykin sentään melkoisen pientä putua lykkää, kun vääntää terät toisiaan hipomaan papusäiliötä ylöspäin vetäessä. Ei ole tuosta referenssinä sitä aitoa asiaa, niin en osaa arvostella, mutta hyvää kahvia siitä tulee kun levyllä kuohauttaa. Ei mulla tosin ole kunnon ibrikiäkään vaan olen käyttänyt teräksistä maitokannua ::) Vehnäjauhon karkeuttako siinä haetaan?
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Silvia vs. Solis SL70
« Vastaus #13 : Tammikuu 09, 2009, 20:53:23 ip »

Kyllähän tuo Rockykin sentään melkoisen pientä putua lykkää, kun vääntää terät toisiaan hipomaan papusäiliötä ylöspäin vetäessä.

Kyllähän ne levymyllyn terät saa toisiinsa vaikka kiinni, mutta en ainakaan omalla myllylläni uskalla niin hienoksi laittaa. Varsinaisesta "espressoalueesta" kun ei tarvitse kovin monta pykälää viedä hienommalle niin alkaa purujen ulostulo tökkimään (tosin tässä voi kyllä olla myllykohtaisia eroja) - ja kun purujen ulostulo hidastuu tarpeeksi niin alkaa nousta pelko terien jämähtämisestä toisiinsa kiinni. No, mikä tuossa on todellinen riski - en tiedä - mutta jos mylly on Italiassa suunniteltu espressomyllyksi (Turkkilaisista välittämättä) niin ei sitä varmaankaan tuollaiseen käyttöön ole tarkoitettu.

Ei ole tuosta referenssinä sitä aitoa asiaa, niin en osaa arvostella, mutta hyvää kahvia siitä tulee kun levyllä kuohauttaa. Ei mulla tosin ole kunnon ibrikiäkään vaan olen käyttänyt teräksistä maitokannua ::) Vehnäjauhon karkeuttako siinä haetaan?

Kun tuon Turkkilaisen kahvin kanssa aikoinani puuhastelin, niin käsimyllyssä piti laittaa terät käytännössä kiinni toisiinsa että sain seoksen kuohumaan "oikean näköisesti" ja silloin se oli kyllä aika tomua se jauhe. En tosin analysoinut silloin tarkemmin makueroa vaatimattomammin kuohahtaneeseen verrattuna.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Silvia vs. Solis SL70
« Vastaus #14 : Tammikuu 10, 2009, 12:59:14 ip »

Itssellani on muutama käsimylly. Laadukkaita molemmat ja kreikasta kahvikaupasta ostettuja. Toimin niin, että laitan terät toisiinsa kiinni, jolloin ne eivät lainkaan pyöri. Säädän sen verran löysemmälle, että alkavat vapaasti pyöriä.

Tuo jiiteen kuvaus terien kiinni laittamisesta ei kuullosta oikein laadukkaalta ibrik-myllyltä. Itselläni eron huomaa milloin ei liiku, milloin hankautuu ja milloin tulee sopiva jauhe ja terä pyörii juuri vapaasti.

Mihin sitä karkeutta vertaisi? On se hienompaa kuin kaupan espressojauheet, mutta en saa käsimyllyllä ihan niin pölyksi kuin kreikassa pussitettu kahvi. Makueroa en tuolla hiuksen hienolla kerkeusasteen vaihtelulla huomaa.

Joskus olen kokeillut keittää ibrikillä espressojauhetta, mutta ei toiminut. Oli hieman liian karkeaa. Uskoisin, että mylly, joka kykenee jauhamaan hieman liian hienoa laadukkaalle espressokeittimelle on riittävän hyvä ibrikillä keitettävän kahvin jauhamiseen. Edellinen oli toki puhdas spekulaatio - kokemusta ei asiasta ole.

Olisiko tuo Ascasi mini sellainen mylly? Ja mitä eroa on käytännössä portallisella ja portaattomalla säädöllä. Luulisi, että portaallisella olisi helpompi tietää missä ollaan menossa....

Muutama tuttu keittää turkkilaiset kahvit "maitokannulla" hyvin toimii, yksi ystävä käyttää pientä kattilaa useammalle keittäessään, sekin toimii, mutta pitää olla tarkkana kuohautusvaiheessa. Itselläni on useammankokoisia ibrikejä, ne toimivat parhaiten. Isossa ibrikissä ongelmana voi olla se, että vesi pyrkii kiehumaan kahvikerroksen alla huomaamatta.

Mutta koko viesti oli hieman aiheen ulkopuolelta.

Löytyykö täältä siis Soliksen suosittelijoita, jos haluan huokealla harrastukseen käsiksi ja haluan keitellä tarvittaessa myös vieraille? Vaahdottaminenkin on tärkeää.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini