Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Myllyn hankinta alulle...  (Luettu 22758 kertaa)

joni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 155
Vs: Myllyn hankinta alulle...
« Vastaus #30 : Marraskuu 21, 2008, 09:26:33 ap »

Aikaa ja vakioidut olot, niin eroja huomaa niin äänentoistossa, kuin kahvinkeittelyssä. Tuskin "juhla-mokka"-mies huomaa mitään eroa, kun puoliväkisin sitä tervaa juo... ;)

Ulkonäkö ja visuaalisuus on myös tärkeitä seikkoja, joskin suomalainen mielenlaatu saattaa osoittaa kateuden merkkejä. Itselläni Magnepanin kaiuttimet+putkivahvistin ja itsetehdyt kaapelit. Putkivahvistin on erittäin kaunis, niin katsella kuin kuunnella, mutta joidenkin "kavereiden" korviin pelkkää säröä.

Hyvään kannattaa aina sijoittaa, koska jo pelkästään jälleenmyyntiarvo on aina hyvä.
Kirjattu
La Pavoni Professional + Demoka Minimoka M207

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Myllyn hankinta alulle...
« Vastaus #31 : Marraskuu 26, 2008, 21:25:35 ip »

Mikähän tämä mahtaa olla  ???

Nanu -merkkinen mylly...eipä kauheasti löytynyt tietoa.

http://www.espressoparts.co.uk/nanu.asp
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Immanuel

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 37
Vs: Myllyn hankinta alulle...
« Vastaus #32 : Marraskuu 27, 2008, 15:42:11 ip »

Aikaa ja vakioidut olot, niin eroja huomaa niin äänentoistossa, kuin kahvinkeittelyssä. Tuskin "juhla-mokka"-mies huomaa mitään eroa, kun puoliväkisin sitä tervaa juo... ;)

Tai sitten vain luulee huomaavansa:
http://scienceblogs.com/cortex/2007/11/the_subjectivity_of_wine.php

Alkuperäinen raportti löytyy allaolevasta linkistä:
http://www.academie-amorim.com/documents/brochet.pdf

Hifistelyn vaarana on joutua naurunalaiseksi.
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Myllyn hankinta alulle...
« Vastaus #33 : Marraskuu 27, 2008, 21:48:10 ip »

Onkohan kenelläkään tietoa millainen ajastin Anfim super caimanossa vakiona on? Ainoat hyvät kuvat kyseisestä myllystä olen nähnyt James Hoffmannin videossa, jossa näyttäisi olevan jälkiasenteinen deltan digi-ajastin.
Anfimista olen etupäässä hyviä arvioita lukenut, varsinkin annostelijaa kehutaan. Tosin homebaristassa on muutamia kommentteja joissa ei anneta laitteesta kovin mairittelevaa kuvaa.

-Mikko-
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Myllyn hankinta alulle...
« Vastaus #34 : Joulukuu 27, 2008, 23:54:40 ip »

Odottaa että Baratza Vario ilmestyy... :) Tullee olemaan pykälää kalliimpi, mutta kuitenkin halvempi kuin Mazzer Mini-E.

Variosta on ilmestynyt CoffeeGeek:iin ensikatsaus jossa käydään tarkemmin läpi myllyn ominaisuuksia. Mitään varsinaista arviota ei siis myllystä anneta - yhteenvedossa tosin vihjataan joihinkin "haasteisiin" joita myllyn kanssa ilmeni, mutta näistä halutaan kertoa vasta lopullisessa arviossa. Myllyn säätöominaisuudet (muutkin siis kuin jauhatuskarkeus) vaikuttavat kyllä melko monipuolisilta.

Lisäys: Noita "haasteita" valoitetaan hieman täällä, mutta samalla uumoillaan että ne korjaantuvat lopulliseen myyntiin tulevaan versioon (ehkäpä siksi näistä ei tuossa ensikatsauksessa haluta mainita mitään). ... ja itseasiassa edellisestä linkistä seuraavalta sivulta löytyy kommenttia joka viittaisi siihen että "haasteita" ei välttämättä olekaan vaan kyseessä oli testaajan erhe.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 28, 2008, 00:17:00 ap kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Myllyn hankinta alulle...
« Vastaus #35 : Tammikuu 29, 2009, 17:16:29 ip »

Nyt on siis kotiutunut uusi mylly. Eipä taaskaan jaksanut odotella sitä "oikeaa" vaan piti perinteisesti iskeä kiinni ensimmäiseen vähänkään "sinne päin" olevaan myllyyn. Odottavan aika on pitkä ja melko harvakseltaan on kotimaan rajojen sisällä ollut paremman luokan myllyjä kaupan.

Kyseessä on Rancilio MD 50 ST. Onhan sillä massaa, kokoa ja näköä ihan erimalliin kuin i-minillä. Kaipa tuon kanssa pärjää kotioloissa, mutta pienoinen pettymys oli myllyn paakuttaminen. Ja ...weissaamaanhan en ala  >:(

Olisiko tuon kanssa hyvä tapa annostella esim. niin, että lataa myllyn "nieluun" tuplan verran papuja (mahtuu hyvin ja päälle sihti suojakupiksi), käynnistää myllyn ja aloittaa samalla vimmatun klapklapklapklap-vaiheen? Kun jauhoin kahvia valmiiksi annostelijaan niin myöhemmin kahvaan annosteltaessa esiintyi mielestäni turhan paljon paakkuja.

Itseasiassa i-mini tuottaa mielestäni parempaa laatua (paakkujen suhteen siis) kuin Rancilio, kun teen annostelun niin, että pyöritän jauhatuksen aikana sihtiä sormissa ja samalla naputtelen sihtiä kevyesti puruaukonsuuta vasten. Tällöin ei kahvi jostain syystä paakkuunnu vaan voin tampata sen ilman mitään ylimääräisiä liikkeitä. Toisaalta, en ole vielä oikein sinut Rancilion kanssa, että annetaan nyt ainakin sille mahdollisuus.

ps. sattaa tulla i-mini kohta myyntiin...
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Myllyn hankinta alulle...
« Vastaus #36 : Tammikuu 29, 2009, 17:40:16 ip »

Olisiko tuon kanssa hyvä tapa annostella esim. niin, että lataa myllyn "nieluun" tuplan verran papuja (mahtuu hyvin ja päälle sihti suojakupiksi), käynnistää myllyn ja aloittaa samalla vimmatun klapklapklapklap-vaiheen? Kun jauhoin kahvia valmiiksi annostelijaan niin myöhemmin kahvaan annosteltaessa esiintyi mielestäni turhan paljon paakkuja.
Lataatpa yhden tuplan tai parisataa grammaa, aloita se vivun runkkaaminen heti myllyn käynnistäessäsi. Näin siitä annostelijasta on hyötyä siinä paakunpoistossa, kahvaakin kun samalla hieman kääntelee, tulee se distribuutiokin hoidettua jollain tavalla.
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Myllyn hankinta alulle...
« Vastaus #37 : Tammikuu 29, 2009, 18:39:58 ip »


Olisiko tuon kanssa hyvä tapa annostella esim. niin, että lataa myllyn "nieluun" tuplan verran papuja (mahtuu hyvin ja päälle sihti suojakupiksi), käynnistää myllyn ja aloittaa samalla vimmatun klapklapklapklap-vaiheen?

Tosiaan kuten nasse jo ehti mainitakin aloita se annostelijan vivun vänkkäys heti myllyn käynnistämisen jälkeen.

Jos mittaat pavut suoraan myllyn nieluun, niin kokeile laittaa papujen päälle tampperi painoksi. Myllyt on tietääkseni suunniteltu toimimaan siten, että jauhautuviin papuihin kohdistuisi ylhäältäpäin sopiva paino (suunnilleen sellainen joka muodostuu lähes täyden papusäiliön pavuista).

-Mikko-
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Myllyn hankinta alulle...
« Vastaus #38 : Tammikuu 29, 2009, 21:54:22 ip »

Jos mittaat pavut suoraan myllyn nieluun, niin kokeile laittaa papujen päälle tampperi painoksi. Myllyt on tietääkseni suunniteltu toimimaan siten, että jauhautuviin papuihin kohdistuisi ylhäältäpäin sopiva paino (suunnilleen sellainen joka muodostuu lähes täyden papusäiliön pavuista).

-Mikko-

Ei onnistu, kun nielu on suurempi halkaisijaltaan kuin tampperi (>60mm). Olen kyllä miettinyt sellaista sorvattua painoa, joka painaisi papuja sopivasti ihan loppuun asti. Alumiini voisi olla sopivaa materiaalia ominaispainoltaan. Toinen vaihtoehto olisi tietysti tehdä pienempi säiliö, joka olisi halkaisijaltaan vaikkapa sen nielun kokoinen. Yksikertaisimmillaan kyseessä voisi olla ikäänkuin suora putki. Siihen olisi myös helppo lisätä "stoppari" pavuille, kuten alkuperäisessäkin säiliössä on.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

j7on

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 37
  • LMGS1
Vs: Myllyn hankinta alulle...
« Vastaus #39 : Tammikuu 30, 2009, 12:58:41 ip »

Ei onnistu, kun nielu on suurempi halkaisijaltaan kuin tampperi (>60mm).


Silloinhan se juuri onnistuu,
jos nielun halkaisija olisi PIENEMPI kuin tampperi niin tampperi ei sinne mahtuisi, silloin ei onnistu.

Itse pidän aina tampperia(58mm) Mazzerin nielussa ja hyvin painaa ne pikkumäärät mitä sinne mahtuu.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Myllyn hankinta alulle...
« Vastaus #40 : Tammikuu 30, 2009, 15:41:50 ip »


Silloinhan se juuri onnistuu,
jos nielun halkaisija olisi PIENEMPI kuin tampperi niin tampperi ei sinne mahtuisi, silloin ei onnistu.

Itse pidän aina tampperia(58mm) Mazzerin nielussa ja hyvin painaa ne pikkumäärät mitä sinne mahtuu.

No eikös se haittaa mitään, että tampperi makaa siinä nielussa terän kiinnityspulttia vasten (keskellä nielua)? Vai eikö keskipultti pyöri mukana ensinkään?

Jos pyörii niin:

a) tampperi naarmuuntuu takuuvarmasti alta aikayksikön

b) tampperi sinkoutuu lähimmälle kiertoradalle alta aikayksikön, takuuvarmasti

en ole seurannut erityisesti pyöriikö, koska oletin automaattisesti myllyn toimivan kuten i-minikin. Mutta tampperi tosiaan asettuu sitä pultin kantaa vasten ja kaiken lisäksi tampperin ja nielun reunojen väliin jää turhan paljon tilaa, jolloin sieltä roiskuisi varmasti puruja yms. ympäristöä sotkemaan  >:(

EDIT:
Tarkistettu on ja kyllä pyörii kuin väkkärä...
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 30, 2009, 18:25:56 ip kirjoittanut vemuli »
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Myllyn hankinta alulle...
« Vastaus #41 : Helmikuu 09, 2009, 11:46:03 ap »

Noh niin, nyt on sitten hieman saatu kokemusta MD50:stä. Massiivinen, suhteellisen nopea, helppokäyttöinen, kohtuuhiljainen. Vielä kun on iso laatikkomallia oleva knockbox myllyn alla, käy annostelun aikana tippuneiden kahvirippeiden pyyhkäisy suoraan boxiin todella kätevästi.

Käytän nykyään sen VALTAVAN papusäiliön tilalla Roberts Coffeen peltitölkkiä, josta olen leikannut pohjan irti. Sattui olemaan juuri sopiva halkaisijaltaan ja kaiken lisäksi kahviaiheinen  ;D. Yhtähyvin voisin tietysti ladata pavut suoraan myllyn nieluun, kuten aiemmin teinkin, mutta mikäli tarvitsee joskus jauhaa enemmän kuin yhden tuplan, niin tuohon kahvipurkkiin mahtuu kyllä riittävästi papuja useampaankin tuplaan. Seuraava vaihe olisi ajastimen hankkiminen (valotuskello), jolloin voin ladata "säiliön" täyteen papuja ja jauhaa aina halutun määrän napin painalluksella. Näin ollen myös säiliössä olevien papujen massa toimisi jauhatuksen aikana suunnitellusti, kuten joku tuossa aiemmin asiasta jo kertoi.

Jos annostelijaa alkaa käyttämään heti jauhatuksen alkaessa, ei ole ilmennyt minkäänlaisia paakkuja, vaan kahvi on kuohkean irtonaista. Sormisuojan poistin annostelijan yläosasta, jolloin pääsen harjaamaan matkalle jääneet kahvijäänteet (yllättävän iso määrä) annostelijaan sieltä myllyn suuaukosta. Näinollen hävikki pysyy kohtuullisena ja myllyn sisään jää mahdollisimman vähän vanhenevia kahvijäänteitä.

Olen muutaman kerran jauhanut ko. myllyllä myös suodin/pannu -karkeuksia, koska portaallinen säätö tekee sen niin helpoksi. Ja täytyy kehua, että rouvakin ihmetteli Moccamasterin tuotosta poikkeuksellisen hyväksi verrattuna normikahviin (en maininnut asiasta hänelle mitään). Täytyy ilmeisesti siirtyä papuihin suodinkahvinkin osalta ja ottaa i-mini takaisin hyötykäyttöön.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Myllyn hankinta alulle...
« Vastaus #42 : Helmikuu 09, 2009, 15:00:26 ip »

Olen muutaman kerran jauhanut ko. myllyllä myös suodin/pannu -karkeuksia, koska portaallinen säätö tekee sen niin helpoksi.

Säätäminen voi olla helppoa myös portaattomallakin. Esim. Mazzerin portaaton ratkaisu siirtyy espressokarkeudesta suodatinkarkeuteen noin sekunnissa. Matoruuvitoteutus voi tosin olla sitten aikaavievä säädettävä.

Ja täytyy kehua, että rouvakin ihmetteli Moccamasterin tuotosta poikkeuksellisen hyväksi verrattuna normikahviin (en maininnut asiasta hänelle mitään). Täytyy ilmeisesti siirtyä papuihin suodinkahvinkin osalta ja ottaa i-mini takaisin hyötykäyttöön.

Näinhän se on. Mielestäni helpoin ja merkittävin tapa parantaa kahvinsa laatua on ostaa hyvä mylly (ei siis espressokeitintä) jolloin voi valmistaa kahvinsa hieman laadukkaammista raaka-aineista perinteisellä menetelmällään. Hyppy hyvästä suodatinkahvista hyvää espressoon ei ole mielestäni enää sitten niin valtava ja vaati jo paljon enemmän asiaan paneutumista - ja hyvin usein se suodatinkahvi painii "nautittavuusasteikolla" samalla viivalla espresson kanssa.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Myllyn hankinta alulle...
« Vastaus #43 : Helmikuu 09, 2009, 15:08:35 ip »

Hyppy hyvästä suodatinkahvista hyvää espressoon ei ole mielestäni enää sitten niin valtava ja vaati jo paljon enemmän asiaan paneutumista - ja hyvin usein se suodatinkahvi painii "nautittavuusasteikolla" samalla viivalla espresson kanssa.

Tähän löytyy varmasti jokaisella juojalla oma näkemyksensä :). Itseäni nämä suodatinkahvit ei oikein koskaan jaksa säväyttää, vaikka miten hienoista ja tuoreista pavuista kahvin tekee. Toki pieni maitotilkka ja ripaus sokeria "pilaa" makumaailmaa, mutta uusien papujen kohdalla ryystän aina pienet maistiaiset mustanakin.

Sen sijaan hyvä espresso säväyttää aina. Oli se sitten itse tehtyä tai sitten kahvilasta tilattua.

Pressopannun makumaailmaan totuttelen vielä. Maku on kieltämättä täyteläisempi ja tällä hetkellä on menossa Kenya Gethumbwini Peaberry, joka maistuu erinomaiselle pressolla tehtynä. Pressokahvissa häiritsee ainoastaan tuo todella hieno puru jota kahvin seassa "leijailee" ja lopuksi päätyy kupin pohjalle "mudaksi".
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Myllyn hankinta alulle...
« Vastaus #44 : Helmikuu 09, 2009, 15:33:34 ip »

Tähän löytyy varmasti jokaisella juojalla oma näkemyksensä :).

Näinhän se toki on.  :)

Itseäni nämä suodatinkahvit ei oikein koskaan jaksa säväyttää, vaikka miten hienoista ja tuoreista pavuista kahvin tekee.

Mutta oletko paneutunut sen suodatinkahvin valmistamiseen saman verran kuin esimerkiksi olet espresson tekoon? Itselläni ongelma espresson kanssa on lähinnä se että sitä ei voi oikein "makustella". Tai makujen analysointiaika on semmoinen rykäisy. Hyväähän se on, ei siinä mitään. Suodatinkahvikuppi (muki) kestää pidempään ja sen makumaailma muuttuu mielenkiintoisesti nesteen jäähtyessä. (Ruuvit löysällä sarjaa seuranneet voivat kuvittella tähän Swiss Tonin selittämään: "Preparing and drinking a good cup of filter coffee is like..."  ;) )

Toki pieni maitotilkka ja ripaus sokeria "pilaa" makumaailmaa, mutta uusien papujen kohdalla ryystän aina pienet maistiaiset mustanakin.

Itselläni jäi maito pois kahvista siinä vaiheessa kun tuli hankittua mylly ja alettua käyttämään hieman parempaa raaka-ainetta. Tätä ennen sillä tuli lähinnä peitettyä ikävää makua.


Kannattaa muuten kokeilla Squaremilen Santa Rita Naturalia - on tällä hetkellä no.1 suodatinkahveissani. Aivan mahtava.
Kirjattu