Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Mitä muita paahtimia kuin I-Roast?  (Luettu 21087 kertaa)

Heikki

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 17
Mitä muita paahtimia kuin I-Roast?
« : Helmikuu 13, 2007, 10:24:26 ap »

Onko tiedossa kuluttajamallisia paahtimia muitakin kuin I-Roastit? Sinänsä hyvä paahdin sekin, mutta kapasiteetti ja paahdon pituus (ilman modausta) on hiukan rajoittava. Millä täällä siis paadetaan?
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:Mitä muita paahtimia kuin I-Roast?
« Vastaus #1 : Helmikuu 13, 2007, 10:46:14 ap »

Löytyyhän noita isompiakin, myös rumpumalleja. Tuolta on hyvä katsella malleja: http://www.sweetmarias.com/
Itse pidän kyllä pientä erää pelkkänä plussana, kun pääasiassa itselleni paahdan. Jos haluaa kolmestakin paahtoasteesta sekoittaa satsin ja sen viikossa juoda, ennenkuin happanee, niin erän ei parane olla iso.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Mitä muita paahtimia kuin I-Roast?
« Vastaus #2 : Helmikuu 13, 2007, 10:47:02 ap »

http://coffeetea.about.com/cs/roasting/tp/roasters.htm

Tuolta löytyy melko kattava lista suosituimmista paahtimista linkkeineen. Tosin Gene Cafe taitaa puuttua listasta.

Jos haluat isompaa kapasiteettia niin sitten varmaankin vaihtoehtona on joko tuo Gene Cafe tai HotTop (ehkäpä myös tuo alpenrost/alpenroast), mutta hintaa tulee sitten enemmän kuin I-Roastille. Kannattaa huomata myös se, että isommat paahtomäärät lisäävät myös syntyvän savun määrää. I-Roast taitaa olla tällä hetkellä "paras kompromissi" hinnan/paahtoerän/ominaisuuksien/savun suhteen.

Hintoja (puntina) voi katsastella esim. täältä:

http://www.hasbean.co.uk/index.php?cPath=45_28

Läytyy tuo gc ja hottop taitaa olla jopa tarjouksessa (siitä kun on uusi ohjelmoitava [ja kalliimpi] malli tulossa). Halvin vaihtoehto taitaa olla tuoltakin löytyvä "liesipaahdin" - sillä saa paahdettua kanssa semmoisia 250g eriä, mutta tarvitsee käsivoimaa ja hyvää tuuletusta.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Mitä muita paahtimia kuin I-Roast?
« Vastaus #3 : Helmikuu 20, 2007, 21:57:03 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Halvin vaihtoehto taitaa olla tuoltakin löytyvä "liesipaahdin" - sillä saa paahdettua kanssa semmoisia 250g eriä, mutta tarvitsee käsivoimaa ja hyvää tuuletusta.


Totta, liesipaahtimella saa mukavia eriä kerralla, ja tarvittaessa voi sekoittaa pavut ennen paahtoa. Mutta paahtaminen tapahtuu melkolailla näppituntumalla. Tällöin tulos ei ole kerrasta toiseen kovin tasainen. Itseäni kyllä kyseinen metodi tyydyttää ja se sopii käyttämääni keittotapaan.

En välttämättä suosittele kamalan tummille paahdoille. Vähäisiä palopisteitä tulee jo vaaleimmissakin paahdoissa. Voisin kuvitella, että viiniläisessä on seassa jo osittain hiiltyneitä papuja. Eli ei ehkä espressomiesten metodi.... vaikka olihan tuolla netissä joku aika näyttäviä kuvia ottanut tummista liesipaahdoista. Mutta eipä tarvitse paljastaa montako paahtoa on epäonnistunut :roll: .
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Mitä muita paahtimia kuin I-Roast?
« Vastaus #4 : Helmikuu 20, 2007, 22:20:45 ip »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Eli ei ehkä espressomiesten metodi.... vaikka olihan tuolla netissä joku aika näyttäviä kuvia ottanut tummista liesipaahdoista.


Tuo "whirleypop":in juju on kai juuri siinä että se sekoittaa papuja paremmin kuin perinteiset rännärit (mikä on hieman yllättävää - whirleypop kun on oikeasti "popkornipaahdin").

Näiden netistä löytyvien tasaisten paahtotulosten takana on ilmeisesti myös kaasuliesi. Tämä mahdollistaa sen että lämpötilaa saa kontrolloitua helpommin, varsinkin fc:n aikana sitä saa nopeasti hieman alemmaksi.

http://www.flickr.com/photos/gadders/371306826/
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Mitä muita paahtimia kuin I-Roast?
« Vastaus #5 : Helmikuu 21, 2007, 21:02:59 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Tuo "whirleypop":in juju on kai juuri siinä että se sekoittaa papuja paremmin kuin perinteiset rännärit.


Katselinkin kerran hieman himoiten hasbeanista tuota whirleypoppia  :shock: . Arvelisin, että korkeasta muodosta johtuen papuja saa ravisteltua / heiteltyäkin paljon tehokkaammin.

Lainaus
Näiden netistä löytyvien tasaisten paahtotulosten takana on ilmeisesti myös kaasuliesi. Tämä mahdollistaa sen että lämpötilaa saa kontrolloitua helpommin, varsinkin fc:n aikana sitä saa nopeasti hieman alemmaksi.


Tämän luulisin olevan kaikkein ratkaisevinta paahdon kannalta. Siksi en ole tuota tilausta tehnyt. En ole varma onko laadun muutos merkittävä ilman kaasua. I-roast himottaisi myös hiukan, mutta kun halvemmallakin pärjää. Toisaalta ärsyttäisi maksaa paljon vehkeestä, jota joutuisi heti "tuunaamaan", että siitä saisi arvoisensa hyödyn irti. :?
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Mitä muita paahtimia kuin I-Roast?
« Vastaus #6 : Helmikuu 21, 2007, 21:13:41 ip »

Pitää mainita vielä uunissa paahtaminen. Sitäkin olen välillä kokeillut. Palopisteitä ei tule samalla tavalla kuin rännärillä. Paahtotuloskin on yllättävän tasainen, kun muistaa kerran sekoittaa nopeasti papuja paahdon aikana. Mutta maku on hieman lattea.

Mistähän tuo lateus johtuu?  :arrow: Itse olen miettinyt johtuisiko se liaasta avaruudesta "paahtokammiossa". Eli pavut eivät ole tarpeeksi kosketutksissa savun kanssa. Tämä on oma teoriani, eikä välttämättä lainkaan oikeaan osuva.

Helsingissä Hakaniemen kauppahallin kahvikauppias sanoi, että uunipaahdossa pavut pitäisi laittaa lasipullossa uuniin, jolloin pullo imaisee lämmön itseensä ja pitää savun pullon sisällä. En ole kokeillut. Olisiko tuossa teistä järkeä?

Itse mietin miten epätasaisesti pullossa useassa kerroksessa olevat pavut sitten paahtuvat? Tuntuisi aika epätasaista jälkeä tulevan, tai sitten pulloa pitää välillä pyörittää... :?:
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Mitä muita paahtimia kuin I-Roast?
« Vastaus #7 : Helmikuu 21, 2007, 21:34:02 ip »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas

Mistähän tuo lateus johtuu?  :arrow: Itse olen miettinyt johtuisiko se liaasta avaruudesta "paahtokammiossa". Eli pavut eivät ole tarpeeksi kosketutksissa savun kanssa.


Ei se varmaankaan yksinomaan tuon savun puuttumisen syytä ole, sillä eivät ne pavut "ilmapaahtimissa":kaan kovin paljoa savun kanssa tekemisissä ole, kun se puhalletaan samantien pois irtoavan kuoren kanssa. Olisiko syynä vain tuo "avaruus" siinä mielessä että lämpö tulee papuihin käytännössä säteilemällä mikäli uunissa ei ole kiertoilmatoimintoa tms. (eli ilma ei papujen lähellä juurikaan liiku ja näin välitä lämpöä tarpeeksi tehokkaasti)?

Minkähänlainen tulos olisi jos kiertoilmauuniin saisi semmoisen pienireikäisen pellin jonka päällä paahtelisi? Tosin kiertoilma varmaankin saisi kuoret aika hyvin levälleen pitkin uunia...

Tässä muuten pari linkkiä vaihtoehtoisiin paahtotapoihin. Ensimmäinen aika "primitiivi", toinen jo melkein macgyver tasoa... :)

http://www.youtube.com/watch?v=HTDM7YrofFI

http://www.youtube.com/watch?v=8VlOOuJZQQ4
Kirjattu