Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008  (Luettu 18801 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #30 : Lokakuu 23, 2008, 14:34:19 ip »

Aika alhainen on, ei kannata tuosta varmaan enää pudottaa.

Ei tuo varmaankaan vielä mitenkään poikkeuksellisen alhainen ole? Tuossahan on kuitenkin käsittääkseni 6 litrainen boileri josta tuolla asetuksella pitäisi kuitenkin jo aikalailla hönkää irrota.

@Vemuli: Onko mittarissa jonkinlainen "vihreä alue" tuolle boilerin paineelle? Googlettamalla löysin mainintoja tyyliin: 0.9-1.1bar. En tosin tiedä onko merkitystä tiputtaa tuota 0.1 baaria (no, 0.8:kin varmasti toimisi vielä kotikäytössä ok) - parempi ratkaisu olisi ehkä tosiaan hankkia toisenlainen vaahdotuskärki.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #31 : Lokakuu 23, 2008, 15:38:52 ip »


@Vemuli: Onko mittarissa jonkinlainen "vihreä alue" tuolle boilerin paineelle? Googlettamalla löysin mainintoja tyyliin: 0.9-1.1bar. En tosin tiedä onko merkitystä tiputtaa tuota 0.1 baaria (no, 0.8:kin varmasti toimisi vielä kotikäytössä ok) - parempi ratkaisu olisi ehkä tosiaan hankkia toisenlainen vaahdotuskärki.

Vihreä alue ulottuu 0,8-1,1 ja on yleensä siinä 0,9 paikkeilla (viisarin paksuuden verran alle 1,0).

Pitää kokeilla vielä oheisten videoiden mukaisesti. Aika nopeasti näyttivät maidon valmistaneen...

http://www.youtube.com/watch?v=LS3t9eYUTwM&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=WIFJg65k-Do&feature=related

On se vaan uskottava...kohtuullinen vaahdotustulos syntyi videon ohjeiden mukaan. Ilmeisesti ylikuumentaminen aiheutti sen mikrovaahtokadon?
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 23, 2008, 19:01:52 ip kirjoittanut vemuli »
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

smuli

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #32 : Lokakuu 23, 2008, 21:53:04 ip »


On se vaan uskottava...kohtuullinen vaahdotustulos syntyi videon ohjeiden mukaan. Ilmeisesti ylikuumentaminen aiheutti sen mikrovaahtokadon?

kyllä, ylikuumentaminen latistaa maidon. ammattilaitteissa maidon vaahdottamiseen ei menee kauaa. pikemminkin lähinna esittelee vaahdotuspään ja maidon toisilleen.

Boilerin paine on n. 1 bar. Hieman "karkaa" painetta pintamittarin tiivisteen kautta (äänihavainto + visuaalinen havainto). Parin sentin kokoinen lammikko koneen alla 5 tunnin käytön jälkeen.


käytitkö teflon-teippiä kasatettessa? sillä sain liitokset tiiviiksi.
Kirjattu
Brasilia America 1gr, Izzo Alex (rotary), Compak K10 WBC, Ascaso i-mini, Coffee Collective ja Square Mile -kahvit sekä Tim Wendelboen opit

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #33 : Lokakuu 24, 2008, 09:00:09 ap »

kyllä, ylikuumentaminen latistaa maidon. ammattilaitteissa maidon vaahdottamiseen ei menee kauaa. pikemminkin lähinna esittelee vaahdotuspään ja maidon toisilleen.
 

käytitkö teflon-teippiä kasatettessa? sillä sain liitokset tiiviiksi.


Jep, oli vain niin vaikea uskoa sitä vaahdottumisen nopeutta. Seurauksena siis maidon kiehuminen ja vaahdon rikkoutuminen. Veden kanssa harjoitellessa silmäni aukesivat lopulta, kun vesikin kiehui ennenkuin kerkesin sanomaan "kissa", heh.

En laittanut teflonia mihinkään. Olisi näköjään pitänyt. Vuoto on onneksi sen verran pientä, että ajattelin tilkitä sen vasta "määräaikaishuollon" yhteydessä.

Rouvakin muuten ihmetteli koneen hiljaisuutta. Oli mielessään kuvitellut ison koneen tuottavan koon suhteessa lisää melua vanhaan brauniin verrattuna. Annostelusta ei ole vielä ollut kauheasti iloa, kun haen vasta karkeuksia kohdalleen. Taitaa tosiaan sopia paremmin vakiopuruilla uuttaville kahviloille, kuin kotipaahtajille.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #34 : Lokakuu 24, 2008, 09:50:43 ap »

En laittanut teflonia mihinkään. Olisi näköjään pitänyt. Vuoto on onneksi sen verran pientä, että ajattelin tilkitä sen vasta "määräaikaishuollon" yhteydessä.

Kun näitä koneita kasataan tehtaalla niin käsitääkseni joka väliin tungetaan ns. "tiivistetahnaa" (thread sealant) - välillä vähän liikaakin - mutta tuolla saa ilmeisesti aika helposti pitävät liitokset, ongelmana on vain että myös tämän jälkeen pysyy liiankin tiukasti kiinni. Parempi vaihtoehto onkin käyttää teflonteippiä - sen kanssa vain pitää olla varovainen ettei ylikiristä kun sillä on myös "voiteleva" vaikutus, eli maltilla kiinni ja sitten jos jostain vuotaa niin kiristää vain sen verran että vuoto häviää.

Annostelusta ei ole vielä ollut kauheasti iloa, kun haen vasta karkeuksia kohdalleen. Taitaa tosiaan sopia paremmin vakiopuruilla uuttaville kahviloille, kuin kotipaahtajille.

Perustuuko annostelu muka aikaan? Eikös se pitäisi pikemminkin olla gruposta juosseen vesimäärän perusteella toimiva? Eli jos kerran asetat sen (millä tahansa jauhatuksella) niin että kuppiin tulee tuplaa tehdessä suurinpiirtein se 60 ml nestemääränä niin tämän jälkeen sieltä pitäisi aina tulla se sama määrä ulos riippumatta siitä miten kauan uuttoon menee aikaa (olettaen että purut imevät aina saman verran itseensä). Tämän jälkeen sitten vain säädät jauhatuksen niin että aika osuu kohdilleen. Näin sitä minun käsittääkseni kahviloissakin pitäisi käyttää. Eli ensin asetetaan toivottu volyymi  ja sitten jauhatuksella aika kohdilleen.

(Lisäys: ainakin täällä näyttäisi olevan räjäytyskuvassa oikeassa alareunassa virtausmittari (flowmeter) - onko tuollainen myös omassasi?)
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 24, 2008, 10:01:05 ap kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #35 : Lokakuu 24, 2008, 10:21:56 ap »

Perustuuko annostelu muka aikaan? Eikös se pitäisi pikemminkin olla gruposta juosseen vesimäärän perusteella toimiva? Eli jos kerran asetat sen (millä tahansa jauhatuksella) niin että kuppiin tulee tuplaa tehdessä suurinpiirtein se 60 ml nestemääränä niin tämän jälkeen sieltä pitäisi aina tulla se sama määrä ulos riippumatta siitä miten kauan uuttoon menee aikaa (olettaen että purut imevät aina saman verran itseensä). Tämän jälkeen sitten vain säädät jauhatuksen niin että aika osuu kohdilleen. Näin sitä minun käsittääkseni kahviloissakin pitäisi käyttää. Eli ensin asetetaan toivottu volyymi  ja sitten jauhatuksella aika kohdilleen.

Olet aivan oikeassa. Näin sen annostelun tulee toimia ja näin se minullakin toimii. Tärkeämpää on ilmeisesti (tietenkin  :-[) priorisoida uuttomäärä kuin uuttoaika? Pitäisikö laskea vain ohjelmoinnin aikana mittalasiin sopiva määrä kahvia tyyliin 7g / 30 ml ja 14g / 60 ml?
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #36 : Lokakuu 24, 2008, 11:29:45 ap »

Tärkeämpää on ilmeisesti (tietenkin  :-[) priorisoida uuttomäärä kuin uuttoaika?

Lähinnä käytännöllisempää kai, eli nyt tulee aina sama määrä ulos riippumatta pavuista ja jauhatuksesta. Jos tuossa pelaisi ajan kanssa niin tuloksena voisi olla välillä pari tippaa kupin pohjalla ja välillä kuppi yli äyräiden kun jauhatus olisikin pielessä tms. Kahvilaolosuhteissa ensimmäinen vaihtoehto on parempi, sillä tällöin voi tehdä uuton aikana jotain muuta. Tosin "ammattilaiset" uusilla koneillaan taitavat katkaista silti uuton manuaalisesti, kun kone alkaa vain vilkuttamaan valoa tms. kun haluttu uuttomäärä on täysi tai lähes täysi. Muistaakseni olen lukenut laitteesta joka antaa jopa virheilmoituksen ja keskeyttää uuton jos ensimmäisen 10 sekunnin aikana tms. juoksee liian paljon vettä läpi: "Virhe: tarkista jauhatus!". :)

Tietyssä mielessähän tuo annostelu on kotikäytössä turha (kun ei ole kiire ja voi katsoa uuttoa vieressä), mutta toisaalta tuon käyttäminen lyö näppärästi yhden muuttujan (nestemäärän) melkeinpä kiinni ja tästä voi olla jopa hyötyä espresson tekoa harjoitellessa kun huomio kiinnittyy kahvijauheen määrään ja karkeuteen (ja tietysti voi kiinnittää kaiken huomion maidon vaahdottamiseen uuton aikana).

Pitäisikö laskea vain ohjelmoinnin aikana mittalasiin sopiva määrä kahvia tyyliin 7g / 30 ml ja 14g / 60 ml?

Näin ainakin itse olettaisin. Jokatapauksessa "oikean" uuton kautta tuo kannattaa tehdä jottaa saa huomioitua kakkuun jäävän vesihävikin.

(hups: korjattu "ei voi" -> "voi" mikä selventää hieman alkupään lausetta.  :-[ )
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 24, 2008, 12:42:08 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #37 : Lokakuu 24, 2008, 15:03:29 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Kun näitä koneita kasataan tehtaalla niin käsitääkseni joka väliin tungetaan ns. "tiivistetahnaa" (thread sealant) - välillä vähän liikaakin - mutta tuolla saa ilmeisesti aika helposti pitävät liitokset, ongelmana on vain että myös tämän jälkeen pysyy liiankin tiukasti kiinni. Parempi vaihtoehto onkin käyttää teflonteippiä - sen kanssa vain pitää olla varovainen ettei ylikiristä kun sillä on myös "voiteleva" vaikutus, eli maltilla kiinni ja sitten jos jostain vuotaa niin kiristää vain sen verran että vuoto häviää.

Jep, ja toinen ikävä puoli tahnassa on että se avattaessa murentuu, eli esimerkiksi boilerin alipaineventtiiliä puhdistaessa voi muruja tippua boileriin ja sieltäpä ne onkin aika hankala saada pois.

Varmaan kaikissa koneissa annostelu perustuu jonkinlaiseen virtausmittariin. Kotikoneissa ne ainakin saattavat vaan olla melko epätarkkoja. Esimerkiksi yksi muistaakseni Juran automaatti teki varmaan 50% heittoa, eli välillä oli espressot pöydällä ja välillä kupissa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #38 : Lokakuu 25, 2008, 11:53:47 ap »

Lähinnä käytännöllisempää kai, eli nyt tulee aina sama määrä ulos riippumatta pavuista ja jauhatuksesta.

Tietyssä mielessähän tuo annostelu on kotikäytössä turha (kun ei ole kiire ja voi katsoa uuttoa vieressä), mutta toisaalta tuon käyttäminen lyö näppärästi yhden muuttujan (nestemäärän) melkeinpä kiinni ja tästä voi olla jopa hyötyä espresson tekoa harjoitellessa kun huomio kiinnittyy kahvijauheen määrään ja karkeuteen (ja tietysti voi kiinnittää kaiken huomion maidon vaahdottamiseen uuton aikana).

Näin ainakin itse olettaisin. Jokatapauksessa "oikean" uuton kautta tuo kannattaa tehdä jottaa saa huomioitua kakkuun jäävän vesihävikin.

Olen kokeillut ihan mielenkiinnosta samalla annosmäärällä erilaisia kahvinkarkeuksia. Aika suuri vaihtelu oli valmistuneen espresson määrässä. Karkeammalla kahvilla (uuttoaika 12s) uutettu määrä oli sen 60ml (ohjelmoitu juuri tälle karkeudelle). Hienommalla jauhatuksella (uuttoaika 24s) kahvia valmistui vain n.45ml. Koeolosuhteet eivät täyttäneet tieteellisiä argumentteja, joten suhtautukaa varauksella tähän...

En ole vielä muutenkaan tyytyväinen jauhatuksen karkeuteen. Hidasta haarukointia kaiken kaikkiaan, pahus vieköön. Ja minä kun olen sellainen "kaikki heti mulle nyt"-tyyppi. Olis pitänyt hankkia muovinen täysautomaatti tai lopettaa koko kahvin juonti, heh.

Tuli kokeiltua myös sen verran hienolla jauhatuksella, että ei tullut keittimestä kokonaan ulos. Yhtä hyvin onnistuin myllyn tukkimisessa...portaaton säätö on hmmm...haastava. Kalliiksi tulee tämä "hienosäätäminen". Käy sekä kukkaron että vatsan päälle. Myllykin on alkanut osoittaa niitä mainostettuja paakkuominaisuuksia hienommilla jauhatuksilla, mitä ei esiintynyt ollenkaan Braunille sopivalla karkeudella. Eli näköjään parempi keitin vaatii myös paremman myllyn? Vai pitäisikö kiteyttää :" osta paljon kalliimpi mylly kuin sinulla on varaa ja mieti sen jälkeen keitintä".
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 25, 2008, 13:04:29 ip kirjoittanut vemuli »
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #39 : Lokakuu 25, 2008, 13:46:01 ip »

Olen kokeillut ihan mielenkiinnosta samalla annosmäärällä erilaisia kahvinkarkeuksia. Aika suuri vaihtelu oli valmistuneen espresson määrässä. Karkeammalla kahvilla (uuttoaika 12s) uutettu määrä oli sen 60ml (ohjelmoitu juuri tälle karkeudelle). Hienommalla jauhatuksella (uuttoaika 24s) kahvia valmistui vain n.45ml. Koeolosuhteet eivät täyttäneet tieteellisiä argumentteja, joten suhtautukaa varauksella tähän...

Voisikohan tässä vaikuttaa jonkin verran se nesteen virtausnopeus kahvikakun läpi, eli hienommalla karkeudella se ei pääse kakusta samaa tahtia läpi kuin karkeammalla - syntyisi ikäänkuin pieni viive jota virtausmittari ei osaa huomioida. Toisaalta hienompi jauhatus ehkä imee itseensä hieman enemmän vettä. Mutta mielestäni tuo 15 ml heitto ei ole paha kun ottaa huomioon että tuossa on 12 sekuntia eroa uuttoajassa. Siitähän tulee vain reilu 1ml/sek heittoa - mikäli teet tuon annostuksen säädön uusiksi tuolla 24 sekunnin karkeudella niin tämän jälkeen uskoisin että välillä 22-26 sekunttia ei paljoa heittoa olisi.

En ole vielä muutenkaan tyytyväinen jauhatuksen karkeuteen. Hidasta haarukointia kaiken kaikkiaan, pahus vieköön. Ja minä kun olen sellainen "kaikki heti mulle nyt"-tyyppi. Olis pitänyt hankkia muovinen täysautomaatti tai lopettaa koko kahvin juonti, heh.

Oliko tuossa aiemmassa 24s uutossa (45 ml) mikä maun kannalta vikana? Tuohan oli jo melko lähellä - oikeastaan vain uuttoaika jäi hieman lyhyeksi. Mikäli maussa oli jotain vikaa, niin sitten kannattaa kiinnittää huomiota jäähdytyshuuhteluun jne.

Vai pitäisikö kiteyttää :" osta paljon kalliimpi mylly kuin sinulla on varaa ja mieti sen jälkeen keitintä".

Tämä raameihiin ja seinälle! Näinhän se melkein on. Hyvä mylly pysyy matkassa vaikka päivittäisi keitintä parempaan. Ja helposti käy myös niin että yhdistelmällä hyvä mylly & keskinkertainen keitin saa parempaa kahvia kuin yhdistelmällä keskinkertainen mylly & hyvä keitin. Ja sitten jos ei myllyn ostamisen jälkeen ole varaa ostaa heti keitintä, niin kahvin laatu paranee joka tapuksessa huikeasti kun pystyy ostamaan laadukasta tavaraa papuina ja valmistaa sitten niistä pressolla/suodattimella.
Kirjattu