Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008  (Luettu 21837 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #15 : Lokakuu 19, 2008, 17:35:54 ip »

Kyseessä siis lämmönvaihtimelta (ylempi liitin) grupolle menevään putkeen tuleva osa (eli asetetaan putken ja boilerissa olevan liittimen väliin). Minulla oli hatara mielikuva juuri tuosta samasta paikasta. Jännä juttu ettei siinä räjäytyskuvassa tuollaista osaa näkynyt ensinkään. Ei se varmaan ihan turha ole.

Tuollaa osalla rajoitetaan grupon vesikiertoa. Eli kun kone on "lepotilassa" ts. sillä ei uuteta, niin lämmönvaihtimen vesi kiertää lenkin grupon kautta ja näin gruppo lämpenee/pysyy lämpöisenä (thermosyphon loop). Mikäli kone on pitkään jouten, niin gruppo ylikuumenee ja tällöin jäähdytyshuuhtelussa pitää lämmönvaihtimen veden viilentämisen lisäksi viilentää myös gruppoa. Tuolla osalla saadaan siis hidastettua/vähennettyä ylikuumenemista. Kone siis toimisi ilman sitäkin, mutta varsinkin kotikäytössä se osa on kyllä hyödyllinen (ehkä se puuttui tuosta syystä noista räjäytyskuvista).

Tyypillisessä lämmönvaihtimellisessa E61 kotikoneessa tuollaista rajointa ei käsittääkseni ole (Isomacit, Quickmillit, Izzot jne...) - poikkeuksena tiedän ainoastaan Vibiemmen Domobar Superin. Tuossa VBM:n koneessa gruppo pysyy suht hillityissä lukemissa ja jäähdytyshuuhtelut on pieniä. Tosin olen sitten törmännyt kommentteihin joissa kerrotaan että "sopivalla" boilerin lämpötilalla saattaa käydä niin että tuo vesikierto pysähtyy (thermosyphon stall) kun tuo kierto perustuu pelkästään sopivaan lämpötilaeroon kierron alussa ja lopussa - ja tällöin gruppo saattaakin olla kahvintekoa aloitettaessa rankasti alilämpöinen.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #16 : Lokakuu 21, 2008, 15:39:01 ip »

Tänään tuli paketti ausseista  ;D

Ei kun näpertelemään...vähän jännittää mitä kaikkea vielä joutuu uusimaan?
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #17 : Lokakuu 22, 2008, 00:10:38 ap »

No perskuta...ainakin yksi liitin on halki putkesta (venttilipaketti - virtausmittari). Ei siis vielä tänäänkään tulille... :'(

Edit: Liitin korjattu ja ensimmäiset essot nautittu  8)

- en osannut edes kuvitella, miten suuri ero oli kahvin maussa Brasilia vs. Braun. Vertailupohjana kun on ollut aiemmin paikallisten kahviloiden tuotokset niin kuvittelin siltä pohjalta, että Braunilla pääsee edes likimain samaan tulokseen. Olin väärässä.

- maidon vaahdotus...öh...ensimmäisellä kerralla maidot rinnuksilla. Sylkee höyryä sen verran voimallisesti. Tätä pitää treenata ajan kanssa.

- Braunin pienellä muovitampperilla ei tee mitään. Tilasin kyllä jo 58mm tampperin, mutta tietäähän sen, että kotimaan toimitukset ovat hitaita (samana päivänä tilatut osat ausseista tulivat 8 päivän sisällä). Olisi pitänyt näköjään suosia ulkomaista...

HYVÄÄ:
- puljaaminen veden kanssa melko vähäistä (= kiinteä vesiliityntä (4,5 bar) ja viemäröintimahdollisuus (tässä vaiheessa letkutettu vielä muovisaaviin))
- annostelu TOIMII sittenkin, oli siis vain ohjelmointia vailla  ;D
- tuo mukavasti lisäväriä kodinhoitohuoneen valkoiseen linjaan
- HILJAINEN, tällä tekee kahvia vaikka yön hiljaisina tunteina. Moottori/pumppu-paketti on hyvin vaimennettu kumien kera.

HUONOA:
- joku putkiliitos vuotaa vielä, koska paineen noustessa riittävästi, alkaa kuulua selvää pihinää (vaikea paikallistaa)
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 22, 2008, 13:43:42 ip kirjoittanut vemuli »
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #18 : Lokakuu 22, 2008, 20:07:30 ip »

Miten muuten sen pumpun uuttopaineen säätö tehtiin? Painemittari näyttää "lepotilassa" 3,5 baria, mikä lienee ihan sopiva. Uuton aikana paine nousee kuitenkin 12 bar asti. Asteikossa on selkeä suositusalue n. 9 bar kohdalla eli jotain tarvis tehdä?

EDIT:

Löytyikin jo ohje. Eli pumpun bypass ruuvistahan tuo tehdään.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 22, 2008, 20:48:58 ip kirjoittanut vemuli »
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #19 : Lokakuu 22, 2008, 21:04:13 ip »

Sen verran vielä (taitaa kuulua tuonne baristatekniikkapuolelle)...onko tosiaan niin, että maidon vaahdotus tulee tehdä reilusti alle puolen minuutin? Vanhalla laitteella ei ollut mitään kiirettä, mutta tämän kanssa kannu kuumenee jo 15 sekunnissa. Mikrovaahdosta ei tietoakaan. Vaikeaa on...tuntuu jopa tämä suurempi höyryteho vain hankaloittavan asiaa...
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #20 : Lokakuu 22, 2008, 21:17:49 ip »

Sen verran vielä (taitaa kuulua tuonne baristatekniikkapuolelle)...onko tosiaan niin, että maidon vaahdotus tulee tehdä reilusti alle puolen minuutin? Vanhalla laitteella ei ollut mitään kiirettä, mutta tämän kanssa kannu kuumenee jo 15 sekunnissa. Mikrovaahdosta ei tietoakaan. Vaikeaa on...tuntuu jopa tämä suurempi höyryteho vain hankaloittavan asiaa...

Tätä aihetta sivuten oli home-baristan puolella äskettäin kommenttia (linkki). Tuo 15 sekunttia ei kuulosta mitenkään tavattomalta, varsinkin pienellä maitomäärällä ja "oikeasti" kahvilakäyttöön suunnitellulla koneella. Jonkinlaista taulukkoa erilaisten koneiden vaahdotusnopeuksista löytyy esim. tästä konekatsauksesta.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #21 : Lokakuu 23, 2008, 08:55:54 ap »

Sen verran vielä (taitaa kuulua tuonne baristatekniikkapuolelle)...onko tosiaan niin, että maidon vaahdotus tulee tehdä reilusti alle puolen minuutin? Vanhalla laitteella ei ollut mitään kiirettä, mutta tämän kanssa kannu kuumenee jo 15 sekunnissa. Mikrovaahdosta ei tietoakaan. Vaikeaa on...tuntuu jopa tämä suurempi höyryteho vain hankaloittavan asiaa...

Siinä on varmaan melko reilureikäinen vaahdotuspää? Kannattaisi ehkä vaihtaa vaahdotuspilli tai sen kärki, jos vain mahdollista. Reikien tukkiminen voisi auttaa myös.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #22 : Lokakuu 23, 2008, 09:01:22 ap »

Siinä on varmaan melko reilureikäinen vaahdotuspää? Kannattaisi ehkä vaihtaa vaahdotuspilli tai sen kärki, jos vain mahdollista. Reikien tukkiminen voisi auttaa myös.


Yksi mahdollinen syy...Braunin vaahdotusapuun ja heikkoon höyryn tuottoon tottunut käyttäjä  ???

Täytynee vielä kuluttaa muutama litra maitoa ja katsoa josko jotain kehitystä tapahtuisi.

Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #23 : Lokakuu 23, 2008, 09:06:18 ap »

Yksi mahdollinen syy...Braunin vaahdotusapuun ja heikkoon höyryn tuottoon tottunut käyttäjä  ???
Täytynee vielä kuluttaa muutama litra maitoa ja katsoa josko jotain kehitystä tapahtuisi.

Kyllä toi nopealta vaikuttaa, olipa tottunut mihin tahansa. Millainen pilli siinä on? Kolmereikäinen?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #24 : Lokakuu 23, 2008, 09:30:01 ap »

nelireikäinen ja lieriömallinen (tasapaksu). Justiinsa yritin vaan ei onnistunut vieläkään. Sellaista vaahtokasaa mitä tarjoillaan kaupallisissa kahviloissa saan kyllä aikaiseksi, mutta sitä "märän maalin"-tyyppistä en.

Heti kun vaahdotusääni muuttuu oleellisesti, alkaa maitoa roiskumaan yli ja tämä tapahtuu tosiaan 15 sekunnin aikana. Luulisin kuitenkin, että taitava heppu tuolla saisi aikaan kelvollista tavaraa...
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #25 : Lokakuu 23, 2008, 09:41:46 ap »

Nelireikäinen on jo extremeä.... Helppo temppu olisi kokeilla tukkia kolme reikää tökkäämällä hammastikku sinne ja katkaisemalla kärki sisään.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #26 : Lokakuu 23, 2008, 11:17:08 ap »

Heti kun vaahdotusääni muuttuu oleellisesti, alkaa maitoa roiskumaan yli ja tämä tapahtuu tosiaan 15 sekunnin aikana. Luulisin kuitenkin, että taitava heppu tuolla saisi aikaan kelvollista tavaraa...

Millaisia maitomääriä olet vaahdottanut?

Esim. täältä löytyy videonpätkää "kotikoneista" keskivertoa tehokkaammasta vaahdottajasta (on itseasiassa vaahdotusopas). Laskiskelin äkkisiltään että tuossa vaahdotus kestää sen noin 6+17 sekunttia (ilmaa lisätään alussa tuo 6s ajan jonka jälkeen kärki työnnetään vähän syvemmälle maitoon ja loppuaika vain "vatkataan"). Maitoa arvioisin tuossa olleen silmämääräisesti sen 3 desiä ainakin.

Jos et halua maitoa tuhlata, niin kannattaa ihan pelkän veden avulla katsoa millä tavalla nesteen saa yleensäkin pyörimään kannussa.

Missäs lukemissa boilerin paine muuten on? Pressostaattia voisi yrittää säätää hieman alemmas - et varmaankaan käytä konetta suunnitellusti shotti-shotin perään vaan varmastikin shottien välillä on semmoinen parisen minuuttia aikaa? Tällöin tuota pressostaattia voisi säätää alaspäin ilman että sen säädön ehkä aiheuttama hidastunut HX:n toipuminen shotista haittaisi.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #27 : Lokakuu 23, 2008, 11:57:13 ap »

Millaisia maitomääriä olet vaahdottanut?

...tuota pressostaattia voisi säätää alaspäin ilman että sen säädön ehkä aiheuttama hidastunut HX:n toipuminen shotista haittaisi.

6 desin kannu, min. 2 dl - max. 4 dl.

Boilerin paine on n. 1 bar. Hieman "karkaa" painetta pintamittarin tiivisteen kautta (äänihavainto + visuaalinen havainto). Parin sentin kokoinen lammikko koneen alla 5 tunnin käytön jälkeen.

Tukin kolme reikää suuttimesta ja selvästi parantui vaahdon laatu. Ei tuollakaan mitään taidetta vielä tehdä, mutta sanoisin jo paremmaksi kuin paikallisissa erikois-kahviloissa, mikä taitaa kertoa enemmänkin ko. liikkeiden baristojen tasosta kuin omasta osaamisesta. Kiinnostaisi kyllä oppia ihan vakiosuuttimella tuo vaahdotus, ei niitä reikiä turhaan ole siihen tehty. Mutta, eihän tämä olisikaan mikään harrastus, jos ihan "valmiiseen pöytään" voisi istua...
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #28 : Lokakuu 23, 2008, 13:40:24 ip »

Boilerin paine on n. 1 bar.

Aika alhainen on, ei kannata tuosta varmaan enää pudottaa.

Kiinnostaisi kyllä oppia ihan vakiosuuttimella tuo vaahdotus, ei niitä reikiä turhaan ole siihen tehty.

Ei turhaan, mutta ei myöskään kotibaristan tarpeiden mukaan.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Brasilia Portofino 1GR kotiutunut 10.10.2008
« Vastaus #29 : Lokakuu 23, 2008, 14:29:52 ip »


Ei turhaan, mutta ei myöskään kotibaristan tarpeiden mukaan.


Jotenkin haluaisin uskoa, että myös kaupalliset baristat pyrkisivät vähintääkin yhtä hyvään lopputulokseen kuin kotibaristatkin. Siinä mielessä (siis laadullisessa) siis en usko kaupallisen- ja kotikäytön tarpeilla olevan oleellisia eroja.

Kokeilin vesi/saippua-menetelmää ja vesi pyörteili voimalla ja 15 sekunnissa vesi jo kiehui. Se äänen muuttuminen ja roiskeilmiö maitoa vaahdotettaessa johtui ilmeisesti samasta syystä. No, onneksi kaupassa riittää maitoa...
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*