Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Aerobie Aeropress kokemuksia?  (Luettu 360074 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #630 : Kesäkuu 23, 2016, 16:59:18 ip »

Jos haluaisi uuttaa 30 minuuttia tasalämmössä, esim. 90 C, lienee helpompaa tehdä uutto esim. uunissa lasipurkissa ja käyttää sen jälkeen Aeropressiä filtteröintiin.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #631 : Kesäkuu 23, 2016, 19:45:22 ip »

Jos haluaisi uuttaa 30 minuuttia tasalämmössä, esim. 90 C, lienee helpompaa tehdä uutto esim. uunissa lasipurkissa ja käyttää sen jälkeen Aeropressiä filtteröintiin.

Joo paitsi, että eikö ne puolen tunnin uutot ole kuitenkin tehty melkoisesti alemmissä lämpötiloissa? Ainakin jos puhutaan keskiarvolämpötilasta? Ideakin niissä oli mitä olin lukevinani, että se lämpötila putoaakin lopussa vaikka sitä pyritäänkin hillitsemään.

Ei vaan tuollaiset "puoli-kylmäuutot" ovat ihan kiintoisa aihe sinäänsä ja sieltä varmaan joidenkin papujen kohdalla voi löytyä yllättäviä helmiä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #632 : Kesäkuu 24, 2016, 15:06:24 ip »

Mittailin Aeropressin esilämmityksen vaikutusta jäähtymisnopeuteen ilman kahvia. Laite ylösalaisin, ei kantta, suht täyteen vettä.

Näyte A: huoneenlämpöinen (25°C) AP; vesi vedenkeittimessä 92°C
Näyte B: sylinteriosa lillui kuumassa (55°C) kraanavedessä muutaman minuutin ennen koetta; vesi vedenkeittimessä 91°C

Ensimmäiset n. 5 s vierähti vettä kaataessa ja lämpömittari haki sen jälkeen vielä lukemaansa. Tässä lämpötilalukemia 10 s kohdalta eteenpäin:

aikaAB
108787
308384
607982
907680
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #633 : Kesäkuu 24, 2016, 21:44:10 ip »


aikaAB
108787
308384
607982
907680

Noin äkkipäältä uskaltaisin väittää, että meritys on melko vähäinen vielä 1,5min uutossa jos kuitenkin referenssipiste on siinä lämpötilassa joka kyseisellä pavulla tai pavuilla maistuu hyvälle. Puolessa välissä uuttoa alkaa vasta edes tulla merkittäviä eroja ja suhteessa keskiarvoon, jos pyritään samaan makuun, niin ero on lienee hyvin mitätön. Puhdasta "musta tuntuu"-arviota toki.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #634 : Kesäkuu 24, 2016, 23:26:28 ip »

Tuollaiset numeeriset arvot ovat toki kiinnostavia tiettyyn pisteeseen saakka. Kahvin, joka on nautintoaine, suhteen ylivoimaisesti mielenkiintoisinta olisi tietää, millaisia makuhavaintoja koe tuotti. Oliko lämpötilaeroilla minkäänlaista vaikutusta lopputulokseen?

Kai myös maisteltiin kokeen tuloksia? ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #635 : Kesäkuu 25, 2016, 00:56:20 ap »

Muistelen et jos kauan sitten porukka alkoi laittamaan sekoitusten välissä korkkia aeropressin päälle, ainakin parin minuutin mittaisissa.
Itse ostin eurolla jokin aika sitten mukinlämmittimen eräästä turistikojusta, pohjahan siitä lähti liimoiltaan kun repäisi. Ajatuksena oli stabiloida uuton lämpötila, mut sittemmin kyky nähdä pyöriminen ja muutenkin käytännöllisyys jättivät tämän omaan arvoonsa.

Kuva kertonee tarkemmin mistä on kysymys.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #636 : Kesäkuu 25, 2016, 09:42:17 ap »

Tuollaiset numeeriset arvot ovat toki kiinnostavia tiettyyn pisteeseen saakka. Kahvin, joka on nautintoaine, suhteen ylivoimaisesti mielenkiintoisinta olisi tietää, millaisia makuhavaintoja koe tuotti.

AIka samaa mieltä, mutta minusta tälläinen pohjakoe on hyvä pohja maistelukokeelle tai toisinpäin hyvä jatkokoe maistelukokeelle. Käytännössä kuitenkin harva jaksaa tehdä niin paljon maisteluita, etteikö tälläinen numeerinenkin lähestymistapa terveen järjen kanssa olisi hyvä lisä maistelukokeille.

Lainaus
Oliko lämpötilaeroilla minkäänlaista vaikutusta lopputulokseen?

Luulen, että se lämpimämpi vesi maistui lämpimämmältä? Tai siis harvemmin se veden maussa kamalasti maistuu kuinka nopeasti se on jäähtynyt?

Lainaus
Kai myös maisteltiin kokeen tuloksia?

Kannatan toki makukokeiluita, mutta joku raja, että tarvitseeko todella maistaa maistuuko se kuumemmaksi lämmitetty vesi kuumemmalta?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #637 : Kesäkuu 25, 2016, 11:02:50 ap »

Kai myös maisteltiin kokeen tuloksia? ;)

Tässähän oli pelkkä vesi kyseessä joten eipä tullut maisteltua ;)

Muuten olen kyllä viime päivinä tehnyt erinäisiä kokeiluja TKP:n Astrid Medinan kanssa, ja sellainen näppituntuma on tullut, että tasaisempi uuttolämpötila toisi pavun ominaispiirteet paremmin esiin. Toisaalta jos hakee pehmeän miellyttävää kahvikokemusta, sopivasti laskeva lämpötila voi olla eduksikin. Tuli myös sellainen ajatus, että sekoitus uuton lopussa jossain määrin kompensoi lämpötilan laskua.

Jonkinlaisina ääripäinä kokeiluista jäi mieleen nämä kaksi, joissa molemmissa annostus 66 g/l, AP ylösalaisin ja männän painallus alkaa minuutin kohdalla:

1. Yli 80°C vesi Aeropressiin, odotus kunnes lämpötila 75°C, purut joukkoon ja sekoitus.
2. Purut huoneenlämpöiseen laitteeseen, päälle 85°C vesi kahdessa samankokoisessa erässä, jälkimmäinen 25 s kohdalla.

Kumpikin oli oikein hyvää mutta aivan erilaista: 1. melko ohut mutta aromikas, 2. täyteläinen ja miellyttävä mutta geneerinen.

Sitten taas variaatio ykkösestä niin että purut menivät 80°C veteen oli rankasti yliuuttunut.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #638 : Kesäkuu 25, 2016, 11:18:26 ap »


Muuten olen kyllä viime päivinä tehnyt erinäisiä kokeiluja TKP:n Astrid Medinan kanssa, ja sellainen näppituntuma on tullut, että tasaisempi uuttolämpötila toisi pavun ominaispiirteet paremmin esiin. Toisaalta jos hakee pehmeän miellyttävää kahvikokemusta, sopivasti laskeva lämpötila voi olla eduksikin. Tuli myös sellainen ajatus, että sekoitus uuton lopussa jossain määrin kompensoi lämpötilan laskua.

Onko lähtölämpötila ollut molemmissa kokeissa sama? Koska luultavasti lähimmäksi samaa makua päässee siten, että laskevamman lämpötilan lähtölämpötila on aavistuksen kuumempi. Toki riippuen siitä lämpötilan laskunopeudesta ja uuttoajasta.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #639 : Kesäkuu 25, 2016, 11:25:23 ap »

Tän vuoden WAC:ssa näki aika montaa eri tyyliä, lämpötiloilla pelasi kummallisesti jokseenkin kaikki.
Taiwanilaisella oli kolmet vedet eri vaiheissaan, yhdellä (en muista enää kuka) oli välissä jäävettä jota käytti, tunnistin jääpaloista. Myös lopputulosta mittailtiin kovasti.
Todella moni käytti inverted metodia, ja käännön jälkeinen pyöräytys oli kanssa lähes kaikilla.

Yksi mikä oli jännä, niin todella useat kisaajat käyttivät käsimyllyjä, ei mitään isoja vaan matkamalleja.
Turkkilainen iso tyyppi tuli omaan heattiinsa myöhässä, 5min karju levitti kamat, laittoi veden tulemaan, pyöritti käsimyllyllä pavut puruiksi ja latasi kuppiin.

Vaikkakin, kolmen parhaan joukosta löytyi vain yksi inverted :)
https://worldaeropresschampionship.com/2016/06/25/2016-world-aeropress-championship-results-recipes/
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 25, 2016, 11:36:46 ap kirjoittanut Toma »
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #640 : Kesäkuu 25, 2016, 12:19:46 ip »

Onko lähtölämpötila ollut molemmissa kokeissa sama? Koska luultavasti lähimmäksi samaa makua päässee siten, että laskevamman lämpötilan lähtölämpötila on aavistuksen kuumempi.

Kokeiluni olivat aika sekalaisia mutta asia vaikuttaisi olevan juuri niin.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #641 : Kesäkuu 25, 2016, 12:32:06 ip »

Kokeiluni olivat aika sekalaisia mutta asia vaikuttaisi olevan juuri niin.

Ja tämä ensin kuumempi ja sitten laskeva lämpötila antoi pehmeämmän lopputuloksen kuin tasainen keskilämpötila tuosta?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #642 : Kesäkuu 25, 2016, 12:36:40 ip »

Ja tämä ensin kuumempi ja sitten laskeva lämpötila antoi pehmeämmän lopputuloksen kuin tasainen keskilämpötila tuosta?

Jep. Myös veden lisääminen kahdessa erässä toi pehmeytttä -- ehkä sekin menee lämpötilanvaihtelun piikkiin
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #643 : Kesäkuu 25, 2016, 12:52:24 ip »

Tässähän oli pelkkä vesi kyseessä joten eipä tullut maisteltua ;)

No niinpäs olikin, tosiaan..  ;D
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #644 : Kesäkuu 26, 2016, 01:48:26 ap »

Tällaisissa testailuissa olisi mielestäni tärkeää, ellei jopa oletusarvoista, mitata uutot refraktometrillä (siis sillä oletuksella, että kahvin uuttamisessa käytetään myös kahvia ;)). Muutenhan eri lämpötilojen aikaansaamat erot menevät ainoastaan erilaisten uuttojen piikkiin. Olisi olennaista kokeilla, miten lämpötilan lasku/vakiolämpötila vaikuttaa siihen, kun TDS pidetään samana.

Muutoin vertaillaan ainoastaan enemmän ja/tai vähemmän uuttunutta kahvia. Ja tottakai niissä on aistittavia eroja.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E