Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Aerobie Aeropress kokemuksia?  (Luettu 360096 kertaa)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #615 : Kesäkuu 16, 2016, 12:54:49 ip »

Fifty Sixty on muistaakseni aika robustainen blendi? Kerran nuuhkaisin ja hyllylle jäi.

Kerran tuli tuota ostettua ikäänkuin vahingossa, pitkästä aikaa semmoinen kahvi joka meinasi jäädä juomatta kokonaan. Ei kyllä ole muutenkaan HKP:n paahdot olleet minun makuun, ei sitten yhtään.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #616 : Kesäkuu 16, 2016, 16:53:21 ip »



Aeropress on kyllä kiva just reseptiikan vaihtelun mahdollisuuden takia, mut jonkin verran työlästä ja papuja kuluttavaa hommaa se kyl on.

Jos AP tuntuu työläältä, niin en suosittele espressokonetta ja siihen omaa myllyä.
Podit ja kapselikoneet on varmaan tähän väliin se juttu.

Itse en oikein miellä muttereista, tai sanotaanko etten ole hyvää mokkaa juonut.

Makuasoita.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

IstoP

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #617 : Kesäkuu 16, 2016, 20:51:04 ip »


Jos AP tuntuu työläältä, niin en suosittele espressokonetta ja siihen omaa myllyä.
Podit ja kapselikoneet on varmaan tähän väliin se juttu.

Itse en oikein miellä muttereista, tai sanotaanko etten ole hyvää mokkaa juonut.

Makuasoita.

Ei se tekeminen sinänsä ole työlästä. Tarkoitan sitä, että kun reseptissä on monta tekijää, niin täytyy tehdä monta kupillista samalla pavulla yhtä tekijää kerrallaan muuttamalla, jotta pavusta löytää uusia juttuja. Se on varmaan ihan tuttua hommaa :D Mitä muuten lähdet ensimmäisenä muuttamaan, kahvin määrää, uuttoaikaa, veden lämpötilaa vai mitä?
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #618 : Kesäkuu 16, 2016, 21:26:45 ip »

Ei ollu tietty mulle osoitettu kysymys mutta kannattaa lähteä liikkeelle siitä minkälaisia muutoksia kahvin maussa toivoisi tapahtuvan ja muuttaa reseptiä sen pohjalta. Herkästi tehdään ensin muutoksia ja sitten vasta mietitään makua.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #619 : Kesäkuu 16, 2016, 23:26:30 ip »

Just noin kun Joona sen sanoi.

Itse aloitan useasti lämpötilan kanssa, normaalista 87:sta joko nostan tai lasken, riippuen hakeeko hapokkuutta/makeutta/jotain muuta. Jos maut tuntuvat kovin "haaleilta" niin joko nostan kahvin määrää tai pidennän uuttoaikaa (aliuutto).
Karkeutta hyvin harvoin säädän, ja kun säädän, niin se on ihan testailumielessä.

Yleensä kolmas kuppi on viimeistään hyvä.

Toki on poikkeuksia kun tulee tehtyä kymmenenkin vedosta. Sit se valinta osuu niihin alkupään tekeleisiin.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

IstoP

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #620 : Kesäkuu 17, 2016, 17:06:40 ip »

Kiitos näistä! Helpottaa omaa sähläilyä makujen hakemisessa. Makuaistin kehittyminen auttaisi tietty myös... Sinänsä tekniikka on hallussa (eipä tämä sen suhteen olekaan rakettitiedettä) ja värkkäily onkin yks parhaista puolista tässä. Sen takia kapselikoneet ei kiinnosta ollenkaan. Toi mokkapannujuttu on muuten jännä, alan epäillä omaa makuaistia. Oon tehnyt kahden kupin pannulla mokkapannu-keskustelun alusta löytyvän ohjeen mukaan ja kaikilla pavuilla oon tähän mennessä saanut omasta mielestä hyvää. Samanlaisia makuja kuin AP:lla, mutta vahvempaa kahvia (mikä ei siis tietty ole aina hyvä). Niinhän se on et omaan makuun pitää luottaa mut viskien kohdalla oon huomannu, et usein se, mikä alkuun oli hyvää ja hienoa, ei enää laajemman tutustumisen jälkeen tunnukaan omalta jutulta.
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 17, 2016, 17:35:10 ip kirjoittanut IstoP »
Kirjattu

andrimus

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 129
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #621 : Kesäkuu 19, 2016, 00:28:34 ap »

Ideahan on löytää se mistä itse pitää. Jokaisella on oma paletti ja mieltymys.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #622 : Kesäkuu 19, 2016, 00:40:31 ap »

Makuaistihan se vaan kehittyy pikkuhiljaa. Ja siihen suuntaan, millaista papua tykkää käyttää.

Aikaisemminkin on joskus puhuttu siitä, miten 'oudon' makuiset asiat maistuvat oudoilta (ei siis mitenkään erityisen hyviltä). Sitten kun tarpeeksi maistelee eri papuja, niin se oma maku alkaa löytyä (ja sitten voikin alkaa jeesustella muille, että te ette vaan ymmärrä ;)).

Kannattaa heti suosiolla tutustua itä-afrikkalaisiin (Kenia, Etiopia, Ruanda etc.), niin pääsee samantien kiinni siitä, mikä on todella hyvää. ;D

Ei silti, ettenkö myös eteläisen ameriikan kahveista osaisi nauttia. Tuleehan sieltäkin ihan huikeaa tavaraa.

Edit: Yleensä olen tässä vaiheessa suositellut tutustumaan Hoffmannin kirjaan, jonka "maailman kahvituottajamaat" -osiossa käydään kattavasti läpi merkittävät kahvintuotantoalueet maanosittain ja maittain.
http://shop.squaremilecoffee.com/products/the-world-atlas-of-coffee
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 19, 2016, 00:52:48 ap kirjoittanut Jari »
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #623 : Kesäkuu 19, 2016, 21:21:49 ip »

Yleensä tavataan kaataa vesi kahvin päälle, mutta entä jos ensin kaataisi veden ja odottaisi että lämpö tasaantuu ja sitten vasta sekoittaisi kahvipurut joukkoon? Tasaisempi uuttolämpötila ilman että erikseen tarvitsee esilämmittää Aeropressiä?
Kirjattu

timo64

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #624 : Kesäkuu 19, 2016, 21:38:46 ip »

...ilman että erikseen tarvitsee esilämmittää Aeropressiä?
En ole kyllä koskaan esilämmittänyt AP:ta, kuppia vain. Onko multa jäänyt yksi oleellinen seikka huomioimatta 😕
Kirjattu

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #625 : Kesäkuu 19, 2016, 21:41:56 ip »

En ole kyllä koskaan esilämmittänyt AP:ta, kuppia vain. Onko multa jäänyt yksi oleellinen seikka huomioimatta 😕

Niin en kyllä minäkään ole tavannut lämmittää, mutta pähkäilen tässä josko mahdollisimman tasainen uuttolämpötila toisi hyötyjä, ja miten sen saavuttaisi.
Kirjattu

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #626 : Kesäkuu 22, 2016, 21:47:29 ip »

... entä jos ensin kaataisi veden ja odottaisi että lämpö tasaantuu ja sitten vasta sekoittaisi kahvipurut joukkoon? Tasaisempi uuttolämpötila ilman että erikseen tarvitsee esilämmittää Aeropressiä?

Käytännössä osoittautui epäkäytännölliseksi ideaksi, koska saa odotella turhan pitkään että lämpö asettuu haluttuun lukemaan. Samassa ajassa voi vaikka kuumentaa erikseen lämmittely- ja uuttoveden.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #627 : Kesäkuu 23, 2016, 10:43:42 ap »

Niin en kyllä minäkään ole tavannut lämmittää, mutta pähkäilen tässä josko mahdollisimman tasainen uuttolämpötila toisi hyötyjä, ja miten sen saavuttaisi.

Tasainen uuttolämpötila on kuitenkin kaiketi eriasia (mahdollisesti jopa suuntaan jos toiseenkin) kuin putoava uuttolämpötila, vaikka keskimääräinen lämpötila olisikin sama. Eriasia kuinka suuri merkitys aeropressin lämmittämisellä on siihen tai kuinka paljon se muutenkaan vaikuttaa missäkin pavussa.

Oleellisinta olisi kaiketi saada ylipäänsä se lämpötila aina suunnilleen samaksi, että osaa tarvittaessa toistaa tai korjata reseptiä oiekammaksi ilman muuttuvia tekijöitä. Aina sama ja samalla lailla laskeva uuttolämpötila voi olla ihan hyvä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #628 : Kesäkuu 23, 2016, 14:00:21 ip »

Näin ajankohdan huomioon ottaen voi kokeilla uuttaa aeropress-kahvit sopivan lämpöisessä juhannussaunassa. Näin on erittäin kätevä  ;) estää uuttolämpötilan karkaaminen harakoille. Kerrostaloasukeille riittänee jonkin termos-viritelmän väkertäminen (vähän entisaikojen pannumyssyjen tyyliin, mutta moderneilla tehokkaammilla materiaaleilla), kun en arvaisi aeropressiä ihan uuniinkaan laittaa.
Britit kuulemma tykkäävät uutella immersiouutoilla todella pitkiä aikoja ja kikkailevat erilaisilla viritelmillä, joilla uuttolämmön saa pidettyä riittävänä yli puolikin tuntia. Väittävät, että tuloksena todella hyvää ja makiata kahvia. Tiedä häntä, en ole kokeillut...

Sitä en tiedä, onko uuttolämpötilan ylläpitämisestä sanottavampaa hyötyä. Aeropressin kanssa kun yleensä puhutaan melko lyhyistä uuttoajoista. Kuten PM+VK yllä totesi, tärkeintä on toistettavuus. Silloin pystyy korjaamaan uuttoa suuntaan tai toiseen tarvittaessa. Kahvihan kyllä uuttuu kylmässäkin vedessä - silloin toki aikaa on syytä varata enemmän.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #629 : Kesäkuu 23, 2016, 14:07:02 ip »

Jostain muuten luin hiljattain niksipirkka-tyylisen vinkin kuinka saa näppärästi oluet pidettyä kylmänä, jos jääkaappia ei ole käytössä:
Pistää oluttölkin/-tölkit Pringles-paketin sisään (tyhjän tottakai, tai ainakin riittävän tyhjän).

Sama toimii toisinpäin: aeropressin saattaisi saada mahtumaan purkin sisälle.

En anna takuita vinkin toimivuudesta enkä siitä, onko siitä mitään hyötyä uuttamiseen. ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E