Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Aerobie Aeropress kokemuksia?  (Luettu 360205 kertaa)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #585 : Kesäkuu 05, 2016, 12:34:39 ip »

Purujen karkeus Aeropressin kanssa mietityttää. Yleensä ohjeeksi annetaan, että pitäisi olla hienompaa kuin suodatinkahvipuru. Niin on Wilfan myllyn asteikossa, muistaaksen Aeropressin omissa ohjeissa ja ilmeisesti suurimmalla osalla tämän ketjun keskustelijoista. Aeropressin MM-kisojen voittajaresepteissä on kuitenkin lähes kaikissa käytetty suodatinjauhatusta hieman karkeampaa purua.

Aeropressillä kun voi tehdä mitä vaan. Siis inverted metodilla. Pannukahvijauhatus toimii oikein hyvin (jos mylly sen kestää tai suodattaa pölyn pois) samoin kuin mokkapannujauhatuskin. Enemmän tuo ohje taitaa olla syynä normipäin käytössä, jolle en itse näe juurikaan etuja kevytmukavuuden lisäksi.

Inverted on ihan vaivaton ja mahdollistaa kaikenlaiset uutot ja kokeilut. Toki eri jauhatukset ja eri lämpötilat vaativat aina uudet optimaaliset uuttoajat jotka täytyy taas hakea. Omasta myllystä riippuu paljon myös. Kannattaa säätää aina yhtä parametriä kerrallaan.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

IstoP

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #586 : Kesäkuu 05, 2016, 13:01:51 ip »

Aeropressillä kun voi tehdä mitä vaan. Siis inverted metodilla. Pannukahvijauhatus toimii oikein hyvin (jos mylly sen kestää tai suodattaa pölyn pois) samoin kuin mokkapannujauhatuskin. Enemmän tuo ohje taitaa olla syynä normipäin käytössä, jolle en itse näe juurikaan etuja kevytmukavuuden lisäksi.

Hyvä huomio. Mut on vähän yllättävää, että aika monissa voittajaresepteissä käytetään suht karkeaa jauhatusta ja Aeropressiä "oikein" päin, ja silti kokonaisuuttoaika on jotain minuutin luokkaa. Kuinka suuri osa vedestä pysyy laitteessa ennen painamista ja miksi halutaan, että osa valuu uuton aikana? Liittynee myös papuihin, käytössä on varmaan (vähemmän yllättäen) tuoretta papua, joka turpoaa hyvin ja pitää vedet sisällä ennen sekoittamista.

Ostin marketista Juhla Mokka -luomupapua, joka ei ollut älyttömän vanhaa, paahdettu tammikuun lopulla. Olisi löytynyt suht tuoretta ei-luomua, toukokuussa paahdettua, mutta sen paahtoaste on Pauligin asteikolla ykköstä, luomu on kakkosta, ja nuo kaikkein vaaleimmat on liian pliisuja. Ajatellin testailla Juhla Mokalla, en viitsi käyttää kalliita papuja siihen, että teen monta kupillistä, joista maistan pari hörppyä ja heitän loput pois. Vaikka tietysti jonkin verran varmaan pitäisi, jotta löytäisi niille kalliille pavuille hyvät reseptit.

Tein äsken Juhla Mokan kanssa vertailun pannukahvimenetelmän ja aeropressin välillä. Pannukahvia tein perinteisen metodin mukaan: suhteella 60g/1000ml ja pannujauhatuksella (Wilfalla yski pykälä French pressistä karkeampaa) veden kiehautus, purujen lisäys, nopea pulpautus liedellä, hautuminen viisi minuuttia, kuorinta ja kaato kuppiin.

Sitten tein vierelle aeropressillä: 75g/1000ml, inverted, vesi 80C, pavut hieman suodatinjauhatusta hienompaa (Wilfalla kaksi pykälää aeropress-viivasta karkeampaa), vesi suht nopeasti sisään, minuutin uutto, sekoittamalla kevyt pyörre ja press 30 sekuntia.

Maku oli lähes sama. Aeropressillä tuli aivan aavistuksen intensiivisempää, mutta se saattaa johtua suuremmasta kahvin määrästä suhteessa veteen. Tuli fiilis, että tällaisella aeropress-reseptillä, jossa purujen ei anneta ennen painamista painua pohjalle, ei tule pannukahvista kovin erilaista, koska vettä ei juurikaan puristeta purujen läpi. Ja varmaan sitä lähemmäs pannukahvia mennään, mitä lähempänä resepti on perinteistä pannukahvimentelmää kahvi ja veden suhteen sekä uuttoajan osalta.

Tuli mieleen sellainen kysymys, että mikä etu aeropressistä on verrattuna pannukahviin, jos käytetyllä reseptillä saadaan pannukahvin kanssa lähes identtistä. Toki on niin, että Juhla Mokka ei ole paras papu tällaiseen kokeiluun.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #587 : Kesäkuu 05, 2016, 13:43:54 ip »

Hyvä huomio. Mut on vähän yllättävää, että aika monissa voittajaresepteissä käytetään suht karkeaa jauhatusta ja Aeropressiä "oikein" päin, ja silti kokonaisuuttoaika on jotain minuutin luokkaa. Kuinka suuri osa vedestä pysyy laitteessa ennen painamista ja miksi halutaan, että osa valuu uuton aikana?

Riippuu tietysti suotimesta, pavusta ja siitä karheudesta tarkemmin. Itselläni on suht isoreikäinen metallisuodin käytössa ja sillä valuu kyllä liikaa hyvin karheissa. En ole kauheasti päätäni jaksanut piinata sillä valumisella, koska se väärinpäin on niin kätevä ja sitä on helppo sekoitella ja kaikkea.

Lainaus
Ostin marketista Juhla Mokka -luomupapua, joka ei ollut älyttömän vanhaa, paahdettu tammikuun lopulla. Olisi löytynyt suht tuoretta ei-luomua, toukokuussa paahdettua, mutta sen paahtoaste on Pauligin asteikolla ykköstä, luomu on kakkosta, ja nuo kaikkein vaaleimmat on liian pliisuja. Ajatellin testailla Juhla Mokalla, en viitsi käyttää kalliita papuja siihen, että teen monta kupillistä, joista maistan pari hörppyä ja heitän loput pois. Vaikka tietysti jonkin verran varmaan pitäisi, jotta löytäisi niille kalliille pavuille hyvät reseptit.

Puoli vuotta vanha on kyllä jo aika iäkästä. Melkein sama itselleni vaikka olisi vuodenkin vanhaa. Mutta eipä siinä mitään niilläkin kokeilee ihan hyvin. Oma maku kuitenkin ratkaisee.

Joka pavulle se resepti pitää kuitenkin hakea, kun eroja papujen mauissa on niin paljon. Tietyt perus ohjeet ovat hyviä lähtökohtia ja niitä löytää omalle myllylle kun kokeilee vaan vähän kaikkea. Perus reseptillä harvoin menee ihan metsään koskaan, jotkut pavut voivat olla kyllä yllättävän konstikkaita.

Lainaus
Tuli mieleen sellainen kysymys, että mikä etu aeropressistä on verrattuna pannukahviin, jos käytetyllä reseptillä saadaan pannukahvin kanssa lähes identtistä. Toki on niin, että Juhla Mokka ei ole paras papu tällaiseen kokeiluun.

Kyllä aeropress antaa poskettoman suuren maailman erilaisia makuja erilaisista pavuista verrattuna pannukahviin. Pannukahvi metodi rajoittaa vaihtoehtoja erittäin paljon.

Yksi syy mikä saattaisi saada maut jossain määrin samanlaisiksi saattaisi olla ali tai yliuutto.
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 05, 2016, 13:53:20 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #588 : Kesäkuu 05, 2016, 16:16:51 ip »

Tuli mieleen sellainen kysymys, että mikä etu aeropressistä on verrattuna pannukahviin, jos käytetyllä reseptillä saadaan pannukahvin kanssa lähes identtistä.

Jos maku unohdetaan, niin väittäisin että Aeropressillä saa nopeammin kupillisen kahvia ja laitteen puhdistus on helpompaa. Itse onnistun tässä hieman alle kahdessa minuutissa.

Maku lienee kuitenkin se juttu jota kannattaa tavoitella. Koeta aluksi hankkia jostain laadukkaita ja tuoreita, korkeintaan muutaman viikon paahdosta vanhentuneita papuja. Marketti ei liene tähän paras paikka. Hyvistä pavuista on hyvä lähteä liikkeelle.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

IstoP

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #589 : Kesäkuu 05, 2016, 16:25:41 ip »


Vaaleapaahtoisilla olen monesti törmännyt veden lämpötilan säätöön makujen esilletuomisen säätelyyn, ja toimii hyvinkin tummempipaahtoisille kanssa. Mutta eritoten jotkut light roast naturalit on hyvin herkkiä, siksi niistä kun saa just hyvän kupin se on sit kanssa upea.

Minuutin uuton plus 30s pressin olen itse ottanut lähtötelineiksi, kun uutta papua lykkää hopperiin, inverted toki.

Mitä sekoituksiin tulee, niin miellän pienen kierron tuubissa olevan ihan hyvä. Eli kun pakka kasaantuu päälle eikä sisällä näy liikettä, lisään sitä.

Mutta nämä toki kahvikohtaisia kaikki, ja loppukupissa se maku sitten seisoo. Sitä mukaillen ;)

Tästä oli kyllä hyötyä. Otin lähtökohdaksi tuon 1min+30s ja ihan hyvää kahvia saa aikaiseksi. Mulla on nyt tuon Juhla Mokan lisäksi Monsoon Malabaria ja ongelma taitaakin uuton sijaan olla, että tämä itse papu ei ole mun makuun :) Luulin, että tästä pitäisi löytyä hedelmiä ja vivahteikasta mausteisuutta, mutta taitaakin olla niin, että tässä on lähinnä pieni mausteisuus ja muuten on kermaista, pehmeää ja tummaa. Hyvää kahvia toki, mutta ei sitä mitä yritin siitä etsiä. Tästä pavusta taitaa tulla parasta suurella kahvimäärällä ja lyhyellä uuttoajalla niin, että prässäämisessä irtoaa maut. Onko kellään muulla tätä papua aeropressissä?

Miten paljon sulla on reseptit heittäny eri papujen kanssa, jotta pavuista saa parhaan irti? Muutkin saa tietty mielellään vastata.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #590 : Kesäkuu 05, 2016, 16:45:55 ip »

Mulla on nyt tuon Juhla Mokan lisäksi Monsoon Malabaria ja ongelma taitaakin uuton sijaan olla, että tämä itse papu ei ole mun makuun

Itse olen aika lailla pysytellyt kaukana aasialaisista pavuista. Itä-Afrikkalaiset (Kenia, Etiopia, Ruanda...) ja Etelä/-Väli-Amerikkalaiset toimivat omaan makuuni parhaiten. Kannattaa myös vähän väijyä kasvukorkeutta. Mitä lähempänä 2km ollaan, sitä herkullisempaa kahvi saattaa olla - noin lähtökohtaisesti (kahvintuotannossa on vielä monta vaihetta, jossa koko homman voi pilata täydellisesti).

Kannattaa tosiaan suosiolla hylätä markettikahvit ja siirtyä kunnollisiin tuorepaahtoihin. Eroa on enemmän kuin yöllä ja päivällä.
Nykyisin saa postitse jopa ilman erillisiä postikuluja monelta paahtimolta pavut kotiin, jos kotipaikkakunnalla ei ole pienpaahtimoita.
Tietty, jos tilaa ison kasan papuja kerralla, kannattaa harkita pakastamista. Siitä löytyy omat keskustelunsa jo ennestään.

Huonoilla pavuilla harjoittelu on vähän diipadaapa-hommaa, kun ei niistä hyvää saa millään konstilla. Ja ideana kai on kuitenkin saada hyvää kahvia. ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #591 : Kesäkuu 05, 2016, 23:42:32 ip »



Miten paljon sulla on reseptit heittäny eri papujen kanssa, jotta pavuista saa parhaan irti? Muutkin saa tietty mielellään vastata.

Veden määrän olen pitänyt vakiona, mutta noin 17-19g puruissa ja lämpötiloissa 80-94C (karkeus melkolailla sama, todella harvoin vaihdan) olen surffaillut. Alussa kun aloin kirjoittelemaan muistiin, merkkasin nuo määrät, nykyään vain makuhavainnot.

Luin et marketti JM ja monsoon malabar olleet ap:ssa, voisin todeta ettei ne tosiaan helpoimmat pavut lähteä hakemaan makuelämyksiä.
Joku oikein Afrikka juicy ja Brassi suklaa/pähkinä, niin erot hyökkää suuhun ;)
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #592 : Kesäkuu 06, 2016, 11:27:31 ap »

Hyvä huomio. Mut on vähän yllättävää, että aika monissa voittajaresepteissä käytetään suht karkeaa jauhatusta ja Aeropressiä "oikein" päin, ja silti kokonaisuuttoaika on jotain minuutin luokkaa. Kuinka suuri osa vedestä pysyy laitteessa ennen painamista ja miksi halutaan, että osa valuu uuton aikana?

Valuminen pysähtyy kun laittaa männän sylinteriin ja nostaa sitä pikkuisen ylöspäin jolloin Aeropressiin tulee alipaine.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #593 : Kesäkuu 06, 2016, 11:35:10 ap »

Valuminen pysähtyy kun laittaa männän sylinteriin ja nostaa sitä pikkuisen ylöspäin jolloin Aeropressiin tulee alipaine.

Tässä kohtaa pitää vaan katsoa, että purujen ja veden pitää olla hyvin kosketuksissa, jotta kaikki purut pääsevät uuttumaan tasaisesti. Väärinpäin voi sekoitella tai leikkiä "Toma kierteellä".

Kyllä sillä hyvin sitä kahvia tekee kummin päin vain.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #594 : Kesäkuu 06, 2016, 11:44:19 ap »

Tässä kohtaa pitää vaan katsoa, että purujen ja veden pitää olla hyvin kosketuksissa, jotta kaikki purut pääsevät uuttumaan tasaisesti.

Juu, rutiiniini kuluu nykyään 20 s blooming, eli ensin vettä sen verran että purut hyvin kastuvat ja 20 s kohdalla lisää vettä ja voimakas sekoitus. Sitten mäntä sisään, odotus ja painallus.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #595 : Kesäkuu 06, 2016, 12:11:09 ip »

Juu, rutiiniini kuluu nykyään 20 s blooming, eli ensin vettä sen verran että purut hyvin kastuvat ja 20 s kohdalla lisää vettä ja voimakas sekoitus. Sitten mäntä sisään, odotus ja painallus.

Eikö jo olisi helpompaa vaan tehä inverted? Makuasioita toki. Itselle se inverted on vaan jotenkin yksikertaisin, kun inhoan ylimääräisiä "portaita" siinä prosessissa. Mutta onhan noilla kaikilla tavoilla toki puolensa. Sekin voi toki vaikuttaa, että teen aeropressiä satunnaisesti enkä läheskään päivittäin.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #596 : Kesäkuu 06, 2016, 12:26:59 ip »

Sama huoli minulla olisi purujen kostumisesta vaikka Aeropress olisi toisin päin, joten en näe miten se helpottaisi. Blooming-vaihetta olen pitänyt mukana koska joskus totesin sen lisäävän täyteläisyyttä suutuntumaan.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #597 : Kesäkuu 06, 2016, 12:35:19 ip »

Blooming-vaihetta olen pitänyt mukana koska joskus totesin sen lisäävän täyteläisyyttä suutuntumaan.

Henkilökohtaisesti en vieläkään usko tuohon, mutta eipä minulla ole todisteita sen merkityksettömyydestäkään, että kannattanee jatkaa sitä mikä toimii ja tuntuu mukavalta.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

andrimus

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 129
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #598 : Kesäkuu 06, 2016, 17:21:19 ip »

Itsellä sama olo bloomista. Sama makutulos kun pidentää aikaa sen verran kuin on tuohon käyttänyt.
Tietenkin tässä on miljoonia versioita. Pääasia että löytää sen joka itseään miellyttää  ;)
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #599 : Kesäkuu 06, 2016, 19:29:33 ip »

Bloomin sijaan sekoitan nestettä koko inverted-tapahtuman ajan. Hyötyjä (luulisin):
- suurempi osa puruista jatkuvassa nestekosketuksessa
- diffuusion nopeutuminen
- nopeampi uutto
- vähäisempi lämpötilavaihtelu

Sekoitusvälineenä labratikku (havainnevideo).
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..