Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Aerobie Aeropress kokemuksia?  (Luettu 360495 kertaa)

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #510 : Tammikuu 03, 2016, 19:24:45 ip »

Jos kahvi on liian laihaa, niin silloin pitää lisätä annostusta.

Jos taas kahvi maistuu liian paahtuneelta, niin silloin kannattaa vaihtaa papuja. Taitavat olla makuusi liian tummaksi paahdettuja?
Itse olisin muutenkin jättänyt sumatralaisen suosiolla kauppaan (tämä on toki makuasia, kyllähän niilläkin lienee ystävänsä. Jotkut jopa kuulemma juovat Monsuun Malabariakin! ;)). Itselleni ei vielä ole tullut vastaan sieltä maailmankolkalta kahvia josta olisin pitänyt.

Tuo ko. reseptihän on tarkoitettu Gojille.... Etiopialaiset ovat karaktääriltään aivan erilaisia kuin sumatralaiset. Kannatta kokeilla vaikkapa etiopialaisia tai kenialaisia papuja. Yleensä ne paahdetaan vaaleammaksi ja ne ovat pääsääntöisesti hapokkaampia sekä hedelmäisempiä/marjaisempia makumaailmaltaan. Toki myös Etelä- ja Väli-Amerikasta tulee mainioita papuja.

Mutta makuasioitahan nämä kaikki ovat... ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Cirya

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 65
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #511 : Tammikuu 03, 2016, 21:12:40 ip »

Tällä hetkellä siis reseptinä: 15g kahvia, 220g vettä @ 82 C, 70s (bloom/sekoitus + steep), 30s press

Mitä mieltä olette, kannattaako vaan lisätä uuttoaikaa kunnes maku on kohillaan/menee selvästi yliuutetuksi? Vai mennä tällä ja lisätä kahvin määrää? Tulen varmasti kokeilemaan molempia, mutta ajattelin kuitenkin kysyä neuvoa kokeneemmilta.. 8-)

Jotenkin mietin, että saat kyllä aika olan takaa vispata, että edes tuolla lämpötilalla ja jauhatuksella saat uuton menemään yli. Koita huviksesi samaa settiä liki kiehuvalla vedellä (~95-98°C) ja tee kaikki muu, kuten ennen. Maista sitten samassa tarjoilulämpötilassa kuin noita edellisiä. Jos maistuu hyvältä niin hyvä, jos taas maistuu vielä palaneemmalta kuin edelliset niin sitten ainakin tiedät, että menee varmasti yliuuton puolelle. Karvaus kun on sen verran subjektiivinen makuaistimus, että sellaiseksi voi maistaa sekä yli- että aliuuttuneen juoman. Samoin kummastakin päästä löytyviä makuja voi luonnehtia jollain tapaa palaneiksi. Että kokeile vaan repiä sieltä vielä enemmän tavaraa ulos ja maista mitä tapahtuu.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 03, 2016, 22:49:20 ip kirjoittanut Cirya »
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #512 : Tammikuu 04, 2016, 01:17:18 ap »

Ciryan kanssa ihan samoilla linjoilla tässä, eipä siihen lisättävää ;)

Johan & Nyströmillä on muistaakseni aeropress reseptit kahveilleen (kuten myös esim. Kaffalla), siis ihan yleisen ohjeen lisäksi. Se, että pressaavatko tätä sumatralaista, on sitten toinen juttu.
Itse en saa sieltä suunnalta tulevilta kahveilta paljoakaan iloa, enkä siksi ole niitä aikoihin ostellutkaan.
Mutta yksi minkä voisi tehdä, ellei ala luonnistumaan, on kysäistä J&N:ltä tuota reseptiä.
Ja jos pääsee käymään Katajanokalla/Tukholmassa, niin pyytää saada vaikka vähän aeropress karkeista purua mukaan kotiin, voi sitten katsoa myllyn samaan. Voi kuulostaa pöllöltä, mutta itse olen näin tehnyt parissakin kahvilassa ja ihan messissä on oltu.

Tuota videota muutan katsoessa, huomasin et on Varion pykälät muuttuneet, tuossa oli nelosessa, nykyään kuutosessa.
En tosin nykyään juurikaan pressaa oikeinpäin.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

effae

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #513 : Tammikuu 07, 2016, 18:06:34 ip »

Kiitos kommenteista! Kokeilen neuvojanne ja katson mihin suuntaan tuo maku muuttuu. Sumatralaiset otin koska olivat ensimmäiset luomupavut jotka sattuivat vastaan.. Eivät tainneet olla ihan vastapaahdettujakaan. ::) (> 1,5kk) Mutta papuja löytyneekin vähän joka kolkasta, eri papujen maistelu ja testailu olikin yksi syy miksi hommasin tämän setin! Niitä vaan on niin paljon. Nyt vaan testailemaan!
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #514 : Tammikuu 21, 2016, 15:48:26 ip »

Höyrytin kahvin Aeropressissä espressokoneella:
- aluksi Aeropress inverted-asennossa, mäntä sylinterin sisällä hieman tavanomaista syvemmällä
- jauhettua kahvia hieman normaalia vähemmän (2/3)
- vettä hieman normaalia vähemmän, kylmänä (2/3)
- kahvin höyrytys kuumaksi espressokoneen avulla samaan tapaan kuin maitoa höytyrettäessä

Espressokoneen sijoitin pöydän reunalle siten, että höyrypillin alla oli tilaa Aeropressille. Neste tuntui vaahtoavan hieman maidon tapaan ja sen tilavuus kasvoi. Tilavuus laski nopeasti höyrytyksen loputtua. Nousevan lämpötilan arviointi oli vaikeata ja ensimmäinen yritys jäi hieman viileäksi. Toisella yrityksellä lopulta kiehuvan veden tapainen kuplinta oli kuitenkin helppo havaita. Roiskeita tuntui esiintyvän hieman enemmän maitoon verrattuna. Uuttuminen vaikutti jäävän vajaaksi ja kahvista tuli hieman laimeaa ja väri oli normaalia vaaleampi. Lopputulos muistutti mielestäni hieman sifonikahvia.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #515 : Tammikuu 21, 2016, 15:51:06 ip »

Höyrytin kahvin Aeropressissä espressokoneella:

Kiinnostavaa. Joskus pohdin kahvin tekemistä sellasella höyrytinkonella. Että vesihöyryssä uuttuisi. Ei oo vielä toteutuksen asteella tosin idea kun en omista moista.

Lopputulos muistutti mielestäni hieman sifonikahvia.

Millaista sifonikahvi on? Verrattuna suodatinkahviin?

Olen kyllä kerran maistanut kahvilassa ja oli vaan huonosti uutetun suodatinkahvin makuista.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #516 : Tammikuu 21, 2016, 15:57:27 ip »

Kiinnostavaa. Joskus pohdin kahvin tekemistä sellasella höyrytinkonella. Että vesihöyryssä uuttuisi. Ei oo vielä toteutuksen asteella tosin idea kun en omista moista.

Millaista sifonikahvi on? Verrattuna suodatinkahviin?

Olen kyllä kerran maistanut kahvilassa ja oli vaan huonosti uutetun suodatinkahvin makuista.

Onnistuessaan enemmän selkeyttä mutta vähemmän substanssia. Ehkä chemexiin verrattavissa olevaa. Suodattimen tyyppi toki vaikuttaa aika paljon asiaan.

Jos menee pieleen niin herkästi "teemäinen", kevyt yms. miten laihat litkut yleensä paketoidaankaan sanoiksi :)
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #517 : Tammikuu 21, 2016, 16:01:02 ip »

Millaista sifonikahvi on? Verrattuna suodatinkahviin?
Olen kyllä kerran maistanut kahvilassa ja oli vaan huonosti uutetun suodatinkahvin makuista.

Omat havaintoni sifonikahvista ovat saman suuntaisia. Kokemusta on tosin melko vähän.

"Teemäinen" on myös hyvä luonnehdinta.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #518 : Tammikuu 21, 2016, 16:13:10 ip »


Jos menee pieleen niin herkästi "teemäinen", kevyt yms. miten laihat litkut yleensä paketoidaankaan sanoiksi

Teemäinen ja kevyt joo. Sellainen vähän laiha ja silti hentoinen aavistus sellasta yliuuttimisen kitkeryyttä lopputulossa mukana. Selkeesti kyllä siitä silti jäi olo, että sillä laitteella ja samalla pavulla pystyisi luultavasti parempaankin, niin en ole menetelmästä uskaltanut vetää johtopäätelmiä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #519 : Tammikuu 21, 2016, 16:40:05 ip »

Millaista sifonikahvi on? Verrattuna suodatinkahviin?

Olen kyllä kerran maistanut kahvilassa ja oli vaan huonosti uutetun suodatinkahvin makuista.

Kuka se nyt olikaan - jossain aiemmin tänne linkittämässäni youtube-pätkässä - totesi tulleensa juuri Helsingistä ja että täällä ollaan innoissaan sifonikahvista (oli siis mitä ilmeisimmin käynyt eräässä tietyssä kahvilassa, en nyt muuten yleisesti pidä suomalaisia erityisen sifonihulluna kansana).

Kuitenkin totesi, että ei, sifonilla ei voi valmistaa hyvää kahvia. Että parempi jättää väliin. :)

Oliko se Perger, Kaminsky, Wendelboe... kuka lieneekään... itse en ota kantaa kyseiseen makukysymykseen. En ole koskaan maistanut.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #520 : Tammikuu 21, 2016, 16:55:32 ip »

Kuka se nyt olikaan - jossain aiemmin tänne linkittämässäni youtube-pätkässä - totesi tulleensa juuri Helsingistä ja että täällä ollaan innoissaan sifonikahvista (oli siis mitä ilmeisimmin käynyt eräässä tietyssä kahvilassa, en nyt muuten yleisesti pidä suomalaisia erityisen sifonihulluna kansana).

Kuitenkin totesi, että ei, sifonilla ei voi valmistaa hyvää kahvia. Että parempi jättää väliin. :)

Oliko se Perger, Kaminsky, Wendelboe... kuka lieneekään...

Ben Kaminsky oli, jos en väärin muista. Tosin tulkitsin että saattoi olla vitsi.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #521 : Tammikuu 21, 2016, 16:58:30 ip »

Ben Kaminsky oli, jos en väärin muista. Tosin tulkitsin että saattoi olla vitsi.

Saattoi olla, saattoi olla että ei ollut. ;D

Mutta kuten jo edellä totesin, en itse ole pätevä ottamaan kantaa, kun en yhtään tiedä miltä se maistuu.. :P
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #522 : Tammikuu 21, 2016, 17:06:30 ip »

Ben Kaminsky oli, jos en väärin muista. Tosin tulkitsin että saattoi olla vitsi.

Silicon Valleyn hahmot ovat varmaan käsikirjotettu Kaminskyn pohjalta ja tuskin oli siis vitsi. :) Barismon sivuilla oli kyllä joskus 2010-luvun loppupuolella nimenomaan Kaminskyn ohjeet sifonin käyttöön jolla omasta mielestäni sain ihan hyviä kahveja. Voisikin oikeastaan kaivaa sifonin kaapin pohjalta tämän inspiroimana..
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #523 : Tammikuu 21, 2016, 18:59:18 ip »

Saattoi olla, saattoi olla että ei ollut.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=cP9fqtaybkM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=cP9fqtaybkM</a>

Tosta voi kukin itse päätellä. Ehkä se ei ollukkaan.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #524 : Tammikuu 22, 2016, 08:44:59 ap »

Itse leikin enemmän vakuumi- tai sifonilla muutama vuosi sitten... näyttävää toimintaahan se on, mutta loppujen lopuksi kaikki säätäminen ja kikkailu on Aeropressillä niin paljon helpompaa. Ja kahvikin parempaa.
Sifonikahvi on tosiaan teemäisempää ja "laihaa". Purumäärän nostamisella saa tietenkin tuhdimpaa makua ja uuttoaikaa voi jonkin verran pidentää, mutta helposti tulee semmoinen palaneen maku kahviin mukaan. Tarkkaa hommaa. Liikaa liikkuvia osia ja pestävää, toisaalta voisihan tuota taas kokeilla kun olisi ihan maukkaita kahveja hyppysissä.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2