Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Aerobie Aeropress kokemuksia?  (Luettu 360176 kertaa)

Cirya

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 65
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #495 : Joulukuu 05, 2015, 16:56:44 ip »

Sitten vaan askartelemaan. Suodatinpidikkeestä pohja pois ja sopivan kokoinen sihtikori (mikähän lienee halkaisija..?) kauluksesta kiinni ja tiivisterengas väliin ja voilà: The Naked Aerofilter™. Eikäkun patentoimaan.

Parempaan tulokseen voisi päästä ihan vaan Able Disk -terässuodattimella ja ehkä tiivisterenkaalla suodatinpidikkeeseen, mutta kyllä sieltä väkisinkin jostain vuotoa tulee jos koittaa kunnon paineisiin päästä. Jos ei tule niin jotain hajoaa ennemmin tai myöhemmin. Vähintäänkin keittiön ikkuna kun muki luiskahtaa veks 80 kilon painon alta ja sen perässä lentänee koko laitos baristan kylvetettyä itsensä 90-asteisella kahviliejulla. Että varovasti siellä.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 05, 2015, 17:03:15 ip kirjoittanut Cirya »
Kirjattu

timo64

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #496 : Joulukuu 05, 2015, 17:09:35 ip »

Mites pienet reijät tossa able diskissä on, niin penet ettei juurikaan valuta läpi oikeinpäin metodillakaan?
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #497 : Joulukuu 05, 2015, 17:37:30 ip »

Mites pienet reijät tossa able diskissä on, niin penet ettei juurikaan valuta läpi oikeinpäin metodillakaan?

Perusablesta tulee vesi heittämällä läpi - ehkä "vähän" liioitellen. ;)
Able fine voisi olla sopivampi, joskin se on aika letku (siis taipuisa...).
Hituset jäänevät filsun pohjalle ja lisäävät vastustusta...?

Hasbeanin sivuilta:
"There are 2 versions of this filter available, Standard and Fine...
Standard
Fuller body cup of coffee with a bit more fines. Thicker and should last many years of heavy use and is very hard to bend/damage.
Fine
Very sweet clean cup of coffee with very little fines to none at all. It is thinner (1/3 of the Standard) and should be handled with care as bending/damage is more likely."



https://bytownbeanery.wordpress.com/2013/07/11/disk-filters-standard-vs-fine/

Mutta kuten edellä todettiin, niin varovainen kannattaa olla. Samalla kun alkaa askarrella "espressofilsua" voi olla hyvä ajatus rakentaa joku tukeva teline, joka pitää koko hökötyksen tukevasti paikallaan..

« Viimeksi muokattu: Joulukuu 05, 2015, 18:03:17 ip kirjoittanut Jari »
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #498 : Joulukuu 05, 2015, 18:14:53 ip »

9 bar paine aeropressillä tarkoittaisi 2,2 kN painavaa voimaa. Taitaa jäädä espressopaineet saavuttamatta, vaikka aeropress kestäisikin.
80 kg massalla pääsisi n. 3 bar paineeseen, jos koko massallaan pääsisi painamaan.

Mutta kyllä tuota testata voisi. Hienoa jauhatusta, jonkinlainen tamppaus jotenkin. Vettä suunnilleen sopivassa suhteessa ja niin maan perusteellista runttausta. Ei varmastikaan espressoa, mutta ehkä sinne päin.
Kirjattu

Cirya

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 65
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #499 : Joulukuu 05, 2015, 19:03:09 ip »

9 bar paine aeropressillä tarkoittaisi 2,2 kN painavaa voimaa. Taitaa jäädä espressopaineet saavuttamatta, vaikka aeropress kestäisikin.
80 kg massalla pääsisi n. 3 bar paineeseen, jos koko massallaan pääsisi painamaan.

Mutta kyllä tuota testata voisi. Hienoa jauhatusta, jonkinlainen tamppaus jotenkin. Vettä suunnilleen sopivassa suhteessa ja niin maan perusteellista runttausta. Ei varmastikaan espressoa, mutta ehkä sinne päin.

Lähinnä tuolla massalla hain keskivertobaristalle suurinta ilman apuvälineitä saavutettavaa voimaa, olkoonkin että koko massalla kiikkerän ja polttavan kuuman rakennelman päällä kiikkuminen on jo itsessään melko hasardia hommaa. Mutta siis jos tuolla urheilulla päästään jo kolmeen bariin, niin sittenhän mutteripannulukemat, muistaakseni 1,5-2,5 bar, voisivat olla mahdollista saavuttaa näennäisen turvallisestikin ja sen härveli ehkä vielä kestäisikin.

Onkohan kukaan kokeillut virittää Aeropressia mihinkään ulkoiseen voimanlähteeseen..? Siinä vaikka metallialan ihmiselle vinkkiä äijämäiseen kahvituokioon. Porlexi pylväsporakoneeseen ja Aeropress hydrauliprässiin. Katsoisin kyllä tuon videon.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #500 : Joulukuu 05, 2015, 19:14:57 ip »

Onkohan kukaan kokeillut virittää Aeropressia mihinkään ulkoiseen voimanlähteeseen..? Siinä vaikka metallialan ihmiselle vinkkiä äijämäiseen kahvituokioon. Porlexi pylväsporakoneeseen ja Aeropress hydrauliprässiin. Katsoisin kyllä tuon videon.

Jotain tällaista? Tosin puutöinä ja ulkoinen voimanlähde on yhä barista itse... ;)

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=GIfZ84qtBOc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=GIfZ84qtBOc</a>
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

timo64

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #501 : Joulukuu 05, 2015, 20:00:53 ip »

Ei muuta kuin linnunpöntöstä tuollaista väsäämään, Puusepän tutkinto suoritettu joten onnistuu. 😛
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #502 : Joulukuu 05, 2015, 20:38:44 ip »

Eikös kannattaisi vaan ostaa suoraan ROK:ia?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

timo64

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #503 : Joulukuu 07, 2015, 17:33:28 ip »

Tein kokeen. Uute 17/240, TKP:n Ididoilla, jauhatus hieman karkeampaa kuin aikaisemmin. Kupin esilämmitys kiehuvalla vedellä. Vesi 78 asteista, uuttoaika 90 sek alkaen veden liruttamisesta pressin alkuun. Välisekoitukset jätin pois ja Pressi 40 sek. Lopputulos parasta tähän mennessä 😍
Minun vähäisen kokemuksen mukaan minuutin uutto on liian lyhyt aika saada vaaleista pavuista mehuja irti.
Mutta paljon on vielä parametrejä tutkimatta...
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #504 : Joulukuu 07, 2015, 18:14:16 ip »

Kuulostaa ainakin ihan toimivalle.
Teetkö muuten oikein vai väärinpäin?
Ja onko tuo muuten naturalia, Idido?
Mulla samaa papua, mutta espressona, mehukkuus tulee tässä oikein kivasti esille (mutta se Esso on nyt OT).
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #505 : Joulukuu 07, 2015, 19:27:21 ip »


Minun vähäisen kokemuksen mukaan minuutin uutto on liian lyhyt aika saada vaaleista pavuista mehuja irti.

Suuremmallakin lämmöllä?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

timo64

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #506 : Joulukuu 07, 2015, 19:41:34 ip »

Suuremmallakin lämmöllä?
Max. 92 oktaanisella vedellä 😅olen kokeillut eikä oikein irtoa maku.
Tomalle: väärinpäin ja naturalia on.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #507 : Joulukuu 07, 2015, 20:13:59 ip »

Jossain välissähän oli "muodissa" 2min uutto ja karkea jauhatus.
Lämmöistä itse olen tykännyt aina käyttää alta ysikymppistä.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #508 : Tammikuu 02, 2016, 19:42:10 ip »

Brittifoorumilta poimittua.... jos Aeropress-kokeilut kiinnostavat, niin tuolla keskustelua vähän pidemmistä uuttoajoista:
http://coffeeforums.co.uk/showthread.php?25513-Getting-the-maximum-sweetness-out-of-an-aeropress
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

effae

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #509 : Tammikuu 03, 2016, 12:11:57 ip »

Hei foorumilaiset!

Hankin Aeropressin ja Hario Slim Millin pari viikkoa sitten, ja nyt olenkin päässyt vastajauhetun kahvin makuun oikein toden teolla. Lähdin liikkeelle täälläkin jossain vaiheessa mainitulla Kaffan reseptillä. Papuina Johan & Nyström Sumatra Gayo. Juon kahvini maidolla (lämmitän ennen sekoittamista).

Aloitin asettamalla Harion seitsemän "klikkiä" hienoimmasta, jolloin yllä olevalla reseptillä sain aikaan melko yliuutettua kahvia. Ainakin oletan että se oli yliuutettua, sillä kahvi maistui maidon läpi palaneelta ja karvaalta (onkohan oikea termi?). Alensin lämpötilaa 82 asteeseen, mutta maku ei muuttunut. Seuraavaksi kokeilinkin karkeampaa jauhatusta (kahdeksan "klikkiä"), jolla ainakin yliuutto-ongelma taisi ratketa. Kahvin ollessa hieman laihaa, pidensin uuttoaikaa 70 sekuntiin. Edelleen laihaa.. En tosin tiedä onko nyt ongelmana laihuus vai aliuutto, pitäisi varmaan juoda ilman maitoa havaitakseen makuerot paremmin?

Tällä hetkellä siis reseptinä: 15g kahvia, 220g vettä @ 82 C, 70s (bloom/sekoitus + steep), 30s press

Mitä mieltä olette, kannattaako vaan lisätä uuttoaikaa kunnes maku on kohillaan/menee selvästi yliuutetuksi? Vai mennä tällä ja lisätä kahvin määrää? Tulen varmasti kokeilemaan molempia, mutta ajattelin kuitenkin kysyä neuvoa kokeneemmilta.. 8-)
Kirjattu