Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Aerobie Aeropress kokemuksia?  (Luettu 360272 kertaa)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #450 : Elokuu 01, 2015, 11:29:30 ap »

Käytättekö tuota vesikaadon välisekoitusvaihetta joita joissain netin videoissa näkyy?

Nykyään kastelen purut ensin, mutta en ole tehnyt kunnon henkilökohtaista tukkimusta kannattaako.

Lainaus
Sekoituksella merkitystä ilmeisesti uuton optimointiin?

Jos sinne jää paakkuja tai kuivia puruja, niin eihän se uutu tasaisesti ja lopputuloksen laatu vaihtelee kerrasta toiseen.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

timo64

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #451 : Elokuu 03, 2015, 07:54:19 ap »

Alkanut vakioitumaan tuo upside-down tapa, myös tummilla pavuilla. Ei valu ennenaikojaan kuppiin. Aamukaffet Qualita rossa pavuilla, 17g, 85C, 60g-10s-120g-20s, kääntö ja aika nopea painallus. Päälle lämmintä vettä tilkka sekä pari cl maitoa. Jauhatuskarkeus wilfan sähkömyllyllä 13/17. Pari annosta meni ja hyvää oli. Ei ole paluuta kahvinkeittimeen 😊
Kirjattu

timo64

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #452 : Elokuu 09, 2015, 18:36:28 ip »

Ihan kuin tuo välisekoitus auttaisi saamaan kahvista syvemmät ja paremmat aromit. Sylinteri vettä täyteen 20s, sekoitus pohjia myöten about 10x (varovasti ettei läiky), odotus 40s, kääntö, odotus 15 sek ja puristus. Onhan toki muitakin muuttujia, esim päivien määrä papujen paahdosta jne. Aricha pavuilla jotka paahdettu viime tiistaina, nämä makuaistimukset.
Kirjattu

Jansu

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #453 : Syyskuu 24, 2015, 23:21:45 ip »

Aeropressin keksijä kertoo omin sanoin laitoksen historiaa ja kuinka hän sitä käyttää:

https://www.youtube.com/watch?v=iidmqCWCxsg
Kirjattu

timo64

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #454 : Lokakuu 08, 2015, 09:25:29 ap »

Pitkästä aikaa pieni kommentti tähän ketjuun.
Pressasin AP:lla TKP:sta hommattua etiopialaista Idido papua näillä arvoilla:
Papua 15.5g (ns. Aeropress karkeutta)
Vettä 88C 210g
Kaato liruttaen 25s-paikallaan 40s-kääntö ja paikallaan 10s, puristus 25 s
Uuttoaika yhteensä 100s, ja menetelmä nurinpäin.

Mitä muuttamalla teoriassa saisi vielä enemmän pavusta irti hedelmän makua ja vahvuutta?
Veden lämpötilaa nostamalla ja papumäärää lisäämällä?   
Entä uuttoajan nostamisen vaikutus esim 120s, meneekö yliuutoksi?
Testaamalla ja testaamallahan nämä selviää, kahvimakuaistini ei vaan ole vielä kovin kehittynyt harrastuksen ollessa
alkutaipaleella.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #455 : Lokakuu 08, 2015, 09:56:23 ap »


Mitä muuttamalla teoriassa saisi vielä enemmän pavusta irti hedelmän makua ja vahvuutta?
Veden lämpötilaa nostamalla ja papumäärää lisäämällä?

Unohdit parametreistä vielä "vedenlämpötilan noston ja uuttoajan lyhentämisen" tai "Vedenlämpötilan laskun ja uuttoajan pidennyksen". Jos se uutto ei ole yhtään yli tai alle, niin noilla voi säätää sitä makua sitten jos sinusta tuntuu, että kahvi ei ole yli-uuttinut tai ali-uuttunut.

Lainaus
Entä uuttoajan nostamisen vaikutus esim 120s, meneekö yliuutoksi?

Yliuutto on vaan asia joka pitää oppia maistamaan samoinkun aliuutto. Vaikka ovat toki viimekädessä subjektiivisia asioita, käytännössä toki tietyn rajan sisällä. Yliuutto maistuu kitkerältä, kuivalta, tyhjältä ja tietyllä tapaa vetiseltä. Sen lievemmätkin muodot oppii maistamaan, kun vaan maistaa ja maistaa ja kiinnittää asiaan huomiota. Tietysti ensin pitää mennä enemmän pieleen että sen selvästi havaitsee.

Lainaus
Testaamalla ja testaamallahan nämä selviää, kahvimakuaistini ei vaan ole vielä kovin kehittynyt harrastuksen ollessa
alkutaipaleella.

Keksi asioille ja muille nimiä. Se auttaa muistamaan ja analysoimaan makua ja siten se maku kehittyy.

Aeropress on kyllä pirullinen laite, kun siinä pääsee säätämään kaikkea. Jauhatuksen karkeus, uuttolämpötila, kahvin ja veden määrän suhde ja uuttoaika.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

timo64

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #456 : Lokakuu 08, 2015, 10:38:36 ap »

Unohdit parametreistä vielä "vedenlämpötilan noston ja uuttoajan lyhentämisen" tai "Vedenlämpötilan laskun ja uuttoajan pidennyksen". Jos se uutto ei ole yhtään yli tai alle, niin noilla voi säätää sitä makua sitten jos sinusta tuntuu, että kahvi ei ole yli-uuttinut tai ali-uuttunut.
Täytyy noita muutella ja kokeilla. Muistaakseni joku täällä kirjoitti aiemmin että periaatteessa pavun (erityisesti vaalean) omimpia makuja (hedelmät ym) saa enemmän irti  kasvattamalla veden lämpötilaa. Tämä johtaisi ylläolevan perussäännön mukaan lyhyempään uuttoaikaan, jostain löytyy sitten optimi että pavusta ehtii irrota ominaiset maut  ???   
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #457 : Lokakuu 08, 2015, 11:02:54 ap »

Mulla on kanssa tuota samaa TKP:n Ididioa.
Tykkään et ainakin alussa siitä pamahti hyvin mansikan maku esiin, nyt loppupavuilla hieman hankalammin erotettavissa.
Mut tosiaan, laitan itse väärinpäin 60s kääntö ja pressaus 30s. Kaadan 86,5-87,5C vettä 245g 17g purujen päälle kaiken samantien, sekoitan alussa ja puolessa välissä, käännön jälkeen ennen painamista pyöräytän vielä koko putkea niin et purut ja vedet jää puristuksen ajaksi pyörimään.

Tämä toki siis omalla karkeudellani toimiva, välillä kun karkeus unohtunut vaikka filtterille, se aliuuttuu. Sitä jonkin verran hienompaa käytän.
Mut oon huomannut, et tää kahvi on aika herkkä muutoksille. Nyt pitäisi löytyä joku hyvä resepti vähän vanhemmille pavuille kanssa, kun on taas vähän maut kadoksissa.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #458 : Lokakuu 08, 2015, 14:37:13 ip »


Tämä johtaisi ylläolevan perussäännön mukaan lyhyempään uuttoaikaan, jostain löytyy sitten optimi että pavusta ehtii irrota ominaiset maut  ???

Periaatteessa, jos olet jo löytänyt aiemmassa kokeilussa sen oikean uuton. Tietysti jos uutto on jo yli tai ali uuttuunut, niin sitten voi säätää pelkästään joko uuttoaikaa tai lämpötilaa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #459 : Lokakuu 08, 2015, 16:53:56 ip »

Pitkästä aikaa pieni kommentti tähän ketjuun.
Pressasin AP:lla TKP:sta hommattua etiopialaista Idido papua näillä arvoilla:
Papua 15.5g (ns. Aeropress karkeutta)
Vettä 88C 210g
Kaato liruttaen 25s-paikallaan 40s-kääntö ja paikallaan 10s, puristus 25 s
Uuttoaika yhteensä 100s, ja menetelmä nurinpäin.

Mitä muuttamalla teoriassa saisi vielä enemmän pavusta irti hedelmän makua ja vahvuutta?
Veden lämpötilaa nostamalla ja papumäärää lisäämällä?   
Entä uuttoajan nostamisen vaikutus esim 120s, meneekö yliuutoksi?
Testaamalla ja testaamallahan nämä selviää, kahvimakuaistini ei vaan ole vielä kovin kehittynyt harrastuksen ollessa
alkutaipaleella.

Kahvista irtoaa erilaisia yhdisteitä vaihtelevalla vauhdilla (Schulman, 2007; Lingle, 1996). Hyvin karkeasti ajateltuna "hedelmät" irtoavat helpoiten ja ensimmäisenä. Niitä seuraavat sitten makeus, karamellisoituneet maut ja lopulta sitten käristynyt paahdon maku. Jos haluat kasvattaa "hedelmien" makua, pitää uutto katkaista pisteessä, jossa "hedelmien" määrä suhteessa muihin "makuihin" on korkeimmillaan. Periaatteessa veden lämpötilan laskeminen, uuttoajan lyhentäminen ja karkeampi jauhatus laskevat uuttoa jättäen vain "hedelmät" jäljelle. Jos  kuitenkin haluat samalla myös lisätä vahvuutta (ja "hedelmien" määrää), on ainoa tapa kasvattaa kahvin määrää suhteessa veden määrään.

Tällainen trendi olikin vallalla 2010-luvun alussa aeropress-buumista kärsivien pohjoismaiden kahviloissa ja niitä jäljittelevissä kuppiloissa. Samalla idea on myös good ol' ristrettojen taustalla. Hinta joka tällaisesta "hedelmien" korostamisesta väistämättä seuraa on aliuuttuminen, jonka oireita ovat juuri kuivuus, terävyys ja oikeastaan muutkin piirteet mitkä "paljon maitoa" liitti yliuuttumiseen.

ja vähän lisäyksiä vielä: uuttoaika tai oikeastaan mikään muukaan asia ei suoranaisesti johda yliuuttumiseen. Vanhoina hyvinä aikoina ennen kuin kaikki pelkäsivät yli- ja aliuuttoja ja triplarosetta oli hyvän baristan merkki, tehtiin aeropressejä 1:10 -annostelulla ja jollain 75-asteisilla vedenlämpötiloilla ja hedelmää oli.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 08, 2015, 16:59:16 ip kirjoittanut Joona_s »
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #460 : Lokakuu 08, 2015, 17:02:14 ip »


Hinta joka tällaisesta "hedelmien" korostamisesta väistämättä seuraa on aliuuttuminen, jonka oireita ovat juuri kuivuus, terävyys ja oikeastaan muutkin piirteet mitkä "paljon maitoa" liitti yliuuttumiseen.

Tietyllä tapaa joo. Tai kitkeryys ei minusta varsinaisesti. Vetisyys kuuluu aliuuttoonkin, mutta aivan eritavalla kuin yliuuttoon.

Korostan edelleen sen tärkeyttä että oppii antamaan niille mauille omat nimensä ja siten ne muistaa paremmin ja maku kehittyy.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #461 : Lokakuu 08, 2015, 17:14:21 ip »

Tietyllä tapaa joo. Tai kitkeryys ei minusta varsinaisesti. Vetisyys kuuluu aliuuttoonkin, mutta aivan eritavalla kuin yliuuttoon.

Korostan edelleen sen tärkeyttä että oppii antamaan niille mauille omat nimensä ja siten ne muistaa paremmin ja maku kehittyy.

Kitkeryyden voi tosiaan poistaa listalta. olen muutenkin yrittänyt kitkeä "kitkeryyden" terminä pois koulimistani baristoista koska imo se ei kanna minkäänlaista sisällöllistä arvo, joka auttaisi korjaamaan makua.

imo eka asia joka vetisestä kahvista tulee mieleen ei ole yliuutto vaan se kuvaa kahvin konsentraatiota mutta jos olet oppinut ko. tavalla kuvaamaan kokemustasi niin go for it. Perinteisesti juuri vetisyys on ollut ensimmäinen asia, joka liittyy aliuuttumiseen ja erityisesti vikoihin laitteissa tai paahdossa mutta nyt lungojen myötä voi olla tietty vetisiä ja yliuuttuneitakin kahveja.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #462 : Lokakuu 08, 2015, 17:23:58 ip »

Kitkeryyden voi tosiaan poistaa listalta. olen muutenkin yrittänyt kitkeä "kitkeryyden" terminä pois koulimistani baristoista koska imo se ei kanna minkäänlaista sisällöllistä arvo, joka auttaisi korjaamaan makua.

Ei joo. Paitsi että maitokahveihin tykkään saada sitä silleen, että sitä on vähän turhan paljon ni maidon kanssa homma toimii just täydellisesti.

Lainaus
imo eka asia joka vetisestä kahvista tulee mieleen ei ole yliuutto vaan se kuvaa kahvin konsentraatiota mutta jos olet oppinut ko. tavalla kuvaamaan kokemustasi niin go for it. Perinteisesti juuri vetisyys on ollut ensimmäinen asia, joka liittyy aliuuttumiseen ja erityisesti vikoihin laitteissa tai paahdossa mutta nyt lungojen myötä voi olla tietty vetisiä ja yliuuttuneitakin kahveja.

Joo. Se siinä onki ku se on erilainen vetisyys. ;D

Mulla oli siellä "tietyllä tapaa" sen vetisyyden edessä ku yritin kuvata sitä yliuuttoa kokonaisuutena.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

timo64

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #463 : Lokakuu 08, 2015, 19:32:10 ip »

Jos  kuitenkin haluat samalla myös lisätä vahvuutta (ja "hedelmien" määrää), on ainoa tapa kasvattaa kahvin määrää suhteessa veden määrään.
Tämänsuuntaista täytyy aamusella kokeilla. 15g/180g/85C. Tänään tein Ididolla 92 asteista ja huomasin ettei niin kuumasta saanut makuja irti. Kahvin hetken jäähdyttyään tilanne parani.
Pienehköillä satseilla testit 😊
Kirjattu

haapa

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #464 : Joulukuu 01, 2015, 13:55:04 ip »

Nyt sain itsekkin vihdoinkin rekisteröityä foorumille, hetken tätä jo lukenut ja vinkkejä koittanut opetella. Nyt kyselisin että millaisella "reseptillä" teette kaffan go'morron pavuista AP kahvin. myllynä toimii wilfa
Kirjattu