Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Aerobie Aeropress kokemuksia?  (Luettu 360697 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #435 : Heinäkuu 30, 2015, 18:33:53 ip »

Tietääkseni edelleen myös Kaffa Roastery, Punavuoressa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

timo64

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #436 : Heinäkuu 30, 2015, 18:36:46 ip »

Onko uuttoajalle tämän laitteen kanssa joku yleissääntö, esim tummat pavut uutetaan 20-30 sek ja vaaleimpia jopa 90 sek? Hienompi jauhatus -> lyhyempi uutto ja päinvastoin? Matala veden lämpötila -> lyhyempi uutto ja päinvastoin. Aloittelijan kysymyksiä jälleen 😆
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #437 : Heinäkuu 30, 2015, 19:03:31 ip »

Onko uuttoajalle tämän laitteen kanssa joku yleissääntö, esim tummat pavut uutetaan 20-30 sek ja vaaleimpia jopa 90 sek?

Tähän en itse ole löytänyt yleissääntöä. Muistaakseni yleensä kuulee että se meni niin päin, että vaaleat kuumemmassa, mutta en muista varmasti.

Lainaus
Hienompi jauhatus -> lyhyempi uutto ja päinvastoin?

Kyllä. Tämä suhde on vahva.

Lainaus
Matala veden lämpötila -> lyhyempi uutto ja päinvastoin.

Juuri näin. Tämä suhde on myös vahva. Siis että kuumassa vedessä lyhempi uutto ja jos veden lämpötilaa laskee enemmänkin, niin pitää identää uuttoa. Aina huoneenlämpöiseen kylmäuuttoon, joka kestää vuorokaudenkin tai monta.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 30, 2015, 19:28:53 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #438 : Heinäkuu 30, 2015, 19:22:09 ip »

Lämpötilojen kanssa en löytäis suoraa nyrkkisääntöä, kovin on papukohtaista.
Joskus kova lämpötila vie kokonaan hapokkuuden, joka olis loppuviimein kyseisessä kahvissa kovin olennainen.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

timo64

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #439 : Heinäkuu 30, 2015, 20:20:36 ip »

Tähän en itse ole löytänyt yleissääntöä. Muistaakseni yleensä kuulee että se meni niin päin, että vaaleat kuumemmassa, mutta en muista varmastii.
Vastasitko väärään lainaukseen? Kysymys oli tuossa kohtaa pavun tummuudesta suhteessa uuttoaikaan, ei lämpötilasta.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #440 : Heinäkuu 30, 2015, 20:24:26 ip »


Kysymys oli tuossa kohtaa pavun tummuudesta suhteessa uuttoaikaan, ei lämpötilasta.

En vastannut väärään, vaan paketoin ne vaan yhteen sekä ajan, että lämpötilan.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

timo64

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #441 : Heinäkuu 31, 2015, 11:15:18 ap »

En löytänyt tälle oikein sopivaa ketjua joten menkööt tähän.
Millaista lämpömittaria suosittelette veden lämpötilan mittaamiseen?
Käykö esim tällainen nesteen mittaukseen?
http://www.motonet.fi/fi/tuote/468218/Digitaalinen-paistomittari
Hinnaltaan tuo ei ole paha.

Tää vähän kalliimpi:
http://www.suomenlampomittari.fi/digitaalinen-paistomittari-no-368/
Kirjattu

bcg

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 65
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #442 : Heinäkuu 31, 2015, 11:41:33 ap »

Millaista lämpömittaria suosittelette veden lämpötilan mittaamiseen?

Tee-käyttöön tarkoitettu Taylor on hyvä.

Jos joku turkulainen (=vain nouto) kaipaa tuollaista, niin voisin myydä omani, koska en ole Bonavitan vedenkeittimen hankkimisen jälkeen tarvinnut.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #443 : Heinäkuu 31, 2015, 11:45:13 ap »

Itsellä käytössä Taylor Tea Thermometer.
En heti muista mistä tilasin, mut on hyvin toiminut,päinvastoin kuin monet dealextremen kaverinsa.

Tää ketju on pitkä ja yli viisi vuotta jo vanha, lukaisin eilen läpi, huomasin niin monta vastausta useimpiin kysymyksiin. Aeropressin uusille omistajille ei olis ollenkaan pöllömpää lukea kans tämä läpi, siis kun siihen löytyy aikaa.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #444 : Heinäkuu 31, 2015, 12:17:17 ip »

Digitaalisissa lämpömittareissa on toki puolensa, mutta.... Pienen vedenkeittimen kanssa olen tykästynyt perinteiseen lasiseen mittariin. Ostin teehuoneelta.



Luettavuus, ergonomia ja käyttömukavuus ovat paremmat kuin Taylorissa. Tarkkuudessa en ole havainnut ongelmia. Varmasti tarkempi kuin useimmat lämpötilasäädettävät vedenkeittimet.

Asetan mittarin vedenkeittimeen (kuvan pyykkipoika ei enää käytössä, tarpeeton) ja jätän keittimen kannen auki. Vesi sisään ja lämmitys päälle. Mittarin yläosa tulee kannusta ulos joten näen milloin lämmitys tulee katkaista, esimerkiksi 2dl:ää kuumentaessani katkaisu 60C:n kohdalla tuottaa 80C lopputuloksen kun loputkin keittimen lämmöistä ovat siirtyneet veteen. Vähän niin kuin PIDausta mutta kokemuspohjalta ja vain yhdellä lämpösykäyksellä.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 31, 2015, 12:26:55 ip kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

timo64

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #445 : Heinäkuu 31, 2015, 12:33:11 ip »

Tee-käyttöön tarkoitettu Taylor on hyvä.

Jos joku turkulainen (=vain nouto) kaipaa tuollaista, niin voisin myydä omani, koska en ole Bonavitan vedenkeittimen hankkimisen jälkeen tarvinnut.
Millä hinnalla myisit tuon? Voit laittaa hinnan yv:näkin.
Olen ensi viikolla (ehkä) Turussa käymässä.
Miten pitkä tuo anturiosa tuossa on kun kuvasta ei oikein näe eikä spekseistä.

Tomalle: näinhän se on että aloittelija voi kysellä asioita mitkä täällä ennenkin kysytty. Olen vähän laiska kahlaamaan pitkiä ketjuja läpi, sorry.
Ja voihan se tieto muuttua matkan varrella kun välineet ja tavat kehittyy 
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 31, 2015, 12:51:07 ip kirjoittanut timo64 »
Kirjattu

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #446 : Heinäkuu 31, 2015, 12:33:56 ip »

Meillä on kanssa tuo teehuoneen mittari sekä dx fluke kopio. Lasinen mittari on parempi,  mutta pikkasen hidas mun makuuni. Se ei oikein tahdo pysyä perässä induktiolieden kanssa.

Omat rutiinini lämpötilan kanssa ovat suoristuneet aikalailla. Jos haluan uuttaa matalammalla lämmöllä niin kaadan kiehuvan veden aluksi kahvikuppeihin jolloin  uuttolämpö on noin 85-90. Jos uutan korkealla lampotilalla niin kaavan kiehuvan veden suoraan kaatoastiaan ja siitä sitten purujen päälle. Näin vesi on noin 90-93. Omassa aamurutiinissa tämä on riittävän tarkka ja nopea jotta saa kelvollista kahvia. Tämä perustuu siis testattuun rutiiniin jos on vain sitten jätetty turhat mittaukset pois.


Sent from my D6603 using Tapatalk
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #447 : Heinäkuu 31, 2015, 19:16:36 ip »

ETI thermapen. http://www.ebay.ie/sch/i.html?_sacat=0&_from=R40&_nkw=thermapen&rt=nc&LH_PrefLoc=3
Nopea, tarkka, anturi on käytännössä aivan tikun päässä , kestävä, pää on ohut ja suht terävä. Useampiakin keittiön lämpömittareita on tullut käytettyä ja tämä on aivan omaa luokkaansa. Tuota tulee käytettyä niin kahvinvalmistuksessa, oluenteossa, pihvinpaistossa, sokerin kuumennuksessa, tofeen teossa, aivan missä vain.
Kirjattu

timo64

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #448 : Heinäkuu 31, 2015, 20:23:32 ip »

Käytättekö tuota vesikaadon välisekoitusvaihetta joita joissain netin videoissa näkyy? Noin kolmannes vesimäärästä putkeen, sekoitus, odotus, loput vedestä putkeen ja odotus. Sekoituksella merkitystä ilmeisesti uuton optimointiin? Lyhyellä uuttoajalla tuota ei yleensä kai tehdä.
Kirjattu

timo64

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #449 : Elokuu 01, 2015, 10:22:28 ap »

Aamulla lämmittelin vettä taas tuon Wilfan lämpötilanäytöllä olevan keittimen kanssa. Esiasetus siinä on ...80,100. Pysäytin virran 90 kohdalla ja painoin Keep warm nappia luullakseni että keitin pitää lämpötilan siinä 90:ssä. Eihän se siinä pitänyt, painosanat päälle 😡 No laite vissiin kuuli harmitukseni ja nyt on esiasetuksissa myös tuo 90. Kokeilin sitä ja kyllä se vaan toimii...piippaa 85 kohilla ja siitä nousee vesi vielä 91..92 paikkeille. Vahingossa modaustako 😊 kelpaa mulle
Kirjattu