Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Aerobie Aeropress kokemuksia?  (Luettu 360662 kertaa)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #330 : Kesäkuu 21, 2014, 19:38:31 ip »

Presso on ainakin oman kokemuksen mukaan helppo yliuuttaa pahastikin ilman että siitä tulee katastrofaalisen pahaa. En ota kantaa, onko paras mahdollinen ap-uutto parasta mahdollista pressoa parempaa, mutta ap:stä kyllä mielestäni huomaa paljon helpommin kun säädöt on ketuillaan.

Muita mielipiteitä?

Minkälaisesta yliuuttumisesta tässä nyt on kysymys? Numeroita? Pressopannu on perinteisesti ollut tunnettu juuri siitä, miten vaikea kahvia on saada uuttumaan tarpeeksi. Siitä huolimatta pitäisi yliuuttumisen maistua aina samalta sillä se on kahvin eikä laitteen ominaisuus.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #331 : Kesäkuu 21, 2014, 22:24:54 ip »

Itsehän juon kahvini siinä alta kuudenkymmenen asteen, joten oma 82-85C uuttovesi Aeropressiin ladattuna, tulee kuppiin kuumana, saa jäähdytellä hiukan ennen huiviin heittoa. Seisotus 60-70s + pressi 25-35s.
Mut jokainen tyylillään.
 
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

npm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 91
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #332 : Kesäkuu 22, 2014, 10:29:03 ap »

Minkälaisesta yliuuttumisesta tässä nyt on kysymys? Numeroita? Pressopannu on perinteisesti ollut tunnettu juuri siitä, miten vaikea kahvia on saada uuttumaan tarpeeksi. Siitä huolimatta pitäisi yliuuttumisen maistua aina samalta sillä se on kahvin eikä laitteen ominaisuus.

Niinno, ehkä kyse on pelkästään siitä että itse ylikompensoin pressopannulla rajusti  ::)
Mitä yliuuttumisen makuun tulee, tyydyn toteamaan "Kaikki maukkaat kahvikupilliset ovat toistensa kaltaisia, jokainen onneton kahvikupillinen on onneton omalla tavallaan."
Kirjattu
La Pavoni Professional Lusso + Nuova Simonelli MDX/Hario Skerton. Kuollut: KitchenAidin teinimopo

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #333 : Kesäkuu 22, 2014, 15:44:30 ip »

Kyllähän maailmalla monessa paikassa saa kahvin kylmänä jäämurskakupissa mikäli ei erikseen ilmoita, että haluaa kuumaa kahvia.

Itse en pidä alle 60 asteisesta haaleasta kahvista mutta tuollainen kylmä + 2 asteinen kyllä on varsin piristävä tropiikin kuumuudessa.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #335 : Heinäkuu 10, 2014, 11:53:24 ap »

Aeropress BROWN ja GOLD

Se aeropress jonka ostin jokunen kuukausi sitten verkkokauppa.com:ista oli tuollainen kultatekstinen. Onko kaikilla muilla sitten siniset nuo kuppimäärät ja se aeropress teksti? Ja ne on siis täysläpinäkyviä ollu normaalisti, eikä ruskeita?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

rakkine

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
  • Barista
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #336 : Heinäkuu 10, 2014, 13:44:26 ip »

Näköjään uusi malli se kultatekstinen, kun ekat aeropressithän olivat läpinäkyviä. Itselläni on se sinitekstinen malli.
En tiedä voiko sanoa paras, mutta ainakin lemppari kahvinvalmistus väline tämä aeropress.
Kirjattu
Mahlkönig Tanzania & lots of brewing devices

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #337 : Heinäkuu 14, 2014, 23:28:32 ip »

Näköjään uusi malli se kultatekstinen, kun ekat aeropressithän olivat läpinäkyviä.

Ihan ensimmäiset olivat aavistuksen sinertäviä. Ohessa kuva omastani, joka hankittu joskus 2006 vuoden tienoilla (eli hyvin on kestänyt, ainoastaan kestofilttereiden käyttö on aiheuttanut kiinnikierrettävään osaan hieman väljyyttä ja lisäksi se on "verkon" kohdalta hieman pullistunut ulospäin).

Tuo alkuperäinen materiaali ei ollut täysin BPA vapaata, vaikkakaan mitään liuenneita yhdisteitä ei ilmeisesti tarkoissa testeissä havaittu - ks. coffeegeekin ketjut. Adler halusi kuitenkin pelata varman päälle ja vaihtoi materiaalia ja ensimmäiset uudesta materiaalista tehdyt olivat sitten täysin kirkkaita ja tämän jälkeen siihen lisättiin jossain vaiheessa ruskeahkoa tms. sävyä. Siitä eteenpäin en olekaan noiden värimaailmaa havainnoinut.

[huuhaamode]
Koska mikään terveellisempi ei tietystikään voi olla paremman makuista, niin kaduilla kuulee puhuttavan, että näillä alkuperäisillä Aeropresseillä kahvista löytyy se jokin "pieni" ekstra, joka tekee siitä ainutlaatuista. Ehkäpä se on se pieni vaaran tuntu... :P
[/huuhaamode]

Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #338 : Joulukuu 04, 2014, 14:48:07 ip »

Aeropressillä saa kahvin aikaiseksi kolmessa minuutissa.

Tarkemmin sanoen mittasin tyypillisen kokonaisprosessini ajaksi 3 minuuttia ja yhden sekunnin. Lähtötilanteena käytin minulle tyypilliä kotilolosuhteita: kahvipavut ovat pakastimessa, aeropress ja kahvimuki astiankuivauskaapissa ja vesi vielä hanassa. Sitten vauhtiin: Ensin mittakuppilla 2,25dl vettä kuumenevaan keittimen asetuksella 90 celciusastetta. Pakastimesta pavut aeropress-mitalla silmämääräisesti 15g annoksella Wilfaan. Aeropressi esille kaapista, inverted-kokoaminen ja kahvimyllystä purut suppilolla sisään. Lämminnyt vesi päälle ja kolme kertaa sekoitus minuutin uuttoajassa. Valmistumista odotellessa esille otettujen tarvikkeiden sijoittelua takaisin kaappeihin ja uuton valmistuttua männän reipas painallus. Kun kahvi on kupissa niin aeropress-tarvikkeiden huuhtelu ja sijoitus takaisin kuivauskaappiin odottelemaan seuraavaa käyttöä.

Hieman yllätti tuo nopeahko suoritus. Täytyy vertailla seuraavaksi mikä on kapselikeittimellä kahvikupillisen kokonaisvalmistusaika.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #339 : Joulukuu 04, 2014, 15:55:35 ip »

Varmaankin aika karkeaa purua, että kestää minuutin liotella, ilman, että alkaa kitkeröityä?
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #340 : Joulukuu 04, 2014, 16:14:59 ip »

Aika hienoksi jauhoin, Wilfan omalla asteikolla lähellä asetusta "fine".
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #341 : Joulukuu 04, 2014, 18:14:05 ip »


Täytyy vertailla seuraavaksi mikä on kapselikeittimellä kahvikupillisen kokonaisvalmistusaika.

Nespresson jollain perus koneella mittasin tutun luona joskus espresson ajaksi koneen lämpiämisineen 53 sekunttia. Aika aloitettiin koneen laittamisesta päälle ja lopetettiin kun kuppi oli täynnä. Vesisäiliö oli jo valmiiksi täynnä, mutta senkin kai voisi täyttää reilun puolen minuutin lämpeämisen aikana samalla kun hakee kupin kaapista.

Silti aika päheä veto aeropessillä ja pavuista.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 04, 2014, 18:27:30 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #342 : Joulukuu 04, 2014, 18:31:15 ip »

Itse joskus ottanut kans aikaa, ja samoille menee Tiron kanssa, itse kyl puntaroin pavut ja veden kiehautan. Samalla kun venaan veden lämpötilan tippumista jauhan pavut. Muuten aika samalla kaavalla.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #343 : Joulukuu 04, 2014, 19:05:08 ip »


Aika hienoksi jauhoin, Wilfan omalla asteikolla lähellä asetusta "fine".

Minä käytän Aeropressissä samaa jauhatusta kun Giotto espressokeittimessä. Niin hienolla jauhatuksella jos odottelee minuutin, niin tulee joka testaamallani pavulla jo kitkeryyttä mukaan aikalailla.

Niin hienolla jauholla yleensä paras kahvi on tullut kun vesi sisään, nopea sekoitus ja mäntää alas. Tosin siinä männän pinamisessa menee varmaan jo se 1/2 minuuttia koska vastusta piisaa sellaisella pölyllä.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #344 : Joulukuu 05, 2014, 11:36:23 ap »

Pressin kesto minulla 15 sekuntia. Sekoituksen ja inverted-metodin seurauksena melkoinen osa purusta on männän kumitulpan paikkeilla pressin aikana. Käytän myös metallifiltteriä jonka vastus on paperia pienempi.

Vertailutuloksena Nespresso Essenza -kapselikoneella yhden kahvikupin valmistus kestää kaksi minuuttia, eli minuutin nopeammin kuin käyttämälläni Aeropress-prosessilla. Kapselikone on tosin tämän jälkeen "valmis" heti seuraavan kahvikupillisen valmistamiseen, eli useammalla annoksella kapselikonella keskimääräinen kahviannoksen valmistusaika pienenee.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 05, 2014, 11:46:44 ap kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..