Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Aerobie Aeropress kokemuksia?  (Luettu 360372 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #60 : Marraskuu 09, 2010, 20:27:40 ip »

Hario Skerton -mylly toimii hyvin Aeropressin kaverina. Myyjiäkin löytyy - Caffi, Pulju ja Kaffa tulivat ensimmäisinä mieleen.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Rennsport

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #61 : Marraskuu 11, 2010, 18:17:03 ip »

Äsken avasin paketin ja pyöräytin ekat aero -kahvit.  ;D

Caffe:sta tilasin aeropressin ja tilauksen yhteydessä suosittelivat "Moak Gran Caffe 100% Arabico" -valmiiksi jauhettua pakettia. Melko hienoa pulveria oli suodatinjauhatukseen verrattuna. Tein aeropressin mukana tulleiden ohjeiden mukaan siten, että laitoin kaksi aero -mitallista kahvia ja täytin päälle 80 -asteista vettä kakkosmerkkiin asti. 10 sekunnin sekoitus ja 30 sekunnin puristus. Ostin tänään Claes Ohlsonilta digitaallisen kinkunpaistomallisen lämpömittarin. Hämmästyksekseni huomasin, että vesi jäähtyy todella nopeasti. Kiehuvan veden kun kaataa kuppeihin (kuppien lämmitys), niin miltei saman tien lämpötila on pudonnut alle 90-asteeseen. Joten kiire tulee kaataa vesi kupeista aeropressin sylinteriin ennen kuin menee liian viileäksi.

Maidon lämmitin mikrossa (sinistä maitoa) ja vatkasin vaahdoksi Ikean 1,90 eur maksavalla maidonvaahdottimella. Maitoon tuli päälle paksu vaahto, mutta pohjalle jäi aika paljon nestemmäistä maitoa.

Hyvät kahvit tuli, miljoona kertaa parempaa kuin suodatinkahvi, jonka suurkuluttaja olen ollut jo vuosia. Silti kahvipalstoilta aeropressin hehkutusta lukeneena odotin vielä täyteläisempää ja mokkaisempaa lopputulosta. Toisaalta, mahdottomuushan se on heti eka yrittämällä saada täydellisyyttä aikaiseksi.

- Kun aeropressiä käyttäessä maidon joutuu vaahdottamaan vatkaamalla, niin kannattaako vatkata maito kylmänä vai lämpimänä?
- Mikä on maidolle / maitovaahdolle sopiva lämpötila kahvin päälle kaadettaessa?
- Kuuluuko maitovaahto olla läpeensä vaahtoa ennen kahvin päälle kaatoa?
- Mitä kahvilaatua ja jauhatusta suosittelette, jos haussa on nyt kokeilussa olevaan Moakiin verattuna tukevampi ja paksumpi aromi, ilman pistävyyttä kuitenkin?
- Olisiko papujen ja myllyn hankinta merkittävän muutoksen aikaansaava juttu?

Onkos kahvipavuissa kategorioita tyyliin punaviini, valkoviini ja roseviini, kuohuviini jne ja edellisten variaatioita? Miten pääsisi helpoiten jyvälle näistä papujutuista?
Kirjattu
Aeropress, Bialetti Moka Express, Silvia Rocky

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #62 : Marraskuu 11, 2010, 18:42:04 ip »

Onkos kahvipavuissa kategorioita tyyliin punaviini, valkoviini ja roseviini, kuohuviini jne ja edellisten variaatioita? Miten pääsisi helpoiten jyvälle näistä papujutuista?

Tietämättä viineistä sen enempää, niin ehkä papuja voisi verrata rypälelajikkeisiin. Kahvin makuun vaikuttaa paitsi kahvilajike (Typica, Bourbon etc) myös ympäristö ja kasvuolot, käsittely (sisältäen monia välivaiheita), kuljetus, paahto ja viimeisenä valmistaminen. Oikeastaan lähes jokaiseen ketjun välivaiheeseen voisi lisätä vielä kuljetuksen.

Jokaikinen mainitsemistani välivaiheista kantaa jossain määrin kortensa kekoon lopullisessa maussa. Ylevä päämäärä ketjussa eläville on minimoida kaikkien välivaiheiden vaikutus siten että lajike sekä ympäristö maistuvat kupissa. Kyle Glanville on luonehtinut ketjun toimintaa ja vaikutusta sanomalla että jokainen välivaihe voi ainoastaan laskea tuotteen laatua.

Puhuttaessa kahvin kasvatusympäristöstä käytetään usein termiä Terroir, joka lienee tuttu viinimaailmastakin. Ympäristössä vaikuttaa maaperä, korkeus, sää, kastelu, varjo, kaltevuus jne.

"Papujutuista" on lopulta todella vaikea päästä jyvälle. Aina kun mielessä on jonkinlainen prototyyppinen kuva tyypillisestä Guatemalalaisesta Caturrasta tai Kenialaisesta SL28:sta voi olla varma, että nurkan takana lymyää jokin kahvi, joka sotkee tämän käsityksen. Paras tapa jyvälle pääsemisestä on juoda useita kahveja rinnakkain ja miettiä niiden välisiä eroja ja yhteyksiä alkuperän valossa. Siinä sivussa voi arvostaa kaikkea sitä työtä ja vaivaa joka juomasi kahvikupin eteen on tehty.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #63 : Marraskuu 12, 2010, 17:34:16 ip »

Hämmästyksekseni huomasin, että vesi jäähtyy todella nopeasti. Kiehuvan veden kun kaataa kuppeihin (kuppien lämmitys), niin miltei saman tien lämpötila on pudonnut alle 90-asteeseen. Joten kiire tulee kaataa vesi kupeista aeropressin sylinteriin ennen kuin menee liian viileäksi.

Kyllä se vesi kattilassa kestää kuumana kauemmin, minulla on mennyt useampi minuutti. Tosin silloin olen lämmittänyt kupin/t erikseen.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #64 : Marraskuu 12, 2010, 17:58:58 ip »

Kun veden kaataa kuppeihin, niin se jäähtyy nopeasti siksi, että kylmä kuppi imee lämmön...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Rennsport

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #65 : Marraskuu 18, 2010, 07:44:38 ap »

Eilen tuli Rocky -mylly ovelle ja kävin marketista ostamassa Pauligin espressopapuja, kun HasBeanin tilaus ei ole vielä kotiutunut. Jauhoin Rockyn jauhatusasteella 15 pavut (17g/170g vettä ja 15 sek) ja puristin aeropressillä americanot. Kokemus vastasi odotuksia - moni on tälläkin palstalla sanonut, että valmisjauhatuksen ja itsejauhetun kahvin makuero on suuri. Jos markettipavuillakin jo tulee näin hyvää, niin kohtuullisen suuri investointi Rockyyn kyllä kannatti!

Jauhatusaste 15 tuottaa Rockyllä aika puuterimaisen jauhatuksen, aeropressillä joutui käyttämään hieman voimaa, että sai menemään suodattimesta läpi.

Mitä jauhatusastetta käytätte Aeropressin kanssa?
Kirjattu
Aeropress, Bialetti Moka Express, Silvia Rocky

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #66 : Marraskuu 18, 2010, 08:15:24 ap »

Mitä jauhatusastetta käytätte Aeropressin kanssa?
Itse painelen 35:llä pavut murskaksi, 40-45 vastaa suodatinjauhatusta.

Onnittelut uudesta myllystä :)
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #67 : Marraskuu 18, 2010, 11:22:35 ap »

Mitä jauhatusastetta käytätte Aeropressin kanssa?

Kun Rockyn nollakohta on paikannettu, voidaan karkeusasteisiin viitata yksinkertaisesti esim. "30 naksun päässä nollakohdasta" (naksu on pienin mahdollinen jauhatuskarkeuden siirtymä modaamattomassa Rockyssä).
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #68 : Tammikuu 11, 2011, 20:53:36 ip »

HasBeaninkin valikoimiin oli ilmestynyt Coavan Disk Aeropressilla ja pitihän tuo testata.

Tekee mitä lupaa, eli päästää enemmän läpi kuin paperi. Itseasiassa sen verran reippaasti (tähänmennessä kokeilluissa), että on pakko valmistaa "käänteisesti".

Metallilläpyskäksi varsin laadukkaan oloinen.
Kirjattu

Rennsport

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #69 : Tammikuu 11, 2011, 21:03:18 ip »

Paljon maksoi tuo metalliläpykkä?
Kirjattu
Aeropress, Bialetti Moka Express, Silvia Rocky

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #70 : Tammikuu 11, 2011, 21:26:13 ip »

Tekee mitä lupaa, eli päästää enemmän läpi kuin paperi. Itseasiassa sen verran reippaasti (tähänmennessä kokeilluissa), että on pakko valmistaa "käänteisesti".


Eli siis sitä mutamaista "mujua" tulee kupin pohjalle? Tosin eipä taida tuo sinun Tanzania kovinkaan paljoa sitä mujua tuottaa  :)?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #71 : Tammikuu 11, 2011, 21:50:02 ip »

Paljon maksoi tuo metalliläpykkä?

Puntina 12.50 - eli ei sieltä ihan edullisimmasta päästä. Nyt näyttäisi olevan tosin (ainakin hetkellisesti) loppuunmyyty.

Eli siis sitä mutamaista "mujua" tulee kupin pohjalle? Tosin eipä taida tuo sinun Tanzania kovinkaan paljoa sitä mujua tuottaa  :)?

No ei se täysin pölytönkään ole :). Kyllä sinne pohjalle pieni liru sitä mujua jää - vaikutusta tuntuu tosin olevan sillä miten hitaasti malttaa aeropressia painaa. Tuolla metalliläpyskällä vastus on tosiaan huomattavasti pienempi paperiin verrattuna ja mäntä sujahtaa alas vauhdilla.
Kirjattu

Rennsport

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #72 : Tammikuu 11, 2011, 22:17:42 ip »

Jos on sama jauhatus ja samat kahvi ja vesimäärät ja sama lämpötila, niin miten maku poikkeaa metallisihvilä vs. suodatin (aeropressillä)?
Kirjattu
Aeropress, Bialetti Moka Express, Silvia Rocky

kahvimies

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
  • The Champ
    • Coffee Crusade
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #73 : Tammikuu 12, 2011, 19:52:01 ip »

Kuulinpa huhua, että tänä vuonna järjestettäisiin Aeropressin ihka ensimmäiset SM-kisat. Samuli, tänä vuonna...
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #74 : Tammikuu 24, 2011, 18:47:15 ip »

Jos on sama jauhatus ja samat kahvi ja vesimäärät ja sama lämpötila, niin miten maku poikkeaa metallisihvilä vs. suodatin (aeropressillä)?

Mitenhän tuon muotoilisi. "Alkuvoimaisempi" :). En saa ihan niin makean selkeää kuin paperilla, mutta toisaalta yliuuttuneen taikka liian vahvan puolelle lipsahtaneissa ei esiinny karvautta niin paljoa - tai kyllähän sitä on, mutta on jotenkin "pyöreämpänä". Mitään kovin järisyttävää eroa ei kuitenkaan ole - hyvin huuhdeltuna Aeropressin paperit kun ovat suht "mauttomia". Käänteisellä tavalla valmistettaessa tuo läpyskä on kostutettua paperia näppärämpi käyttää (saa helpommin paikalleen).

Netistä tuli tosin heti bongattua uusi "jippo": Koska tuo metallisuodatin päästää virtauksen melko hyvin läpi, niin Aeropressistä saa "putkimaisen" suodatinsuppilon. Eli laitetaan suodatinkarkeutta putkeen ja uutetaan kuten Hariolla. Turvotuksen jälkeen kun vettä lisää, niin purut pysyvät suht hyvin tuubin pohjalla ja päälle muodostuu kahvi/vesi patsas. Valmis kahvi sitten "sataa" kuppiin. Mujun määrä on tällä tavalla todella pieni ja maku ollut tähän mennessä kiitettävä. Mäntää käytetään vasta puhdistusvaiheessa (sillä ei paineta kahvia missään vaiheessa kuppiin).
Kirjattu