Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Aerobie Aeropress kokemuksia?  (Luettu 359844 kertaa)

piir2

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 16
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #30 : Helmikuu 17, 2010, 12:36:03 ip »

Pakkohan sen on hyvä keitin olla kun samalta valmistajalta tulee maailmanennätys frisbee!

Omalta kantiltani ainoa harmi on ollut tuo kahvirasvojen jääminen siihen filtteriin, mutta ihan hyvät amerikaanot siitä minun makuuni tulee.

Myyntivalttinakin voisi käyttää sitä, että tuolla tehty kahvi ei mene kitkeräksi sen mikrofiltterin ansiosta. Tulee siis oivallista tavaraa jääkahvia tai ruuanlaittoa varten. Ja jos tietää seuraavana aamuna tulevan kiire, voi kahvin lämmittää siekailematta mikrossa.

Noh, total immersion menetelmä tosin on niin nopea tapa tehdä kahvia(kuten jo sanottu, se rapiat 30 sekuntia veden kaatamisesta riittää) niin kestäähän se mikrossa lämmittäminenkin tuon ajan.

Purujen karkeudesta on tässä ketjussa myös puhuttu; sehän on niin, että aeropress vetää ihan mitä sorttia vain mutta liotusajan kanssa pitää vähän oppia kikkailemaan jotta tulos on tasalaatua( = hieno puru -> lyhyempi, karkea -> pidempi).


Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #31 : Helmikuu 17, 2010, 13:41:44 ip »

Omalta kantiltani ainoa harmi on ollut tuo kahvirasvojen jääminen siihen filtteriin, mutta ihan hyvät amerikaanot siitä minun makuuni tulee.
Eikö french pressien siivilät ole kokoluokaltaan aika samoissa aeropressin suodattimen kanssa? Entäpä jos vaihtaisi paperisuodattimen metalliverkkoon?

Noh, total immersion menetelmä tosin on niin nopea tapa tehdä kahvia(kuten jo sanottu, se rapiat 30 sekuntia veden kaatamisesta riittää) niin kestäähän se mikrossa lämmittäminenkin tuon ajan.

Ellei alkuvalmisteluja oteta huomioon niin full/total immersion keittotavat ovat yleisesti niitä pitkäkestoisimpia kylmien kahvien jälkeen. Siinäkin mielessä aeropress on poikkeus.

Hauskoja vekottimia nuo aeropressit kieltämättä ovat. Ne kaksi osaavan ihmisen valmistamaa kuppia jotka olen juonut ovat ainakin olleet vertaansa vailla. Lopputulos muistutti hieman mocca-kahvia olematta kuitenkaan  millään tavalla kitkerää. Pitäisi joskus perehtyä itsekin aeropressin käyttöön ilman keskeytyksiä.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

kahvimies

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
  • The Champ
    • Coffee Crusade
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #32 : Helmikuu 17, 2010, 18:26:56 ip »

Viime kesänä join Tukholman Södermalmilla Johan&Nyströmin konseptikahvilassa muistaakseni Yirgasta tehdyn Aeron ja se kyllä veti hiljaiseksi.
Niin pehmeää ja pyöreää kahvia en ole koskaan saanut aiemmin. Ei lainkaan kitkeryyttä. Samanlaiseen lopputulokseen en kyllä ihan ole itse vielä päässyt.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #33 : Helmikuu 17, 2010, 18:42:58 ip »

Viime kesänä join Tukholman Södermalmilla Johan&Nyströmin konseptikahvilassa muistaakseni Yirgasta tehdyn Aeron ja se kyllä veti hiljaiseksi.

Mitä tarkoittaa konseptikahvila?
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

kahvimies

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
  • The Champ
    • Coffee Crusade
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Kirjattu

kahvimies

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
  • The Champ
    • Coffee Crusade
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #36 : Helmikuu 17, 2010, 19:33:22 ip »

Äh, linkkaa väärälle sivulle. Se on paahtimo(ketju)n eka oma kahvila Tukholmassa, jossa om myös paahtimo. Avoin cupping päivittäin, koulutuksia yms. Synesso 3-grupponen ja Aeropress-station, jotain mainitakseni. Join siellä muuten yhden elämäni parhaan espresson. Sieltä saa siis myös hyvää Aeroa.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #37 : Helmikuu 17, 2010, 19:43:56 ip »

Ei tuo linkki kyllä selvittänyt yhtään mitä se konseptikahvila tarkoittaa?
Ei, mutta kyllähän sen googletti nopeasti.

"Konseptimyymälä on ajan ilmiö
Ajan ilmiö, konseptimyymälä, on valmistajan hallussa oleva, yhden brändin varaan rakennettu myymälä.
”Konseptimyymälä on kallis, mutta varmasti monin kerroin investointinsa takaisin maksava sijoitus”, sanoo Helsingin kauppakorkeakoulun kaupan professori Arto Lindblom."
"”Hyvä esimerkki on Niken New Yorkin myymälä, Niketown. Myymälässä on asiakkaalle tarjottava elämys viety äärimmilleen. Koko myymälä on kokemus. Nuoriso tulee Niketowniin viettämään aikaa ja kokeilemaan uutuuksia. Samalla valmistajan brändi vahvistuu." (http://www.talouselama.fi/uutiset/article162204.ece)
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #38 : Helmikuu 17, 2010, 20:09:25 ip »

Ennen noita sanottiin kaupoiksi tai myymälöiksi tai kahviloiksi..
Kirjattu

Lada

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 110
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #39 : Helmikuu 17, 2010, 20:22:00 ip »

Mä koen tuon konsepti myymälän sellaseksi paikaksi, joka tuo enemmän esiin sitä mitä yritys pääasiassa tekee. Eikä toimi välttämättä paikkana myydä mitään, ainakaan suuressamäärin, enemmänkin mainostaa. Esim. tuo Johan&Nyström on pääasiassa paahtimo, mutta pistänyt kahvilan pystyyn, jotta saa kahvinsa helpommin esille. Kahvilassa asiakkaat pääsevät maistamaan ja testaamaan paahtimon tuotteita, joita voivat sitten vastaisuudessa ostaa, joko tuolta kahvilasta, mutta pääasiassa myös muualta kaupoista tai netistä.

sanottaan nyt joku sananen itse topikista:
Alkaa nämä kahvivälineet näyttämään enemmän ja enemmän laboratoriolaitteilta kuin kahvikeittimiltä. Mikäli katsoo aeropressejä tai syphoneita. Testaamaan en ole vielä päässyt, mutta varmaan seuraava ostos on aeropressi.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #40 : Helmikuu 17, 2010, 20:45:21 ip »

Eikö french pressien siivilät ole kokoluokaltaan aika samoissa aeropressin suodattimen kanssa? Entäpä jos vaihtaisi paperisuodattimen metalliverkkoon?

Silloin kun Aeropress tuli markkinoille / tietoisuuteen jokunen vuosi sitten, niin varsinkin TMC-foorumin puolella testailivat kultasuodattimesta (Swissgold) leikattuja läpysköitä. Kovasti kehuivat, mutta tuo taisi vaatia Aeropressin käyttämistä nurinpäin sekoittelun aikana. Coffeegeekin foorumilla oli muistaakseni myös kokeiluja kangas/tms suodattimista.

En sitten tiedä miten merkittävä tuo parannus/ero on - ei taida olla ainakaan ottanut Aeropresseille omistautuneissa kahvilapiireissä tuulta alleen, lopputuloksesta saa kyllä hyvän ilman sitäkin.

Itse en ole kauhean vakuuttunut enää siitä että suurempi öljyjen määrä tekisi kahvista jotenkin aromikkaampaa (kun puhutaan siis "normaalista" kahvista). Toki tuohan se siihen notkeutta ja runkoa lisää, mutta esimerkiksi Swissgold vs. paperisuodatin vaihtoehdoista jälkimmäinen antaa ainakin minulle (normaalilla suodattimella) selkeämmät aromit ja nykyisin paperisuodattimellakin saan onnistuessani varsin paksurunkoista kahvia.

Ellei alkuvalmisteluja oteta huomioon niin full/total immersion keittotavat ovat yleisesti niitä pitkäkestoisimpia kylmien kahvien jälkeen. Siinäkin mielessä aeropress on poikkeus.

Eikös Clover ole myös TI ja samoin myös vakuumikeittimet? Aeropressillä voi valmistaa kahvinsa myös melkein kuin pressolla, eli jauhaa karkeaksi ja hauduttaa pitkään (pidettävä tällöin nurinpäin).

Alkaa nämä kahvivälineet näyttämään enemmän ja enemmän laboratoriolaitteilta kuin kahvikeittimiltä. Mikäli katsoo aeropressejä tai syphoneita. Testaamaan en ole vielä päässyt, mutta varmaan seuraava ostos on aeropressi.

Sifonkikeittimet (eli vakuumikeittimet) ovat itseasiassa kahvinkeitinten "esi-isiä" eli tuolta 1800-luvun puolivälistä. Toki voisihan noista tehdä jotain nykypäivään sopivaa steampunk viritelmää. :)
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #41 : Helmikuu 17, 2010, 21:44:47 ip »

Ennen noita sanottiin kaupoiksi tai myymälöiksi tai kahviloiksi..

Oi aikoja, Oi tapoja kun kaikki brändätään ja väännetään ja käännetään ja mistään saa mitään tolkkua   :-\

Ei, mutta kyllähän sen googletti nopeasti.

"Viekää minut kaupungin trendikkäimpään kauppaan!" - otsikko oli minulle jo liikaa enkä lukenut juttua loppuun.  :D

Silloin kun Aeropress tuli markkinoille / tietoisuuteen jokunen vuosi sitten, niin varsinkin TMC-foorumin puolella testailivat kultasuodattimesta (Swissgold) leikattuja läpysköitä. Kovasti kehuivat, mutta tuo taisi vaatia Aeropressin käyttämistä nurinpäin sekoittelun aikana. Coffeegeekin foorumilla oli muistaakseni myös kokeiluja kangas/tms suodattimista.

En sitten tiedä miten merkittävä tuo parannus/ero on - ei taida olla ainakaan ottanut Aeropresseille omistautuneissa kahvilapiireissä tuulta alleen, lopputuloksesta saa kyllä hyvän ilman sitäkin.

Itse en ole kauhean vakuuttunut enää siitä että suurempi öljyjen määrä tekisi kahvista jotenkin aromikkaampaa (kun puhutaan siis "normaalista" kahvista). Toki tuohan se siihen notkeutta ja runkoa lisää, mutta esimerkiksi Swissgold vs. paperisuodatin vaihtoehdoista jälkimmäinen antaa ainakin minulle (normaalilla suodattimella) selkeämmät aromit ja nykyisin paperisuodattimellakin saan onnistuessani varsin paksurunkoista kahvia.
Aeropressin kääntäminen on imo muutenkin suvereeni tapa käyttää laitetta. Metallisen suodattimen kanssa varmasti vieläkin enemmän niin.

Hyvältä ja tukevalta se aeropress-kahvi maistuu paperisuodattimillakin kyllä vaan. Lisäksi on mukavaa kun suodattimet ovat kertakäyttöisiä eikä tarvii hinkata/harjata/keittää suodatinta puhtaaksi vaan voi ottaa paketista rehdisti uuden.


Eikös Clover ole myös TI ja samoin myös vakuumikeittimet? Aeropressillä voi valmistaa kahvinsa myös melkein kuin pressolla, eli jauhaa karkeaksi ja hauduttaa pitkään (pidettävä tällöin nurinpäin).
En ole Cloveria nähnyt mutta interwebsin mukaan ne muistuttavat jollain tavalla sekä vakuumikeittimiä että aeropressiä, eli taitavat toden totta olla full immersion-menetelmiä molemmat. Sekä vakuumikeittimiä että aeropressiä voi käyttää lyhyen tai pitkän kaavan mukaan riippuen sekoittamisesta ja syntyvästä 'turbulenssista' muiden muuttujien ohella. On kieltämättä totta, että uuttoajat voivat vaihdella menetelmän sisällä melkoisesti mutta siltikään nuo eivät ole keittotapoina nopeampia kuin muutkaan.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 17, 2010, 22:05:18 ip kirjoittanut Joona_s »
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #42 : Helmikuu 17, 2010, 23:50:05 ip »

Ennen noita sanottiin kaupoiksi tai myymälöiksi tai kahviloiksi..

Sellainen ero siinä on, että kaupan tai kahvilan on tarkoitus tuottaa voittoa. Konseptisellaisen taas välttämättä ei, koska se on lähinnä mainospaikka.

Itse en ole kauhean vakuuttunut enää siitä että suurempi öljyjen määrä tekisi kahvista jotenkin aromikkaampaa (kun puhutaan siis "normaalista" kahvista). Toki tuohan se siihen notkeutta ja runkoa lisää, mutta esimerkiksi Swissgold vs. paperisuodatin vaihtoehdoista jälkimmäinen antaa ainakin minulle (normaalilla suodattimella) selkeämmät aromit ja nykyisin paperisuodattimellakin saan onnistuessani varsin paksurunkoista kahvia.

Sama täällä. Yleensähän mujuisempaa kahvia suositaan juuri öljyjen uskottujen hyvien aromien vuoksi, mutta ehkä enemmänkin on kyse siitä, että tyypillinen paperisuodattimella tehty kahvi on pahaa ja syypääksi virheellisesti päätellään paperisuodatin.

Sifonkikeittimet (eli vakuumikeittimet) ovat itseasiassa kahvinkeitinten "esi-isiä" eli tuolta 1800-luvun puolivälistä.

Sifonki on kangasta, kun taas sifoni on nimitys tuollaisissa laitteissa käytettävälle rakenteelle. :)

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #43 : Helmikuu 18, 2010, 20:27:59 ip »

Sifonki on kangasta, kun taas sifoni on nimitys tuollaisissa laitteissa käytettävälle rakenteelle. :)

 ;D

Hyvä pointti. Syphon kun lausuuntuu suurinpiirtein "saifon" niin "suomensin" vähän turhankin suoraan tuosta. :)
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #44 : Helmikuu 26, 2010, 21:43:38 ip »

Uusimmassa (helmikuu 2010) barista magazinessä oli Tim Wendelboen tarinointia aeropressistä sekä hyvä ja seikkaperäinen ohjeistus kuinka hän valmistaa laitteella kahvia.

Barista Magazinen pääsee lukemaan netin välityksellä ilmaiseksi, joten artikkeli on muidenkin kuin tilaajien nähtävillä lehden sivulta 44 eteenpäin.

Ja vielä linkki lehden sähköiseen versioon.

-Mikko-
Kirjattu