Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Aerobie Aeropress kokemuksia?  (Luettu 239618 kertaa)

La Bella Figura

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Vast:Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #15 : Heinäkuu 27, 2009, 17:13:08 ip »

Tuottaa siis "espressotyyppistä" kahvia, eli tiivistä ja aromikasta, mutta kuitenkin pehmeää. Itse aina lantraan tuotosta vielä tilkalla kuumaa vettä, mikä toimii mielestäni parhaiten.

En ole kahviharrastaja enkä hifistele, mutta pidän vahvasta, pehmeästä kahvista. Keitän sen mutteripannulla. Millä tavoin Aeropressin tuotos vertautuu mutteripannulla tikistettyyn kahviin?

Kestääkö pakkasta? Paljonko painaa? Nämä kysymykset vaelluskäyttöä ajatellen.

Toivottavasti vanhan aiheen nostaminen ei ole suunnaton synti. En jaksanut tutustua foorumin filosofiaan.
Kirjattu

Supa

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 54
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #16 : Heinäkuu 27, 2009, 18:00:34 ip »

En ole aeropressiä käyttänyt, että en pysty auttamaan em. kysymysten osalta.

Anyway pari päivää sitten tuli vastaan ihan mielenkiintoinen juttu tuosta aeropressistä. Eli World Aeropress Championships finalistien kahvin valmistustavat melko yksityiskohtaisesti selostettuna.
http://timwendelboe.no/category/aeropress/
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2792
Vs: Vast:Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #17 : Heinäkuu 27, 2009, 21:07:05 ip »

En ole kahviharrastaja enkä hifistele, mutta pidän vahvasta, pehmeästä kahvista. Keitän sen mutteripannulla. Millä tavoin Aeropressin tuotos vertautuu mutteripannulla tikistettyyn kahviin?

Vahvuudeltaan se on samaa luokkaa, riippuen toki miten tiukkaa tekee. AeroPress venyy ihan espresson tiukkuuteen asti, mutta ei ole silloin ehkä parhaimmillaan. Muuten maku on kuitenkin aika erilainen: voisi sanoa että mutteripannu tekee mutteripannukahvin makuista, kun taas AeroPress kyseisen pavun makuista. Mutteripannussa vesi kiehuu ja se jättää aina omanlaisensa jäljen kahvin makuun.

Kestääkö pakkasta? Paljonko painaa? Nämä kysymykset vaelluskäyttöä ajatellen.

Hökötys on muovia ja uskoisin että se kestää pakkasta, ainakin lyhytaikaisesti. Ei paina paljon, mutta on kohtuullisen iso - mutta mahdollista täyttää muulla tavaralla kuten kahvipurupussilla ja putkilona helppo rinkkaan pakattava. En ole kyllä kokeillut vaelluskäytössä, koska silloin luotan pannukahviin.
 
Toivottavasti vanhan aiheen nostaminen ei ole suunnaton synti. En jaksanut tutustua foorumin filosofiaan.

Täällä se ei ole synti, päinvastoin. :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

La Bella Figura

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Vast:Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #18 : Heinäkuu 29, 2009, 11:26:04 ap »

Vahvuudeltaan se on samaa luokkaa, riippuen toki miten tiukkaa tekee.

Oivallinen termi tuo "tiukkaa", napakka ilmaisu kertakaikkiaan. Aina oppii uutta.  :)

Ja kiitos vastauksesta.
Kirjattu

Kahvikissa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 422
Aeropres
« Vastaus #19 : Elokuu 08, 2009, 02:33:08 ap »

Onkos tuo aeropres kuinka samanlainen kuin pressokeitin? ja onko sen tekemä kahvi lähellä pressoa? vai espressoa? vai mitä?

EDIT: Ylläpito yhdistänyt uuden aiheen tähän jo olemassa olevaan keskusteluun Aeropressistä sekä poistanut viestin jossa yhdistämistä pyydettiin. T. Teme
« Viimeksi muokattu: Elokuu 08, 2009, 11:39:44 ap kirjoittanut Teme »
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1994
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #20 : Lokakuu 15, 2009, 15:35:56 ip »

Aeropress tuli laitettua tilaukseen  :). Onkos mitään newbie-vinkkejä? Jonkun verran olen noita Aeropress-aiheisia sivustoja käynyt netistä läpi.

Tähän vaikka omia suosikki uuttosuhteita/kahveja?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

smuli

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #21 : Lokakuu 16, 2009, 10:43:44 ap »

Aeropress tuli laitettua tilaukseen  :). Onkos mitään newbie-vinkkejä? Jonkun verran olen noita Aeropress-aiheisia sivustoja käynyt netistä läpi.

Tähän vaikka omia suosikki uuttosuhteita/kahveja?

omaan makuun aeropress toimii parhaiten ns. suodatinkahvi-tyylillä eli tavoiteltaessa selkeää kuppia jossa aromit ja maku tulevat hyvin esiin. aeropress on myös aika tarkka kahvin sekä veden määrästä ja jos haluaa toistettavia hyviä tuloksia tarkka vaaka helppottaa asioita. bonuksena mikäli joku paahtaa itse kahveja ja haluaa nopeasti esim. paahtopäivänä tai seuraavana tarkistaa että miten paahto onnistui on aeropress paras menetelmä vaimentamaan ylituoreen kahvin vaikutusta.

http://timwendelboe.no/resources/brewing-guide/aeropress/
http://timwendelboe.no/2009/09/aeropress-recipe-from-the-nordic-barista-cup-competition/
http://timwendelboe.no/2009/06/top-3-aeropress-methods/
Kirjattu
Brasilia America 1gr, Izzo Alex (rotary), Compak K10 WBC, Ascaso i-mini, Coffee Collective ja Square Mile -kahvit sekä Tim Wendelboen opit

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1468
  • Kahviharrastaja
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #22 : Helmikuu 16, 2010, 15:51:15 ip »

Erään tahon mukaan aeropressillä saisi tuotettua n. 2,5 barin paineen. Saisikohan tuolla paineella ja ehkä sopivalla tamppauksella jotain creman kaltaista aikaiseksi? Brikka-pannustahan sai sitä "Brikka-cremaa" varmankin jollain saman kokoluokan paineella, tosin creman tuotantoa edistävällä mekanismilla.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #23 : Helmikuu 16, 2010, 17:19:44 ip »

Erään tahon mukaan aeropressillä saisi tuotettua n. 2,5 barin paineen. Saisikohan tuolla paineella ja ehkä sopivalla tamppauksella jotain creman kaltaista aikaiseksi? Brikka-pannustahan sai sitä "Brikka-cremaa" varmankin jollain saman kokoluokan paineella, tosin creman tuotantoa edistävällä mekanismilla.


Miksi sitä cremaa pitää saada joka paikkaan? Ei se niin hyvää ole. En todennäköisesti itse osaa sitä kunnolla tehdä, kun usein se on pahointa kahvissa. Eikä se kahvikaan aina herkkua ole...
Kirjattu

kahvimies

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
  • The Champ
    • Coffee Crusade
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #24 : Helmikuu 16, 2010, 18:44:53 ip »

Enpä usko että saisi, koska Aerossa on paperifiltteri johon ne kaikki rasvat jäävät. Bialettissa ja espressossa ei paperifiltteriä ole. Korjatkaa jos olen väärässä.

http://www.jimseven.com/2006/06/13/foams/ tuolta löytyy juttua cremasta ja saattaisi olla vastaus myös
kysymykseesi. Sen verran korkealentoista tekstiä etten nyt ihan tarkkaan jaksanut lukea.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #25 : Helmikuu 16, 2010, 18:47:13 ip »

Erään tahon mukaan aeropressillä saisi tuotettua n. 2,5 barin paineen. Saisikohan tuolla paineella ja ehkä sopivalla tamppauksella jotain creman kaltaista aikaiseksi? Brikka-pannustahan sai sitä "Brikka-cremaa" varmankin jollain saman kokoluokan paineella, tosin creman tuotantoa edistävällä mekanismilla.

Aeropressissähän kahvijauhe ja vesi sekoitettaan ennen männän painamista. Tässä vaiheessa suurin osa hiilidioksidia vaahtoutuu sinne veden pinnalle ja sitä ei sieltä enää oikein kuppiin saa vaikka miten painaisi. Brikassahan ero on siinä että vesi virtaa (alussa kuivan) kahvin läpi kuten espressouutossa.

Voisihan sitä kahvia yrittää sinne putkeen jotenkin tamppailla, ja sitten kaataisi varovasti vedet päälle eikä sekoittelisi. Mutta miten hyvää ja tasaisesti uuttunutta kahvia näin saisi olisikin sitten asia erikseen (kahvijauheen sekoittaminen veden kanssa tuottaa uuttoon juuri sitä tasaisuutta).

Eikä ole kyse pelkästään paineesta - vaan siitä missä paine muodostuu ja missä se "kulutetaan" pois. Yksi espresson "teknisemmistä" määritelmistä toteaa että pumpun aiheuttama paine tulee kuluttaa työnä kahvikakun sisällä - ja tässä ero esimerkiksi painekahvoihin, sillä niissä suuri osa työstä tehdään vasta siinä vaiheessa kun jo uuttunut kahvi purskautetaan siitä pienestä reiästä tms. läpi mikä näkyy sitten yleensä kahvin voimakkaana vaahtoutumisena.

Mutta itsekin samoilla linjoilla nassen kanssa - eli ei se crema ole mikään itseisarvo ja "hyvyyden" mittari. Täydellisen loistava crema epsresson päällä ei kerro yhtään mitään siitä miltä kahvi maistuu - ja joissakin tapauksissa lopputulos jopa paranee kun sen kaapii pois. Ainoastaan jos crema puuttuu tai on jotenkin "vajaata" voidaan todeta että valmistusprosessissa ei välttämättä mennyt kaikki "kuten piti" (huonot pavut, huono tekniikka, huono uutto jne...).
Kirjattu

kahvimies

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
  • The Champ
    • Coffee Crusade
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #26 : Helmikuu 16, 2010, 18:54:19 ip »

Kuulostaa ihan loogiselta. Komppaan nassea ja jiiteetä creman suhteen. Esimerkiksi Kaffan 3.4 Espresso Latte ei ole kauhean
hyvää sellaisenaan creman kanssa ilman maitoa, mutta oikein maukasta jos creman kuorii pois.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1468
  • Kahviharrastaja
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #27 : Helmikuu 16, 2010, 19:04:30 ip »

Crema tosiaan saattaisi pysähtyä paperisuodattimeen. Mahtaisiko kahvista tulla silti rasvaisempaa (parempaa), siis olettaen että kahvi esitampattaisiin ja saataisiin aikaiseksi tuo 2,5 barin paine. Muistaakseni joku olikin kokeillut espresson valuttamista paperisuodattimen läpi ja ellen nyt ihan väärin muista niin maku oli muuttunut yllättävän vähän. Ja onhan cremasta sen verran hyötyä että latte art onnistuu helpommin.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 933
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #28 : Helmikuu 16, 2010, 19:08:19 ip »

Ja onhan cremasta sen verran hyötyä että latte art onnistuu helpommin.

Tuo ei pidä paikkaansa. Oikeastaan jopa päinvastoin. Paksumpi crema on vaan vaikea saada sekaisin ja se jää kuplimaan siihen pinnalle näyttäen ikävältä pian kaatamisen jälkeen.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1492
    • Nonsensopedia
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #29 : Helmikuu 16, 2010, 21:07:13 ip »

Nämä ovat mielestäni myös makuasioita, itse kun tykkään ryystää cremaa pinnalta ennen juomista.

Noiden aiempien kirjoitusten perusteella tulkitsisin alkuperäiseen kysymykseen saman, eli ei aeropressillä cremaa.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.
blog-Nonsensopedia-