Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Aerobie Aeropress kokemuksia?  (Luettu 360364 kertaa)

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #660 : Syyskuu 20, 2016, 20:40:47 ip »

Kiitoksia positiivisista palautteista :)

Edit: En kyllä tykkää Guinnessista Suomessa, joten tuolla kun se oli niin erilaista, oli yllätys aikamoinen.

Aivan. Itsekin ällistyin miten eri juoma se onkaan. Ilmeisimmin ei oikein kestä kuljetusta?
Skotlannissa tykkäsin eniten keskitummista suodattamattomista paikallisista, joista ei erkkikään muista mitä oikeastaan olivat.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #661 : Syyskuu 20, 2016, 20:59:21 ip »

Aivan. Itsekin ällistyin miten eri juoma se onkaan. Ilmeisimmin ei oikein kestä kuljetusta?
Skotlannissa tykkäsin eniten keskitummista suodattamattomista paikallisista, joista ei erkkikään muista mitä oikeastaan olivat.

Jotenkin muistelen, että aikoinaan kun Guinness Suomeen rantautui, niin täällä väitettiin, että Suomi oli hetken aikaa ainoa paikka, jossa sai export-Guinnessia sekä irkku/UK-markkinoille tarkoitettua tummaa kultaa. Enpä enää muista, mitä eroa niissä resepteissä sitten piti oleman...
https://www.beeradvocate.com/community/threads/is-guinness-any-different-in-ireland.419075/

Deuchars teki joitain vuosia sitten skottilaisista huiman vaikutuksen, ainakin real alena.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #662 : Syyskuu 20, 2016, 21:05:38 ip »


Deuchars teki joitain vuosia sitten skottilaisista huiman vaikutuksen, ainakin real alena.

Nuo cask-alet ei kai mitkään oikein kestä kovinkaan pitkään säilytystä? Siten niitä lähinnä saa pienpanimoista, niinkuin tuoretta kahviakin.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #663 : Syyskuu 20, 2016, 21:37:13 ip »

Nuo cask-alet ei kai mitkään oikein kestä kovinkaan pitkään säilytystä? Siten niitä lähinnä saa pienpanimoista, niinkuin tuoretta kahviakin.

Real ale on tuoreolutta, mutta saahan niitä toki muualtakin kuin panimoista. Esim: http://www.posbeer.org/php/ra-watch.php
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

jussim

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #664 : Lokakuu 06, 2016, 16:00:24 ip »

Olutkeskustelun alle jäi alkuperäinen kysymykseni, siispä häpeilemätön nosto:

Onko kestänyt? Itsekin melkein jo innostuin (paljolti ulkonäön takia  ;D), mutta luin useammasta nettiarvostelusta, että olisi särkynyt pressatessa. Vai onko joku tietty malli sopiva ja joku taas ei? Näkyy löytyvän "range server", "coffee server" ja vielä 01-, 02-, 03-versiot (ilmeisesti koko).

Onko millaisia kokemuksia kestävyydestä?

Olisihan sitä olemassa myös Aeropress-yhteensopivaksi mainostettu kannu, mutta kun ei tuo ole yhtä esteettinen kuin Harion tekeleet.  ::)
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #665 : Lokakuu 06, 2016, 16:10:54 ip »

Oma 02 kesti kyllä, tosin aeropress ei mennyt sen päälle suoraan, vaan väliin piti laittaa ap:n suppilo ja se voinee jonkun mielestä olla hankala.
Nyt jos luopuisin suoraan kuppiin tai puolen litran vaahdotuskannuun pressaamisesta, niin ottaisin varmaan ap:n mukaan kaupoille.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

m4tti

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #666 : Marraskuu 03, 2016, 17:48:53 ip »

Aeropress viimein hankittu ja havaittu (taas) valtaisa määrä säädettävää :o - että espresson teko tuntuu yksinkertaiselta ;)
V60 ja presso jää nyt huilaamaan, keskitytään nyt opettelemaan tämä.

Pari päivää sitten tein "washed castillo caturra, colombia" pavusta oikein maistuvan kupillisen, mutta en enää muista miten... ??? ja kun jälleen kerran sekosin reseptissä, niin aloin väsäämään taulukkoa resepteille, johon kirjata muistiin mitä on sekoitellut.

Tuossa kuvassa eka versio, mutta olisiko teillä hyviä

a) kommentteja ja ehdotuksia mikä olisi näppärä tapa resepti kuvata? Helppo löytää haluttu ja kun rivin lukaisee, niin heti hoksaa et "ai niin noin se tuli tehtyä...." Mitä sarakkeita tai asioita?
b) löytyykö jostain kokoelmaa eri Aeropress resepteistä? Voisi tuohon omaan taulukkoon sitten viedä "vakioidussa" muodossa. Vaikka tuolle Caturralle... osaisi sitten kaksi kertaa tehdä yhtä hyvän.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #667 : Marraskuu 03, 2016, 18:02:27 ip »

Aeropress viimein hankittu ja havaittu (taas) valtaisa määrä säädettävää

Jos asian tahtoo ottaa yksinkertaiseksi, niin oleellista on vain kahvin ja veden suhde, veden lämpötila, jauhatuksen karheus ja uuttoaika. Kaikki loput enemmän tai vähemmän kuitenkin hienosäätöä.

Itse olen pitäytynyt vakiossa veden ja kahvin suhteessa, jota sitten mahdollisesti lusikkamaiston jälkeen säädän uuton jälkeen kuumalla vedellä. Sillähän ei ole (oman näppituntumani mukaan) merkittävää merkitystä lisääkö vettä jälkikäteen vai ennen uuttoa. Lisäksi teen aina käännettynä, koska teen aeropressollä nimenomaan suodatinkahvia muisttavia juomia, koska siihen se hyvin sopii.

Henkilökohtaisesti itse lähtisin sinuna liikkeelle siitä, että ensin teet tasan tietyntyyppisiä kahveja. Vaikka sitten esim. suodatinkahvin vahvuista ja lähdet sitämyötä hakemaan ja ensin analysoimaan sen muuttujia. Eli lämpötilaa, jauhatusta ja uuttoaikaa.

Lainaus
Mitä sarakkeita tai asioita?

Jauhatuksen karheus puuttuu kokonaan. Lähempänä espressokarheutta saa ihan erilaisen makuprofiilin kuin suurella pannukahvikarheudella ajoitti uutot ja lämpötilat sitten ihan miten tahansa. Alussa kannattaa kuitenkin lähteä haarukoimaan mielummin vähemmillä muuttujilla kuin enemmillä. Jos aina muuttaa joka kahviin kaikki muuttujat, niin ei opi siitä säätämisestä oikein millään oikein mitään.

Tuohon bloomingiin en kyllä tällä nykynäytöllä itse immersiometodeissa oikein usko. Siis että olisi merkittävää vaikutusta makuun. Itse en käytä koskaan. Jokatapauksessa alkuvaiheessa minusta ylimääräinen monimutkaistus.

Lainaus
b) löytyykö jostain kokoelmaa eri Aeropress resepteistä? Voisi tuohon omaan taulukkoon sitten viedä "vakioidussa" muodossa. Vaikka tuolle Caturralle... osaisi sitten kaksi kertaa tehdä yhtä hyvän.

Netti on pullollaan reseptejä kyllä. Aeropress kisojen kärkireseptejä on kiva aina seurailla, että miten mennään ja missä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

m4tti

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #668 : Marraskuu 04, 2016, 17:57:21 ip »

Jos asian tahtoo ottaa yksinkertaiseksi, niin oleellista on vain kahvin ja veden suhde, veden lämpötila, jauhatuksen karheus ja uuttoaika.
....
Jauhatuksen karheus puuttuu kokonaan.  // => oli se siellä, mutta leveä taulukko, joten saattoi olla piilossa... //
....

Netti on pullollaan reseptejä kyllä. Aeropress kisojen kärkireseptejä on kiva aina seurailla, että miten mennään ja missä.

Kiitos kommenteista!
Noiden nettireseptien perusteella tuo eka taulukko olikin tehty, niissä bloomia yms muuta hienosäätöä, varsinkin kisaresepteissä. Ovat vaan hujan hajan, yksi siellä ja pari täällä... etsiskelin jotain missä olisi koottu hiukan enemmän ja selitysten kera, esim. tämä vaikutti lupaavalta. Jos ristretton kahviwiki vielä olisi olemassa, niin sinnehän voisi vaikka tietokannan perustaa.

Mutta rohkaistuin tuosta taulukkoa viilaamaan ja ehkä samalla (ainakin tähän alkuun) virtaviivaistamaan myös omaa valmistustapaa eli jätetään bloomit ja välisekoittelut vähemmälle ja jos tekee kaikki käännettyinä jauhatuksesta riippumatta, niin ei tarvitse sitäkään miettiä…. kunhan muistaa laittaa filtterin päälle ennen kaatoa… ::) Kahvi-vesi suhteen (Water-to-Coffee Ratio) voisi ehkä vielä tuohon taulukkoon lisätä.

Kyllä perusaamukahvi jo onnistuu ja esim "americano"tyyppinen, mutta alkuun muuttujia on tosi paljon ja toistettavuus kärsi. Tummemmat paahdot tuntuvat onnistuvan helpommin, jostain syystä vaaleammat paahdot on haastavampia, niissä tulee vaihtelua shottien välillä enempi (lämpötila?), mutta pois ei ole tarvinnut vielä kaataa yhtään, vedellä lantraaminen viimeistään pelastaa…
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #669 : Marraskuu 04, 2016, 19:02:42 ip »


Kahvi-vesi suhteen (Water-to-Coffee Ratio) voisi ehkä vielä tuohon taulukkoon lisätä.

Jo no voihan se noista laskeakkin, mutta taulukkoa lukiessa toki kätevämpi.

Lainaus
Kyllä perusaamukahvi jo onnistuu ja esim "americano"tyyppinen, mutta alkuun muuttujia on tosi paljon ja toistettavuus kärsi.

Eihän aeropress suodatinkahviaan tekisesti tee, mutta kyllä se on paljon paljon lähempänä kuin americano silti. Americano makua en itse aeropresillä millään kahviin saa. Eikä toki espressonkaan makua sen paremmin.

Lainaus
Tummemmat paahdot tuntuvat onnistuvan helpommin, jostain syystä vaaleammat paahdot on haastavampia, niissä tulee vaihtelua shottien välillä enempi (lämpötila?)

Jos kahvin määrä, veden määrä, lämpötila, uuttoaika ja jauhatus pysyvät samoina niin ei kyllä pitäisi suuria eroja makuun saada? Eli luultavasti joku noista muuttujista heittelee?

Vaaleat paahdot ovat ylipäänsä ihan kaikilla uuttotavoilla ailahtelevaisempia kuin tummapaahtoiset ja se optimiasetusten vaihteluväli yleensä kapeampi. Mikä varmaan on suurin syy tummapaahtoisten suosiolle kansan keskuudessa, kun normikodeissa kahvit tehdään kuitenkin vain vähän "sinnepäin".
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

tooge

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #670 : Marraskuu 04, 2016, 23:04:59 ip »

Aeropressin uutena tyytyväisenä omistajana haluaisin tietää jääkö muillakin käänteisellä menetelmällä kahvia siihen kumiosaan kun käännätte ja alatte painaan mäntää alas? Ja onko sillä vaikutusta lopputulokseen?
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #671 : Marraskuu 04, 2016, 23:30:10 ip »

Ei sillä ole suurempaa käytännön vaikutusta lopputulokseen. Kahvi uuttuu niin kauan kuin se on kontaktissa kuumaan veteen.
Tietysti, jos männän painamiseen menee minuuttitolkulla aikaa, niin sitten asia on eri, mutta oletan että ei mene. ;)

Pienet detaljit uutossa voivat toki tehdä pieniä muutoksia lopputulokseen, mutta se miten itse tämän käsitän, niin vaikutus on lähellä nollaa.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #672 : Marraskuu 05, 2016, 09:13:30 ap »

Olen eliminoinut tuota kahdella tavalla. Joko sellaisella pyöräytyksellä, joka huuhtoo purut sisään tai sitten painamalla vedenpinnan kiinni yläreunaan ennen filtterin asennusta. Nykyään vakiosti jälkimmäisellä.

Vaikutuksen määrästä en uskalla sanoa, mutta Jarin ajatusten suuntaisesti olen pähkäillyt.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #673 : Marraskuu 05, 2016, 14:02:19 ip »

Aeropressin uutena tyytyväisenä omistajana haluaisin tietää jääkö muillakin käänteisellä menetelmällä kahvia siihen kumiosaan kun käännätte ja alatte painaan mäntää alas? Ja onko sillä vaikutusta lopputulokseen?
Kuten pm+vk totesikin niin pyöräytyksellä ne tulee siitä kumista mukaan.
Mietin et kun teen tämän spin-o-raman, saan kaiken kahvin mukaan ihan loppuun saakka, eikä näin ollen kupeissa olisi juuri eroja.
Ei se vissiin paljoa tee, mutta kun nyt aletaan mittaamaan grammalleen, niin tehdään sit kaikki kunnolla :)
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

timo64

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #674 : Marraskuu 07, 2016, 20:49:39 ip »


Mutta rohkaistuin tuosta taulukkoa viilaamaan ja ehkä samalla (ainakin tähän alkuun) virtaviivaistamaan myös omaa valmistustapaa eli jätetään bloomit ja välisekoittelut vähemmälle ja jos tekee kaikki käännettyinä jauhatuksesta riippumatta, niin ei tarvitse sitäkään miettiä…. kunhan muistaa laittaa filtterin päälle ennen kaatoa… ::) Kahvi-vesi suhteen (Water-to-Coffee Ratio) voisi ehkä vielä tuohon taulukkoon lisätä.
Onko sulla tuossa brewtime:ssa mukana alun veden kaatoaika, entä tuo presstime?
Kirjattu