Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: papuja odotellessa...  (Luettu 29111 kertaa)

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #15 : Joulukuu 06, 2008, 23:54:43 ip »

Millaisena koit tuon hapokkuuden - happamuutena vai karvautena? Itselleni tuo hapokkuus tulee esiin (premium blendissä) jonkinlaisen keveyden/notkeuden tunteena vaikka tuo sekoitus tuottaa rungoltaan suhteellisen paksun (cachoeiramaisen) lopputuloksen (jossa on myös makeutta). Tosin edellisestä premiumerästäni on jo jonkin aikaa ja uusien satojen myötä on koostumus voinut hieman muuttua. Omissani ei tuo paahtoaste ole mielestäni ollut mitenkään erityisen vaalea (verrattuna muihin vastaaviin) - mutta öljyä on ollut papujen pinnassa korkeintaan pari hassua tippaa siellä täällä.

Onko sinulla muuten minkälaista arviota koneesi uuttolämmöistä? Tätä olisi ehkä hyvä jotenkin tarkastaa/mittailla kun olet koneesi palasiksi purkanut ja laittanut kasaan. Ettei ole esimerkiksi HX:n "injektori" mennyt väärään kohtaan ja aiheuttaa liian matalaa uuttolämpöä (=happamuutta vaaleammilla paahdoilla) taikka boilerin lämpö on liian pieni - sinulla kun tulee sinne HX:n sisälle vesijohtoverkosta suhteellisen viileää vettä. Kai koneestasi kuitenkin pitkän joutinolon jälkeen tulee gruposta vesi sihisemällä/kiehumalla ulos?

Jos verrataan visitadoa ja premiumia silmämääräisesti on niiden välillä ainakin yhden pykälän verran eroa tummuudessa. Öljyä ei premiumissa ole pinnassa kuin siellä täällä, aivan kuten mainitsitkin, mutta visitadossa taas kauttaaltaan. Premiumin hapokkuus ilmeni mielestäni siinä, että normaali shotissa kahvi oli ikäänkuin "laihaa", jolloin koko juoma maistui happamalta. Toinen selvä ero oli cremassa. Visitadossa oli selvästi paksumpi/kestävämpi crema kuin premiumissa. Paahtopäiväys oli kuitenkin molemmissa sama.

Uuttolämmöistä en tiedä tarkemmin, mutta painemittarin mukaan boilerin lämötilan pitäisi olla riittävä. Ainakaan parin tunnin joutenolon jälkeen ei ole mitään sihinää tai kiehumista ilmenny (seissyt vesi kylläkin höyryää selvästi enemmän). Selvästi kuumempaa vesi on kauan seisseenä, mutta muutamalla läpilaskulla siitäkin on päästy.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #16 : Joulukuu 07, 2008, 21:47:07 ip »

Premiumin hapokkuus ilmeni mielestäni siinä, että normaali shotissa kahvi oli ikäänkuin "laihaa", jolloin koko juoma maistui happamalta. Toinen selvä ero oli cremassa.

Kuvauksesi viittaa kyllä jonkinaisteiseen uuton ongelmaan. Jauhamalla hienommaksi (ja pienentämällä annosta) sekä nostamalla lämpöä olisi todennäköisesti irronnut enemmän bodya ja happamuus kadonnut (happamaa sen ei pitäisi tosiaankaan olla). Kannattaa ehkä ottaa koneesi lämpötila tarkempaan syyniin, sillä tuo premium blend ei ole mielestäni mitenkään tavattoman vaalea - tietysti tuon voi paahtaa tummemmaksi jolloin happamuusongelmasta pääsee ehkä helpoiten eroon, mutta tällöin siinä hyvin helposti tekee hallaa papujen hyville ominaisuuksille (joista sitä extraa maksaa).

Uuttolämmöistä en tiedä tarkemmin, mutta painemittarin mukaan boilerin lämötilan pitäisi olla riittävä. Ainakaan parin tunnin joutenolon jälkeen ei ole mitään sihinää tai kiehumista ilmenny (seissyt vesi kylläkin höyryää selvästi enemmän). Selvästi kuumempaa vesi on kauan seisseenä, mutta muutamalla läpilaskulla siitäkin on päästy.

Omassa koneessani semmoisen 20-30 minuutin joutenolon jälkeen vesi tulee alussa ihan "sihahtamalla" gruposta ulos ja tämän jälkeen "kuplii" suihkusihdillä valuessaan. Itselläni boilerissa paine seilaa noin 1.05 ja reilun 1.15 baarin välillä. Minulla on tosiaan tuossa E61:sessa kiinni lämpömittari adapterin avustuksella, joka mittaa joko grupon tai grupon läpi virtaavan veden lämpötilaa (silloin kun vesi juoksee) ja tällatavalla uuttolämpötilan hakeminen kohdilleen on suhteellisen helppoa ihan vain vettä juoksuttamalla. Katselin tänään (ja otin ylös) millaisia lukemia se näyttää puolen tunnin joutenolon jälkeen kun alkaa vettä läpi laskemaan. Jouten ollessa grupon lämpö oli noussut 100.5 celsiusasteeseen. Sain seuraavanlaisia tuloksia:

aika lämpö (C) vettä läpi (ml)
00:00100.50
00:02100.515
00:04103.530
00:06103.045
00:08102.560
00:10102.075
00:12101.590
00:14101.0105
00:1699.8120
00:1897.7135
00:2096.9150
00:2294.9165
00:2491.9180
00:2690.2195
00:2888.7210
00:3087.1225
00:3285.0240

Suurinpiirtein ensimmäiset 15 sekunttia vesi siis joko sihisi tai käyttäytyi "levottomasti" - tämän jälkeen se alkoi valumaan nättinä norona (portafiltterin kanssa homma näyttäisi suurinpiirtein tältä).

Pelkkä boilerin painehan ei siis vaikuta tuohon uuttolämpötilaan, vaan siihen vaikuttaa myös boilerissa olevan veden määrä, HX:n koko (sijainti?) sekä ilmeisesti tärkeimpänä se mihin kohtaan HX:ää uusi kylmä vesi (sillä "injektorilla") syötetään. Näistä syistä suosittelisin jonkinlaisella mittausjärjestelyllä katsastamaan grupolta ulostulevan veden lämpötilaa kun olet kerta koneesi palasiksi purkanut ja takaisin kasannut - että on kaikki osat ja tekijät "kohdillaan" (lämpötilaa voi mitata edullisesti vaikka näin).
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #17 : Joulukuu 07, 2008, 22:08:59 ip »

Kuvauksesi viittaa kyllä jonkinaisteiseen uuton ongelmaan. Jauhamalla hienommaksi (ja pienentämällä annosta) sekä nostamalla lämpöä olisi todennäköisesti irronnut enemmän bodya ja happamuus kadonnut (happamaa sen ei pitäisi tosiaankaan olla). Kannattaa ehkä ottaa koneesi lämpötila tarkempaan syyniin, sillä tuo premium blend ei ole mielestäni mitenkään tavattoman vaalea - tietysti tuon voi paahtaa tummemmaksi jolloin happamuusongelmasta pääsee ehkä helpoiten eroon, mutta tällöin siinä hyvin helposti tekee hallaa papujen hyville ominaisuuksille (joista sitä extraa maksaa).

Tai sitten vaan premium esso ei ole minun juttuni? Hienommaksi ei parane jauhaa, koska muutoin menee uuttoajat pitkiksi. Premium Espresso on selkeästi vaalein paahdoltaan, mitä olen joko itse paahtanut tai tilannut valmiiksi paahdettuna.

Omassa koneessani semmoisen 20-30 minuutin joutenolon jälkeen vesi tulee alussa ihan "sihahtamalla" gruposta ulos ja tämän jälkeen "kuplii" suihkusihdillä valuessaan. Itselläni boilerissa paine seilaa noin 1.05 ja reilun 1.15 baarin välillä. Minulla on tosiaan tuossa E61:sessa kiinni lämpömittari adapterin avustuksella, joka mittaa joko grupon tai grupon läpi virtaavan veden lämpötilaa (silloin kun vesi juoksee) ja tällatavalla uuttolämpötilan hakeminen kohdilleen on suhteellisen helppoa ihan vain vettä juoksuttamalla. Katselin tänään (ja otin ylös) millaisia lukemia se näyttää puolen tunnin joutenolon jälkeen kun alkaa vettä läpi laskemaan. Jouten ollessa grupon lämpö oli noussut 100.5 celsiusasteeseen.

Pelkkä boilerin painehan ei siis vaikuta tuohon uuttolämpötilaan, vaan siihen vaikuttaa myös boilerissa olevan veden määrä, HX:n koko (sijainti?) sekä ilmeisesti tärkeimpänä se mihin kohtaan HX:ää uusi kylmä vesi (sillä "injektorilla") syötetään. Näistä syistä suosittelisin jonkinlaisella mittausjärjestelyllä katsastamaan grupolta ulostulevan veden lämpötilaa kun olet kerta koneesi palasiksi purkanut ja takaisin kasannut - että on kaikki osat ja tekijät "kohdillaan" (lämpötilaa voi mitata edullisesti vaikka näin).

Boilerin paine näyttäsi olevan mittarin mukaan 0,8-1bar. Siinähän olisi tietysti hieman nostovaraa, mutta jos ensin tosiaan mittaisi sitä uuttolämpötilaa. Osat on kyllä varmasti paikallaan. Säätöjä en ole rukannut lukuunottamatta pumpun uuttpaineen säätöä. Boilerin koko taisi olla 6 litraa, lämmönvaihtimen tilavuudesta ei ole tietoa.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #18 : Joulukuu 07, 2008, 23:00:09 ip »

Tai sitten vaan premium esso ei ole minun juttuni?

Toki näinkin voi olla! Itselläni vain on tuosta premium blendistä pääosin "mutkattomia" muistoja (esim. tämä: linkki), eli on aina ollut hasbeanin pavuista itselleni jotenkin se helpoin (mutta tämä voi aivan hyvin olla niitä makukysymyksiä).

Hienommaksi ei parane jauhaa, koska muutoin menee uuttoajat pitkiksi.

Eli yli 35 sekunnin? (mikä ei siis vielä ole mitenkään täysin tavatonta - varsinkin jos käyttää yli 14 gramman annoksia). Tässä voi tietysti olla tekijänä myös mylly ja sen aiheuttamat rajoitukset.

Premium Espresso on selkeästi vaalein paahdoltaan, mitä olen joko itse paahtanut tai tilannut valmiiksi paahdettuna.

On voinut tietysti olla kyse jonkinlaisesta "eräkohtaisesta" heitosta vähän vaaleampaan päin? Jos en nyt ihan väärin muista niin esim. Squaremilen espressosekoitus taisi olla vielä himpun vaaleampi - ei ainakaan tummempi - kuin tuo premium on itselläni ollut. Laatutavara on välillä yllättävänkin vaalean näköistä (jos on tottunut tummiin paahtoihin) ja on ihan normaalia mikäli se on pinnaltaan jopa täysin öljytöntä (pavun väri saattaa myös vaihdella aikalailla - riippuen lajikkeesta - vaikka olisikin kyse täysin samasta paahtoasteesta raksujen/lämpötilojen perusteella - ja toiset pukkaa öljyt helpommin pihalle kuin toiset...).

Boilerin paine näyttäsi olevan mittarin mukaan 0,8-1bar. Siinähän olisi tietysti hieman nostovaraa, mutta jos ensin tosiaan mittaisi sitä uuttolämpötilaa. Osat on kyllä varmasti paikallaan. Säätöjä en ole rukannut lukuunottamatta pumpun uuttpaineen säätöä. Boilerin koko taisi olla 6 litraa, lämmönvaihtimen tilavuudesta ei ole tietoa.

Kannattaa samalla mitata gruposta lämpö - vaikka sivulta siitä yläosan kapeasta kohdasta (eli sen kohdan läheisyydestä mistä gruppo on putkilla kiinni lämmönvaihtimeen). Esim. jos grupossasi onkin jonkinlainen lämmönvaihtimen veden virtauksen rajoitin niin se saattaa jäädä liian kylmäksi mikäli boilerissa ei ole tarpeeksi hönkää (esimerkiksi konettasi suunniteltaessa/kasattaessa on voitu ottaa huomioon isompi boileri ja mahdollinen tarve vaahdottaa paljon ja isoja määriä maitoa, jolloin tuollaisella rajoittimella on voitu estää grupon lämmön nousu käytön kannalta järjettömiin lukemiin (liian nopeasti) - mutta nyt tässä mennään siis spekulaation puolelle). Esimerkiksi täältä löytyy havainnollinen kuva e61:sen lämpötilajakaumasta.

Ideaalista olisi että käytössäsi olisi tarvittaessa myös 95-96 asteen uuttolämmöt vaaleammille paahdoille/isommille annoskoille. Itse siis pääsen näihin lämpöihin (edellisen esimerkin joutenolon jälkeen) kun lopetan veden juoksutuksen 20-22 sekunnin kuluttua ja tämän jälkeen uutan heti.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #19 : Joulukuu 07, 2008, 23:24:01 ip »

Esim. jos grupossasi onkin jonkinlainen lämmönvaihtimen veden virtauksen rajoitin niin se saattaa jäädä liian kylmäksi mikäli boilerissa ei ole tarpeeksi hönkää (esimerkiksi konettasi suunniteltaessa/kasattaessa on voitu ottaa huomioon isompi boileri ja mahdollinen tarve vaahdottaa paljon ja isoja määriä maitoa, jolloin tuollaisella rajoittimella on voitu estää grupon lämmön nousu käytön kannalta järjettömiin lukemiin (liian nopeasti) - mutta nyt tässä mennään siis spekulaation puolelle).

Itseasiassa siinä on jonkinlainen virtauksen rajoitin tai yksinkertaisemmin prikka, jossa on keskellä reikä. Tämä prikka sijaitsee siis siinä boilerilta grupolle lähtevässä putkessa. Luulin kylläkin sen rajoittavan nimenomaan "tyhjäkäyntivirtausta"?
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #20 : Joulukuu 08, 2008, 09:44:54 ap »

Itseasiassa siinä on jonkinlainen virtauksen rajoitin tai yksinkertaisemmin prikka, jossa on keskellä reikä. Tämä prikka sijaitsee siis siinä boilerilta grupolle lähtevässä putkessa. Luulin kylläkin sen rajoittavan nimenomaan "tyhjäkäyntivirtausta"?

Tuollaista rajoitusta juuri tarkoitinkin. Eli kun ei uuteta (ollaan siis "tyhjäkäynnillä") niin lämmönvaihtimen vesi kiertää grupon yläosassa ja lämmittää gruppoa (lämmönvaihtimen vesihän lämpenee boilerin veden lämpötiloihin kun sinne ei vähään aikaan lisätä uutta kylmää vettä). Gruppo puolestaan haihduttaa lämpöä ympäröivään ilmaan. Tuollaisella prikalla voidaan sitten rajoittaa vesikiertoa, niin että gruppo ennättää hukkaamaan "liiallisen" lämmön jota lämmönvaihtimen vedestä olisi saatavilla.

Mutta jos koneessa on rajoitin ja boilerin paine (=lämpö) on säädetty liian alas, niin on vaarana että gruppo ennättää hukkaamaan liikaa lämpöä suhteessa siihen mitä se sitä saa ja tällöin gruppo jää jatkuvasti alilämpöiseksi ja uutettaessa se viilentää tulevaa vettä liikaa. Harvoissa kotikoneissa tuollaista rajoitinta on ja tästä syystä niissä yleensä lasketaan boilerin painetta alas jotta vältytään tolkuttomalta vedenlotraukselta, mutta tällöin saatetaan joutua tinkimään höyrytystehossa ja/tai höyrytyksestä toipumisessa. Tämä jälkimmäinen ei kotikoneissa ole yleensä ongelma, sillä kahvia tehdään "silloin tällöin" ja aikaa on. Kahvilakoneissa sitten pitääkin olla hönkää tarjolla koko ajan ja paljon eikä toipumisaikoja paljon suvaita - tällöin tuollaisella rajoittimella saadaan grupon lämpö pysymään aisoissa, jolloin riittää oleellisesti vain tyhjentää lämmönvaihtimesta ylikuuma vesi pois ennen uuttoa.

Koska sinulla kuitenkin jotkin pavut (paahdot) toimivat hyvin, niin en usko että tuossa kovin dramaattista vajetta on - saattaa jopa olla että lämpö on "passeli" tummemmille paahdoille siinä mielessä että ei tarvitse paljoa huuhdella lämpöä alas pitkänkään joutinolon jälkeen. Ongelmana on vain tällöin vähän vaaleammat paahdot, joilla olisi tarjottavana hapokkuuden kautta hedelmäisiä ja "pirteitä" nyansseja, mutta liian alhaisissa uuttolämpötiloissa muuttuvat epämiellyttävän karvaiksi/happamiksi. Lisäksi runko voi jäädä laihantuntuiseksi kun viileällä vedellä ei riitä potkua irrottamaan pavuista tarpeeksi tavaraa (eli mitä tummempi paahto, sitä helpommin - vähemmällä lämmöllä - siitä irtoaa oleellinen tavara ulos).

Mikäli lämmönmittaukset osoittavat lievää alilämpöisyyttä, niin tuota prikkaa sinun ei ehkä kannata ottaa pois vaan kokeilla hieman nostaa boilerin lämpötilaa.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #21 : Joulukuu 12, 2008, 13:19:17 ip »

Säädin pressostaattia hieman nostaakseni boilerin veden lämpötilaa. Muutos ei ollut iso, vaan ainoastaan viisarin paksuuden verran nytkähti painemittari ylöspäin.

Tuli samalla paahdettua ensimmäiset premiumit itse ja pyrin jäljittelemään hasbeanin paahtoastetta silmämääräisesti tarkasteltuna. Papujen pinnalla oli hyvin satunnaisesti viitteitä öljystä eli siinäkin mielessä tulos vastasi hasbeanin tekelettä. Lopputuote oli kuitenkin varsin erilainen.
Nyt ei ollut happamuudesta tietoakaan, vaan espresso oli "suun mukaista". En usko eron johtuneen pienestä paineen nostosta (nyt viisari seilaa 0,9-1,1 barin välillä). Mitään kiehumisilmiötä ei esiinny edelleenkään useammankaan tyhjäkäyntitunnin jälkeen. Gruppo on kyllä todella massiivinen murikka ja pitää todennäköisesti lämpötilan melko vakiona tilanteesa kuin tilanteessa.

Saattoihan nuo aiemmat probleemat johtua myös epäsuotuisista kuun ja planeettojen asennosta... ;)
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #22 : Joulukuu 12, 2008, 21:19:20 ip »

Säädin pressostaattia hieman nostaakseni boilerin veden lämpötilaa. Muutos ei ollut iso, vaan ainoastaan viisarin paksuuden verran nytkähti painemittari ylöspäin.
...
En usko eron johtuneen pienestä paineen nostosta (nyt viisari seilaa 0,9-1,1 barin välillä).

Esimerkiksi täältä löytyy informatiivinen kuva jossa on laitettu graafille boilerin paineen ja siellä olevan vedenlämpötilan suhde toisiinsa (eri korkeuksilla merenpinnasta). Sinulla tuo 0.1 baarin nosto näyttäisi vaikuttaneen lämpötilassa noin 1.6-1.7 celsiusastetta ylöspäin (nyt siellä on siis noin 118.9-122.2 celsiusastetta).

Mitään kiehumisilmiötä ei esiinny edelleenkään useammankaan tyhjäkäyntitunnin jälkeen. Gruppo on kyllä todella massiivinen murikka ja pitää todennäköisesti lämpötilan melko vakiona tilanteesa kuin tilanteessa.

Kyllähän gruppo lämpöä tasaa - mutta kumpaankin suuntaan. Esimerkiksi tuon adapterini kanssa voisi käyttää kahdenlaista huuhtelutekniikkaa ja tällöin toisessa grupolla nostettaisiin lämmönvaihtimelta tulevan veden lämpötilaa (huuhtelu haluttuun lämpöön ja uutetaan heti) ja toisessa sitä laskettaisiin (huuhtelu reilusti alle ja odotellaan pari minuuttia ennen uuttoa). Koska grupposi ei pahemmin sihahtele, niin tuo rajoitin näyttää hyvin pitävän sen lämmön aisoissa - ehkäpä jopa "sopivasti" alilämpöisena jotta tuo lämmönvaihtimen vesi laskehtii grupon kautta tullessaan sinne 90-92 asteen paikkeille. Lämmönvaihtimessahan on periaattessa se 120 astettä lämpöä joutinolon jälkeen, mutta täytyy muistaa että sinne sekaan lasketaan sitten uuton aikana kylmää vettä, joten grupon ei tarvitse kuitenkaan 30 astetta kokonaisuudessaan "haihduttaa".

Tällainen tilanne on ideaali tietysti silloin jos käyttää aina samanlaista/samasta lämpötilasta pitävää papua ja tähänhän voi itse paahtamalla hyvinkin vaikuttaa. Miinuspuolena on periaatteessa vain se, että lämpötilaan vaikuttamismahdollisuudet (huuhtelemalla) ovat käytännössä pienet.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #23 : Joulukuu 12, 2008, 23:58:36 ip »

Kyllähän gruppo lämpöä tasaa - mutta kumpaankin suuntaan. Esimerkiksi tuon adapterini kanssa voisi käyttää kahdenlaista huuhtelutekniikkaa ja tällöin toisessa grupolla nostettaisiin lämmönvaihtimelta tulevan veden lämpötilaa (huuhtelu haluttuun lämpöön ja uutetaan heti) ja toisessa sitä laskettaisiin (huuhtelu reilusti alle ja odotellaan pari minuuttia ennen uuttoa). Koska grupposi ei pahemmin sihahtele, niin tuo rajoitin näyttää hyvin pitävän sen lämmön aisoissa - ehkäpä jopa "sopivasti" alilämpöisena jotta tuo lämmönvaihtimen vesi laskehtii grupon kautta tullessaan sinne 90-92 asteen paikkeille. Lämmönvaihtimessahan on periaattessa se 120 astettä lämpöä joutinolon jälkeen, mutta täytyy muistaa että sinne sekaan lasketaan sitten uuton aikana kylmää vettä, joten grupon ei tarvitse kuitenkaan 30 astetta kokonaisuudessaan "haihduttaa".

Täytyy joskus ihan mielenkiinnosta tehdä lämpötilamittauksia huuhtelun vaikutuksista grupon lämpötilaan tai uuttolämpötilaan yleensäkin. Olen joskus miettinyt, että kuinka monta huuhtelua tai uuttoa peräjälkeen laitteeni kestää ilman lämpötilan putoamista optimialueelta ulos.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #24 : Joulukuu 16, 2008, 12:35:08 ip »

Tässä kun odottelen suurta papulastia, niin juolahti mieleen että mitenkäs herkkiä raakapavut ovat ulkolämpötilan suhteen? Pääsevät varmaan jossain rekankontissa jäätymään näin talvella? Muistaakseni jostain olen lukenut että pavut eivät missään nimessä saisi päästä jäätymään. Kokemuksia/havaintoja?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #25 : Joulukuu 16, 2008, 21:21:48 ip »

Tässä kun odottelen suurta papulastia, niin juolahti mieleen että mitenkäs herkkiä raakapavut ovat ulkolämpötilan suhteen? Pääsevät varmaan jossain rekankontissa jäätymään näin talvella? Muistaakseni jostain olen lukenut että pavut eivät missään nimessä saisi päästä jäätymään. Kokemuksia/havaintoja?

Eivät ne varmaankan jäätymään ennätä tämänhetkiksissä ulkolämpötiloissa - viilenevät korkeintaan. Raakapapujen pakastamisesta ei pitäisi olla haittaa (kun se tehdään (ilma)tiiviisti ja huolella) - ameriikan puolella muistaakseni ainakin yksi isompi paahtaja säilöö osan raakapavuistaan pakkasessa (coffeegeekin podcastissa taisi olla joskus maininta), oli todennut että ainakin joidenkin afrikkalaisten papujen kanssa saa näin pidennettyä niiden hyvien ominaisuuksien säilymistä. Toki pavut olisi hyvä säilöä mahdollisimman tasaisessa lämpötilassa - mutta tuon kuljetuksen aikaisen vaihtelun en uskoisi haittaavan (hasbean kun pakkaa vihreät ilmatiiviisti).
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #26 : Joulukuu 16, 2008, 21:56:07 ip »

Gruppo on kyllä todella massiivinen murikka ja pitää todennäköisesti lämpötilan melko vakiona tilanteesa kuin tilanteessa.
Omassa koneessani on yhteensä 2kg painava gruppo eikä se kyllä ennätä hukkaamaan lämpöä niin etteikö uuttovesi nousisi reilusti kiehumispisteen yläpuolelle. ~puolen tunnin jouten olon jälkeen vesi tulee reilusti sihisten gruposta ulos. Siinä tosin ei ole flow restrictoreja thermosyphon putkissa.

-Mikko-
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #27 : Joulukuu 16, 2008, 21:57:33 ip »

Eivät ne varmaankan jäätymään ennätä tämänhetkiksissä ulkolämpötiloissa - viilenevät korkeintaan. Raakapapujen pakastamisesta ei pitäisi olla haittaa (kun se tehdään (ilma)tiiviisti ja huolella) - ameriikan puolella muistaakseni ainakin yksi isompi paahtaja säilöö osan raakapavuistaan pakkasessa (coffeegeekin podcastissa taisi olla joskus maininta), oli todennut että ainakin joidenkin afrikkalaisten papujen kanssa saa näin pidennettyä niiden hyvien ominaisuuksien säilymistä. Toki pavut olisi hyvä säilöä mahdollisimman tasaisessa lämpötilassa - mutta tuon kuljetuksen aikaisen vaihtelun en uskoisi haittaavan (hasbean kun pakkaa vihreät ilmatiiviisti).

No joo, ei täällä etelässä ole kuin pari astetta pakkasta nyt. Ja tietenkin UPS yrittänyt toimittaa pakettia soittamatta ensin. Ihme touhua, viime viikolla vaivautuivat soittamaan ensin ja nyt ei. Mainostettua nettipalveluakaan en löytänyt, jota kautta pystyy sopimaan uuden osoitteen ja toimitusajan.

Pavut eivät tule Hasbeanista, joten ei ole hajuakaan miten ne on pakattu ;-). Samasta maasta kuitenkin  ;D. Pakkaseen voisi pienen erän laittaa kokeeksi ja vertailla sitten makuja ja paahtumista pakastamattomaan.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #28 : Tammikuu 30, 2009, 09:52:36 ap »

Vähän jo jännittää. Luulen, että meillä juodaan tästä lähtien huonompaa kahvia kuin tähän asti?
Nyt lukaalissa on siis paahtimena Gene Cafe. Pavut tilattiin Ongebrandilta:

Unwashed Brazil Arabica (Cerrado)
Washed Guatemala Arabica (Srictly Hard Bean, Antigua)
Monsooned India Malabar AA
Washed Colombia Arabica, Supremo Popayan

Nyt kyselisin kotijoukoilta, että miten tuota paahtoa rupeaisi yrittämään? Olisko heti alettava kääntämään lämpötilaa paahdon aikana, niitä profiilejahan kun ei ole ja tarvii itse profiloida manuaalisesti... Mistähän lämmöstä voisi alkaa ja minkälaisia aikoja käytettäisiin? Ja vielä ehkä eri pavuille?

Tuota ensimmäistä Brazil Arabicaa otin kolminkertaisesti muihin nähden. Arvelin jatkavani sitä noilla muilla ja lisäksi kaapissa olevilla Skybereillä ja muillakin?

Vaikuttaako siltä, että saadaan juotavaa kahvia aikaiseksi?
Luonnollisesti kuittaan lopputuleman tänne muidenkin hämmästeltäväksi. Ensiviikolla siis jo.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #29 : Helmikuu 09, 2009, 14:17:31 ip »

No, Pavut tuli ja toimitus naapurin Siwaan?
Sieltä noudettiin ja nyt sitten ohjeistan itse itseäni. Ajattelin kokeilla tänään paahtamista. Tutkittuani ankarasti lähinnä Hasbeanin paahto-ohjeita, olen tullut siihen tulokseen, että enimmäkseen on pyrkiminen toisen raksun alkuun.
Saas nähdä ja kuulla ovatko raksut kuultavissa?
Olosuhteet olen järjestänyt alkuun siten, että tuulettimella puhallan kärtsät ikkunasta pihalle...

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso