Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Kaikki irti Krupsista (oli: Valmistustekniikat ja rituaalit)  (Luettu 3818 kertaa)

flntm

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Kaikki irti Krupsista (oli: Valmistustekniikat ja rituaalit)
« : Syyskuu 21, 2008, 21:14:21 ip »

Terve kaikille.
Tässä viikonlopun aikana vähän lueskellu tätä foorumia ja pää on vähän pyörääl siitä miten hifistelyä tää kahvin valmistus voikaan olla.... Eli siis olen vasta alkaja tällä alalla.
Keittiön pöydällä mulla seisoo vanhempien nurkista haettu Krupsin 963 expresso kone. Muutaman kuukauden olenkin sillä omasta mielestä ihan hyvää cappuccinoa valmistanut, mutta mutta.
Mites sitä tälläsella ihan perus kotikoneella ruvetaankaan "hifistelemään"??? Tamppausta en ole tehnyt, koska ohjeissa lukee että ei saa tehdä kannattaisiko silti tampata? Maidon vaahdotus onnistuu, mutta mikrovaahtoa en saa aikaiseksi, tosin vaahdotuksen teen ihan jossain perus astissa enkä missään tähän tarkoitukseen tehdyssä metallikannussa.
Nyt saa ammattilaiset antaa amatöörille hyviä vinkkejä paremman kahvin valmistamiseen kotioloissa.
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Kaikki irti Krupsista (oli: Valmistustekniikat ja rituaalit)
« Vastaus #1 : Syyskuu 21, 2008, 21:32:22 ip »

Tervetuloa joukkoon. Pannaan tämä ihan omaksi ketjukseen niin saat paremmin vastauksia, kuin hifistelyketjun jatkona.

Kyllä hyvää kahvia saa vähemmälläkin hifistelyllä. Kattoon ei kuitenkaan ihan äkkiä törmää, jos haluaa kahviharrastukseensa syventyä enemmän.

Pieni tamppaus parantaa tulosta markettikeittimelläkin. Kauhean tiukkaa ei voi tehdä, kun pumpussa ei riitä voima. Ja kun noissa ei ole ylivirtausventtiiliä, pumppu ei kauaa kestä jurruttamista ilman virtausta. Mutta kunhan kupillinen virtaa alle puolen minuutin, niin ei ole liian hienoksi jauhettu eikä liikaa tampattu.

Mikrovaahto ei taida Krupsilla onnistuakaan, kun lienee thermoblock-kone, eikä niiden vahvuuksiin kuulu höyryn tuottaminen. Kuumaksi maidon saa kyllä ja vaahtoamaankin. Astiallakin on väliä. Hyvä vaahdotuskannu on muodoiltaan pyöreä, jolloin maito pyörii hyvin. Eipä hyväkään kannu kuitenkaan auta ilman hyvää höyrytystehoa.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 21, 2008, 21:36:18 ip kirjoittanut Esa »
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 889
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Kaikki irti Krupsista (oli: Valmistustekniikat ja rituaalit)
« Vastaus #2 : Syyskuu 21, 2008, 23:07:53 ip »


Jos käytät kaupan valmiita puruja, niin tamppaa ja tamppaa ihan kunnolla. Annostele kahvia siten, että sihtiin jää about 2 mm:n ilmarako tamppauksen jälkeen. Pääset luultavasti johonkin 20-30 sekunnin valumisaikaan. Jos keitin menee "tukkoon", niin lopeta ajoissa ja tamppaa seuraavan kerran vähän vähemmän. Yleensä melko raju tamppaus kaupan purujen kanssa tuottaa hyvän valumisajan. Kahvin kuuluu valua hitaana norona, ei virrata voimakkaasti ja nopeasti.

Jos jauhat itse, mikä on kaikkein suositeltavinta oli kahvin valmistustapa mikä tahansa, tilanne on toinen. Kovin hienoksi jauhettu ja "rasvainen" kahvi saa tampattuna filtterin tukkoon. Esa jo tuossa ennustikin mitä pumpulle ajanoloon tapahtuu.

Yhdellä tutullani on samanlainen, vähän iäkkäämpi Krupsin "entry" -malli. Kyllä sillä ihan hyvää kahvia saa. Kuten Esa sanoi, jostakin on aloitettava ja taivas on sitten rajana... Vaatimaton teho vaatii mielellään tuoreita papuja. Tuttuni on töissä Hakaniemessä ja käy aina hallissa Parhialalla jauhattamassa itselleen mahdollisimman pienen määrän papuja kerrallaan. Näin hänen "valmiiksi jauhetut" purunsa ovat aina melko tuoreita. Parhialalla on kysytty mihin koneeseen kahvi jauhetaan, kun kertoo että pieneen Krupsin pumppukeittimeen, niin jauhatus on aina sopiva. Tampperina on tyhjä lasinen kanelipurkki, sattumalta sopivasti filtterin kokoinen! Parhialan tuoreita puruja tampataan vain kevyesti.

Jos et välttämättä tarvitse niitä kuplia maitoosi, niin kuumenna maito mikrossa, kuten Cafe au Laitin ja Galaon juojat tekevät. 
   
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kaikki irti Krupsista (oli: Valmistustekniikat ja rituaalit)
« Vastaus #3 : Syyskuu 22, 2008, 00:24:17 ap »

Kahvin kuuluu valua hitaana norona, ei virrata voimakkaasti ja nopeasti.

Videoita on hyvä vilkuilla - haetaan siis jotain tämän näköistä.

Jos et välttämättä tarvitse niitä kuplia maitoosi

:)

Saatpa kuulostamaan sen herkulliselta...  :P

Todetaan kuitenkin tähän että mikrovaahdolla ja kupla-"vaahto"-vaahdolla on siis eroa. Erittäin paljon.
Kirjattu

flntm

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Kaikki irti Krupsista (oli: Valmistustekniikat ja rituaalit)
« Vastaus #4 : Syyskuu 22, 2008, 21:31:10 ip »

Jos käytät kaupan valmiita puruja, niin tamppaa ja tamppaa ihan kunnolla. Annostele kahvia siten, että sihtiin jää about 2 mm:n ilmarako tamppauksen jälkeen. Pääset luultavasti johonkin 20-30 sekunnin valumisaikaan. Jos keitin menee "tukkoon", niin lopeta ajoissa ja tamppaa seuraavan kerran vähän vähemmän. Yleensä melko raju tamppaus kaupan purujen kanssa tuottaa hyvän valumisajan. Kahvin kuuluu valua hitaana norona, ei virrata voimakkaasti ja nopeasti.
Tänään vähän testailin tampata kevyesti ja sit toisella kerralla en tampannut ollenkeen. Molemmissa tippumisaika venyi 2 minuutin hujakoille, ilman tappausta hieman jopa yli. Pitää huomenna testata tapata vähän kovempaa ja kattoa mihin suuntaan aika lähee menemään. Kahvi on ostettu jumbosta CAFFI nimisesta kaupasta ja se on siellä jauhettu viime lauantaina. Kahvi on "El Salvador Bourbon Estate" http://www.caffi.fi/epages/Caffi.axl/?ObjectPath=/Shops/Caffi/Products/SingleOrigin016/SubProducts/SingleOrigin016-0001 Onko vinkkejä miten saisin valumisaikaa lyhyemmäksi?
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 889
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Kaikki irti Krupsista (oli: Valmistustekniikat ja rituaalit)
« Vastaus #5 : Syyskuu 22, 2008, 22:09:37 ip »

Onko vinkkejä miten saisin valumisaikaa lyhyemmäksi?

Mitä luultavimmin kahvi on jauhettu aivan liian hienoksi. Vastaus: et mitenkään.

Tiedän henkilöitä, jotka ovat saaneet tuollaisella myymälässä jauhetulla kahvilla tehokkaammankin koneen tukkoon. Caffi-myyjän ammattitaidottomuutta, ei jauhanut kahvia keittimen mukaiseksi. Oliko myyjänä pitkän kokemuksen omaavan tuntuinen ammattilainen, vai 3,90 euroa tunnilta tienaava kiireapulainen?

Jos haluat "tutustua" keittimeesi, osta ensin paketti tehdastekoista kamaa, Pauligin Espresso Originale tai vaikka se Segafredon parempilaatuinen paketti, 250g - ei siis iso kustannus. Näitä joudut luultavasti tamppaamaan. Eivät nuo kahvi-ihanteitani ole, mutta niillä opit tuntemaan keitintäsi paremmin. Näet kahvin karkeuden ja siten huomaat, haluatko noista myymälässä jauhetuista samanlaisia, vai kenties "yhden pykälän" hienompaa - kuten olettaisin. Kuten jo aiemmin kerroin, tuttuni jauhattaa kahvinsa Hakiksen hallin Parhialassa, kertoo keittimen nimen ja tyypin ja aina on ollut "sopivasti" jauhettua tuoretta kahvia pussissa. 
   
Kirjattu

Gagarin

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95
Vs: Kaikki irti Krupsista (oli: Valmistustekniikat ja rituaalit)
« Vastaus #6 : Syyskuu 24, 2008, 16:56:56 ip »

Sekin mahdollisuus on että olet laittanut kahvia liikaa, jolloin tukko uhkaa vaikkei olisi niin hienoksi jauhettua. Tosin 2 min viittaa kyllä ennemmin liian hienoon puruun, mutta kannattaa ehkä silti kokeilla vielä vähemmällä kahvilla.
Kirjattu