Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Parempaa kahvia Delonghilla  (Luettu 21036 kertaa)

Gagarin

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95
Parempaa kahvia Delonghilla
« Vastaus #15 : Huhtikuu 15, 2008, 12:43:48 ip »

Paineomininaisuuden poistaminen ei valitettavasti välttämättä ole mahdollista, riippuu vähän kahvasta.

Eikös se niin mene, että helpoiten saat selville onko kyseessä painekahva, kun valutat vettä kahvan läpi. Jos vesi kutakuinkin valuu, niin ei ole painekahva - jos taas ei tule kuin hyvin hitaasti pisaroittain niin on paineistettu. Paineistushan (kai?) tehdään niin että jossakin kohtaa on pieni reikä jonka läpi kahvi joutuu kulkemaan. Useissa keittimissä paineistus on filtterissä, jolloin on yleensä mahdollista hankkia tavallinen filtteri tilalle. Jos paineistus taas on jossain muualla niin sen poistaminen on paljon vaikeampaa ellei mahdotonta.

Välttämättä se että kahvassa on jotain "hauskaa" ei tarkoita että on paineistettu - ainakin AEG:n ja Krupsin vehkeissä on filtterin alla jotain kummallisia muovirakennelmia, jotka eivät mitenkään liity paineistukseen.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Parempaa kahvia Delonghilla
« Vastaus #16 : Huhtikuu 15, 2008, 13:04:08 ip »

Vähän väärän otsikon alla juttelemme, mutta tärkeästä asiasta kuitenkin.

Kun siinä La Pavonin vehkeessä lukee tyyppinä "ECN 23", niin voimme kai olettaa, että kyseessä on laite nimeltään La Pavoni ECN.  Sellainen laite La Pavonilta löytyy, hinta 293 euroa, kotiin tuotuna.  Se on muovikuorinen (ABS) kuluttajamalli.  Kuten akallio jo kertoi, se on boilerivehkeenä parempi, kuin Thermoblock-keittimet.  Mutta tuossa ne halvempien kotikeittimien hintaluokat ovatkin: OK Thermoblock-keitin 100 euroa (esim. Krups), boilerikoneet 300 euroa (esim. tämä La Pavoni).  Taitaa Gaggian Baby olla päälle 400:n hintaluokassa, kun siitäkin on tullut useita "uusia" malleja uusilla hinnoilla.

Kerrataan vielä, että Thermoblock-laitteillakin saa ihan juotavaa espressoa.  Suurinpana haittana laatuvaihtelut shottien välillä.  Thermoblock-laitteita on sitten parempia ja huonompia, on parin kilon painoisia ja 6 kilon painoisia.  Sinulla on ikävä kyllä huono laite tai susikappale - tai molempia.

cartman
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Parempaa kahvia Delonghilla
« Vastaus #17 : Huhtikuu 15, 2008, 13:26:45 ip »

Pavonista:

Eilinen kokeilu oli varsin oli varsin pikainen ja otanta pieni. Kahvi oli ensinnäkin kuumempaa, joten mittailuni lienee osunut oikeaan.

Lisäksi cremaa oli enemmän, kuin olisi tarpeen. Se oli raidallinen ja näytti amatöörin silmään hyvältä.
Maku oli paljon paksumpi ja rikkaampi ei aiempaa pistävää makua.

Jauhatus oli samanlainen, kun ennenkin: Kokolailla hienolle säädetty se Peugeot.

Kokeilut jatkuvat edelleen ja pääsen varmasti minua tyydyttävään lopputulokseen. Tästä on kiva jatkaa, kun huomasin, että vika ei ehkä ollutkaan keittäjässä...

Se painekahvajuttu sitten:

Suodattimen alla on jonkinlainen muovilevy? Sen keskellä on jokin pieni venttiili? tai ainakin kahvi joutuu menemään tuon levyn keskeltä reiästä läpi.
Levy tiivistyy kahvan pohjaan kumitiivisteellä, jonka suodatin puristaa kasaan alaosallaan kahvan pohjaa vasten. Luulisin, että tuon levyn ja kumirenkaan poisto hävittävät paineistuksen?
Kokeilen tuota sitten myöhemmin. Nyt en halua ronkkia asioita, kun tulos parani rutkasti.

Nyt tarvitaan lisää papuja, varmaankin vaaleampaa paahtoa. Tuosta Brutalesta tulee näköjään tosi tuhti maku. Itse en huoli kahviini maitoja, joten se on aamukaffeksi liian styrkkaa.

Kokeilut siis jatkuvat ja varmaan tulee lisää kyssäreitä, kunhan harrastus jatkuu.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Parempaa kahvia Delonghilla
« Vastaus #18 : Huhtikuu 16, 2008, 09:07:05 ap »

Kokeiltiin taas:

En ehtinyt eilen kiireiltäni hakemaan muita papuja, mutta muistelin laittaneeni pakastimeen aiemmin avaamattoman pussin... Ja siellähän olikin Pellini Superiore Arabica -pussi. Annoin hiukan lämmitä ja kaadoin loput muovirasiaan, joka nyt pidetään jääkaapissa suljettuna.

Siitä taas veivattiin Pösöllä. Karhensin jauhatusta hiukan ja kahvi onnistui loistavasti. Maku oli miedompi, kun brutalessa. Kyllä nyt tuntuu mukavalta.

Se vielä ihmetyttää, että onko hyväkään idea pakastaa papuja tiiviissä paketissa, jotta eivät sulaessaan kostu?
Entä kannattaako ensiviikolla juotava osa panna jääkaappiin tiiviissä rasiassa?
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Parempaa kahvia Delonghilla
« Vastaus #19 : Huhtikuu 16, 2008, 09:43:48 ap »

Se vielä ihmetyttää, että onko hyväkään idea pakastaa papuja tiiviissä paketissa, jotta eivät sulaessaan kostu?

On, juuri semmoisessa ne pitäisi pakastaa. Ja antaa lämmitä ennen avaamista ettei papuihin tule kondensaatiovettä.

Entä kannattaako ensiviikolla juotava osa panna jääkaappiin tiiviissä rasiassa?

Voihan sen laittaa. Kunhan rasia on tiivis, niin ei siitä haittaakaan ole.

Suurimpaan ongelmaan eli hiilidioksidin haihtumiseen tuolla ei todennäköisimmin ole mitään vaikutusta. Rasvojen härskiintymistä se varmaan vähän jarruttaa, mutta senkin käytännön hyödyllisyydestä on monenlaisia mielipiteitä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Gagarin

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95
Vs: Parempaa kahvia Delonghilla
« Vastaus #20 : Huhtikuu 16, 2008, 09:53:21 ap »

Ny mennään taas offtopicciin mutta tuli tosta mieleeni. Että mitä mieltä tästä olette:

Jos on pakastanut papuja ei-ilmatiiviissä pussissa. Niin auttaako asiaa, jos laittaa ne ensin ilmatiiviiseen rasiaan (tyyppiä orthex-tiiviö) ja antaa lämmetä sitten siinä rasiassa?

Oma järki sanoisi että juuri sulamisvaiheessa tulee helpoiten sitä kosteutta joten tämä auttaisi. (esim. vajaalle kilolle ei oikein koko erälle heti löydy rasioita, ja viitsiminenkin on vähän heikkoa, joten olen sitten ottanut pakastimesta aina sopivan erän kerrallaan, mutta antanut sen lämmetä ilmatiiviissä rasiassa).
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Parempaa kahvia Delonghilla
« Vastaus #21 : Huhtikuu 16, 2008, 11:21:20 ap »

Jos on pakastanut papuja ei-ilmatiiviissä pussissa. Niin auttaako asiaa, jos laittaa ne ensin ilmatiiviiseen rasiaan (tyyppiä orthex-tiiviö) ja antaa lämmetä sitten siinä rasiassa?

Tämä taitaisi olla lähinnä fysiikan puolelle menevä kysymys, mutta eikös tilanne ole se että kun vetäiset ne pavut sieltä ei-ilmatiivistä säiliöstään kosteaan huoneilmaan, niin kosteus kondensoituu hyvin nopeasti pavun pintaan? Eli Orthexiin tökkääminen ei taida enää siinä vaiheessa juurikaan auttaa?

Ainakin silmälasit menevät huuruun melko silmänräpäyksessä kun tulee pakkasesta sisälle.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Parempaa kahvia Delonghilla
« Vastaus #22 : Huhtikuu 16, 2008, 20:34:07 ip »

Ja sitten on se, että jos pavut eivät ole pakkasessa ilmatiiviissä pakkauksessa, ne saavat makua muilta pakkasessa olijoilta. Mansikkakahvi ei ole saavuttanut suurta suosiota. Eli jos pakastaa, niin ilmatiiviisti ja lämmitys huoneenlämpöön ennen pakkauksen avaamista.
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Parempaa kahvia Delonghilla
« Vastaus #23 : Huhtikuu 21, 2008, 08:02:27 ap »

Delonghista vielä:

Olen nyt ollut onnellinen, kun kahvinkeitto on tuolla painekahva-pavonilla onnistunut hyvin.

Tosin palautin kuitenkin Peugeotin käsimyllyn Stockkalle, ei sillä saa tarpeeksi hienoa jauhettua. Kahvi tulee suodattimesta liian sukkelaan, as katto, kuinka tuon myllyhomman nyt sitten ratkaisen?
Toistaiseksi on ollut tyytyminen halpaan sähkömyllyyn. Saan sitten myöhemmin kuulla vaihtavatko Pugeotin, vai eikö se ehkä olekaan espressoon sopiva...

Purin tuon Delonghin keittimen ja mittailin sen pahuksen termoblokin pintalämpöjä. Mistään kohtaa en löytänyt yli 75 asteen lämpöä.
Siihen blockkiin on asennettuna 2 termostaattia (toinen höyrylle?). Otin tuon ensimmäisen termostaatin irti, puhdistin lämpötahnaa pois välistä ja asensin sinne väliin rautalangan pätkän kaksin kerroin.
Nyt keitin tulikin liian kuumaksi, koskapa vesi alkoi kiehua blockissa.
Toinen langanpätkä pois ja uusia mittauksia. Nyt pulikka käy jo yli 80 asteen lämmössä ennen termostaatin aukeamista.
Katsotaan saanko siitä edes jonkinlaisen keittimen työhuoneelle..
Kokeilut alkavat pikapuoliin.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Parempaa kahvia Delonghilla
« Vastaus #24 : Huhtikuu 22, 2008, 12:59:30 ip »

Delonghin räpellys...

Ei näytä palstan lukijoissa juurikaan herättävän suuria intohimoja, mutta jatkan silti sitkeästi. Jollekin tämä saattaa olla hyväkin vinkki...

Jauhoin samanlaista jauhatusta, jonka olen havainnut sopivaksi hankkimalleni Pavonille, ja kas: nyt tuunattu Delonghi valmisti likimain loistavaa kahvia!
M.O.T. Tuollaiset halvat termoblokkikeittimet saattavat käydä millä lämmöllä sattuu (vai olisikos nyt tullut hieman yleistettyä?)

Lämmön lisäys aiheutti ihan radikaalin muutoksen kahviin, nyt siinä oli ensimmäisen kerran ikinä havaittavissa aika asiallisen näköistä cremaakin. Uutto kesti ehkä 25 sekuntia (tuplalle).

Näin sain siis työhuoneelle keittimen, jolla saan aikaiseksi päiväkahvit porokahvien lomaan.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Parempaa kahvia Delonghilla
« Vastaus #25 : Huhtikuu 22, 2008, 13:16:59 ip »

Ei näytä palstan lukijoissa juurikaan herättävän suuria intohimoja, mutta jatkan silti sitkeästi. Jollekin tämä saattaa olla hyväkin vinkki...

Kyllä tämä itseasiassa kiinnostaa, mutta kun olet ehkä ensimmäinen thermoblockia tuunannut henkilö koko maailmassa niin me muut tyydymme vain kuuntelemaan kokemuksia mielenkiinnolla... :)

Jauhoin samanlaista jauhatusta, jonka olen havainnut sopivaksi hankkimalleni Pavonille, ja kas: nyt tuunattu Delonghi valmisti likimain loistavaa kahvia!
M.O.T. Tuollaiset halvat termoblokkikeittimet saattavat käydä millä lämmöllä sattuu (vai olisikos nyt tullut hieman yleistettyä?)

Jotain tällaista kuvittelinkin, ei thermoblockin pitäisi ihan toivoton tapaus olla. Olen nähnyt asiallista cremaa tulevan tuunaamattomastakin thermoblockista, joten veikkaanpa että omasi oli normaalia hieman kylmempänä käyvä. Toki se ne poikkeuksetta kärsivät huonosta lämpötasapainosta. Onko kukaan muu mittaillut thermoblock-keittimen lämpöjä?

Paljon elementti oli nyt kuumimmillaan? Entä mittasitko miten vesi jäähtyy uuton aikana?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Parempaa kahvia Delonghilla
« Vastaus #26 : Huhtikuu 22, 2008, 14:21:29 ip »

Juu,

 Viritystä voisi ehkä vieläkin jatkaa, mutta nyt ulostuleva vesi on entiseen 75 asteiseen verrattuna 9-10 astetta lämpimämpää. Itse blokin lämpö riippuu hiukan siitä, mistä sen mittaa... Ehkä oikea arvo tuolla rautalanganpätkälle olisikin 1,3 lankaa?

Lisäksi keitin reagoi jo valutuksen aikana lämmönmuutokseen, eli kuumentaa vettä siinä pumppausvaiheessakin. Tätä ei ennen tapahtunut.
Nyt kun annan sen kuumentua reilun puoli tuntia, niin kahvi on kokolailla hyvää ja siinähän se ongelma juuri oli.

Nyt keittimelle rakennettiin työhuoneelle hylly, jossa se saa palvella vieraita ja paikalla norkoilevia artisteja, sikäli kun raaskin heille tuoda kotoa asiallisia papusia.

Vai että taas jossakin sortissa pioneeri, miksi se aina olen minä? Ei sillä, kivaa on, kun on tällainen hyvä tukiryhmä, jonka onnekseni löysin.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Parempaa kahvia Delonghilla
« Vastaus #27 : Elokuu 14, 2008, 08:19:02 ap »

Loppu hyvin,

Laitanpa joutessani vielä loppukommentin tähän taannoin alkamaani ketjuun.
Delonghi joutuu roskikseen.
Sittemmin hankkimani Pavoni ECN on nyt tuotannossa työhuoneella. Siinä keitellään kahvit joskus asiakkaille ja itsellekin. Näyttää nyttemmin siltä, että tuollainen painekahvakeitin tekee aina "kahvia" ja melko hyvääkin usein. Pavuilla ja jauhatuksella ei näytä olevan kovin suurta merkitystä koko juttuun. Aina on suunnilleen saman näköinen "pakkocrema" pinnassa ja silleen. Täyttää siis tehtävänsä ihan hyvin juuri siinä käytössä, mihin on nyt alistettu.
Delonghia en edes anna kenellekään, ettei minun kohtaloni toistu jonkun toisen kohdalla  :)

Ajattelin purkavani siitä pois termarit ja pumpun, jos vaikka joku joskus johonkin tarvisi. Loppu onkin ihan oikeaa ongelmajätettä, sanan varsinaisessa merkityksessä.

Muuten on kyllä naama muikeena, kun kotona odottaa Rocky ja Silvia aina valmiina kunnon kahvin tekoon.
Eilen laitoin Jimille mailia, josko hän toimittaisi siihen vielä PID:inkin. Ei tarvisi sitten taiteilla lämmönkään kanssa.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso