Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Filttereistä  (Luettu 1559 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Filttereistä
« : Syyskuu 02, 2008, 22:10:01 ip »

Tuli sitten hankittua kaksi uutta tuplafiltteriä, vanhan rinnalle toinen 14 grammainen ja uutena tulokkaana 12 grammainen.

Hankinnat aiheuttivatkin lievän hämmästyksen, nimittäin jousiura olikin entisiin filttereihin nähden hieman poikkeava. Vanhoissa filttereissä (sinkku, tupla, tripla) jousiura muodostaa painauman filtterin sisäpintaan, mutta näissä uusissa ura onkin toiseen suuntaan, eli kohollaan filtterin sisäpinnassa.

Viestin lopussa on liitteenä pari kuvaa. Näistä ensimmäisessä on rinnakkain vanha ja uusi, sitten vanha ja lopuksi uusi. Filtterit lukittuvat kahvaan nähden samaan kohtaan, mutta kuten kuvista näkyy, niin jousiuran "vaikutusalue" on jokseenkin erilainen.

Vanhassa filtterissä jossa ura muodostaa syvennyksen on "tilaa tampata", eli 58mm tampperi menee filtteriin hyvin ja tampperilla pystyy tarkkomaan purut pois reunoilta kevyillä pohjoinen-itä-etelä-länsi painalluksilla.

Uudessa filtterissä, jossa onkin kohouma, on tamppaaminen paljon tarkempaa eli 58mm menee sopii siihen "tismalleen". Reunoja ei tietysti pysty tarkkomaan, vaan "uran" alle jää reunoihin hieman enemmän kahvia - tämä ei tosin ole mitenkään huomattavasti lisännyt sotkuisuutta. Lisäksi huomaa heti jos meinaa tampata vinoon - tampperi tökkää alussa. Suoraan tampatessa 14g annoksella tamppaus kuitenkin sujuu ongelmitta (ja keskimääräistä suoremmin kuin vanhan kanssa). Ainoa ongelma on jos meinaa yliannostella, eli tunkea 18+ grammaa filtteriin. Tällöin kahvi kiilautuu helposti ensimmäisessä tamppauksessa tamperin ja kohouman väliin mikä aiheuttaa pientä "nykimistä".

Tamppauksen jälkeen tässä uudessa filtterissä jääkin sitten isompi väli kakun pinnan ja jousi"uran" väliin kuin ennen. Olettaisin tämän olevan positiivinen seikka kun kakku pääsee turpoamaan tasaisemmin (vanhassa se turpoaa reunoilta helposti jousiuran päälle - uudessa jää aina alle). Ei ole tullut vielä paljoa testattua isompia annoskokoja, jolloin tuossa uudessakin kakku turpoaisi lähemmäs "uraa" - mutta tällöin sen olettaisi ikäänkuin kiilautuvan reunoilta tuota vasten - liekkö vähentäisi reunakanavointia isommilla annoksilla? Mutta tämä siis vielä vain spekuloinnin asteella - empiirisiä kokeita tultaneen kuitenkin tulevaisuudessa tekemään.

Täysin varmuutta en ole siis vielä saavuttanut siitä kumpi näistä 14 grammaisista on parempi (vanha vai uusi). Sen sijaan tuo 12 gramman filtteri on osoittautunut oivaksi (tässäkin siis tuo kohouma sisäänpäin). Sen verran on "mututuntumaa" päässyt muodostumaan että tällä 12 grammaisella tulee omaan makuuni hieman miellyttävämpiä shotteja (pienillä annoksilla) kuin tuolla 14 grammaisella, jopa silloin kun siihen laittaa lähelle 14g puruja (eli periaatteessa yliannostelee - mahtuvat kuitenkin E61:sen kanssa sinne hyvin). Mutta tämäkin vaatii vielä lisää empiirisiä kokeiluita.

Tuo 12 grammainen tuli itseasiassa ostettua kahvinkulutusta hillitsemään - nipistämällä sen 2 grammaa jauhetta per shotti jää 5 tuplan jälkeen melkein yksi tupla säästöön (arkikulutus kun on keskimäärin noin 4-5 tuplaa per päivä - viikonloppuna tulee helposti se 6 per päivä ::) )

Filsut löytyivät kaffecentralenista.
Kirjattu