Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Paulig  (Luettu 15209 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Paulig
« Vastaus #15 : Heinäkuu 06, 2007, 12:37:56 ip »

Katsastin mitä infoa tuolta ITC:ltä löytyi, ja siellä tosiaan todetaan tuo 65%/35% suhde ja viimeaikoina tapahtunut nousu robustan suhteen (linkki).

Samassa jutussa todetaan myös "speciality coffee":n osuus olevan 10% (ilmeisestikin arabicatuotannosta?).

Mutta on se silti edelleen (onneksi) suurin osa arabicaa...  :roll:

Tuolta linkistä löytyy muuten muutakin mielenkiintoista asiaan littyvää tietoa, mm. arabica/robusta kulutus joidenkin maiden osalta. Venäjällä ainakin robustasta "pidetään", arabica/robusta suhde on 35/65. Pohjoismaissa 96/4.
Kirjattu

Juuso

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vast:Paulig
« Vastaus #16 : Heinäkuu 06, 2007, 13:18:25 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Katsastin mitä infoa tuolta ITC:ltä löytyi, ja siellä tosiaan todetaan tuo 65%/35% suhde ja viimeaikoina tapahtunut nousu robustan suhteen (linkki).

Samassa jutussa todetaan myös "speciality coffee":n osuus olevan 10% (ilmeisestikin arabicatuotannosta?).

Mutta on se silti edelleen (onneksi) suurin osa arabicaa...  :roll:

Tuolta linkistä löytyy muuten muutakin mielenkiintoista asiaan littyvää tietoa, mm. arabica/robusta kulutus joidenkin maiden osalta. Venäjällä ainakin robustasta "pidetään", arabica/robusta suhde on 35/65. Pohjoismaissa 96/4.


Juu, tuo Scholerin artikkeli on hyvä tietopaketti nykyhetkestä ja siinä on listattuna niitä keskeisiä syitä robustan kasvaneeseen kysyntään. Osa syistä on mielekkäitä, osa sitten niitä hieman surullisempia. :D Pohjoismaissa tuo painotus onkin vielä varsin mukava.

Ja ei tosiaan ole arabica mikään synonyymi laadulle - oi sitä pehmeän kukkaista intialaista laaturobustaa! *slurps* :P
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2795
Vast:Paulig
« Vastaus #17 : Heinäkuu 06, 2007, 13:36:09 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Venäjällä ainakin robustasta "pidetään", arabica/robusta suhde on 35/65.


Venäjän on tosiaan murukahvin luvattu maa, sieltä ei yleensä hyvää kahvia löydä. Tai teetä sen puoleen, mikä on vähän yllättävämpää...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Paulig
« Vastaus #18 : Heinäkuu 06, 2007, 13:42:26 ip »

Lainaus käyttäjältä: Juuso

Ja ei tosiaan ole arabica mikään synonyymi laadulle - oi sitä pehmeän kukkaista intialaista laaturobustaa! *slurps* :P


Intia on siinä suhteessa robustan kanssa kehittynyt maa että "robustapeltoja" hoidetaan ihan yhtä tunnollisesti kuin arabicaakin, samoin poiminta ja sen jälkeinen käsittely tehdään yhtä huolella. Intiassa ei siis käytännössä tehdä eroa sille kasvaako siellä "pellossa" arabicaa vai robustaa. Suurimman robustantuottajan Vietnamin suhteen asiat ovat sitten hieman toisin...

Vaikka hyvä robusta häviää kyllä mennen tullen (luontaisessa) aromissa hyvälle arabicalle, niin kyllä hyvä robusta varmasti huonon arabican voittaa. Iso osa robustan "pahasta mausta" johtuu vain huonoista sadonkorjuu ja käsittelymetodeista jollaisille altistettuna mikä tahansa arabicakin varmasti maistuisi aika pahalle.

... mutta kylläpä päästiin Pauligista aika pitkälle "off-topic". :)
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vast:Paulig
« Vastaus #19 : Heinäkuu 07, 2007, 11:13:22 ap »

Lainaus käyttäjältä: akallio
Eipä tosiaan ole mitään syytä, miksei marketeissa voisi myydä tuoretta kahvia - koska siellä myydään myös tuoretta leipää, joka on kuitenkin vaativampi tuoretuote. Tosin nykyään kahvi on Suomessa käytännössä ilmaista, joka kyllä ei enää pitäisi paikkansa jos se ostettaisiin pienempinä erinä ja tuoreena. Yhden leivän hinnalla saa kaksi halpaa pakettia kahvia, joista tulee melkein 150 kuppia.


Kyllä oikeasti tuoreen leivän löytäminen lähikaupasta on edelleen haaste. Ja sunnuntaisin mahdotonta. Suomessa riittää petrattavaa niin kahvin kuin ruoankin suhteen. Perusongelma on se, että keskivertosuomalaiselle ruoan on oltava mahdollisimman halpaa - laatu on sivuseikka.

Ja kanta-asiakasjärjestelmät pienentävät valikoimaa entisestään, ja niiden harvojen ei-massatuotteiden katteet vedetään kattoon, jotta nekin saadaaan poistetuksi hyllystä mahdollisimman nopeasti.

Eivätkä ravintolat ja kahvilat pärjää yhtään paremmin, olisi mielenkiintoista tietää kuinka suuri osa suomalaisista 'ravintoloista' valmistaa ruokansa mikroa käyttäen á la Kurjat Kuppilat. 90%?
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Paulig
« Vastaus #20 : Heinäkuu 08, 2007, 15:10:57 ip »

Lainaus käyttäjältä: Mariia
Suomessa riittää petrattavaa niin kahvin kuin ruoankin suhteen.


Ja kyllä tähän petrattavaa kategoriaan kuuluu myös olut. Siinähän on sama ongelma, olemme tottuneet pullotettuun suodatettuun ja pastöroituun litkuun, kun vain harvoista pienpanimoista saa oikeaa olutta.

Pitäisi kai perustaa tarpeeksi vahva ja näyttävä liike, joka ajaisi tuoreen kahvin asiaa samaan tapaan kuin CAMRA ajoi "real alen" asiaa britteinsaarilla. Tuo erikoiskahvi liike on jotenkin rajoittunut hengeltään ammattilaisten liikkeeksi. Ensin pitäisi saada meidät kuluttajat innostumaan tuoreesta kahvista ja vaatimaan sitä. Silloin sitä alkaisivat tarjoamaan kauppiaatkin, eivätkä vain muutamat herännet ja valveutuneet ammattilaiset tai harrastajat, jotka luovat siitä itselleen elannon.

Nythän erikoiskahvejakin myydään pikkumyymälöissä seisoneena, jolloin maku on erän myynnin lopulla härskiintynyt (ainakin jos myymälä on usemman sadan kilometrin päässä itse paahtimosta). Ei olisi liene suuri investointi ostaa kahvimyymälöihin ja kahviloihin pientä paahdinta, jolla pystyttäisiin oman myynnin kulutus kattamaan. Kahvitukku voisi sitten kouluttaa kahvilanpitäjät/baristat hoitamaan myös kahvin paahtamisen.

Joka kaupungissa pitäisi siis olla vähintään muutama oma pieni paahtimo ja mielellään panimokin  :lol:

Siinä olen erimieltä, että vaaleassa paahdossa olisi mitään vikaa. Kysehän on makuasiasta paahtioasteessa, toisin kuin tuoreudessa, joka on puhtaasti fysiologinen asia. Eri valmistustavoille sopii erilainen paahtoaste. Toiset pitävät espressosta, toiset pannukahvista ja suurin osa arvostaa kirkasta ja puhdasta suodatinkahvia (ja siihen kuulyuvasta filtterin mausta ihan niinkuin tupakoijista suurin osa pitää savukkeista eikä sikarista tai piipusta). Pitkältihän kyse on brändistä - sotien jälkeen oli hienoa juoda vaivatonta pakattua suodatin/pannukahvia - se oli rikkauden merkki.

Nyt meille tulisi markkinoida toisenlainen brändi.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2795
Paulig
« Vastaus #21 : Heinäkuu 08, 2007, 17:42:19 ip »

Aloitin ketjun "Kahvimarkkinoiden nykytila", jotta tällä kiinnostavalla mutta ei aiheeseen liittyvällä keskustelulla olisi oma paikkansa.

Jos palataan siihen alkuperäiseen kysymykseen:

Lainaus käyttäjältä: Kahvikuppila
Niin, kysyn mikä on paras kahvi Pauligilta? Sanokaa mielipiteenne, itse en ole vielä osannut päättää.


Tumma Presidentti. Sen vuoksi että se on yleensä ainoa tumma kaupan hyllyltä löytyvä suodatinkahvi. Espresson suhteen olen päättänyt etten itseäni turhaan kiusaa vanhoilla pavuilla, joten käytännössä Pauligin kahvit eivät ole vaihtoehtoja sillä puolella.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Paulig
« Vastaus #22 : Heinäkuu 08, 2007, 22:19:42 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio
Tumma Presidentti.


Tätä juodaan meilläkin, jos Pauligin kahvia juodaan. Mundo on myös hyvää ja jonkinlaisen uuden sertifikaatin omaava.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

ojala

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25
Vast:Paulig
« Vastaus #23 : Heinäkuu 09, 2007, 09:28:45 ap »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Lainaus käyttäjältä: Mariia
Suomessa riittää petrattavaa niin kahvin kuin ruoankin suhteen.


Ja kyllä tähän petrattavaa kategoriaan kuuluu myös olut. Siinähän on sama ongelma, olemme tottuneet pullotettuun suodatettuun ja pastöroituun litkuun, kun vain harvoista pienpanimoista saa oikeaa olutta.


Kulttuuri vs. massamarkkinat.  Markkinajohtajat ovat eri maissa niitä peruslagereita kuten Suomessakin, vaikka tarjolla olisi pienpanimoiden herkkuja.

Ei italiassakaan jokaisessa kohdissa ole tuhansien eurojen espressokeittimiä tai papuja haeta tuoreena naapurikorttelin pienpaahtimosta..

Aina kannattaa pyrkiä parempaan mutta lähtökohta on väärä jos ajattelee että Suomessa tehdään asiat lähtökohtaisesti huonommin.

Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Paulig
« Vastaus #24 : Heinäkuu 10, 2007, 00:33:14 ap »

Lainaus käyttäjältä: ojala
Aina kannattaa pyrkiä parempaan mutta lähtökohta on väärä jos ajattelee että Suomessa tehdään asiat lähtökohtaisesti huonommin.


En minä Suomea erityisesti ole mielestäni moittinutkaan. Kyllä kyse on laajemmasta ilmiöstä, siitä miten huonosti nykymaailmassa yksityisyrittäjyyttä ja "käsityötä" tuetaan. Eihän kaikki brittiolutkaan ole real alea. Mutta hienoa olisi jos useammassa kaupungissa olisi tarjolla vaihtoehtona pienpaahtimo tai -panimo.

Itse kun asun täällä itärajan tuntumassa ei vaihtoehtoa ole kahvissa eikä oluessa, jos kodin ulkopuolella haluaa nautiskella. Kahvi/teemyymälä täällä on. Myy mokkamestareiden kahvia, mutta lienee sama ongelma kuin muissakin pienmyymälöissä, jotka eivät itse paahda - tavara seisoo hieman liikaa hyllyssä, vaikka kauppa käy kuulemma hyvin. Toki ostan sieltä kahvia ja teetä. Onhan sitä tuettava jo periaatteessa. Ja aina sieltä ostettu kahvi Pauligin voittaa. Tuore on sitten pahdettava itse.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Juuso

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vast:Paulig
« Vastaus #25 : Heinäkuu 10, 2007, 08:45:22 ap »

Lainaus käyttäjältä: ojala

Kulttuuri vs. massamarkkinat.  Markkinajohtajat ovat eri maissa niitä peruslagereita kuten Suomessakin, vaikka tarjolla olisi pienpanimoiden herkkuja.

Ei italiassakaan jokaisessa kohdissa ole tuhansien eurojen espressokeittimiä tai papuja haeta tuoreena naapurikorttelin pienpaahtimosta..

Aina kannattaa pyrkiä parempaan mutta lähtökohta on väärä jos ajattelee että Suomessa tehdään asiat lähtökohtaisesti huonommin.



Aivan. Lisäksi tuo kaunis "kulttuuriajatus" ikävästi vesittyy mikäli kahvia seisotetaan paperipusseissa, näitäkin tapauksia valitettavasti Suomessakin tapaa.

Kun puhutaan massamarkkinoista, jolla tarkoitan laatutuotteen jakelemista huomattavan suurelle populaatiolle, on kiistaton fakta, että Paulig on kaikilla osa-alueilla (raaka-kahvin hankinnasta tuotantoprosessin kautta pakkaamiseen) kiistaton johtaja. Eikä tuon todetakseen tarvitse tunnesiteitä tai tunteilua. :)

Edelleen korostan, että tuo toiminta mahtuu tässä maassa kulkemaan sulassa sovussa kotibarista- ja pienpaahtimotoiminnan kanssa.
Kirjattu