Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: PID Silviaan  (Luettu 66345 kertaa)

jekku

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #30 : Lokakuu 02, 2008, 09:10:14 ap »

Kai tuo on pakko lopultakin tilata. Viime aikoina olen alkanut saamaan hyvää kahvia otettuani lopultakin oppia viisaampien neuvoista ja aloitettuani lämpötilasurffauksen. Halusin todistaa itselleni, että PID kannattaa hankkia.
Nyt aloitan  uuton n. 1 minuutti lämmitysvastuksen valon sammumisen jälkeen. Tämä aika on vielä hakusessa mutta tuo 60 sekuntia on jo ihan OK) Johan alkoi tulla tasalaatuista, ja hyvää kahvia :)
Tässä ollaan kuitenkin aika paljon mututuntuman varassa koska keittimen kokonaislämpötila (kauanko ollut päällä?) vaikuttaa aika paljon. PID:illä siitä mutusta pääsee eroon eikä tarvitse kytatä kelloa.  Kahvin saa jauhaa ja annostella akaikessa rauhassa.

Mutta... jottei harrastus olisi liian helppoa ja yksinkertaista:
Onko kukaan tilannut Auberilta sitä kalliimpaa mallia jossa on mukana myös höyrytyslämmön säätö?
En sinällään tarvitse sitä koska yleensä teen vain yhden Latten tai Capun kerrallaan, mutta siinähän voisi olla mahdollisuus ottaa se toinen säätökäyrä pikalämmitystoiminnoksi. Jos tavoitelämpö olisi sopivasti korkeampi kuin uuttolämpö,niin alkulämmitys nopeutuisi. Alas uuttolämpöön pääsisi sitten "kupinlämmityshuuhtelulla". Pitäisi vain keksiä miten sen höyrytyslämmön säädon saisi toimimaan kytkemättä sitä höyrytyskatkaisimeen jossa se olisia aina toiminnasssa kun höyrytetään.
Lisäksi tällä toisella säädöllä voisi siten kokeilla parametreja tekemättä vahinkoa itse uuttolämmön säädöille 

Jos joku on asentanut sitä toista mallia, niin olisi kiva kuulla kokemuksia.

 
         
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #31 : Lokakuu 02, 2008, 13:05:52 ip »

Juu, tilaa vaan.

Kattelin tuota Sinun surffausajoitustasi ja arvelisin, että boileri on minuutin sammumisen jälkeen aivan kuumimmillaan, jopa lähellä 120 astetta.

Tuolla legendaarisella, (muistaakseni Silvia ja Rocky tekniikoista) -säikeessä oli lämpökäyriä Silviasta ja niiden mukaanhan lämpö nousee vielä pitkään vastuksen sammuttua...

Itse, kun muistelen sitä rupista aikaa ennen PID:iä, taisi surffaukseni mennä niin, että valon sytyttyä kello käyntiin ja siitä puolisen minuuttia, jolloin lämmityksen valo siis vielä paloi.. Tuohon uskoin siis silloin, tiedä sitten.

Nyt on lämpö kuitenkin vakiinnetuttu 106 asteeseen, josta on hyvä muutella, jos tarvii. Jos taas käyn pidemmällä reissulla ulkona, niin olen säätänyt lämmön jonnekin 95 asteeseen. Siitä se lämpiää äkkiä keittolämmöille ja raudat (kahva ym) on jo kuumia.

Itse kun en juuri vaahdottele, niin en ymmärrä tuon vaahdotusPIDin hienoutta. Se vaahdotuslämpökytkinhän siinä koneen otsassa on. Eikös sillä pärjää, jos haluaa lisää hönkää?

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

euka

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 49
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #32 : Helmikuu 12, 2009, 13:20:31 ip »

Nyt on lämpö kuitenkin vakiinnetuttu 106 asteeseen, josta on hyvä muutella, jos tarvii. Jos taas käyn pidemmällä reissulla ulkona, niin olen säätänyt lämmön jonnekin 95 asteeseen. Siitä se lämpiää äkkiä keittolämmöille ja raudat (kahva ym) on jo kuumia.

Itse kun en juuri vaahdottele, niin en ymmärrä tuon vaahdotusPIDin hienoutta. Se vaahdotuslämpökytkinhän siinä koneen otsassa on. Eikös sillä pärjää, jos haluaa lisää hönkää?
Ainakin mä olen hoitanut noi vaahdotukset niin että alan vaahdottaan lämpöjen ollessa 140-143C välillä, jos päästää 144C:ään katkaisee vaahdotuksen termostaatti lämmöt ja uutta höyryä ei ei tule tulille ennen kuin lämmöt laskee tarpeeksi alas. Tätä ennen kun alkaa hönkimään niin täysi teho on koko ajan käytössä. Toisaalta mun vaahdotukset on niin vähäisiä että vähempikin hönkä riittää. Jos tuohon Silviaan jonku oikean parannuksen haluaisi tehdä niin kannattaisi varmaan haalia jostain taajuusmuuttaja ja ajaa sillä esiuutto ja painekäyrä kohdilleen. Tässä kohtaa mulla ainakin vaihtuu seuraavaksi kone, kun muuten vaihtaisin sieltä pumpusta lähtien kaikki.

Lätkäisin tohon omaan Silviaan myös samanlaisen PID:in kuin smulilla, huomasin tän ketjun vasta jälkikäteen :) Partcosta löytyi sopiva SSR-rele halvalla, joten koko projektin hinnaksi tuli noin 40 euroa. Termopari meni suoraan ruuvamalla kiinni boileriin, sijoituspaikka voisi olla hieman parempikin, mutta tolla nyt mennään toistaiseksi. Asetuksia en ole hirveesti vielä jaksanut katsella, näyttäisi vehje toimivan pelkällä automaattisella asetusten haullakin kohtuullisesti.
Kirjattu

lasy

  • Vieras
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #33 : Helmikuu 12, 2009, 17:25:53 ip »

Onkos näissä PIDeissä sisäinen uuni, jolla termoparin toinen osapuoli saadaan vakiolämpötilaan, vai oletetaanko sen olevan 25 asteessa, kuten edullisissa yleismittareissa? Jos tällainen oletus tehdäänl, vaikuttaa pidin lämpötila huomattasti mittarin lukemaan, ja pidi pitäisi laittaa paikkaan, jossa sen lämpötila pysyy vakiona.
Kirjattu

Kataja

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #34 : Maaliskuu 03, 2009, 19:49:55 ip »

Eikös tuo kylmän pään kompensointi ole tehty yleensä yksinkertaisesti mittaamalla ko. pisteen lämpötila vastuselementillä (sisäänrakennettu systeemi).

Smuli:lle olisi kysymys tuosta termoelementin kuumasta päästä, että miten tarkkaan ottaen laitoit sen? Oletko lyhentänyt  pois alkuperäisen "pään"? Ja tarviiko elementin johdot sitten eristää keittimen rungosta? ???
Kirjattu

LaNuit

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #35 : Maaliskuu 12, 2009, 23:37:53 ip »

Tarvitseeko Auberin PIDiä asennettaessa tehdä reikiä tai muuten vahingoittaa Silviaa, vai onko asennus todellakin täysin reversiibeli, kuten Auberilla luvataan?
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #36 : Maaliskuu 13, 2009, 00:29:23 ap »

Ei tarvita yhtään reikää.
Asennus on poistettavissa ihan näkymättömäksi, jos vaan saa tarran liimat poistetuksi, jota luulen suurimmaksi ongelmaksi.
Auberin laitos on sikälikin kiva, että se oikeasti "sopii tyyliin". Ihan näyttää päällepäin siltä, että siinä sen kuuluukin olla. Ne muunmerkkiset, laitteen sivussa möllöttävät klumpit voi olla jotenkin hienoja, mutta ainakin minusta rumia. En myöskään näe mitään iloa kahdesta näytöstä, Auberin yhdellä näytöllä pärjää hienosti
Asennukseen kuluu aikaa taidoista riippuen vähemmän, kuin tunti. Mukana tuleva DVD opastaa ihan kädestä pitäen...
Omastani en luopuisi enää millään. Suosittelen.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

smuli

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #37 : Maaliskuu 13, 2009, 15:25:00 ip »

Smuli:lle olisi kysymys tuosta termoelementin kuumasta päästä, että miten tarkkaan ottaen laitoit sen? Oletko lyhentänyt  pois alkuperäisen "pään"? Ja tarviiko elementin johdot sitten eristää keittimen rungosta? ???

en lyhentänyt, poistin vain sen ylimääräisen "turhakkeen". se on varsin pehmeää materiaalia ja nokkapihdeillä sekä sivuleikkureilla saa kuorittua pois. ensin litistin niin että kierreosa liukuu pois tieltä jonka jälkeen sivuleikkureilla saa halkaistua loput.  termoparia ei kannata (saa) katkaista, ellei ole mahdollisuus hitsata/kolvata päitä uudelleen yhteen.

kun termoparin pää oli paljaana laitoin sen silviassa 110 asteen lämpökytkimen kiinnitysruuvin alle litistyksiin. termoparit on kestää periaatteessa (riippuen vähän tyypistä) lähemmäksi tuhannen asteen lämpötiloja, joten kahvinkeiton lämpötilat on alkuveryttelyä ja muutama sata astetta menee helposti. mitään eristystarvetta ei siis ole. vai mitä tarkoitit eristämisellä? termoparissahan on, samaan tapaan kuin tavallisessakin sähköjohdossa, eriste jonka sisällä johtimet kulkevat.
Kirjattu
Brasilia America 1gr, Izzo Alex (rotary), Compak K10 WBC, Ascaso i-mini, Coffee Collective ja Square Mile -kahvit sekä Tim Wendelboen opit

Kataja

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #38 : Maaliskuu 13, 2009, 20:02:55 ip »

Kuvassa näytti siltä että olisit lyhentänyt elementin ja laittanut johtimet ruuvin alle. Ihmettelin että mitenkäs tuo toimii...

No aikaa meni tässä ja ehdin hankkimaan ja asentamaan saman säätimen + elementin. Huomasin että alkuperäisen termostaatin alla onkin noin 2 cm syvä reikä joka oli juuri sopiva mukana tulleen elementin holkkiruuville. Vaikka reiässä ei ollut kierteitä holkkiruuvin kierteet pureutui pyörittäessä itsekseen messinkiin. Ensin täytin kolon lämpöäjohtavalla massalla. Anturi on nyt siis kokonaan upotettuna messinkirunkoon.

Lisämodauksena pistin vielä eristettä boilerin ympärille.

Pidille paikka löytyi grupon ja höyryputken välistä.

 Kokonaiskustannukset noin 70 EUR. Ei paha.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #39 : Maaliskuu 13, 2009, 20:38:00 ip »

Lisämodauksena pistin vielä eristettä boilerin ympärille.

PID:atun boilerin eristäminen ei käsittääkseni ole oikein hyvä ratkaisu, sillä sen jälkeen boileri lämpenee helpommin kuin viilenee ja tällöin PID:n työskentely hankaloituu kun mahdollinen liikalämpö ei haihdukaan niin helposti pois. Tarkkuus siis kärsii (ja PID:iltä vaaditaan enemmän). Lisäksi noin pienen boilerin kanssa saatu hyöty sähkönkulutuksen pienenemisenä taitaa olla aika minimaalinen?
Kirjattu

smuli

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #40 : Maaliskuu 13, 2009, 23:39:55 ip »


tämmöinen sieltä holkin sisältä löytyy:



poistin holkin koska se on vain hidaste lämmön siirtymiselle ja siten mittauksen kannalta huono asia sekä muutenkin epäkäytännöllinen mollukka.

silvian boilerin eristämisen hyödyllisyyttä on vaikea arvioida koska suurin lämpövaihtelu johtuu viileän veden pumppaamisesta pieneen boileriin. 

Kirjattu
Brasilia America 1gr, Izzo Alex (rotary), Compak K10 WBC, Ascaso i-mini, Coffee Collective ja Square Mile -kahvit sekä Tim Wendelboen opit

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #41 : Maaliskuu 14, 2009, 12:54:32 ip »

Hei nyt kun teillä on Silviat purettuna, niin voisitteko auttaa miestä mäessä ja mitata höyrytysputken yläpään ulkomitan ja olan jälkeisen putkenpätkän mitan. Suunnittelen Ariete Retron höyrytysputken vaihtamista Gaggia Classic-tyyliin. Retron putken ulkomitta on 6 mm ja olan jälkeinen loppupätkä 8 mm. Osuuko yksiin Silvian kanssa?
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

Kataja

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #42 : Maaliskuu 14, 2009, 18:58:07 ip »

Moi

Nyt on jo kannet kiinni ... :P

Mielestäni tuo pannussa olevaan reikään asennus on hyvä kahdesta syystä: anturi on boilerin "sisässä" eli vastaa paremmin veden lämpötilaa. Pintaan asennettu anturi mittaa boilerin pintalämpötilaa. Toiseksi ei tarvitse modata valmista anturia.

Onko sinulla tuo anturin johtimet eristetty sähköisesti boilerin rungosta? Vai toimiiko anturi jos toinen tai molemmat anturin johtimet koskettaa runkoon?

Se että shottien laatu ei parane tai huonone on tosiasia verrattuna lämpösurffauksella ajoitettuun uuttoon. Helpompaa se nyt kuitenkin on.

Kiitokset Smulille, sinun viestistä sain sitten viimein sysäyksen PID:n hankintaan kun hinta asettui tuolla paketilla mielestäni asialliseksi.
Kirjattu

omitlove

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 40
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #43 : Heinäkuu 31, 2009, 01:05:55 ap »

Jaahas, kello on 01:00 - PID asennettu - sanoko joku että siihen menee 45 minuuttia...tsiisus...meniköhän 4 h 45 min about. Yksi liitin oli hemmetin tiukassa brew water termostaatissa että pelkäsin että koko kone hajoaa ennenkuin se lähtee irti...

Ja sitten johtoja säätöyksikköön liittäessä tietysti unohtu viedä johdot kotelosta läpi...eikun kaikki irti ja uusi yritys....no nyt on kiinni, ainoa mikä vähän arvelluttaa on ne säätöyksiköstä koneen sisuksiin siitä maidonvaahdotinputken reijästä menevät johdot - eikös ne kärähdä siihen maidonvaahdotusputkeen, kovin ovat lähellä?
Näkemyksiä? Kokemuksia?
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #44 : Heinäkuu 31, 2009, 09:05:13 ap »

No, nythän se on sitten asiallisesti asennettu jos kahteen kertaan laittelitte  :)

En ole kurkkinut asennusta kun yhden kerran jameissa, mutta muistelisin sarjan mukana tulleiden piuhojen olevan paljon parempilaatuisella eristeellä tehtyjä, kun Silvian omat.

Piuhat kestävät nuo masiinan lämmöt ihan helpolla. Tärinäkin on niin pientä, että uskon kestävän, vaikka ne makaavatkin pellissä kiinni.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso