Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: PID Silviaan  (Luettu 66326 kertaa)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
PID Silviaan
« : Elokuu 19, 2008, 22:40:30 ip »

Rohkenin avata uuden säikeen tätä varten, vaikka aiheesta on jo keskusteltu toisaalla...

Ruokahalu kasvaa syödessä, ainakin tiettyyn määrään.
Nyt olisi kova hinku hankkia Silviaan lämpökontrolli.

Kyselin jo asiaa hiukan Pidkits.com:sta. Taitavat siellä pitää melko pitkää kesälomaa? Sitten katselin ebaysta ja siellä olisi samantapaista tavaraa tarjolla?
Nyt sitten mielipidettä ja kyssäreitä:

- Onkos kellään tietoa siitä, onko näissä jotakin eroja? Ebayssa tarjotaan pidiä $155,95 , joka ei ole minusta kauhee hinta ensinkään.
- Tykkään myös sen asennuspaikasta grupon ja vaahtoputken välissä. Voin säätää helpolla ja ei tule pullotusta koneen sivulle.
- En juurikaan vaahdota maitoja ja teevedet keittelen keittimillä, en Silvialla.
- Toimiiko "yksirivinen" näyttö ihan kelvollisesti, vai tarvitaanko "asetettu-saavutettu" erikseen?
- Höyrytys saa toimia omalla (Silvian) kytkimellä,jos joskus tarvitsen.

Minulla lienee "de luxe" , vanhemmassa mallissa on jokin poikkeama, ja jotkin kitit ei sovi... Mikä se on? Onko sitten aina "de luxe", jos tippakaukalon kannessa on "uudemman aikainen", kaksiosainen rei' itys?

Olisko näkemyksiä, mitä en huomannut, tilaanko ebaysta?

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

smuli

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #1 : Elokuu 20, 2008, 00:38:31 ap »

asensin tuossa äskettäin pidin silviaani (ja kaverille kans kun oli ekaks opetellu omaalla masiinalla). kokonaiskustannukset oli noin 60e sisältäen pidin, termoparin, ssr:n ja liittimet. johtoja löytyi laatikon nurkista sen verran ettei erikseen tarvinnut hankkia. tarkotus olis tehdä tosta kaikesta ihan webbisivu mutta erään toisen espressokeittimen entisöinnin loppuun vieminen on ollut kiinnostavampaa.

pidin, termoparin ja ssr:n sain ebaystä täältä: http://stores.ebay.co.uk/e3b6a5y-GlobalDigital termopari tulee pidin mukana eikä sitä tarvitse tilata erikseen. tavarat tulivat noin viikossa tilauksesta.

kuva lopputuloksesta alla. pidin paikan valitsin reiän tekemisen helppouden takia. kuppitason saa irti työstämistä varten ja reiän tekeminen oli helppoa poralla sekä pistosahalla.



Kirjattu
Brasilia America 1gr, Izzo Alex (rotary), Compak K10 WBC, Ascaso i-mini, Coffee Collective ja Square Mile -kahvit sekä Tim Wendelboen opit

jekku

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #2 : Elokuu 20, 2008, 09:08:27 ap »

Näyttää hienolta, ja hintakin on kohdallaan.
Kuvan perusteella tämä setti vie paljon vähemmän tilaa kuin aikaisemmin näkemäni.
Joko on kertynyt käyttökokemuksia?
Pysyykö lämpötila kohdallaan, paraniko laatu?
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #3 : Elokuu 20, 2008, 10:27:34 ap »

Kommenttia:

Yksirivinen riittää. Minulla on piiloasennus, eikä sillä näytöllä oikeastaan tee mitään, paitsi arvoja muutettaessa. Muutoin saavutetun lämpötilan voi todeta siitä kuinka silvian lämmitysvalo vilkkuu. Käytännössä valo joko vikkuu vakiotaajuudella kun ollaan asetetussa lämpötilassa. Shotin jälkeen valo vilkkuu aluksi hieman pidemmin päälläolo syklein, jonka jälkeen se sammuu joksikin aikaa, kun lämpötila on ampunut hieman yli asetetun ja pid odottaa järjestelmän jäähtymistä. Kun valo alkaa taas vilkkua, ollaan n. 30 sekunnin sisällä tavoitelämmössä.


Tuosta kuppitason kanteen tehdystä PID:stä. Olettaisin tuolla lämpötilan nousevan johonkin 60 asteen paikkeille tai ylikin. Tuo voi vaikuttaa PIDin kestävyyteen, toisaalta jos PID ei maksa juuri mitään, niin ei kai ole ongelma vaihtaa uutta tilalle tarvittaessa.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #4 : Elokuu 20, 2008, 10:52:49 ap »

Vielä,

En tiedä, liittyykö kuva nyt mukaan. Ajattelin siis tällaista "original-like" asennusta. Tuossa koneen alla se kait ei kuumenekaan paljoa.

Arvelin, että olisi kiva, jos voi säätää napista painamalla ja helposti kokeilla erilaisia uuttolämpöjä kahvin vaihtuessa (aika usein), muutenhan tuo piiloasennus olisi hyvä.

Ja kyllä, noita romppeita saa kaikkia ostaa Suomestakin. Tuppaa vain hinta osumaan samoille paikkeille tuon 150 taalan kitin kanssa. Lisäksi saa harrastaa parametrointia ja poraamista, joita jo teen työksenikin..

Nyt kun luin lisää tuolta, niin hogasin, että tuo "deluxe" taitaa olla setti, jossa on "platinum" anturi? Siitä sitten 10 taalaa lisähintaa tuohon muuten 140 taalan settiin.

Harkitsen erittäin vakavasti.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

smuli

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #5 : Elokuu 20, 2008, 14:55:42 ip »

Tuosta kuppitason kanteen tehdystä PID:stä. Olettaisin tuolla lämpötilan nousevan johonkin 60 asteen paikkeille tai ylikin. Tuo voi vaikuttaa PIDin kestävyyteen, toisaalta jos PID ei maksa juuri mitään, niin ei kai ole ongelma vaihtaa uutta tilalle tarvittaessa.

silvian sisälämpötila on noin 40-50 asteen tienoilla, ei siinä kuppitasolla sentään kananmunaa paistella. tämä on toki elektroniikka-laitteiden käyttöalueen ylärajalla mutta koska pid on varsin halpa en pidä mahdollisen käyttöiän lyhentymistä isona asiana.

PID parantaa silviaa siinä mielessä että lämpötilaan liittyvä arvailu jää pois ja shottien laatu on sitä myöten parantunut. toisaalta esiin on noussut myös silvian puutteet shotin aikaisen stabiilisuuden suhteen. edelleen myös ärsyttää höyrytys - kahvilämpötilan välinen jumppaus. omien kokemusteni mukaan Pid on kuitenkin "pakkohankinta" jos haluaa kaiken potentiaalin laitteesta. oma vaatimustaso on kuitenkin ajan myötä noussut, tai selkiintynyt, sen verran että tulevaisuudessa silvia lähtee vaihtoon. täytyy vain löytää sopiva laite tilalle.
Kirjattu
Brasilia America 1gr, Izzo Alex (rotary), Compak K10 WBC, Ascaso i-mini, Coffee Collective ja Square Mile -kahvit sekä Tim Wendelboen opit

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #6 : Elokuu 20, 2008, 16:10:19 ip »

PID parantaa silviaa siinä mielessä että lämpötilaan liittyvä arvailu jää pois ja shottien laatu on sitä myöten parantunut. toisaalta esiin on noussut myös silvian puutteet shotin aikaisen stabiilisuuden suhteen. edelleen myös ärsyttää höyrytys - kahvilämpötilan välinen jumppaus. omien kokemusteni mukaan Pid on kuitenkin "pakkohankinta" jos haluaa kaiken potentiaalin laitteesta. oma vaatimustaso on kuitenkin ajan myötä noussut, tai selkiintynyt, sen verran että tulevaisuudessa silvia lähtee vaihtoon. täytyy vain löytää sopiva laite tilalle.

Mites toi käytännössä näkyy? PID:n lukema lämpö tippuu uuton aikana jo merkittävästi?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #7 : Elokuu 20, 2008, 16:26:31 ip »

Jahhas,

Saamme sitten nähdä, mitä tästä seuraa? Tilasin Auberilta tuollaisen "alleasennettavan" sarjan. Kokonaishinta riippuu enää tullipostista, mutta nyt ollaan € 100:- huippeilla. Jos asennukseen menee 45 minuuttia kokonaisen työpäivän sijaan, niin minusta panostus on edullinen ?

Nyt sillä olisi jo hiukan tarvetta, kun tulivat juuri nuokin Hasbeanin Afrikantuliaiset. Tarvii vaan vetää surffilla siten, että lamppu sammuu ja sitten heti pull?

Laitan myöhemmin raporttia asennuksesta, jos vaikka jotakuta avittaisi ?

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #8 : Elokuu 21, 2008, 17:02:44 ip »

Kannen päätä/kannesta mitattu (pyyhkeen alta) 56.7 asteen lämpötila. Silvia oli ollut päällä 45 minuuttia.
Shotin aikana pidin lukema tippui n. 10F (~5 c), pitää katsoa onko esihuuhtelulla merkitystä. Nyt olin laiska, enkä jaksanut...
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

jekku

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #9 : Elokuu 21, 2008, 17:22:34 ip »

Kävin eBayn sivuilta katsomassa tuota PID:iä.
Siellä mainittiin, että laiteen mukana toimitetaan K-tyypin termopari. Itse PID:in sanotaan olevan yhteensopiva useamman tyypin kanssa.
Googlettamalla löysin termoparitaulukon (http://instserv.com/rmocoupl.htm) jossa K-tyypin lämpötila-alueeksi mainitaan 95-1200 astetta.
Eikös tämä ole vähän liian korkealla. Tai pikemminkin, eikös tässä liikuta anturin äärialueella? Voisiko joku viisampi kertoa onko tuo K-tyypin termopari sopiva tässä yhteydessä? Olen lukeneut joidenkuin käyttävän jopa alle 90 asteen lämpätiloja.
Onko olemassa jotain joka kattaisi paremmin tarvittavan alueen.

Entä tietääko joku kuinka suuri merkitys anturin johdon pituudella on mittaustulokseen. Ei tekisi mieli tunkea metrin pitkää johtoa laitteen sisälle.
Kirjattu

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #10 : Elokuu 21, 2008, 20:52:08 ip »

K-termoelementin linkki ei ehkä ollut paras mahdollinen, materiaalikin oli hieman epämääräisesti mainittu. Sillä voi kyllä mitata hyvin reilusti pakkasenkin puolelle, joten sen suhteen ei ole pelkoa.

En oikein löytänyt nopeasti suomalaista sivua, mutta englantilaisen mukaan ei ole huolta.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #11 : Elokuu 21, 2008, 22:10:01 ip »

Kokeiltuaan vasta tietää..

Tilaamaani kittiin taisi tulla pikkusen lisähintaa siitä, että anturiksi oli laitettu:

"A platinum RTD temperature sensor is used which is more accurate and has greater long-term stability than thermocouple sensors.  Temperature variations within the controllers environment will not affect the accuracy of its reading."

En oikein ole mestari noissa mittaus ja säätötekniikan jutuissa, mutta luulisin, että tuollaisella pääsemme jo aika lähelle kahvinkeittolämpöä verrattuna lämmitysvalon ja sekuntiviisarin vahtimiseen?

Minun luuloni mukaan olisi kiva,jos keitin olisi valmiina kahvin laskemiseen aina kun haluan. Nyt tulee välillä laskettua milloin vaan ja joskus taas on hiton kiire kuivata kuumennetut kupit sekuntiviisarin kanssa kilpaa...

Aika lähellähän tämä jo on tiedettä, mutta eiköhän tämä ratkaise surffauksen kokonaan?
Kunhan nyt saadaan kitti tänne ja asennetuksi.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #12 : Elokuu 27, 2008, 17:13:04 ip »

Auberin kitti saapui.

Tuli ihan vaan tosi nopsaan ja edullisesti  :P.

Nyt ei meinaa pöksyt pysyä jalassa, kun olisi kova kiire asentamaan.. Ehkä ehdin vielä illalla, tai sitten uhraan huomisesta työpäivästä tuon 45 minuuttia, joka asentamiseen pitää riittää.

Mukana saatu romppu on kyllä niin selvä, että talonmieskin ehkä saisi sen laitetuksi? Ja aparaatti on kuulemma jo parametroitu Silviaan sopivaksi.

Onko hyviä ehdotuksia lähtölämmöksi, ettei tarvi sen takia tärvätä hyvää Hasbeanin papua ?

Tuolta aiemmasta threadista luin, että oltiin päädytty 101 asteeseen... Kuulostaa viileeltä?

Nyt olen keittänyt varsinkin Yrigacheffen surffaamalla siten, että olen laskenut kahvin justiinsa, kun lamppu sammuu. Jostakin ansiokkaista käyristä muistaisin, että silloin ollaan 108 asteen paikkeilla, josta lämpö sitten vielä lampun sammuttua jatkaa nousua muistaakseni 112 asteeseen saakka?

Olisiko testattava myös piste, jossa vesi ulostuu höyrynä?

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #13 : Elokuu 27, 2008, 21:41:47 ip »

Asennus valmis!

Lopputulos on tietenkin tuon ylläolleen kuvan mukainen.
Heti keittelin koevedokset Hararista. Asetuksena oli 102 astetta. Ihan on semmonen tunne, että lisää lämpöä tarvitaan. Koitan nostaa pari astetta kerrallaan, jos happo asettuisi alemmas?

Kunhan saan tuon perusvireen kohdilleen, niin sitten avataan pussi Ethiopian Wild Bongaa.

En tiedä, pitäisikö myöhemmin jotakin parametriä viilata? Kestää joitakin minuutteja, ennenkun lämpö palautuu uuton jälkeen. Harkitaan sitä sitten kun saadaan enemmän kokemuksia.
Eipä minun tarvitse normaalioloissa keittää kahveja ihan älyttömään tahtiin.

Asennus oli tosi helppo ja nyt on lampun sammumisten vahtimiset loppu tästä lukaalista. Haasteeksi tulikin nyt sitten se, että mikä arvo tauluun millekin kahville?   :-\
Kai se on niin, että ei tästä hommasta tule ikinä ihan valmista.

Vielä sanoisin sen, että voin suositella tuota käyttämääni nettikauppaa. Lootan päällysteksti oli juuri sopiva ... ja toimitus siksi nopea ja edullinen.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #14 : Elokuu 28, 2008, 12:40:33 ip »

Itselläni peruslämpötila-asetus on 106 (224f), josta sitten muutan pari celsius astetta ylös tai alas.

Shotista palautuminen riippuu PIDin parametreista ja kuten wikipediassa tms. on mainittu, yleensä yritys ja erehdys -menetelmällä ei saada PIDien kanssa hyviä tuloksia. Itse säätelin omaani yhden päivän verran ja luulen, että sain aavistuksen paremman tuloksen kuin mitä pidkits.com oli säätänyt. Nykyisellään kun tekee huuhtelun, niin palautuminen kestää aika kauan. Ts. Huuhtelu, papujen jauhatus, tamppaus ja sitten vielä odotellaan. Normaalishotista palautuminen on nopeampaa: Shotti, purut pois, pieni liraus jotta suihkusihtistä irtoaa isoimmat, jauhatus, tamppaus -> silvia odottelee jo valmiina. Jos alat itse kokeilemaan, niin huomioi, että testeissä virtauksen pitää vastata todellista käyttötilannetta.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e