Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Papujen säilytys  (Luettu 27810 kertaa)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Papujen säilytys
« : Elokuu 13, 2008, 09:51:57 ap »

Nyt kesäaikaan on tullut pieneksi ongelmaksi papujen tuoreus, kun aina välillä on ihan välttämätön pakko hiukan lomailla ja käydä paatilla ym.
Merellä olen keitellyt "ylijäämäpapuja" mutterikeittimellä kohtuullisella menestyksellä. Siihen olen käyttänyt vähän espressoa karkeampaa jauhatusta ja siihen on sitten ollut tyytyminen, aika hyvääkin välillä.

Sitten kun palataan kotiin, niin pavut on pussissaan kuivuneet, jääkaapissa olevat muuten vaan vanhoja ja niin edelleen.
Meinasin rikkoa myllyni, kun en millään saanut valuma-aikaa kasvatettua ja lopuksi älläsin, että pavut vaan on kuivia ja vanhoja.

Olen täältä lukenut, että jonkinlainen ratkaisu (akallio) on viskata pussit pakkaseen... Se varmaan onkin aika hyvä kikka, varsinkin, jos pakkaus on enempi, tai vähempi avaamaton.

Ensi kerralla, kun tulen mereltä kotiin, olen ajatellut kokella kikka 5:ttä:
Minulla on siinä keittimen vieressä sellainen "limsakone" jolla valmistan vissyä. Pulloja on kierrossa monta. Aina otan jääkaapista kylmän pullon, johon on mineraalit liuotettu aiemmin. Siihen sitten hiilidioksiidit perään ja juontiosastoon.

No, kun kerran kahvinpapujen vihollisia ovat a) happi ja b) rasvojen härskiintyminen, NIIN ajattelin tyhmyyttäni, että mitäs jos laitan kesken käyttöä olevan papusatsin tuollaiseen litran pulloon. Tungen sinne sitten hiilidioksiidia aikani, suljen putelin tiukkaan ja laitan sen jääkaappiin kylmään kohtaan, tai jopa pakkaseen (rikkoutuukohan joku solukko) ?
Tällä tavalla luulisi ainakin eliminoituvan hapen pahentava vaikutus. Hiilidioksidin ei ainakaan luulisi vähenevän?

Limukoneen käyttöalue laajenisi mukavasti ja ehkä saisi kotiin palattua paremman kahvin, kun ei tarvisi kuivista ja pilallisista yrittää...
Tuntuisko yrittämisen arvoiselta ?

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Papujen säilytys
« Vastaus #1 : Elokuu 13, 2008, 11:22:20 ap »

Sitten kun palataan kotiin, niin pavut on pussissaan kuivuneet, jääkaapissa olevat muuten vaan vanhoja ja niin edelleen.
Meinasin rikkoa myllyni, kun en millään saanut valuma-aikaa kasvatettua ja lopuksi älläsin, että pavut vaan on kuivia ja vanhoja.

Mistä olet papusi hankkinut ja ovatko ne siis olleet tuorepaahdettuja? Jos kyseessä on tuorepaahdettu papu, niin minusta on perin merkillistä jos et saa Silviaa Rockyllä (nämähän sinulla oli) tukkoon helposti vielä 2kk paahdosta. Pitäisi onnistua helposti. Ettei vain ole nyt myllyssä nyt jotain pielessä (terät vinossa tms.). Kun seuraavan kerran puhdistat myllyn niin merkitsepä muistiin kohta jossa terät ottavat toisiinsa kiinni. Terät siis täysin puhtaina ja kokeilet vain missä kohdassa niitä ei enää pysty sormilla pyörittämään. Kiinnostaisi siis tuon kohdan sijainti "normaaliin" jauhatuskohtaasi nähden. Lisäys: ja tämän stopin pitäisi tulla vastaan suht "äkkiä", eikä niin että alkaa ensin pikkuhiljaa jostain laidalta ottamaan kiinni.

Olen täältä lukenut, että jonkinlainen ratkaisu (akallio) on viskata pussit pakkaseen... Se varmaan onkin aika hyvä kikka, varsinkin, jos pakkaus on enempi, tai vähempi avaamaton.

Avaamattomien ja tiiviiden pakkausten kanssa tuo on oikein hyvä ratkaisu (mahdollinen venttiili pussin kyljessä kannattaa siis tukkia).

No, kun kerran kahvinpapujen vihollisia ovat a) happi ja b) rasvojen härskiintyminen,

Viholliset ovat minun muistini mukaan: happi, kosteus, lämpö, valo - suurinpiirtein tässä järjestyksessä (happi aiheuttaa esim. sitä härskiintymistä).

NIIN ajattelin tyhmyyttäni, että mitäs jos laitan kesken käyttöä olevan papusatsin tuollaiseen litran pulloon. Tungen sinne sitten hiilidioksiidia aikani, suljen putelin tiukkaan ja laitan sen jääkaappiin kylmään kohtaan, tai jopa pakkaseen (rikkoutuukohan joku solukko) ?
Tällä tavalla luulisi ainakin eliminoituvan hapen pahentava vaikutus.

Hapen korvaaminen jollain sopivalla kaasulla on ihan käytössä oleva menetelmä "teollisuudessa". Yleensä taidetaan käyttää typpeä. En muista oliko hiilidioksidin käytöstä jotain erityistä haittaa (pitää tarkistaa kirjallisuudesta jahka ennätän).

Mutta kommentti tuosta jääkaappisäilytyksestä: Mikäli et säilö papujasi siellä varmasti kaasu/vesi-tiiviissä paketissa niin se on melkeimpä huonoin mahdollinen säilytyspaikka juurikin tuon kosteuden takia. Jos sinne avaamattoman paketin laittaa (joka siis tiivis) ja pois ottaessa antaa kotvan tasaantua huoneenlämpöön, niin homma pitäisi sinällään olla ok. Mutta jos siellä säilyttää jo avattuja pusseja, joista aina nappaa pavut annokseen ja laittaa sitten takaisin, niin tuota kosteutta pääsee käytön aikana aikalailla tiivistymään papuihin.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 13, 2008, 11:24:23 ap kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

jnf

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vs: Papujen säilytys
« Vastaus #2 : Elokuu 13, 2008, 11:40:58 ap »

Minulla on vanhenemisongelmasta johtuen testauksessa tälläinen laite:
http://www.vacuvin.nl/Vacuum_Coffee_Saver_500_g_229.html

Tarttui heräteostoksena mukaan kaffecentralenista papuja hakiessa. Löytyy parissa eri koossa.

Vielä en pysty toimivuudesta kommentoimaan, kun en ole purkkia vielä täyttämisen jälkeen availlut...viikon päästä pystyn ehkä jotain kommentoimaan.

Hullummalta tuo ei ainakaan kuulosta, koska vetää purkin sisällön tyhjiöön. Pilaavan hapen määrän pitäisi pysyä melko lailla minimissään.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Papujen säilytys
« Vastaus #3 : Elokuu 13, 2008, 11:42:36 ap »

Pulloon jää varmaan jonkun verran ilmaa, mutta laskeutuuko hiilidioksidi pullon pohjalle?

Alkoholien säilytyksessä aivan erinomainen apuväline (pesee "tyhjiöpumput" ja muut härvelit mennen tullen) on säilytyskaasu, kuten Private Preserve. Se on inerttiä ja ilmaa painavampaa, eli pystyssä olevaan pulloon voi suhauttaa kaasua ja se muodostaa hapelta eristävän kerroksen nestepinnan päälle. Sama varmasti onnistuisi pavuille, suhautuksen pitää olla vaan paljon reilumpi koska papujen väliin menee paljon kaasua.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Papujen säilytys
« Vastaus #4 : Elokuu 13, 2008, 11:45:23 ap »

Juu,

Kyllä minä melko helposti saan Silvian tukkoon, jos jauhan liian hienoksi.

Ehkä tein vain huonon diagnoosin liian kuivista pavuista (olivat olleet paperipussissa myllyn takana)?

Juurikin tuon lomaltapaluutyrimisen johdosta avasin myllyn, puhdistin sen harjaamalla, tikuilla ja imurilla. Ei huolta, nyt mylly on puhdas ja kiinniottokohta on hyvinkin nollan paikassa (se vinoruuvi lienee tehtaalla väännetty siten) Nyt on ilmeisen tuoreet pavut (Parhiala, Ethiopia Harrar) tuotannossa ja myllyn säätö on 7-8 paikkeilla. Kahvista tulee oivallista.

Viikonlopulla ostin myös läpinäkyviä, tiivisterenkaalla ja lukituksella varustettuja purkkeja, joissa kahvi näyttää kivalta ja ei ainakaan menetä paljoa kosteutta, tai siis ei kuivu paljoa... Eikä kastu ym.

Tuli vaan tuo pullotusjuttu mieleen siitä, että olen ymmärtänyt creman syntyvän useammasta tekijästä, mutta kaasuista puhuttaessa himenomaan hiilidioksidista?

Tällainen pullohan on tietysti myös ihan tiivis, joten jääkaapissa ja ennenkaikkea ulosotettaessa eivät pavut takuulla kostu kondenssista, kunhan antaa lämmetä rauhassa pullossaan?

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Papujen säilytys
« Vastaus #5 : Elokuu 13, 2008, 12:21:45 ip »

Kyllä minä melko helposti saan Silvian tukkoon, jos jauhan liian hienoksi.

Eli tällöin valuma-aika pitäisi periaatteessa olla mahdollista saada oikeaksi (tästy syystä kysyin tuosta tukkoon saamisesta). Tietysti hieman vanhemmat pavut voivat olla hankalampia saada "baristateknillisesti" uuttumaan oikein (kanavoinnit jne. sotkevat helposti).

Ehkä tein vain huonon diagnoosin liian kuivista pavuista (olivat olleet paperipussissa myllyn takana)?

Paperipussissa papu säilyy tuoreena/hyvänä noin 3 viikkoa kun se sinne heti paahtimesta lykätään (tällaisen aika-arvon olen säilyvyyttä käsittelevässä tekstissä nähnyt).

Juurikin tuon lomaltapaluutyrimisen johdosta avasin myllyn, puhdistin sen harjaamalla, tikuilla ja imurilla. Ei huolta, nyt mylly on puhdas ja kiinniottokohta on hyvinkin nollan paikassa (se vinoruuvi lienee tehtaalla väännetty siten) Nyt on ilmeisen tuoreet pavut (Parhiala, Ethiopia Harrar) tuotannossa ja myllyn säätö on 7-8 paikkeilla. Kahvista tulee oivallista.

Terien kiinniottokohdan on raportoitu vaihtelevan rockyssä, eli se ei aina ole välttämättä juuri nollassa (voi olla kai hyvinkin jopa +-5). Olet siis ainakin saanut tuolta osin toimivan yksilön. Tuo 7-8 kuulostaa esim. tähän viestiketjuun verrattuna ok:lta, tuolla eräällä toisella käyttäjällä on nolla kanssa nollassa ja valmistaa espressonsa välillä 5-10 ja yleisemmin 7-9.

Parhiala ei kai paahda papujaan itse, mutta onko heillä paahtopäivät kuitenkin tiedossa?

Viikonlopulla ostin myös läpinäkyviä, tiivisterenkaalla ja lukituksella varustettuja purkkeja, joissa kahvi näyttää kivalta ja ei ainakaan menetä paljoa kosteutta, tai siis ei kuivu paljoa... Eikä kastu ym.

Nuo täyttävät ainakin tiiviysvaatimuksen hyvin.

Tuli vaan tuo pullotusjuttu mieleen siitä, että olen ymmärtänyt creman syntyvän useammasta tekijästä, mutta kaasuista puhuttaessa himenomaan hiilidioksidista?

Hiilidioksidi on tärkeä osa creman syntyä. Mutta vanhaa papua ei siis voi "elävoittää" yrittämällä pumpata sinne sitä hiilidioksidia takaisin - ainoa tapa on yrittää siis estää sen poistumista. Tuolla hiilidioksidikäsittelylläsi voisit (ehkä) saada tätä prosessia hidastettua mikäli saisit säilöttyä ne pavut jonkinlaiseen ylipaineeseen.

Tällainen pullohan on tietysti myös ihan tiivis, joten jääkaapissa ja ennenkaikkea ulosotettaessa eivät pavut takuulla kostu kondenssista, kunhan antaa lämmetä rauhassa pullossaan?

Näin se minunkin käsitykseni mukaan toimisi.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Papujen säilytys
« Vastaus #6 : Elokuu 13, 2008, 22:14:51 ip »

Hapen korvaaminen jollain sopivalla kaasulla on ihan käytössä oleva menetelmä "teollisuudessa". Yleensä taidetaan käyttää typpeä. En muista oliko hiilidioksidin käytöstä jotain erityistä haittaa (pitää tarkistaa kirjallisuudesta jahka ennätän).

Tarkistimpa tuon. Eli hiilidioksidia käytetään yhtälailla kuin typpeäkin. Typpi on reaktiivisuudeltaan vain erittäin passiivinen (ts. inertti) mutta tarpeeksi "kuivissa" olosuhteissa hiilidioksidi toimi yhtä hyvin (ja sitä on tosiaan luonnostaan pavuissa). Kirjallisuuslähteessä tosin mainittiin että kaasu lisätään papupakettiin yleensä nestemuodossa - josta se sitten kaasuuntuu säiliöön. Ilmeisestikin nestemäinen typpi on helpommin (ja halvemmin) saatavaa ainetta kuin nestemäinen hiilidioksidi (?) ja ehkä tästä syystä olen kuullut enemmän tuosta typpeen säilömisestä.

Minulla on vanhenemisongelmasta johtuen testauksessa tälläinen laite:
http://www.vacuvin.nl/Vacuum_Coffee_Saver_500_g_229.html

Tarttui heräteostoksena mukaan kaffecentralenista papuja hakiessa. Löytyy parissa eri koossa.

Hullummalta tuo ei ainakaan kuulosta, koska vetää purkin sisällön tyhjiöön. Pilaavan hapen määrän pitäisi pysyä melko lailla minimissään.

Kyllähän sieltä happi lähtee, mutta tällainen "kova" tyhjiö ei ilmeisesti ole oikein hyvä ratkaisu. Mm. "Illyn kirjassa" todetaan "...in rigid containers the internal vacuum widens the difference between the partial pressure of volatile aroma and ambient, so that more aroma volatilizes to saturate the headspace, dulling the cup." Sen sijaan "joustavaan" tyhjiöön pakkaamisessa tällaista haittaa ei ilmeisestikään esiinny (kun siis sinne papujen sekaan ei jää juurikaan tyhjää tilaa). Joustavan tyhjiön saa aikaan esim. sellaisilla muovisilla vakuumipusseilla (taikka "tiiliskivillä" kuten normaalit valmiiksijauhetut markettikahvit on pakattu).
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Papujen säilytys
« Vastaus #7 : Elokuu 14, 2008, 07:49:27 ap »

Juu,

Tuohon hapen poistamiseen ja samalla hiilidioksidin säilymiseen tämä mun pullottaminenkin ajatuksineen perustui. Miksen kokeilisi, varsinkin kun tuota kaasua on yllin kyllin tyrkyllä keittimen vieressä...
Mitään painetta en sinne pulloon saa, koska pavut ei sitä ,toisin kun kylmä vesi, itseensä ime. Luulen, että kaasu useammassa erässä lisättynä syrjäyttää ilman melko tarkkaan. Hiilarin ominaispaino on aika paljon suurempi, kuin ilman ja sen osien.

ilma     1,25
happi   1,35
typpi   1,18
Co2     1,87

Tuossa painot, kiloa per kuutiometri

Varmaan tuo vakuumipumppukin on joku juttu, mutta luulisi, että alhaisemmassa paineessa pavuista imetään kaasuja ulos?

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: Papujen säilytys
« Vastaus #8 : Elokuu 14, 2008, 15:22:18 ip »

Ilmeisestikin nestemäinen typpi on helpommin (ja halvemmin) saatavaa ainetta kuin nestemäinen hiilidioksidi (?) ja ehkä tästä syystä olen kuullut enemmän tuosta typpeen säilömisestä.

Kyselin nestemäisen typen hintoja kun meinasin tehdä jätskiä. Typellä saadaan jäätyminen tapahtumaan tosi nopeasti, jolloin kiteitä ei synny ja koostumus&maku on erinomainen. Muistaakseni hinta oli luokkaa 5 litraa 60 euroa. 5 litraa oli minimiostos. Lisäksi termosastian vuokra reilun vitosen päivältä. En ostanut.
Hiilihappojää (eli kiinteä hiilidioksidi) maksoi 11 euroa / 2kg (minimiostos). Hiilidioksidi ei pahemmin esiinny nestemäisenä, wikipedian mukaan vaatii vähintään 5.1 barin paineen ennen kuin se esiintyy nesteenä.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Papujen säilytys
« Vastaus #9 : Elokuu 15, 2008, 07:49:13 ap »

Aika paljon tämä nyt menee aiheen ohi, mutta..

Joskus nuorena poikana käytin nestemäistä typpeä lämpökameran jäähdytysaineena. Silloin jonkin kuvapinnan lämpötila vakiinnutettiin sillä. Loppupullo jäi sitten havaintovälineeksi ja hauskaa oli, kun kaikkea pientä jäädytettiin.
Jäätelön teko olisi kuitenkin jäänyt haaveeksi, sillä pullon suusta ei aineksia olisi saanut sisään ja pesuvadista se olisi karannut ilmoille tuota pikaa..

Tuossa limukoneen vaihtopullossa se hiilidioksidi on kaiketi nesteenä. Siitä se sitten venttiiliä avtessa purkautuu kaasuna pullossa olevaan veteen (kahviin).

Jos litrasta nestehiilaria saadaan noin 400 litraa kaasua, niin tuosta pikkupullosta saanee sitten noin 200 litraa? kyllä sillä kaasuttelee jo monta kahvipulloa.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Carlo

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 44
Vs: Papujen säilytys
« Vastaus #10 : Syyskuu 08, 2009, 16:38:31 ip »

Pyydettiin harkitsemaan uuden aiheen aloittamista. Harkitsin.

En löytänyt vastausta tästä tai muista ketjuista, enkä myöskään kahwikista:
Miten avattu papupakkaus olisi parasta säilyttää? Kyseessä siis paahdetut pavut.

Olen tähän asti isompia (1kg) pakkauksia avatessani täyttänyt ensin myllyn, ja pakastanut loput pieniin purkkeihin pakattuna, ja sulattanut niitä sitten tarpeen mukaan (purkin olen avannut vasta kun pavut ovat sulaneet). Onko tästä hyötyä, haittaa vaiko vain turhaa vaivaa? Ja onko merkitystä sillä, kuinka tuoreesta paahdosta on kyse?

Toistaiseksi en ole juurikaan mitään tuorepaahtoja ostellut kelvottoman myllyn vuoksi, mutta uusi mylly nosti tavoitteet ja vaatimukset uudelle tasolle.

Vai onko ainoa järkevä toimintatapa hankkia kahvi pieninä annoksina (max 250g)? Ehkä tuorepaahdettua ei isoissa pakkauksissa saakaan, en tiedä.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Papujen säilytys
« Vastaus #11 : Syyskuu 08, 2009, 18:53:25 ip »

Olen tähän asti isompia (1kg) pakkauksia avatessani täyttänyt ensin myllyn, ja pakastanut loput pieniin purkkeihin pakattuna, ja sulattanut niitä sitten tarpeen mukaan (purkin olen avannut vasta kun pavut ovat sulaneet). Onko tästä hyötyä, haittaa vaiko vain turhaa vaivaa?

Tuo on paras tapa toimia, jos paketti on paljon isompi kuin viikon parin käyttö.

Ja onko merkitystä sillä, kuinka tuoreesta paahdosta on kyse?

Täysin tuoreella paahdolla (suoraan paahtimesta) on tehty kokeilu, jossa muistaakseni joitakin kuukausia vanhaa pakastettua papua verrattiin tuoreeseen. Eroa ei löytynyt, eli hyvin tuoreen pavun pakastaminen ainakin toimii. Vanhemmalla pavulla kukaan ei ole vaivautunut kokeilemaan, mutta varmastikin myös silloin pakastamisesta on apua.

Vai onko ainoa järkevä toimintatapa hankkia kahvi pieninä annoksina (max 250g)? Ehkä tuorepaahdettua ei isoissa pakkauksissa saakaan, en tiedä.

Se on myös hyvä tapa. Tuorepaahtoja myydään kuluttajille tosiaan lähes poikkeuksetta varttikilon paketeissa, mutta toki isompiakin pakkauksia on - ne vaan on suunnattu kahvilakäyttöön.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Carlo

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 44
Vs: Papujen säilytys
« Vastaus #12 : Syyskuu 09, 2009, 16:00:12 ip »

Grazie!
Vielä sen verran, että pakastuksesta ei siis ole sanottavaa hyötyä, jos koko määrä menee kulutukseen kahdessa viikossa?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Papujen säilytys
« Vastaus #13 : Syyskuu 09, 2009, 16:08:20 ip »

Vielä sen verran, että pakastuksesta ei siis ole sanottavaa hyötyä, jos koko määrä menee kulutukseen kahdessa viikossa?

Kahden viikon aikana pavut on yleensä jo aika reilussa alamäessä loppupuolella, eli kyllä siitä vähän hyötyä tuossakin tapauksessa on. Itselläni pussin elinikä asettuu siihen viikon ja kahden väliin, enkä ole nähnyt syytä pussin osia ruveta pakastamaan.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

potkukelkka

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Papujen säilytys
« Vastaus #14 : Syyskuu 10, 2009, 14:58:10 ip »

Tästä pakastamisesta vielä pieni kysymys..

Eli tässä olisi tuloillaan ensimmäinen tilaus Hasbeanista; muutamia 250g pussukoita.
Ajattelin tuoreuden maksimoimiseksi laittaa osan pakastimeen, niin voiko sen
laittaa sellaisenaan sinne?Siinä tulee ilmeisesti venttiilillinen pakkaus, ja
venttiilin kun sulkee niin se on riittävä? Vaiko erikseen muovirasiaan, ettei pääse
kesän mansikat ja mustikat tuomaan lisämakuja?

Kiitoksia taas!
Kirjattu
Bezzera Magica + Mazzer Mini e