Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Nakukahva????  (Luettu 17126 kertaa)

pentti

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
Nakukahva????
« : Syyskuu 12, 2007, 15:03:44 ip »

Kertokaapa minlle mikä on NAKU KAHVA.

Kiitos etukäteen tiedosta.

Pentti
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:Nakukahva????
« Vastaus #1 : Syyskuu 12, 2007, 15:14:19 ip »

Nakukahva = Naked portafilter.

Kahvan pohjaosa on leikattu auki, jolloin uutettu kahvi valuu suoraan purut sisältäväst korista (basket) kuppiin. Nakukahva helpottaa uuton analysointia (esimerkkiartikkeli), lisää ehkä hieman cremaa ja on muuten vain kivemman näköinen.

Toisaalta tieto lisää tuskaa ja toisinaan myös sotkua... Ks. "Nakukahva roiskii" -keskustelu.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Nakukahva????
« Vastaus #2 : Syyskuu 12, 2007, 15:38:16 ip »

Lisäksi nakukahva on helpompi pitää puhtaana, kun kahvi valuu suoraan filtteristä, eikä kahvan ja nokan kautta.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Nakukahva????
« Vastaus #3 : Lokakuu 29, 2008, 17:56:43 ip »

Nostetaas vanha juttu, kun olisi ajankohtainen...

Sain nakukahvan tänään ja ei kun testaamaan. Latasin normaalin 14g tuplan ja ... kas kummaa, kahvi solahti kahvan läpi ennätysajassa. Tarkemmin asiaa tutkiessani huomasin, että nakufiltteri on lieriömallinen ylhäältä alas saakka, kun taas normaali tupla on alhaalta hieman kartio. Tästä johtuen ainakin suodatuspinta-ala on nakukahvassa jonkin verran suurempi. Pitääkö nakuun jauhaa kahvi hienompana vai tampata sihtii tiukemmin?

Se kahva on muuten hieman kevyehkön oloinen verrattuna Brasilian omiin kahvoihin. En tiedä onko tuolla seikalla makuun mitään merkitystä, mutta ainakin luulisin massiivisemman kahvan lämpötilojen olevan stabiilimpia. En innostunut ensikokemalta. Jatko onkin sitten kysymysmerkki.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Nakukahva????
« Vastaus #4 : Lokakuu 29, 2008, 18:34:04 ip »

Sain nakukahvan tänään ja ei kun testaamaan. Latasin normaalin 14g tuplan ja ... kas kummaa, kahvi solahti kahvan läpi ennätysajassa. Tarkemmin asiaa tutkiessani huomasin, että nakufiltteri on lieriömallinen ylhäältä alas saakka, kun taas normaali tupla on alhaalta hieman kartio. Tästä johtuen ainakin suodatuspinta-ala on nakukahvassa jonkin verran suurempi. Pitääkö nakuun jauhaa kahvi hienompana vai tampata sihtii tiukemmin?
Kuulostaa siltä että tuolla nyt käytössä olevalla filtterillä pitää jauhaa kahvi hienommaksi. Tämä voi johtua useastakin asiasta - reikien määrästä, niiden koosta jne. Tamppauksen voimalla on huomattavasti pienempi vaikutus (jos lainkaan) kuin jauhatuskarkeudella.

Oletko kokeillut vaihtaa nakukahvaan filtterin jolla olet aikaisemmin onnistunut? On aina helpompaa jos vaihtaa vain yhtä muuttujaa kerrallaan...

T. Teme
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Nakukahva????
« Vastaus #5 : Lokakuu 29, 2008, 18:51:50 ip »

Tarkemmin asiaa tutkiessani huomasin, että nakufiltteri on lieriömallinen ylhäältä alas saakka, kun taas normaali tupla on alhaalta hieman kartio.

Ettei siinä tullu mukana triplafiltteri - johon siis pitäisi laittaa semmoisia lähemmäs 20 gramman annoksia.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Nakukahva????
« Vastaus #6 : Lokakuu 29, 2008, 20:09:43 ip »

Ettei siinä tullu mukana triplafiltteri - johon siis pitäisi laittaa semmoisia lähemmäs 20 gramman annoksia.

Kuulostaa loogiselta. Vahingosta siis kyse, koska en tilannut sitä erityisesti millään filterillä, eikä kohteen kuvauksessakaan mainittu siitä mitään. Täytyy katsoa saanko sen sihdin kuinka helposti irti ja vaihtaa tilalle sinkkufiltteri.

EDIT: Jep, näyttäisi olevan suurin osa kyseisellä sivustolla 21g filtterillä ja ilmeisesti siis nekin, joissa sitä ei mainita. No, vaihdoin jo sinkun tilalle. Ihan kelvollisen shotin sillä sai aikaiseksi. Cremakin oli suunnilleen samaa luokkaa kuin aiemmin. Tässä vaiheessa tuntuu hieman turhalta "hifistelyltä", mutta...katsotaan
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 29, 2008, 21:08:46 ip kirjoittanut vemuli »
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Nakukahva????
« Vastaus #7 : Elokuu 07, 2009, 10:05:25 ap »

Mark Price esittelee nakukahvauuttoa uudessa videossaan täällä ja kertoilee hieman samalla mitä touhussa tulisi tarkkailla. Samalla tulee esiteltyä Speedsterin preinfuusiotoiminta.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Nakukahva????
« Vastaus #8 : Elokuu 07, 2009, 10:37:17 ap »

Jim Hoffmann antaa vähän omaa mielipidettään nakukahvasta blogissaan, video 13, http://www.jimseven.com/.

Hmm, eniten vaivaa tuo shottien yliuuttuminen. Jim toteaa videossa että monesti hyvännäköiset raidalliset shotit eivät maistu parhaimmalta (ovat yleensä yliuuttuneita). Mikäs tuon yliuuttumisen yleensä aiheuttaa? Liian hidas uutto vai liian korkea lämpötila, vai molemmat yhdessä?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Nakukahva????
« Vastaus #9 : Elokuu 08, 2009, 23:26:17 ip »

Mikäs tuon yliuuttumisen yleensä aiheuttaa?

Yli ja aliuuttumista voi aiheuttaa monikin seikka. Tuossa videossa kertoili siis yliuuttumisen syyksi liian hidasta virtausnopeutta näissä "kuvauksellisissa" shoteissa.

Mikäli teet ristreton pienellä annoskoolla ja hienolla jauhatuksella saatat päätyä yliuuttoon ja jos taas teet ristreton suurella annoskoolla ja karkealla jauhatuksella saatat puolestaan päätyä aliuuttoon.

Hyvä (uusi) ketju asiasta löytyy coffeedistä.
Kirjattu