Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Käyttökatko tulossa maanantaina 22.4.!

Kirjoittaja Aihe: Suodatinkahvin jauhaminen?  (Luettu 27623 kertaa)

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Suodatinkahvin jauhaminen?
« : Elokuu 05, 2008, 16:03:22 ip »

Espressokeittimen hankinta on vielä vähän "vaiheessa" joten ajattelin parantaa Moccamasterilla tuotettavan kahvin laatua valjastamalla Minimokan suodatinkahvin jauhamiseen. Ostin kaupasta pussillisen (tammikuussa paahdettua) Pauligin Presidenttiä papuina. Täältä foorumilta löysin akallion vinkin "noin 2/5-kierrosta karkeammalle". Jauhoin juomalasiin ja siitä kahvimitalla suodatinpussiin. Tuloksena _todella_ laihaa litkua. Useampi yritys ja nyt ollaan kohta jo espressokarkeudessa menossa, mutta sama vika edelleen. No, kohtahan se pussi on loppu joka tapauksessa...

Kysymyksenä olisi siis: Mikä meni vikaan? Varmasti pavut, siis jos tilaisin tuoreempaa HasBeaniltä. Mutta kaikkea se ei voi selittää. Miten karkeata te jauhatte suodatinkahviin tai pressopannuun? Onko turha edes yrittää Pauligin pavuilla?
Aika luonnollisena ratkaisuna ongelmaani on toki seuraavaksi lisätä kahvin määrää. Ajattelin kyllä että sama määrä riittäisi mikä valmiiksijauhetullakin.

Tämänhetkiset kokemukset muistuttavat parin vuoden takaisesta pressopannukokeilusta. Silloin tuli pussillinen pannukahvikarkeuteen jauhettua kahvia tuhottua, ikinä se ei onnistunut, enkä enää ikinä uudelleen kokeillut..

Neuvoista kiitollinen,

Tommi
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Suodatinkahvin jauhaminen?
« Vastaus #1 : Elokuu 05, 2008, 20:40:42 ip »

Olisiko ongelma siinä, että jauhettu kahvi on huomattavasti ilmavampaa kuin tiiviiksi puristetusta tiiliskivestä raavittu? Eli kahvimitta ei oikein sovellu vastajauhetun kahvin kanssa käytettäväksi, tai ainakin se kahvi pitäisi aluksi jotenkin saada puristettua kasaan. Itse mittaan kahvin vaa'alla (7g per kuppi ja yksi kuppi "pohjille") ja hyvin on pelannut.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Suodatinkahvin jauhaminen?
« Vastaus #2 : Elokuu 05, 2008, 20:55:11 ip »

Kieltämättä jo aika vanhaa tuo puoli vuotta vanha paahto. Pauligin tumma pressa oli ihan ok kamaa suht' tuoreena (jotain kuukauden vanhaa paahtoa).

Vertaa jauhatuskarkeutta valmiiksi jauhettuun kahviin. Sieltä se hypistelemällä ja silmäilyllä löytyy. Liian hieno jauhatus tuottaa aika kitkerää kahvia. Nosta annostusmäärää.

Toki kannattaa paneutua myös keittotekniikkaan. Itse jos valmistan suodatinkahvia vain kupillisen, niin pyöräyttelen puruja loppuvaiheessa, jotta uutosta tulisi tasaisempi. Moccamaster minullakin käytössä. Tällä hetkellä testailen Melittan suodatinpusseja, niitä kun löytyy nykyään useampaa eri sorttia. On voimakasta ja aromikasta pussia. Liekkö noilla mitään vaikutusta lopputulokseen.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Vs: Suodatinkahvin jauhaminen?
« Vastaus #3 : Elokuu 05, 2008, 21:38:01 ip »

Kiitos vastauksista! Luulen että akallio osui oikeaan tuolla ilmavuudella. Täytyykin punnita, dealextremestä on itse asiassa vaakakin ostettu!
Olen yrittänyt tunnustella jauhatusta. 2/5 -kierrosta tuotti aivan liian isoja "lastuja", nyt ainakin silmämääräisesti melko lähellä.

Kaupassa ei valitettavasti tuon tuoreempaa ollut. No testaillaan tuolla, pitää sitten vaikka tilata Hasbeanista.
Erilaisia suodatinpusseja en ole kokeillut. Joskus oli tarkoituksena ostaa se Swissgold-suodatin, mutta taisi olla se kauppa muttanut jonnekin muualle.
Kahvia tulee melkein aina valmistettua useampi mukillinen, joskus aikanaan totesin turhaksi yrittää yhtä, ainakaan pientä, kuppia tehdä.

Onko pressopannujauhatus jotenkin oleellisesti erilainen verrattuna suodatinkahviin? Käykö sama?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Suodatinkahvin jauhaminen?
« Vastaus #4 : Elokuu 05, 2008, 22:20:44 ip »

Onko pressopannujauhatus jotenkin oleellisesti erilainen verrattuna suodatinkahviin? Käykö sama?

Se on suodatinjauhatuksen ja pannujauhatuksen välimaastosta. Vähän maun mukaan, yleensä tapana kai on tehdä lähempänä suodatinjauhatusta olevaa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Suodatinkahvin jauhaminen?
« Vastaus #5 : Elokuu 05, 2008, 22:37:13 ip »

Onko pressopannujauhatus jotenkin oleellisesti erilainen verrattuna suodatinkahviin? Käykö sama?

Kyllä pressopannulle pitää olla karkeampaa. Tai voi siinä periaatteessa suodatinjauhatustakin (yrittää) käyttää, kunhan lyhentää uuttoaikaa (aika vedenkaadon ja männän alaspainamisen välillä) ettei mene kitkeräksi. Lisäksi liian hieno jauhatus aiheuttaa ongelmia männän alaspainamisessa.

Kieltämättä jo aika vanhaa tuo puoli vuotta vanha paahto.

Juurikin näin. Tässä itseasiassa tuumailin kummasta saa parempaa suodatinkahvia heti avauksen jälkeen: yli puolivuotta vanha pussi kokonaisia papuja (jotka jauhetaan) vaiko puoli vuotta vanha "tiiliskivi" valmiiksi jauhettua. Mikäli nuo kokonaiset pavut on pakattu vain pussiin, jossa on hiilidioksidit poispäästävä yksisuuntainen venttiili (kuten tuossa pauligin pussissa taitaa olla), niin oma veikkaukseni voittajaksi olisi tiiliskivi, niin oudolta kuin se saattaa äkkisiltään kuulostaakin (voi esimerkiksi pohtia kummassa tapauksessa sisältö menettää enemmän kosteutta, jne... siellä papupussissa ne pavut pystyvät koko ajan "erittämään" itsestään aineksia ulos ympäröivään kaasuun - tiiliskivessä ei oikein ole paikkaa minne mennä). Ensimmäisen kolmen kuukauden ajan uskaltaisin vielä veikata sitä papupussia voittajaksi. Tosin sitten pussien avaamisen jälkeen laadun heikkeneminen on selvemmin havaittavissa siinä valmisjauheessa - eli viikko avaamisen jälkeen tilanne on varmasti vähintään jo tasapeli. Korostan vielä että tässä oli vertailussa suodatinkahvi - espressossa tilanne menee mutkikkaammaksi koska papujen kanssa on mahdollista vaikuttaa jauhatuskarkeuteen joka sitten antaa erittäin paljon etua valmisjauheeseen verrattuna.

Toki kannattaa paneutua myös keittotekniikkaan. Itse jos valmistan suodatinkahvia vain kupillisen, niin pyöräyttelen puruja loppuvaiheessa, jotta uutosta tulisi tasaisempi. Moccamaster minullakin käytössä. Tällä hetkellä testailen Melittan suodatinpusseja, niitä kun löytyy nykyään useampaa eri sorttia. On voimakasta ja aromikasta pussia. Liekkö noilla mitään vaikutusta lopputulokseen.

Moccamastetilla tämä sekoittelu on tosiaan varsin näppärä toteuttaa johtuen keittimen rakenteesta. Itse sekoittelen pääsääntöisesti alussa - suurinpiirtein siinä vaiheessa kun suodattimeen on tullut vettä riittävästi kastelemaan kaiken siellä olevan jauheen. Yleensä pidän vielä tippalukon kiinni tähän vaiheeseen asti. Varsinkin tuoreen kahvin kanssa sinne tulee aikalailla sitä "hiilidioksidihöttöä" joka helposti eristää osan kahvijauheesta vedestä mikäli keittelee isompaa erää kerralla ja nämä kohdat sitten aliuuttuvat kun eivät pääse heti matkaan mukaan.

Itse olen viimeaikoina suosinut kanssa Melitan pusseja ja näistä valkaistuja versioita. Ennen jauheen lisäämistä vielä huuhtelen tuon pussin kuumalla vedellä (suodatin on suppilossa ja kaadan vain veden sen läpi lavuaariin). Näin paperinmakua (=märän pahvin maku) poistuu huomattavasti ja lopputuloksesta tulee "puhtaamman" makuinen. Uskoisin että pusseissa on varmasti jonkinverran paperipölyä valmistuksen jäljiltä joka näin toimiessa huuhtoutuu pois (varmasti siellä on myös muitakin "makuaineita" jotka laimenevat tuolla vesikäsittelyllä).
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Suodatinkahvin jauhaminen?
« Vastaus #6 : Elokuu 06, 2008, 18:52:58 ip »

Erinomainen jauhatuskarkeuden mittari näille vähemmän tarkoille tapauksille on sormet. Sormien välissä hiertäessä tuntee karkeusasteen hyvin. Suodatinkeittelyssä se ei ole niin hirveän jämptiä. Laihaa tulee tosiaan yleensä siksi, että kahvia on liian vähän. Liika kahvi ei suodatinkeittelyssä juuri haittaakaan muuten kuin että kahvia menee hukkaan. Liian karkealla alkaa maku laimeta suodatusajan lyhenemisen ja kosketuspinnan vähenemisen myötä ja liian hienolla alkaa tulla kitkerää, kun vesi lilluu kahvissa liian kauan, mutta paljon saa olla pielessä ennen kuin haitta on merkittävä.
Kirjattu

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Vs: Suodatinkahvin jauhaminen?
« Vastaus #7 : Elokuu 06, 2008, 20:28:24 ip »

Kiitos edelleen ohjeista! Täytyy ensin yrittää saada Moccamasterilla tuo itsejauhettu pelaamaan, ehkä sen jälkeen uskallan ottaa pressopannunkin kaapin perältä. Suodatinpussin huuhtelusta en ollutkaan kuullut aiemmin, täytyy sitäkin testata! Vähän liian vahvakin kahvi menettelee, mutta laihaa en kyllä juo.

Kahvia meillä juodaan siihen tahtiin että tiiliskivi menee hyvinkin viikossa. On toki sekin jo aika pitkä aika avatulle paketille..
Kirjattu

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Vs: Suodatinkahvin jauhaminen?
« Vastaus #8 : Elokuu 11, 2008, 16:02:27 ip »

Olisiko ongelma siinä, että jauhettu kahvi on huomattavasti ilmavampaa kuin tiiviiksi puristetusta tiiliskivestä raavittu? Eli kahvimitta ei oikein sovellu vastajauhetun kahvin kanssa käytettäväksi, tai ainakin se kahvi pitäisi aluksi jotenkin saada puristettua kasaan. Itse mittaan kahvin vaa'alla (7g per kuppi ja yksi kuppi "pohjille") ja hyvin on pelannut.

Olen nyt annostellut kahvia painon perusteella ja luonnollisestikin tulokset ovat paljon parempia! Kuitenkin olen törmännyt uuteen yllättävään ongelmaan:
Dealextremen vaaka näyttää erikoisia lukuja. Mittaamalla kahvimitalla yhden mitallisen Pauligin jauhamaa kahvia saan tulokseksi 122,3. Onko tuo siis tulkittava 12,23 grammaksi vai onko jotain muuta vialla? Yksiköitä vaa'assa on toki moniakin mutta kyllä sen pitäisi grammoille olla käännetty. "Pilkkuvirheen" ymmärrän mutta ihmetytti myös se kun yleensä kahvimitasta on puhuttu 7 gramman mittana...

Nuohan ovat vain lukuja, mutta toki olisi helpompi jatkon kannalta kun annostelu olisi sidottu johonkin yleismaailmalliseen mittayksikköön. Jatkokysymyksenä olisi veden määrä. Käytättekö vesisäiliössä olevaa asteikkoa? Kaupan jauhatuksella olen lisännyt vesisäiliön lukemaan 0,5-1 ja laittanut sen verran tasoitettuja kahvimitallisia. Kiersin tuota vaakaongelmaa punnitsemalla ko määrän kaupan kahvia ja sitten jauhamalla samaan lukemaan. Kyllä täytyy sanoa että pehmeämpää oli kahvi!!
 
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Suodatinkahvin jauhaminen?
« Vastaus #9 : Elokuu 11, 2008, 16:34:49 ip »

Tilavuuden perusteella annostelu on epätarkkaa, mutta aika paljolta tuntuu tuo heitto. Voisit kokeilla vaakan luotettavuutta esim. taaraamalla sen pienelle kupille ja mittaamalla siihen tarkasti senttilitran tai pari vettä?

Muokkaus: Niin, kirjevaa'oissa tarkkuus taitaa yleensä olla 0,1 g. Siinä mielessä siis lukema vaikuttaa normaalilta, desimaalipiste on vaan rikki tai sitä ei ole jaksettu laittaa ollenkaan.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 11, 2008, 16:37:17 ip kirjoittanut akallio »
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Vs: Suodatinkahvin jauhaminen?
« Vastaus #10 : Elokuu 11, 2008, 16:52:04 ip »

Mietinkin millä saisin tarkistettua punnituksen, tuo veden punnitseminen ei kyllä käynyt mielessäkään! Kiitos vinkistä!
Miten muuten mittaat Moccamasterilla veden? Ihan sillä vesisäiliön asteikolla? Tarkoitan siis että mitä vesimäärää kohden tuo 7 grammaa on tarkoitettu? En ole muuten koskaan ymmärtänyt minkälaisille kupeille keittimien asteikot on tehty. Meillä mm:n 5kuppia tarkoittaa vähän reilua kahta kuppia.

Edit: Mittailin yskänlääkemitalla (30ml). Jotain matoja tässä on, g-asteikolla, joska ohjeenkin puolesta tulkitsen tarkoittavan grammoja, sain lukeman 458. Vastaavasti dwt-asteikko (en edes tiedä mitä se voisi tarkoittaa) näytti 294,x eli se voisi hyvinkin olla lähellä tuota noin 30ml vesimäärää. Tämän siitä saa kun yrittää halvalla päästä.Pitäisiköhn tilata toinen vaaka?  ???
« Viimeksi muokattu: Elokuu 11, 2008, 17:11:44 ip kirjoittanut Bule »
Kirjattu

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Vs: Suodatinkahvin jauhaminen?
« Vastaus #11 : Elokuu 11, 2008, 17:39:33 ip »

Punnitsin vielä uudelleen metallisella kahvimitalla mitatun annoksen. Tällä mysteerisellä dwt-asteikolla sain tulokseksi 76,5 mikä siis voisi hyvinkin tarkoittaa 7,65 grammaa. Tilasin kuitenkin jo toisen vaa'an, eri mallia, kun ei nuo kovinkaan kalliita ole. Jospa se olisi vähän loogisempi..
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Suodatinkahvin jauhaminen?
« Vastaus #12 : Elokuu 11, 2008, 18:12:05 ip »

Minä käytän Moccamasterin asteikkoa ja laitan 7 g per kuppi (+1 "suodattimelle"). Suodatinkeittely on kyllä hyvin satunnaista, joten mitenkään erityisen viritettyjä nuo parametrit eivät ole.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Suodatinkahvin jauhaminen?
« Vastaus #13 : Elokuu 11, 2008, 18:14:31 ip »

No siis "virallinen" kahvikupillinenhan on 1,25 dl ja sitä varten tarvitaan 7 grammaa kahvia. Oma kuppini vetää jotain 2,2 dl, laitan sen piripintaan vettä ja kaadan Moccamasteriin. Papuja laitan 3 mitallista, eli noin 21 grammaa. Hyvää tulee. Jos keitän 2 omaa kupillustani (eli vettä 4,4 dl), niin sitten laitan 5 mitallista papuja. En yleensä hirveän tarkkaan noita mittaile, kun periaatteessa aina samoja määriä tulee keiteltyä. Ja omaa kuppiani käytän aina mittana, en käytä niitä keittimen asteikkoja ollenkaan.
Moccamasterin keittimien asteikko taitaa olla mitattu tuolla "virallisella" kuppimäärällä, eli 10 kuppia keittimessä on 1,25 l vettä.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Vs: Suodatinkahvin jauhaminen?
« Vastaus #14 : Elokuu 11, 2008, 19:33:02 ip »

Kiitoksia faktoista! Olen tottunut käyttämään sitä keittimen asteikkoa, ja tosiaan siihen vähän lisää kahvia annosteltaessa. Toki tarkempi sekoitussuhde on vähän makuasiakin.
Säätäminen jatkuu....
Kirjattu