Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Uudet aiheet  (Luettu 15986 kertaa)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Uudet aiheet
« : Kesäkuu 26, 2008, 17:58:56 ip »

Moikka,
Tämä palstahan ei ihan aina ole kuolettavan vakavaa asiaa. On kuitenkin aina kiva työn lomassa pitää tauko ja tutkailla, olisko joku samanhenkinen sielu ottanut kantaa johonkin enemmän tai vähemmän tärkeään nippeliasiaan...

Harrastajiahan lienee laidasta toiseen ja kaikki ovat mukana minusta hyvässä hengessä ja kukin mielenkiitonsa mukaan.
Kuka vetää mutterilla ja kuka milläkin, kellä mopo keulii sadalla jne. kaikki kirjoitukset on kuitenkin mielenkiintoisia ja useimmiten tärkeitä.... jollekin, usein myös muille,kun kirjoittajalle itselleen.

Monet säikeet (itselle nyt tietenkin Silvialla keitto  :)) ,ovat ansiokkaita ja monet lämpökäyrät olen sieltä imuroinut. Mitkä otan vakavasti ja mitkä muuten vaan, niin se onkin jo eri asia.
Tuollaisen akateemiseen tasoon yltävän lämpötilatieteen tutkimuksen perään ei oikein tunnu luontevalta kirjoittaa ongelmastaan jossakin hyvinkin alkeellisessa perusasiassa.

No, pikkusen pitkä johdatus ehkä. Arvelin vain, jotta olisko asiallista perustaa oma threadi (osasto?) ihan tuollaisille perusongelmille? Joojoo,tiedän kyllä, että "hienommalle, kunnes tukossa ja sitten yksi naksu takaisin"...

Ehkä tämä on turha ehdotus, mutta minusta "pääotsakkeita" saisi olla useampia,niin viestit eivät hautautuisi ja jäisi niin helpolla pitkien ja itsessään ansiokkaiden säikeiden taakse?

Voisiko olla asiallista perustaa "klinikka", jossa pysyteltäisiin ihan vain perusproblematiikassa, jota sitäkin kahvinkeitossa yllättäen joskus esiityy, kuten on nähty.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vs: Uudet aiheet
« Vastaus #1 : Kesäkuu 27, 2008, 13:31:26 ip »

Minusta ajatuksesi klinikasta on erinomainen esitys, sillä tuon lyhyen hetken aikana ehtii tehdä monta asiaa 'hieman' eri lailla ilman, että sitä tiedostaa.

Tiedän, että on ollut puhetta FAQ-osiosta, mutta sen kokoamiseen ei vain ole ollut kellään aikaa. Lisäksi kuten sanoit, tietoa on myös hautautuneena eri säikeissä. Ehkäpä tästä olisi sysäystä ja lisäideaa osion perustukselle.

Itse olet kyllä mielestäni uskaltanut kysellä asioista suoraan ja arkailematta, mutta onko se niin, että tiedon lisääntyessä myös rima kysyä siirtyy ylemmäs. Itse ainakin mietin pitkään, ennenkuin uskalsin kysyä tuosta kakun uudelleen sekoittamismahdollisuudesta. Ja kannatti, kuten täältä ja alempana tulleista viesteistä voi lukea.



Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Uudet aiheet
« Vastaus #2 : Kesäkuu 27, 2008, 15:25:36 ip »

Kiva kuulla, "että otti tulta".

Lähinnä tämä tuli mieleeni siksi, että en ole aivan kauhean innokas avaamaan kokonaan uutta säiettä jokaisesta mieleen tulevasta pikkuasiasta. Tällöinhän foorumi leviäisi, kun entisen pojan aate ja lopputulos olisi sekava, eikä lopulta jaksaisi etsiä asioita esille.

En myöskään halua laittaa hyvän säikeen hännäksi jotakin tyhmää kysymystä. Varsinkin jos otsakkeesta poikkeavaa syvällistä juttua on siihen tehty vaivalla. Kuten esim juurikin Silviaa käsittelevä threadi, joka kääntyi taiteeksi lämpötutkielmineen... Sen häntään nyt ei kerrassaan kehtaa laittaa "miksi kakku tarttuu sihtiin" -kysymystä.

Ja, kyllä olet tehnyt oikean analyysin luonteestani... rima nousee jatkuvasti, olipa kysymys ihan mistä tahansa, sitten jos se on asia, jota ei tarvitse tehdä kunnolla, niin tehköön joku toinen  8).

Lisäys: Luin huonosti edellisen. Lisään senverran, että minusta on vain inhimillistä kysyä tyhmiäkin asioita mahdollisesta riman noususta huolimatta. Eikös sitä sanota, että tyhmiä kysymyksiä ei olekaan...

O.K.
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 27, 2008, 15:39:02 ip kirjoittanut Tinuri »
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Uudet aiheet
« Vastaus #3 : Kesäkuu 28, 2008, 14:05:08 ip »

Ihan hyvä idea tuo klinikka. Ainakin jossakin määrin samaa asiaa hoitaisi varmaankin se suunniteltu FAQ (tosin ei ole edistynyt muiden kiireiden takia).

Toinen juttu, joka voisi olla hyödyllinen (ja jota on myös kaavailtu tehtäväksi) ovat videot eri aiheista. Tämäkään ei ole edennyt, mutta kunhan tuo uusi keittiö saadaan vihdoin kuntoon, niin voisihan sitä yrittää ehtiä jotakin väsätä...

Mutta ennen kuin ylläolevat projektit etenevät, niin ihan rohkeasti vaan kysymään tuolla foorumilla. Ajan saatossa näitä asioita tullaan kuitenkin käymään läpi useita kertoja. Voisihan tuon "Valmistustekniikat ja rituaalit" -säikeen vaikka laittaa pysyväksi aiheeksi jos yleisö näin haluaa...

T. Teme
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 28, 2008, 14:08:46 ip kirjoittanut Teme »
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Uudet aiheet
« Vastaus #4 : Kesäkuu 28, 2008, 14:23:56 ip »

Voisiko olla asiallista perustaa "klinikka", jossa pysyteltäisiin ihan vain perusproblematiikassa, jota sitäkin kahvinkeitossa yllättäen joskus esiityy, kuten on nähty.

Kyllähän tuossa järkeä on. Siinä vaiheessa kun foorumi muuttuu aloittalijavihamieliseksi niin sen päivät alkavat olla luetut, eli kynnyksen madaltamiseen on tarpeen jatkuvasti panostaa.

Minkä aiheiden ympärille tuollaiset klinikat pitäisi pystyttää? Varmasti ainakin espresson teon. Minustakin keskustelua varten kannattaisi aloittaa uusi ketju, jonka alussa muistuteltaisiin että yksityiskohtiin menevät keskustelut pitäisi aloittaa eri ketjuissa, jotta kyseinen keskustelu pysyy helposti lähestyttävänä perusasiana.

Mikäs ketjun nimi voisi olla? "Espresson valmistuksen perusteet", vai "Espressoklinikka"? Tai "Miksi espressoni ei onnistu?" Vai jotain muuta? Alkuun olisi hyvä kirjoittaa lyhyt ohje miten homma suunnilleen toimii, ja katsoa että kuinka se lähtee siitä etenemään...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: Uudet aiheet
« Vastaus #5 : Kesäkuu 28, 2008, 18:09:30 ip »

"aloittelijan palsta" "aloittelijan kysymykset" ?
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Uudet aiheet
« Vastaus #6 : Kesäkuu 30, 2008, 10:27:48 ap »

Eipä tosiaan ole hyvä laittaa perustason kysymyksiä jatkoksi johonkin lämpötilatieteelliseksi keskusteluksi muuttuneeseen ketjuun, mutta ihan rohkeasti voi aloittaa kysymyksellaan uuden ketjun. Tietenkin ensin vähän etsittyään, josko vastaus löytyy jo valmiina. Yleensä uusein ketjujen aloittamista pelätään ihan liikaa.

Hakuteoksena foorumi on siitä huono, että tiedon löytäminen vaikeutuu koko ajan viestimäärän kasvaessa. Tämmöisille perustietopaketeille on parempiakin formaatteja. Ajatusta KahWikista ei ole haudattu, kunhan vaan saataisiin toimeksi. Sitä vartoillessa aloittajainfoa voisi kyllä hyvin ruveta keräämään tuollaiseen ketjuun.
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Uudet aiheet
« Vastaus #7 : Heinäkuu 01, 2008, 15:22:30 ip »

Näyttäähän noita perustekniikkaa koskevia kysymyksiä nousevan esiin kokeneemmiltakin nikkareilta. Kaffeet kun keitellään miltei aina omin nokin ja toimintatavat voivat "kasvaa vinoon".

Siksi ehkä osion otsake voisi olla jokin virheeseen, tai ongelmaan viittaava, jotta se ei käännytä ketään pois sen perusteella? Vasta-alkaja ei hetikään mene gurupalstalle kyselemään tyhmiä ja päinvastoin?

Voisiko olla: "Keitto-ongelma"? "Mikä on nyt vialla"? "Miksei tämä onnistu"? "Ärräpäitä kahvinkeitossa"? "Ongelmasto"? "Ehdotuksia ongelmiin"? "Probleemapalsta"?

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso