Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Aion hankkia Silvian...  (Luettu 44282 kertaa)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #90 : Lokakuu 26, 2008, 12:19:56 ip »

Kantsii varmistaa että ratkaisun luvattu maksimiteho on riittävä, joskut saattavat olla aika pieniä.


250 / 16 A. Eli tuon pitäisi varmaan riittää (Izzon tehoksi on ilmoitettu 1500 w)?

Alkaa tässä paletti pikkuhiljaa hahmottumaan. Oma top 3 lista näyttää nyt tältä:

Quickmill Anita (ulkonäkö miellyttää eniten)
Brewtus II (mitat tökkii...)
Izzo Vivi MK II

Melkeinpä noiden kolmen väliltä pitäisi valinta tehdä. ECM:n laitteet ovat myös erittäin hyvännäköisiä (ja ilmeisesti todella laadukkaita), mutta tuohon hintaluokkaan ei HX-konetta löydy.
Ominaisuuksien puolesta Brewtus vie tässä kolmikossa tietenkin voiton helpon lämpötilan säätämisen takia. Mietiin vain että onko_se_oikeasti niin tärkeä kriteeri. Välttämättä omat taidot ja makunystyrät eivät löydä noinkin tarkan lämpötilan säätämisen tuomia etuja.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #91 : Lokakuu 26, 2008, 13:53:49 ip »

Pistin alkuviikosta La Spazialen Mini Vivaldin tilaukseen. Omakohtaista kokemusta laitteesta ei ole, mutta sittenhän sen näkee. Plussana koneen korkeus, eli mahtuu sellaisenaan kaappien alle. Kirjoittelen kokemuksia kunhan niitä on ..

Mielenkiintoisena lisäyksenä on tämä ketju http://www.coffeegeek.com/forums/espresso/machines/390141 jossa näyttäisi olevan hyvinkin samannäköinen laite halvemmalla. Saa nähdä kuuluuko tuosta keittimestä lisää.
Tommi
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #92 : Lokakuu 26, 2008, 14:07:16 ip »


Ominaisuuksien puolesta Brewtus vie tässä kolmikossa tietenkin voiton helpon lämpötilan säätämisen takia. Mietiin vain että onko_se_oikeasti niin tärkeä kriteeri. Välttämättä omat taidot ja makunystyrät eivät löydä noinkin tarkan lämpötilan säätämisen tuomia etuja.

En tunne noita mainitsemiasi hienoja laitteita omakohtaisesti. Mutta sen tiedän, että lämpötilan säädöllä on suuri merkitys. Papu muuttaa luonnettaan kovin paljon pienelläkin lämpötilan muutoksella.  Kuinka tarkka säädön pitää olla, en tiedä.  Täällähän tunnutaan mittailevan grammatkin 3:lla desimaalilla...  Mutta lämpötilan säädön helppous ja toimivuus on tärkeä asia.  Uskon akallion pystyvän kertomaan paljon omakohtaisia kokemuksia.
   
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #93 : Lokakuu 26, 2008, 14:12:58 ip »

Pistin alkuviikosta La Spazialen Mini Vivaldin tilaukseen.

Mielenkiintoisena lisäyksenä on tämä ketju http://www.coffeegeek.com/forums/espresso/machines/390141 jossa näyttäisi olevan hyvinkin samannäköinen laite halvemmalla. Saa nähdä kuuluuko tuosta keittimestä lisää.
Tommi

Onnitteluni hankinnan johdosta. Hieno laite, juuri sellainen minkä itsekin haluaisin. Bellastako tilasit?

BTW, onhan sinulla jo kunnollinen mylly? Ilman HYVÄÄ jauhinta, menee hyvänkin koneen ominaisuudet hukkaan.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #94 : Lokakuu 26, 2008, 14:29:58 ip »

Onnitteluni hankinnan johdosta. Hieno laite, juuri sellainen minkä itsekin haluaisin. Bellastako tilasit?

BTW, onhan sinulla jo kunnollinen mylly? Ilman HYVÄÄ jauhinta, menee hyvänkin koneen ominaisuudet hukkaan.

Kiitos. Krupsia lähdin päivittämään, ja ajattelin että siirryn suoraan tuplaboileriseen. Toiveina oli mm käytön helppous, esim muita perheenjäseniä ajatellen.
Kone tulee Ruotsista. Ensin olin ostamassa PureBeansilta, mutta he eivät toimita saaren ulkopuolelle. Aloin sitten etsiä lähempää, ja espressomania näytti toimivan.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #95 : Lokakuu 26, 2008, 20:50:03 ip »

Mutta lämpötilan säädön helppous ja toimivuus on tärkeä asia.  Uskon akallion pystyvän kertomaan paljon omakohtaisia kokemuksia. 

No, kyllähän se hyvä juttu on. :) Sanoisin näin, että lopputulokseen vaikuttavien tekijöiden tärkeysjärjestys on: papu, uutto, lämpö ja veden laatu. Eli tärkein on tietenkin papu ja sen tuoreus. Toiseksi tärkein on uuton sujuminen, eli että uutto on tasainen, sopivassa paineessa, sopivalla vauhdilla, sopivalla uuttosuhteella jne. Nämä kaksi tärkeintä tekijää ovat kuitenkin lukemattomien tekijöiden summia ja vaativat paljon jatkuvaa vaivannäköä että ne saa kohdilleen. Sen sijaan kolmannen eli uuttolämmön voi laittaa helposti ja pysyvästi kohdilleen investoimalla keittimeen.

Uuttolämmössä minusta tärkeintä on vakaus. Shottiin vaikuttavia liikkuvia osia on kuitenkin niin paljon, että hiusten lähtöä helpottaa kun tietää että kone hoitaa lämmön kohdilleen. Toki melkein kaikilla koneilla pääsee vakaaseen lopputulokseen oikealla rutiinilla, mutta itse ainakin arvostan sitä että uuttolämpö on vakaa rutiinista riippumatta.

Lämmön säätö on toki myös hyödyllinen ominaisuus, varsinkin kun vastaavaan ei pääse millään muulla tavalla. Toki jos paahtaa itse niin sitten voi säätää paahtoasteen oman koneen uuttolämpöön sopivaksi.

Alle Celsius-asteen tarkkuudella säätöä en osaa pitää mitenkän tarpeellisina, itse pärjäisin oikein hyvin parin asteen pykälilläkin.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #96 : Lokakuu 26, 2008, 22:16:01 ip »

Lämmön säätö on toki myös hyödyllinen ominaisuus, varsinkin kun vastaavaan ei pääse millään muulla tavalla.

Itseasiassa pääsee ja varsin tarkastikin (sopivalla apuneuvolla). E61 gruppoisissa (no periaatteessa muissakin) HX-koneissa uuttolämmön saa tosiaankin säädettyä aika hyvin haluamalleen kohdalle ihan vain vettä juoksuttamalla ennen shottia ja ei tarvitse odotella uuttoboilerin tms. lämpötilan stabiloitumista uuteen arvoon. Normaalistihan tämä tehdään ns. "zen"-metodilla, mutta menetelmään saa aika hurjasti tarkkuutta (ja erityisesti toistettavuutta) Eric Svendsonin nerokkaalla apuneuvolla: linkki.

Tosiaan tuossa kolmisen viikkoa sitten pääsi puraisemaan ns. "lisävimpainkärpänen" ja tuli tuollainen tilattua suoraan tekijältä. Nyt on tuon kanssa tullut leikittyä reilu viikko ja täytyy sanoa että toimii kyllä niinkuin pitääkin. Tilasin siis adapterin lämpömittarilla, eli se on samantyyppinen kuin kuvissa täällä, mutta omassani myös celsius vaihtoehto pelkän fahrenheit näytön lisäksi. Asentaminen oli sen verran helppoa että jos tuon on kerran tehnyt niin toisen kerran sen tekee kymmenessä minuutissa ja on tarvittaessa täysin peruttavissa.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #97 : Lokakuu 26, 2008, 23:09:44 ip »

Itseasiassa pääsee ja varsin tarkastikin (sopivalla apuneuvolla).

No tuota vimpainta en kyllä tullut ajatelleeksi, vaikka olen siihen joskus törmännytkin. :)

E61 gruppoisissa (no periaatteessa muissakin) HX-koneissa uuttolämmön saa tosiaankin säädettyä aika hyvin haluamalleen kohdalle ihan vain vettä juoksuttamalla ennen shottia ja ei tarvitse odotella uuttoboilerin tms. lämpötilan stabiloitumista uuteen arvoon.

Eli juoksutetaan vettä kunnes lämpö on laskenut haluttuun pisteeseen ja sitten lyödään kahva kiinni ja menoksi? Kuinkas tasainen lämpö siitä tulee shotin ajaksi?

Tuplaboilerissa ei periaatteessa joudu odottelemaan stabiloitumista (jos viilentää huuhtelemalla, ja ei ole ihan asteen päälle). Käytännössä kuitenkin koska osa koneista ei näytä todellista lämpötilaa niin helposti päätyy odottelemaan jos haluaa sen varmasti oikeaksi.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #98 : Lokakuu 27, 2008, 09:49:00 ap »

Eli juoksutetaan vettä kunnes lämpö on laskenut haluttuun pisteeseen ja sitten lyödään kahva kiinni ja menoksi? Kuinkas tasainen lämpö siitä tulee shotin ajaksi?

Esimerkiksi näin - muitakin tapoja on. HB:n puolelta löytyy paljon mittausdataa eri metodeista, esim. tämän ketjun kautta (tuolla toisessa viestissä lisää linkkejä). Varsin hyvä selvitys kahdesta yleisimmästä metodista löytyy täältä graafeineen. Kuten tuolla kuvistakin näkyy niin mittarin antamassa lukemassa on pieni ero siihen mitä lämpötila on grupossa mittarin ja kakun kohdilla, mutta tuo ero on siis aina aikalailla samansuuruinen (eli niinkuin Duetossasi pitäisi "offset" olla grupon ja boilerin välillä) - kun käyttää aina samaa huuhtelumetodia. Mutta tärkeintä tässä mittarissa on toistettavuus, eli jos huuhtelu esim. 92:een ei toiminut niin sitten huuhtelee 90 tai 94 - jos 90 toimi ok, niin jatkossa huuhdellaan tänne ja aina toimii. Shotin aikaiseen lämmön tasaisuuteen vaikuttaa sitten kai eniten käytössä oleva kone - eli miten hyvin HX on siinä "injektoreineen" tms. suunniteltu, miten nopeasti HX "toipuu" jne. Noissa edellisen linkin kuvissa pysytään aika hyvin 200 fahrenheitin tuntumassa, tuossa "huuhtelu alilämpöön - pidempi odottelu" metodissa näyttäisi olevan hieman parempi vakaus tarkastelussa olleen koneen tapauksessa.
Kirjattu