Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Aion hankkia Silvian...  (Luettu 28701 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #45 : Syyskuu 02, 2008, 15:19:26 ip »

Jospa sitä jättäisi Silvian väliin ja siirtyisi samantien astetta järeämpiin tuplaboilerivehkeisiin, jonnekin 1000 euron hintaluokkaan.

Miksei HX kelpaa? Esim. Izzon Vivi (noin tonni) taikka Isomacin Tea (noin tonni myös) taitavat olla edullisimmasta päästä tässä sarjassa, mutta oikein toimivia. Näillä voit vaahdottaa milloin haluat - ainoa mitä pitää "viitsiä" on olellisesti se, että pitää ennen shottia juoksuttaa vettä sen verran suhina ja sihinä loppuu (lämmönvaihtimesta ylikuuma vesi pois). Toki tuplaboilerisella saat taas asiat astetta hieman helpommaksi - mutta pienellä harjoittelulla ero HX:n ja tuplaboilerisen tuottaman espresson laadussa menee aika pieneksi ja kun hieman enemmän harjoittelee niin saa oleellisesti samaa tavaraa ulos. Tuplaboileriseen taitaa joutua laittamaan rahaa sitten vähintään sen 1500 (mutta 500 saisit esim. sen tuolla toisessa ketjussa mainitun Mazzerin Super Jollyn...).

Vaatiiko nämä järeämmät koneet käyttäjältä enemmän kokemusta/taitoa? Kannattaako ne unohtaa ennenkuin on käynyt baristakursseja tms.?

Eivät vaadi mielestäni mitään erityistä "erikoisosaamista". Espresson teko saattaa jopa helpottua (laadun tasaisuuden suhteen).
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 814
  • mai pen rai
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #46 : Syyskuu 02, 2008, 17:02:28 ip »

Juu,

Ruokahalu näköjään kasvaa syödessä ja voikin olla viisasta hankkia samantien sellainen vempele, että parannettavaa ei löydy. Luulen kuitenkin, että sellaisia ei vielä valmisteta  :-\.

Itseäkin ihan hiukan naurattaa, kun katselin noita myllyjuttuja. Kundit ostaa sellaisia myllyjä, että ei meinaa millään saada pöydälle ilman keittiöremonttia.
Rouva jo vähän säikähti, että "ei kai taas". No, ei sittenkään. Kestän kyllä tuon "kalahaarukkawaissauksen" aina jauhamisen yhteydessä. (Kateeksi silti kävi se kuvissa ollut jauhatus).

Silviassahan kävi kanssa juuri niin, että ruokahalu kasvoi heti. Nyt on ruokahalu tyydytetty, kun PID asennettiin. Aparaatti tyydyttää tarpeeni sataprosenttisesti .....onneksi.... kunnes....

Lisäksi olen tyytyväinen siihen, että sekä myllyn, että keittimen rakenne on erittäin selvä ja yksinkertainen. Ei ole epäilystäkään siitä, että en pystyisi tekemään kaikkia korjauksia itse. Niin jää kahviton aika minimiin ja sekin on joku arvo se.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #47 : Syyskuu 02, 2008, 18:03:01 ip »

Itseäkin ihan hiukan naurattaa, kun katselin noita myllyjuttuja. Kundit ostaa sellaisia myllyjä, että ei meinaa millään saada pöydälle ilman keittiöremonttia.
Helpommalla pääsee, kun pistää myllyn sellaiseen paikkaan, ettei ole yläkaappeja tiellä... ;)
Kirjattu

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1989
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #48 : Syyskuu 03, 2008, 08:50:51 ap »

Miksei HX kelpaa? Esim. Izzon Vivi (noin tonni) taikka Isomacin Tea (noin tonni myös) taitavat olla edullisimmasta päästä tässä sarjassa, mutta oikein toimivia. Näillä voit vaahdottaa milloin haluat - ainoa mitä pitää "viitsiä" on olellisesti se, että pitää ennen shottia juoksuttaa vettä sen verran suhina ja sihinä loppuu (lämmönvaihtimesta ylikuuma vesi pois). Toki tuplaboilerisella saat taas asiat astetta hieman helpommaksi - mutta pienellä harjoittelulla ero HX:n ja tuplaboilerisen tuottaman espresson laadussa menee aika pieneksi ja kun hieman enemmän harjoittelee niin saa oleellisesti samaa tavaraa ulos. Tuplaboileriseen taitaa joutua laittamaan rahaa sitten vähintään sen 1500 (mutta 500 saisit esim. sen tuolla toisessa ketjussa mainitun Mazzerin Super Jollyn...).

Eivät vaadi mielestäni mitään erityistä "erikoisosaamista". Espresson teko saattaa jopa helpottua (laadun tasaisuuden suhteen).

Hintatasoa kun aloin tuossa tutkimaan, niin HX:ään riittänee rahat ja tässä vaiheessa sijoitus tuplaboilerikoneeseen ei liene kovin järkevää.
Isomacin Teaa kovasti kehutaan foorumeilla, joten se voisi tosiaan olla yksi vaihtoehto. Tuossakaan ei ole lämpötilanäyttöä, joten surffaus menee sitten näppituntumalla... Itseäni ainakin kovasti kiehtoisi nähdä uuttolämpötila, jotta voi helpommin seurata lämpötilan vaikutusta kahvin makuun.

Mutta ehkä oleellisin ajatus tässä on se, että kannattaako hankkia yli 2 kertaa kalliimpi laite kuin esim. Silvia? Onko se tosiaan hintansa väärti? Ainakin shottien tasainen laatu kiehtoisi kovasti ja sitä HX:n pitäisi tarjota?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #49 : Syyskuu 03, 2008, 09:46:22 ap »

Tuossakaan ei ole lämpötilanäyttöä, joten surffaus menee sitten näppituntumalla... Itseäni ainakin kovasti kiehtoisi nähdä uuttolämpötila, jotta voi helpommin seurata lämpötilan vaikutusta kahvin makuun.

No näppituntumallahan se periaatteessa menee, mutta kyse ei kuitenkaan ole enää samanlaisesta surffauksesta kuin Silvian kanssa. Mitään ei tarvitse siis odotella (boilerin lämmityssykliä jne.) ja tärkein on että uuton aikana lämpötila pysyy paljon stabiilimpana (ainakin E61:sten kanssa). Kun haluat tehdä espresson, niin portafiltteri pois gruposta ja sillä aikaa kun laitat siihen kahvia vesi juoksemaan. Jos shotteja tekee peräjälkeen niin vettä ei tarvitse juoksuttaa muuta kuin sen verran että suihkusihti hieman putsaantuu vanhoista puruista.

Uuttolämmön vaikutuksesta kahvin makuun puhutaan paljon (ja kyllähän se vaikuttaa) - mutta ei pidä ottaa tuota seikkaa minään "ylimpänä muuttujana". Itselläni ainakin jauhatuskarkeuden/annoksen (ja sitä kautta oikean uuttonopeuden/suhteen) saaminen kohdalleen tuottaa paljon suurempia vaihteluita kahvin makuun kuin uuttolämpö (kun siis vain pitää huolen tuosta jäähdytyshuuhtelusta). Joillakin tummempipaahtoisilla blendeillä joutuu välillä juoksuttamaan vettä hieman pidempään suhinan loppumisen jälkeen ja sitten erittäin vaaleilla alkuperäpavuilla lopettamaan hyvissä ajoin - mutta tällaiset ovat ainakin omassa käytössä suhteellisen harvinaisia papuja. Täysin juomakelvottomat shotit pystyy kyllä laskemaan vielä kahden käden sormilla.

Mutta ehkä oleellisin ajatus tässä on se, että kannattaako hankkia yli 2 kertaa kalliimpi laite kuin esim. Silvia? Onko se tosiaan hintansa väärti? Ainakin shottien tasainen laatu kiehtoisi kovasti ja sitä HX:n pitäisi tarjota?

Kun itse aikoinaan olin pelaillut Silvian kanssa kotvan aikaa (töissä) ja pääsin sitten kerran kokeilemaan HX konetta (Tea itseasiassa) niin olin tapahtumasta aika vaikuttunut. Kyllä sillä hinnalla tulee lisää massaa ja jyhkeyttä (kosolti) ja ainakin tuon Tean tapauksessa varsin massiivinen E61 gruppo esiuuttoineen tekee uuttoprosessista jo ihan toisenlaisen. Mutta, mutta... kannattaako? Tämä riippuu vähän sitten muusta panostamisesta - eli jos on oikeasti kiinnostunut kahvista (ostaa tuoretta ja laadukasta - mylly ei ole mikään ihan "reppana") niin tokihan tuollainen isompi kone auttaa aina paremmin toteuttamaan "harrastustaan". Mutta jos kahviksi kelpaa keskivertomarketin hyllytarjonta niin sijoittaminen Silviaa parempaan (jopa siihen) on vähän kyseenalaista - paitsi jos ei ole rahasta pulaa ja tykkää ostaa nätinnäköisiä kromipintaisia koneita.  :P

Lisäys: Kannattaa lukaista Randy G:n kommentti (linkki) HB:n foorumeilla. Tuossa hän hieman valoittaa kokemuksiaan PID Silvia vs. Vibiemme Domobar Super (E61-HX).

Lainaus:
"Does the VBM make better espresso? On any given day, the Silvia could make a shot that was about as good as the VBM. The PID increased the odds of getting a good shot. The rub lies in the fact that the VBM makes those shots, one after another, day in and day out. If I had to generalize, the worst shots from the VBM are on par with the better to best shots I got out of Silvia."
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 03, 2008, 09:56:10 ap kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2791
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #50 : Syyskuu 03, 2008, 12:30:38 ip »

Jospa sitä jättäisi Silvian väliin ja siirtyisi samantien astetta järeämpiin tuplaboilerivehkeisiin, jonnekin 1000 euron hintaluokkaan. Saisi koneen joka olisi teknisesti toimiva, lämpötila pysyisi stabiilina ja maitopohjaisia juomia voisi valmistaa odottamatta. Mitä suosittelisitte?

Kuten totesitkin, niin tuossa hintaluokassa ei vielä oikein löydy. Brewtus lienee halvin, 1200 euroa plus rahdit (50-100 e). KitchenAidin tuplaboilerin kyllä saa, mutta sitä ei oikein voi suositella.

Nimenomaan painotan tuota tekniikan toimivuutta/tehokkuutta, kaikenlainen Pelle Peloton -virittäminen ei kiinnosta. Vaatiiko nämä järeämmät koneet käyttäjältä enemmän kokemusta/taitoa? Kannattaako ne unohtaa ennenkuin on käynyt baristakursseja tms.?

Ei vaadi erityistä taitoa, päinvastoin vähän vähemmän. Mutta eivät nekään kahvia itsestään tee, vaan hyvin tehty kahvikakku (papu, jauhatus, distribuutio, tamppaus...) on vähintään kaksi kolmasosaa lopputuloksesta.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #51 : Syyskuu 03, 2008, 14:28:00 ip »

Mutta ehkä oleellisin ajatus tässä on se, että kannattaako hankkia yli 2 kertaa kalliimpi laite kuin esim. Silvia? Onko se tosiaan hintansa väärti? Ainakin shottien tasainen laatu kiehtoisi kovasti ja sitä HX:n pitäisi tarjota?

Ei sen takia, että pelkäät Silvian olevan vaikeakäyttöisempi. Järkisyy lämmönsiirrin- tai tuplaboilerikoneen hankkimiseen on tarve tehdä usein suuri määrä maitokahveja. Silloin yksiboilerikoneen vaihteminen uutto- ja höyrytyslämpötilojen välillä on häiritsevää. Järjen puitteissa ovat myös HX-koneen pressostaattiohjauksen ja E61-grupon pienempi lämpötilanvaihtelu, mutta Silviallakin lämpötila on suuresta messingin määrästä johtuen paljon vakiompi kuin voisi luulla. Hyväksyttävä järjetön syy on halu sijoittaa vielä enemmän rahaa vielä teknisemmän näköiseen härveliin ;D
Kirjattu

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1989
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #52 : Syyskuu 03, 2008, 15:12:08 ip »

Heh, kieltämättä laitteilla brassailu ei tule ensimmäisenä mieleen  ;D. Kaveripiiri ei muutenkaan tajua tästä kahvimaailmasta mitään joten on ihan turha esitellä hienompia vermeitä  ;D.

Mutta joo.. sen verran noviisi vielä olen etten ymmärrä HX-keittimien välisiä eroja. Katselin mm. Isomac Zaffiroa, joka on kolmisen sataa edullisempi kuin Tea. Mitähän oleellista eroa noiden kahden välillä on? Zaffiro olisi ainakin kompaktimman kokoinen, joka on tietenkin plussaa.

Kyllä tässä tosissaan ollaan harrastuksen kanssa ja sen johdosta panostaminen parempiin (?) laitteisiin tulee eittämättä mieleen. Tuotokset ovat olleen sen verran maukkaita jo nyt, että taloudesta löytyy muitakin kahvinjuojia kuin minä nykyään  :). Joten menekkiäkin on enemmän ja sen takia valmistaminen voisi olla tehokkaampaa/mukavampaa. Unohtamatta sitä tosiasiaa että sitä täydelllistä kuppiahan tässä metsästetään ;-)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #53 : Syyskuu 03, 2008, 16:59:31 ip »

Katselin mm. Isomac Zaffiroa, joka on kolmisen sataa edullisempi kuin Tea. Mitähän oleellista eroa noiden kahden välillä on?

Zaffiro on yksiboilerinen, eli joutuu samalla tavalla kuin Silvian kanssa odottelemaan maidonvaahdotusta.

Täsmennys: Niin, Teakin on siis yksiboilerinen (eli niiden lukumäärässä ei ole eroa), mutta boilerin läpi kulkee siis lämmönvaihdin (HX) jonka kautta uuttovesi tulee ja lämpenee matkalla.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 03, 2008, 17:06:32 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1989
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #54 : Syyskuu 03, 2008, 22:01:22 ip »

Zaffiro on yksiboilerinen, eli joutuu samalla tavalla kuin Silvian kanssa odottelemaan maidonvaahdotusta.

Täsmennys: Niin, Teakin on siis yksiboilerinen (eli niiden lukumäärässä ei ole eroa), mutta boilerin läpi kulkee siis lämmönvaihdin (HX) jonka kautta uuttovesi tulee ja lämpenee matkalla.

Äh, olisi pitänyt käyttää KVG:tä ennen kirjoitusta, selvisihän toi melko nopeasti ettei ole HX-kone. Zaffiro siis samantien pois ostoslistalta. Isomacilla tuntuu olevan melko paljon vaihtoehtoja tossa 1000-1300 euron luokassa, eipä tule valinta olemaan helppoa. Kunnes löytää sitten jonkun toisen merkin ja alkaa miettimään sitä... vapaasti saa tosiaan ehdotella.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #55 : Syyskuu 03, 2008, 22:34:41 ip »

Isomacilla tuntuu olevan melko paljon vaihtoehtoja tossa 1000-1300 euron luokassa, eipä tule valinta olemaan helppoa.

Käsittääkseni Isomacin koneista Rituale, Tea ja Millenium ovat sisuksiltaan käytännössä samat eli ainoat erot on siis ulkonäössä.

Mutta kannattaa vilkaista BellaBaristan puolelta esittelyt Izzon Vivistä (linkki - tuolta sivulta sitten linkki pdf-tiedostoon). Tuo Vivi on samassa hintaluokassa (n. 1020 euroa), mutta on "sisäisen viimeistelyn" suhteen hieman parempi kuin nuo Isomacin vastaavat. Noista esittelyistä löytyy myös Isomacin Millenium johon voit verrata.

Tosin tuohon 1300 ylärajaan (noin 1060 puntaa) kannattaa katsastaa tuolta vielä miltä näyttävät Expobar Lever ja ECM Mechanika 3 jotta valinnan vaikeus vielä lisääntyisi  :P (noista kaikista löytyy esittely PDF:ät)

BB myy myös Andrejaa ja Giottoa, mutta näitä saa suomestakin käytännössä samalla hinnalla (menevät hitusen yli tuon 1300:an). 
Kirjattu

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1989
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #56 : Syyskuu 03, 2008, 22:47:04 ip »

Miksei HX kelpaa? Esim. Izzon Vivi (noin tonni) taikka Isomacin Tea (noin tonni myös) taitavat olla edullisimmasta päästä tässä sarjassa, mutta oikein toimivia. Eivät vaadi mielestäni mitään erityistä "erikoisosaamista". Espresson teko saattaa jopa helpottua (laadun tasaisuuden suhteen).

Ainakin tuo Izzon Vivi miellyttää omaa silmää enemmän ja sopisi mittojenkin puolesta keittiöön paremmin. Melkoisia möhkäleitä alkavat nämä HX-koneet olemaan  ;D!

Mistä olet muuten noita hintoja katsellut?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #57 : Syyskuu 03, 2008, 23:14:55 ip »

Vivin osalta siis tuo BB, Isomacceja löytyy iso valikoima espressocoffeeshopista. Kotimaisista Andrejaa toimittaa ainakin cafetoria ja Giottoa saa espressivolta (siellä tosin hintatiedot tällähetkellä poissa - maininta että uusi malli tulossa).
Kirjattu

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1989
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #58 : Syyskuu 04, 2008, 08:26:24 ap »

Vivin osalta siis tuo BB, Isomacceja löytyy iso valikoima espressocoffeeshopista. Kotimaisista Andrejaa toimittaa ainakin cafetoria ja Giottoa saa espressivolta (siellä tosin hintatiedot tällähetkellä poissa - maininta että uusi malli tulossa).


Joo Bella Barista ja espressocoffeeshop tulivatkin jo bongatuksi. Huolestuttaa vaan hieman BB:stä tilaaminen... Käyttävätköhän adapteria töpselissä, vai ovatkohan vaihtaneet koneisiin kokonaan uudet töpselit. Hasbeanilta aikoinaan kyselin laitteista ja heillä olivat UK plugit käytössä ja Steve totesi että "it's your problem to convert/change the plugs"  ;D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #59 : Syyskuu 04, 2008, 09:12:29 ap »

Käyttävätköhän adapteria töpselissä, vai ovatkohan vaihtaneet koneisiin kokonaan uudet töpselit.

Käsittääkseni tämän foorumin käyttäjistä ainakin kaksi on BB:ltä koneensa tilannut (koneet: Brewtus ja Duetto) ja oikea plugi on ollut (ainakaan en muista että mitään valituksia on kuulunut). Sivuilla kyllä lukee:

"The machines we sell are sold as suitable for use in the UK we can not guarantee the suitability for other countries and in some case they can only be sold with UK plugs."

Mutta asia kannattaa tarkastaa sähköpostilla.

Kannattaa huomioida että BellaBarista on e.c.shoppiin nähden myös hieman "teknisempi" myyjä, eli he tarkastavat koneet ennen ostajalle lähettämistä ja säätävät samalla paineet/muut kohdilleen.
Kirjattu