Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Aion hankkia Silvian...  (Luettu 44342 kertaa)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Aion hankkia Silvian...
« : Toukokuu 20, 2008, 10:17:50 ap »

Tervehdys,

Nyt, kun olen aikani modannut tuota aikoinaan hankkimaani Delonghia, joka siis meinasi (ja veikin) viedä kahvitteluinnon kokonaan... Se projekti on nyt lopetettu, ei sillä kahvia saa.

Kaverilta hankin sitten La Pavonin. Tuolla pelillähän kahvi onnistuu jo ihan hyvin. Silti laitan senkin kiertoon.

Olen tätä palstaa innokkaasti lukenut ja havainnut hyväksi kehittää harrastetta haastavampaan suuntaan ja silloin olisi ymmärtääkseni hyvä luopua tuosta painekahvasta, jotta näen todellisen onnistumisen cremasta ja mausta, jauhatuksesta ja silleen.

Olen aikonut päivittää myös myllyn (Krups) Rancilion Rockyyn...

Nyt kaksi kyssäriä:

1) Kahvia ei meillä keitetä ihan kauheita määriä, keittiö on pieni jne. Onko hyvä idea ostaa tuo mylly "doserless"? näin olen tuuminut.

2) Mistä tuollaisen paketin hankinta kävisi helpoiten? Hyvä tapa voisi olla jokin DHL, tai muu "ovelle tuonti".
Voiko näitä noutaa jostakin? Painava postipaketti ei tunnu hyvältä idealta.
Entä haluaako joku luopua omistaan?

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #1 : Toukokuu 20, 2008, 11:06:25 ap »

2) Mistä tuollaisen paketin hankinta kävisi helpoiten? Hyvä tapa voisi olla jokin DHL, tai muu "ovelle tuonti".
Voiko näitä noutaa jostakin? Painava postipaketti ei tunnu hyvältä idealta.

Silviaa ja Rockya saa samassa paketissa. Suomalaisista ostospaikoista tulee ensinnä mieleen cafetoria ja espressivo, ulkomaalaisista espressocoffeeshop ja hasbean. Hintaero ulkomaalaisten hyväksi näyttäisi olevan reilu 100 euroa, mutta noissa suomalaisissa on sitten se todennäköisesti paremmin toimiva takuu (ainakin sen osalta kuka maksaa kuljetuskustannukset ongelmatilanteissa). Tietääkseni näistä ainakin espressocoffeeshop ja cafetoria toimittavat noin ison tilauksen kuriiripalvelun kautta kotiovelle (ilman lisämaksua), hasbean taitaa ottaa jonkinverran kuljetuskuluja (mutta lähtohinta taitaa olla hieman ecs:ia huokeampi johtuen punnan kurssista) mutta tulee siis ovelle, espressivosta en osaa sitten tarkemmin sanoa.

Yleensä suosittelisin (oikean) ensikoneen ostajalle suosimaan suomalaista jo pelkästään sen takuun takia (jos hintaero ei ole aivan tajuton) - mutta kun olet jo aika rohkeasti noita nykyisiäkin laitteitasi availlut ja modaillut, niin uskoisin että suoriutuisit pienistä silvian korjauksista itsekin (on jossain mielessä selkeämpi kone kuin nuo muoviset ja netti on siitä infoa pullollaan).
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 20, 2008, 12:30:51 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

Gagarin

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #2 : Toukokuu 20, 2008, 14:10:48 ip »

Huoltonopeudessakin voi tietty olla eroja, mutta kuluttajan kannalta isoin ero ulkomaalaisen ja kotimaisen välillä on varmaankin juuri kuljetuskustannuksissa. Suomessa takuuhuollon kuljetuskulut maksaa myyjä, ulkomaisissa ostaja - ja nämä kulut voivat olla sitten tosi isot (helposti likemmäs satasen kun kerran lähettää). Eli hintaeron pitäisi olla aika suuri että kannattaa suosia ulkomaista toimittajaa.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #3 : Toukokuu 20, 2008, 15:41:45 ip »


Huoltonopeudessakin voi tietty olla eroja, mutta kuluttajan kannalta isoin ero ulkomaalaisen ja kotimaisen välillä on varmaankin juuri kuljetuskustannuksissa. Suomessa takuuhuollon kuljetuskulut maksaa myyjä, ulkomaisissa ostaja - ja nämä kulut voivat olla sitten tosi isot (helposti likemmäs satasen kun kerran lähettää). Eli hintaeron pitäisi olla aika suuri että kannattaa suosia ulkomaista toimittajaa.

Tämä neuvo on täyttä asiaa.  Mutta korjaan nyt kuitenkin taas yhden kaupunkilegendan:

Jos Suomessa ostaa tavaran, joka on rikki tai menee "liian aikaisin" rikki, niin tavarassa on virhe.  Kuluttajansuojalain mukaan virhellisen tavaran korjauksesta (myös kuljetuskulut!) vastaa tavaran myyjä.  Näin siis kuluttajansuojalain mukaan.

Takuu on aivan eri asia.  Takuu on valmistajan tai myyjän antama LISÄETU.  Siinä voi olla, ja usein onkin, rajoituksia.  Takuukorjausten kuljetuskuluista EI vastaa myyjä, ellei takuuehdoissa ole näin erikseen sovittu.

Johtopäätös: Suomessa kannattaa aina vedota ensin tavaran virheeseen, ei takuuseen.  Mitään ei tarvitse selitellä, mitään ei tarvitse todistella vian syntymisestä.  Todistustaakka laitteen mahdollisesta väärinkäytöstä on myyjällä.

cartman
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #4 : Toukokuu 20, 2008, 16:21:36 ip »

Niinpä.

Olen itsekin huoltoalalla työssä ja takuujutut, sekä tuotevastuut on ihan selviä. Rautakangen voin tilata Ameriikastakin, Euroopan alueelta miltei mitä vain. Silti suosin suomalaista yrittäjäkollegaa mieluiten.

Nyt tilasin Cafetoriasta paketin n:o 2
Siinä näyttäisi olevan suunnilleen kaikki, mitä puuhaan tarvitaan ja vähän vielä extraakin. Maksoinkin samoin tein ja nyt on tietenkin kova polte saada romppeet keittiöön.

Varmaan on kiva verrata samaa kahvia (Tizziano?) uudella keittimellä...

Millähän numerolla sitten alkaisi ensiksi jauhamaan tuolla Rockyllä, ettei tarvitse koko pakettia kokeilla?
Ja tamppaus sitten "apinan raivolla" 15 -20 kg ? Karkeusarvaus olisi kiva, teillä on varmaan kokemusta.
Ja sittenkö uutetaan, kun boilerin lamppu naksahtaa pimeeksi?

Tiedossa on huonosti nukuttuja öitä, kunnes...

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Gagarin

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #5 : Toukokuu 20, 2008, 16:35:50 ip »

Cartmanille:

Tarkkaan ottaen noinhan se on. En kyllä muista itse koskaan törmännyt tilanteeseen, jossa olisin joutunut maksamaan takuuhuollon kuljetuksia omasta pussista, jos laite on Suomesta ostettu. Ja aika monia erilaisia palautuksia ja huoltoja on kohdalle sattunut.

Mutta vaikka ne sitten joutuisikin maksamaan, niin on aika lailla eri asia lähetellä 15-20 kg tavaraa postitse vaikka Italiaan kuin kotimaassa.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #6 : Toukokuu 20, 2008, 19:45:17 ip »

Ja tamppaus sitten "apinan raivolla" 15 -20 kg ?

Kevyt tamppaus riittää. Apinan raivollakin voi tampata, mutta silleen menee helposti vinoon ja se on huono juttu se.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #7 : Toukokuu 22, 2008, 21:26:33 ip »

1) Kahvia ei meillä keitetä ihan kauheita määriä, keittiö on pieni jne. Onko hyvä idea ostaa tuo mylly "doserless"? näin olen tuuminut.

Tervehdys Tinuri,
Minulle aikoinaan suositeltiin tuolta käyttöpohjalta "doserless"-mallia ja olen ollut valintaan erittäin tyytyväinen.

Myös itse yhdyn tuohon kotimaan toimituksen suosittamiseen. Olisin toiminut niin itsekin, mutta viime joulun alla Silviat loppuivat, ja tilasin Ruotsista.

Teko-ohjeita löytyy foorumilta kyllä, kannattaa selailla. Ei muuten kannata aloittaa uuttoa, kun lamppu sammuu. Silloin vesi on kuumimmillaan, liki 120 asteista.

Täältä ainakin odotellessa kannattaa lukea, eikös ensimmäinen viesti alakin lupaavasti.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 22, 2008, 21:39:23 ip kirjoittanut Pentu »
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #8 : Toukokuu 23, 2008, 14:21:43 ip »

Jess,

Silvia ja Rocky saatiin ja toimitus oli nopsa. Romppeet pakattuina vielä kivaan kahvisäkkiin, jonka naulasin seinälle vanhan tuuban alle.

Sitten kahvinkeittoon. Jauhatusta etsiessä meni jonkin varran kahvia suoraan viemäriin, mutta sitten alkoi häämöttämään melko kelvollinen kahvi.

Kun sitten entinen kahvi loppui ja rupesin jauhamaan koneen mukana tullutta papua, niin uuttoaika kasvoi oikein tuntuvasti. Myllyä vähän karkeammalle ja sitten rupesi onnistumaan oikein hyviäkin shotteja.
Taas yritystä ja nyt olen haarukalla tasannut jauhatuksesta klimpit pois, kohtuullinen, entistä keveämpi tamppaus ja nyt ollaan jo lähellä...

Pakko on sanoa, että ilman tämän palstan huolellista tutkimista koko hommasta ei takuulla olisi tullut yhtään mitään!

Kiitoksia aktiivisille osaajille!

Keittoharrastus jatkunee tutkailemalla sopivaa uuttohetkeä lamppua vahtien... Nyt 40 sec menossa.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #9 : Toukokuu 23, 2008, 17:30:04 ip »

Hyvältä kuulostaa.

Ja olen täsmälleen samaa mieltä, että näillä sivuilla on ollut valtava merkitys siihen, että pannu käy kuumana.

Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #10 : Toukokuu 26, 2008, 11:31:52 ap »

Tervehdys,

Nyt on Silvialla valmistettu kahvia ja homma alkaa jo sujua kohtalaisen tasaisesti. Maku on meidän mielestä kokolailla kohdillaan.
Sitä olen hieman pohtinut, että crema ehkä näyttää kohtuullisen vaalealta. Mitä suosittelette kokeiltavaksi?

Olen myös tutkinut käyttöohjetta ja puhdistus on neuvoiltaan lähinnä: "Katso puhdistusainepakkauksesta".
"Umpinaista" suodatinta ei lootassa ollut. Onko nyt niin, että "backflush" on poissa pelistä? Onko siitä haittaa koneelle? Onko se hyvä, tai edes välttämätön proceduuri keittimelle? Ehkä kielletty, kuten jossakin näin sanotun?

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Gagarin

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #11 : Toukokuu 26, 2008, 12:01:14 ip »

Hienoa!

Creman vaaleudesta oma kokemukseni on lähinnä se, että riippuu kahvilaadusta. Toki se myös voi vaihdella jos jauhatus on aivan liian karkealla, mutta jos shotin koko on paikallaan, niin uskoisin että se on lähinnä pavun ominaisuus tuo väri. En tosin ole mikään guru.

Backflush on varmasti paikallaan. Kun sitä omalle Silvia-neidilleni teen, niin näkee että kyllä siellä mömmöjä on irrotettavaksi. Jos vaan englanti taipuu niin sanoilla "silvia backflush" löytää paljon ohjeita ja esim. valaisevia youtube-videoita.

Käsittääkseni takuuehdoissa on pykälä jonka mukaan backflushia ei saisi tehdä, joten kaikissa ohjeissa sanotaan että emme sitten vastaa jos koneesi hajoaa kun teet tätä. Kuitenkin kaikkia kaupallisen tason espressomasiinoita, jollainen Silviakin alkaa olla, kuuluu pestä tuolla tavalla. Ja huomaa, että takaisinhuuhtelussa koneeseen kohdistuva rasitus on ihan sama kuin se, jos jauhat liian hienoksi niin että menee tukkoon. Tätähän ei tietenkään ole voitu kieltää missään takuuehdoissa, ja monasti sitä kahvia tuossa tilanteessa odotellaan paljon kauemmin kuin se vajaa 10 sek josta backflush-ohjeissa puhutaan. (Ite olen ajatellut, että jos kone oikeasti menisi tuossa tilanteessa rikki, niin sitten vaan putsaamaan mahdolliset cafizat veke enkä sanoisi asiasta mitään, niin kauan kuin takuu on voimassa. Varmasti vaikea väittää, että mennyt rikki juuri backflushissa eikä normaalisti kahvilla.).

Takaisinhuuhtelun voi tehdä pelkällä vedellä tai sitten Cafizalla (tai vast.). Ite teen kerran pari viikossa vedellä ja ehkä kerran kuussa Cafizalla.  Tiedän että tämä on harvemmin kuin mitä kahvigurut suosittelevat, mutta mielestäni kone tuolla tavoin pysyy vallan hyvin puhtaana. Vedellä tehtynähän tuo on tosi nopea toimenpide, kun ei tartte huuhdella aineita pois.

Niin joo, ja umpifiltteri pitää ostaa erikseen (halpa on). Toinen vaihtoehto on joku kumi sinne normifiltteriin.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #12 : Toukokuu 26, 2008, 13:25:26 ip »

Vaalea crema on yleensä merkki epäoptimaalisesta uutosta, tosin ei mitenkään hälyttävä sellainen. Nappiin menneessä shotissa crema on tumma ja siinä on raitoja, tosin en mene vannomaan että ihan erikoisimmissa pavuissa näin välttämättä on. Ehkä todennäköisin syy on kanavoituminen, ja jos siitä ei ole kyse niin sitten shotti voisi olla vaan tiukempi. Kanavoituminen kannattaa tsekata aluksi, koska jos siitä on kyse niin jauhatuksen hienontaminen vaan sotkee tilannetta. Mutta toisaalta vaaleus on suhteellista, eli jos maku on hyvä niin ei tuohon nyt kovinkaan paljon huomiota kannata ainakaan aluksi edes kiinnittää.

Takaisinhuuhtelu on tärkeää. Ainakin Brewtuksen E61-grupon saa rasvoittumaan laiskalla takaisinhuuhtelulla niin radikaalisti että siinä oleva vipu ei enää pysy uuton aikana asennossa ja shotit saattavat katketa kesken. Ja tällöin sitä vanhaa rasvaa on grupossa jo kohtuullisesti... Huuhtelussa tärkeää on antaa liuksen seistä, että sillä on aikaa liuottaakin niitä töhniä. Ja jos ottaa vedellä huuhtelun osaksi shottirutiinia niin sitten voi taas pesuaineella huuhtelussa jatkaa laiskahkoa tahtia...

Jos nyt en väärin muista niin eikös Silvia ollut alunperin ilman OPV-venttiiliä? Tällöin liian pitka takaisinhuuhtelu johtaa pumpun ylikuumenemiseen, kun vesi ei virtaa ja jäähdytä pumppua. OPV-venttiilin kanssa vesi kuitenkin virtaa vaikka gruppo on tukossa ja pumpun ei pitäisi päästä ylikuumenemaan, ellei nyt pyöritä sitä todella kauan. Ehto voi olla peräisin alkuperäisen mallin ajoilta.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #13 : Toukokuu 26, 2008, 13:58:48 ip »

Jos nyt en väärin muista niin eikös Silvia ollut alunperin ilman OPV-venttiiliä?

Käsittääkseni siinä on aina kyllä OPV ollut, mutta ei säädettävää sellaista.

Ehto voi olla peräisin alkuperäisen mallin ajoilta.

Ameriikan foorumeilla tästä on ollut paljonkin keskustelua - yksi teoria on muistaakseni ollut että alussa osa porukasta suoritti takaisinhuuhteluita järjettömillä puhdistusainemäärillä (tyyliin puoli blindillista) ja saivat näin koneensa rikki. Täällä on yksi hyvä ketju asiaa koskien. Tuolla muuten annetaan sinällään järkevä vinkki: takaisinhuuhteluiden välillä portafiltteri tyhjäksi vedestä jolloin systeemiin kohdistuva "hydraulinen isku" pienenee. E61:sillähän on se etu Silviaan ja vastaaviin nähden että paine ei kimpoa heti täysille vaan siinä on se pieni preinfuusiojakso alussa, josta syystä takaisinhuuhtelu on jossainmielessä turvallisempaa. Itse huuhtelen E61:seni jokaisen valmistussession päätteeksi pariin-kolmeen kertaan vedellä (+"wiggle" alkuun ja loppuun) ja parin viikon välein puhdistusaineella. Vastikään tarkistin suihkusihdin alle josko olisi tarvetta isommalle puunaukselle ja aika puhtaan näköistä siellä oli. Silviassa muuten se suihkusihti kerää hieman enemmän möhnää - joten sitä kannattaa irrotella säännöllisesti (E61:sessä siellä on jonkinverran enemmän ilmatilaa, mikä auttanee puhtaanapysymisessä).
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #14 : Toukokuu 26, 2008, 14:38:48 ip »

Kiitos taas,

Ei näin hätäinen äijä ehdi tavaraa odottelemaan, jollei nyt ole ihan pakko. Tein siis sentin paksusta kumilevystä sinkkufiltteriin sopivan tulpan. Se pysyy hyvin kiinni pohjan syvennyksessä. Paine vain tiivistää sen tiukemmaksi. Tällaisella yritetään sitten "flussata".
Ensin tuki luetaan kaikki netistä löytyvät asialliset ohjeet temppuun liittyen.

Takuuasioista vielä senverran, että pikaisella lukemisella en löytänyt minkäänlaisia takuuehtoja minkäänkielisestä matskusta.

Ja sehän on kyllä tosi, että olen jo tuota huuhtelua vastaavan koeponnistuksen tehnyt, kun vedin pavun niin hienoksi, että vettä ei tullut yhtään läpi...

Tänään papukauppaan ja uusi maku hakuseen  :P

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso