Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Aion hankkia Silvian...  (Luettu 29311 kertaa)

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #30 : Elokuu 17, 2008, 13:28:40 ip »

Oisko tuo triplafiltteri?

Oikea kahvin määrä ei ole välttämättä 14 g, vaan se mikä täyttää kyseisen filtterin juuri oikeaan korkeuteen. Jos tampperi osuu jousiuraan, tamppaus on ihan tuurin päälle. Eli enempi kahvia, kun tuota filsua käytät.
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 823
  • mai pen rai
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #31 : Elokuu 17, 2008, 14:26:28 ip »

Joo,

Voi se ollakin? Mahtuu kuitenkin Silvian kahvaan. Keittelin sillä muutamat kahvit, mutta tuo tamppausongelma tulee ilmeisesti vastaan.
Palasin takaisin tuohon alkuperäiseen 12 - 13 g suodattimeen ja tulos on parempi. Luultavasti? se tyhjä tila kakun päällä ja annoksesta, ei voimasta -johtuva tamppaus ei ole hyvästä? Kakkukin näkyy joskus irtoavan reunasta...

Ehkä sitten jos tarvitaan jostakin syystä isompia jauhomääriä, niin sitten tarvitaan tuota suodatinta?
Liekö sitten joku ameriikantripla, (tarvinnee kokeilla vielä joskus 21 g jauhoilla)  vai mikä lie? Ei sille taida olla käyttöä ollenkaan.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2792
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #32 : Elokuu 17, 2008, 15:53:33 ip »

Tyhjä tila kakun päällä ei ole pahaksi, jos annos on muuten kohdallaan. Toki silloin jää vettä kakun päälle uuton jälkeen, mutta mitään varsinaista haittaa ei pitäisi olla.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #33 : Elokuu 17, 2008, 17:24:28 ip »

Siihen jos mittaan 13 -14g joka ei siis enää Silvian omaan hyvin mahdu, niin tampatessa tampperi osuu jousiuran kavennukseen ja tamppaus on tietenkin suora, mutta ei "vakiovoimainen" vaan riippuu kahvin määrästä...

Kuvauksesi perusteella kuulostaa normaalilta "E61-tuplalta". Itselläni tuommoisella 14g määrällä kakun reuna on noin 1.5-2 milliä jousiuran keskikohdan (="syvin" kohta) alapuolella. Jos tampperisi ottaa kiinni ko. filtterin jousiuraan, niin se (tampperi) on halkaisijaltaan tälle filtterille hieman liian iso.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #34 : Elokuu 17, 2008, 17:36:06 ip »

Oikea kahvin määrä ei ole välttämättä 14 g, vaan se mikä täyttää kyseisen filtterin juuri oikeaan korkeuteen.

Tätä on ihan tutkittukin. Perkolaatioprosessin kannalta "optimi" kahvikakun korkeus/halkaisija suhde on 0,2.
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 823
  • mai pen rai
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #35 : Elokuu 17, 2008, 21:30:14 ip »

No,
Tuohan taisi selvitä mestareiden opastuksella.
Olen saanut siis pikkuisen väärän suodattimen tampperiini nähden. En näinollen voi oikein tuota sihtiä käyttää, ellei täyttö sitten ole niin iso, ettei ota jousiuraan.
Nakun mukana pyysin "tuplan" ja sain siis sen, mitä pyysin, mutta en Silviaan sopivaa?
Katsotaan sitten, josko joskus tarvitaan niin isoa täyttöä, että tuo on tarpeen, tai sitten jos osuu sopiva tampperi jostakin, vaikkapa matkamuistoksi tms.
Thänks
O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #36 : Elokuu 17, 2008, 22:01:40 ip »

Olen saanut siis pikkuisen väärän suodattimen tampperiini nähden.

Tampperit (vähänkin kunnollisemmat) ovat yleensä mitoiltaan tarkkoja, ne kun sorvataan (oikea termi?), mutta filttereissä sitten on heittoa välillä aikalailla. Scott Rao kertoo kirjassaan kokemuksiaan triplafilttereistä joita oli tilannut (kahvilaansa) ison erän (oletettavasti samalta valmistajalta). Varianssia halkaisijoissa oli jopa 2mm - mikä on jo paljon. Tuplat ovat kai hieman paremmin samoissa mitoissa, mutta puolenkin millinkin heitto aiheuttaa helposti jo jumiutumista. Filsuja ei siis tehdä ihan niin "piirun päälle".

tai sitten jos osuu sopiva tampperi jostakin, vaikkapa matkamuistoksi tms.

Esim. Reg Barberilta saa tamppereita joihin voi valita itse kahvan ja pohjan materiaaleinen, pohjan muodon voi myös valita ja halkaisijan saa 0.1 millin tarkkuudella haluamakseen. Voi jopa lähettää oman logon laitettavaksi kahvan nuppiin. :)

(noista pohjan muodoista (linkki) on nuo "ripple" mallit aika vinhan näköisiä. Ilmeisesti toimivat ihan ok tämän ketjun kommenttien perusteella).
Kirjattu

Gagarin

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95
tampperin pohja
« Vastaus #37 : Elokuu 18, 2008, 15:08:47 ip »

Esim. Reg Barberilta saa tamppereita joihin voi valita itse kahvan ja pohjan materiaaleinen, pohjan muodon voi myös valita ja halkaisijan saa 0.1 millin tarkkuudella haluamakseen. Voi jopa lähettää oman logon laitettavaksi kahvan nuppiin. :)

Nättiä on. Tätä on varmasti kysytty jo jossakin, mutta kertokaa nyt joku että mikä vitsi noissa pohjan muodoissa on. Ripplellä ilmeisesti yritetään estää kanavoitumista ja saada jotenkin tasaisempi uutto, mikä kuulostaa kohtuu järkeenkäyvältä. Mutta mikä idea on näissä kuperissa pohjissa? Liittyykö se grupon ruuviin / muotoon? Vai onko tämä koko juttu ihan pelkkää makuasiaa, että kuka nyt mistäkin tykkää?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2792
Vs: tampperin pohja
« Vastaus #38 : Elokuu 18, 2008, 15:25:40 ip »

Nättiä on. Tätä on varmasti kysytty jo jossakin, mutta kertokaa nyt joku että mikä vitsi noissa pohjan muodoissa on. Ripplellä ilmeisesti yritetään estää kanavoitumista ja saada jotenkin tasaisempi uutto, mikä kuulostaa kohtuu järkeenkäyvältä. Mutta mikä idea on näissä kuperissa pohjissa? Liittyykö se grupon ruuviin / muotoon? Vai onko tämä koko juttu ihan pelkkää makuasiaa, että kuka nyt mistäkin tykkää?

Kuperan pohjan konkreettinen hyöty on ainakin siinä, että jos suihkusihti on kupera tai siinä on keskellä mutteri, niin koveraksi tampattu kakun pinta ei osu siihen. Muut hyödyt menee enemmän kai uskomustieteen puolelle?

Myös koveria tamppereita on tehty, mutta ne on todettu kaikin puolin huonoksi ideaksi.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #39 : Elokuu 18, 2008, 17:06:49 ip »

Ja kuperan sihdin pohja ei jousta niin paljon kuin suora. Ainakin teoriassa siitä on apua.
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 823
  • mai pen rai
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #40 : Elokuu 26, 2008, 22:28:25 ip »

Ei viittis ihan (moderaattort saa tietenkin vaihtaa)
Joka juttuun aloittaa uutta threadia.

Edelleen minulla mättää se, että vasemmasta Silvian nokasta valuu vähemmän kahvia, kun oikeasta.
Olen dremelöinyt (hionut pikku jyrsimellä) toista nokkaa alemmaksi / väljemmäksi. Jonkin verran on apua tullut, mutta lopullinen tulos ei ole vieläkään ihan hyvä.

Katsftp://elin jostakin sivulta, että uusia "nokkia" saa ostaa tosi edullisesti, koskapa aina "nakufilsusta" jää näitä yli. No, uuden nokkaosan hankinta on helppoa ja halpaa, jos pilaan omani...

Haluaisin työstää tuota omaa nokkaosaani enemmän, mutta kun se on kahvassa kiinni, niin se on vaikeaa.
Tiedättekö kertoa, saako sen irti Silvian kahvasta kiertämällä?

Olen yrittänyt jo melko kovalla voimalla ruuvipenkissä (filtti välissä), mutta en raaski vääntää apinan raivolla.
Onko se kierteellä kiinni kahvassa? Onko kierre oikeakätinen?
En haluaisi hajottaa kahvaa pikkuvaivan takia.
Voinko vääntää kunnolla? Lähteekö?

Pikku säätöä siis PID:iä odotellessa....

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2792
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #41 : Elokuu 26, 2008, 22:59:44 ip »

Yleensä noissa on "thread sealanttia" välissä, eli joutuu vääntämään kovaa. Ja laittamaan jotain vastaavaa väliin, että saa nokat taas suoraan. En tiedä varmaksi onko näin ko. kahvassa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 369
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #42 : Elokuu 27, 2008, 14:33:08 ip »


Haluaisin työstää tuota omaa nokkaosaani enemmän, mutta kun se on kahvassa kiinni, niin se on vaikeaa.
Tiedättekö kertoa, saako sen irti Silvian kahvasta kiertämällä?
Olen yrittänyt jo melko kovalla voimalla ruuvipenkissä (filtti välissä), mutta en raaski vääntää apinan raivolla.
Onko se kierteellä kiinni kahvassa? Onko kierre oikeakätinen?

Omani olen saannut auki, melkein samalla reväyttäen erinäisiä paikkoja itsessäni. On aivan tolkuttoman kovaa kiinni. Kierre aukea muistaakseni "normaaliin" suuntaan.
Kirjattu
--
Silvia Ranchilio (PID) +
Mazzer Mini e

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 98
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #43 : Elokuu 27, 2008, 14:44:58 ip »

Yleensä kierreliimaan auttaa lämmittäminen. Kannattaisi ehkä kokeilla esim kaataa kiehuvaa vettä päälle ja sitten avata, toki sormia polttamatta..
Kirjattu

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1994
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #44 : Syyskuu 02, 2008, 14:44:09 ip »

Menee ehkä hieman offtopic, mutta voin melkein sanoa että aioin ostaa Silvian  :P

Nälkää kasvaa syödessä ja seuraava keitin vielä vähän aikaa sitten piti ehdottomasti olla Silvia. Mutta nyt en olekaan enää niin varma. Näköjään kaikenlaista viritystä ja lämpötilasurffausta liittyy Silvian käyttämiseen, mikä ei sinäänsä minua kiinnosta.

Jospa sitä jättäisi Silvian väliin ja siirtyisi samantien astetta järeämpiin tuplaboilerivehkeisiin, jonnekin 1000 euron hintaluokkaan. Saisi koneen joka olisi teknisesti toimiva, lämpötila pysyisi stabiilina ja maitopohjaisia juomia voisi valmistaa odottamatta. Mitä suosittelisitte? Nimenomaan painotan tuota tekniikan toimivuutta/tehokkuutta, kaikenlainen Pelle Peloton -virittäminen ei kiinnosta. Vaatiiko nämä järeämmät koneet käyttäjältä enemmän kokemusta/taitoa? Kannattaako ne unohtaa ennenkuin on käynyt baristakursseja tms.?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600