Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Aion hankkia Silvian...  (Luettu 29349 kertaa)

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #15 : Toukokuu 26, 2008, 14:43:35 ip »

Juu, kyllä Silviassa on aina ollut ylivirtausventtiili ja kolmitieventtiili ja näin ollen takaisinhuuhtelu on sen ihan normaalia päivittäistä huoltoa. Käyttöohjeessa se tosiaan kielletään, epäilemättä siksi, että pumpun käyttäminen umpifiltteriä vasten liian pitkään rikkoo sen jo takuuaikana. Takaisinhuuhtelu pitää osata, mutta se on kyllä helppoa.
Kirjattu

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 193
    • Kotisivu
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #16 : Toukokuu 26, 2008, 19:38:57 ip »

Piti ihan katsoa, mitä se Cafetoria 2 sisälsi. Ja kelvollinen tampperi näytti olevan mukana.

Lisäksi siinä oli tarvikelaatikko, jollainen itsellänikin on. Siinä tärkeimmät osat pysyvätkin tallessa. Ihmeteltiin vain vaimon kanssa sitä knock-boxia. Ei sinne paljon tehnyt mieli kahvaa tyhjentää, vaan laitoin koneen viereen vähän tukevamman muovilaatikon, jonka reunalle poikittain sen puupalikan. Sen hiljalleen täyttyessä, muovilaatikko on helppo tyhjentää bioastiaan ja huuhtaista puhtaaksi. Ja tarvikelaatikostoon mahtuu tuplasti tavaraa.
Kirjattu
Silvia PID, Rocky SD, AeroPress

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 823
  • mai pen rai
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #17 : Toukokuu 27, 2008, 09:26:39 ap »

Kyllä,

Minun on käytettävä mukana tullutta kolisevaa knock boxia kun keittiön pöydälle ei mahdu erillistä lootaa... Juu ja tampperi oli tosiaan mukana ja käsittääkseni laadukas.

Eilen haettiin Hagiksen hallista lisää papuja. Tällä kertaa kokeillaan Ethiopian Harrar -nimistä kahvia. Siitä kun jauhoin, niin myllyn entinen asento oli heti sopiva ja sain pehmeän makuisen kahvin. Crema oli tosiaan heti hiukan erilainen, vaaleampi lopussa..

Sessio lopetettiin varovaiseen takaisinhuuhteluun. Kumitulppa pysyy loistavasti paikallaan. Näyttää vielä ottavan kevyesti kiinni sihdin ruuviinkin, mutta kahva menee helposti paikalleen kun kumi joustaa hiukan alaspäin. Mitään aineita en käyttänyt, kunhan hiukan treenasin. Myöhemmin sitten hankitaan Cafizaa?

Kahviostoksilta tullessani hankin myös pullotettua vettä. Edellisestä Helsingin vesiremontista ja Vantaan veden uutosta oppineena on muistikuvani sellainen, että veden laatu, siis ihan maku, meni tosi heikoksi kesän aikana. Voi olla, että suodatustekniikka on taas parantunut? Silti odotan innokkaasti, että pääsemme taas palaamaan kunnon järviveteen, se on tosi hyvää, mutta nyt siis putelivedellä.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 823
  • mai pen rai
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #18 : Kesäkuu 08, 2008, 15:47:58 ip »

Juu,
Cafetoriasta tilattiin gruppoharja ja umpifiltteri, joka toimii tehokkaammin, kun kumilla tulppaamani. Johtunee siitä, että masiina saa paremmin "hörpättyä" veden sihdin keskeltä, kun kumi ei ole edessä?
Cafizaa saatiin myös ja olisin ihan sitä mieltä, että kahvin maku parani puhdistuksen jälkeen, kuten joku on jo tainnut mainitakin.

Kahvi tuntuu onnistuvan melko tasaiseen malliin, eikä yllätyksiä juuri tule. Kahvia olen joutunut hiukan vähentämään, sillä tamppaukseen ilmestyi jatkuvasti ruuvin kuva...
Nakukahvaa odotellaan ja se näyttää US Postin mukaan jumittuneen Californiaan viikonlopuksi. Ehkä vain eivät päivitä postin kulkua pyhinä?

Ongelmakin löytyy, kuinkas muuten?
Silviani tuuppaa vasemmasta korvakkeesta n 25% vähemmän kaffetta, kuin oikeasta nokasta.
Luulen, että vika on itse nokkakappaleessa? En kuitenkaan ryhdy koneistamaan reikiä ennen nakun saapumista. Kone on vatupassissa ja en käsitä, miksi kupit ei mene tasan.
Onko ehdotuksia? Voiko vino tamppaus tämän tehdä? Kokeilin kraanan alla pelkällä vedellä ja olisin taipuvainen uskomaan, että vaiva johtuu kahvasta...

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 193
    • Kotisivu
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #19 : Kesäkuu 08, 2008, 17:34:13 ip »

Samoja ongelmia on ollut täälläkin.

Tosin nakukahvan jälkeen ei ole paljon tullut tehtyä tavallisella, mutta silläpä ei sitten oikein tee kahta annosta kerralla.

Nakukahvan perusteella vino tamppaus siirtää suihkun painopistettä, joten kannattaisi tutkia eri puolisten vinousten vaikutusta ennenkuin tekee peruuttamattomia muutoksia. Hommassa tietysti on ongelmana toistettavuus, sillä kahvin määrä, uuttolämpötila ja tamppausvoima aiheuttavat muutoksia.

Mutta jos oppii tekemään vinoja pintoja eri suuntiin, luulisi oppivan hyvin tekemään tasaisenkin ennen pitkää ;)

Kirjattu
Silvia PID, Rocky SD, AeroPress

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 823
  • mai pen rai
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #20 : Kesäkuu 11, 2008, 13:40:03 ip »

Naku saatu,

Kauhee härdelli tullipostissa. Kahvalle taisi tulla hintaa rutkasti enemmän, kuin sille rakkineelle, josta tämä kahvinkeitto otti vauhtia alunperin. No, eikös joku sanonut, että hyvä shotin eteen sitä tekee....

Niin, se kokonaishinta oli sitten $113 ja €19, jälkimmäinen siis tulliin.

On ihan kiva miettiä, onko kahva mennyt ensin EU:sta Ameriikkaan porattavaksi ja siellä saanut hiukan lisähintaa veroineen. Sitten taas veroineen tänne napapiirille? Voi kun sais ihan pienen oman verotoimiston.

Kahva on sorvattu alkuperäisestä Rancilion kahvasta ja on siis tosi sopiva harjoitteluväline. Mukaan pyysin tuplasihdin, mutta se on kuitenkin n. 3,5 mm korkeampi kun Silvian oma. Olisko sitten kuitenkin tripla?
Tuo (tripla) suodatin menee silti paikoilleen Silvian kahvaan... En tiedä onko liian lähellä pohjaa, mutta ei ota ainakaan kiinni paikoilleen laittaessa.

Varsinaiset uuttoharjoitukset aloitan vasta sunnuntaina työmatkalta palattuani, mutta kyllä tänään jo kokeillaan parit vedot. Hiukan jo jännittää  :P

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

smuli

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #21 : Kesäkuu 13, 2008, 12:46:29 ip »

Kahva on sorvattu alkuperäisestä Rancilion kahvasta ja on siis tosi sopiva harjoitteluväline. Mukaan pyysin tuplasihdin, mutta se on kuitenkin n. 3,5 mm korkeampi kun Silvian oma. Olisko sitten kuitenkin tripla?
Tuo (tripla) suodatin menee silti paikoilleen Silvian kahvaan... En tiedä onko liian lähellä pohjaa, mutta ei ota ainakaan kiinni paikoilleen laittaessa.

tripla-filtterit tulee yleensä samaan tasoon nakun alareunan kanssa, tupla jää selvästi alle. silvian mukana tuleva tupla-filtteri on aika paljon matalampi (2-3mm silmämääräisesti arvioituna) verrattuna muihin 14g tupliin joita olen nähnyt/käyttänyt.
Kirjattu
Brasilia America 1gr, Izzo Alex (rotary), Compak K10 WBC, Ascaso i-mini, Coffee Collective ja Square Mile -kahvit sekä Tim Wendelboen opit

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 193
    • Kotisivu
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #22 : Kesäkuu 14, 2008, 15:46:52 ip »

Oliko siinä tripla/tupla filtterissä ulkopuolella Rancilion nimeä ja/tai tuotenumeroa. Oma triplani on selvästi korkeampi, korkeudessa eroa singleen on n. 8 mm, eikä tripla valitettavasti mahdu 'sarvikahvaan'.

Ohessa rei'istä tehtyä aiempaa infoa, toivottavasti auttaa.

Hyvää Uutta Vuotta,

Tutkailin näitä omiani:
sinkku (saatu Silvian mukana):
reikäkehän suurin säde 2,5 cm, 6 reikäriviä ja reikien lukumäärä 293
tupla (saatu Silvian mukana):
reikäkehän suurin säde 4,2 cm, 9 reikäriviä ja reikien lukumäärä 641
tripla, Rancilio (kahvassa eikä filtterissä ei ole Rancilion merkintöjä eli ei ole alkuperäistuote):
reikäkehän suurin säde 4,9 cm, 13 reikäriviä ja reikien lukumäärä 1774

Tekemieni kokeilujen mukaan ovat suunnilleen optimaalisia 6 g, 12 g ja 18 g täytöksellä.

Se, että triplaan mahtuu 25% isommalle alalle melkein kolminkertainen reikämäärä johtuu reikien asettelusta lomittain  peräkkäisillä rivillä. Samalla reikärivit saadaan lähemmäksi toisiaan ja rivejä lisättyä. Eli tuplassa on 36% triplan rei'istä ja sinkussa 46% tuplan rei'istä. Ainoa, mitä en pystynyt mittamaan oli reikien halkaisijat. Eli täysin aukottomasti ei voi todeta asiaa, joskin olettamalla samat reikien halkaisijat, reikien lukumäärä viittaisi siihen, että samalla virtausnopeudella saataisiin suunnilleen filtterikokoon viittaavat uutot.

Enpä ollut huomannut filtteristä katsoakaan, oli siellä niiden tuotemerkinnät:
Single: Rancilio 40 100 001
Tupla: Rancilio 40 100 010

Tähän lisää infoa:
Single korkeus n. 21 mm
Tupla korkeus n. 22 mm
Tripla korkeus n. 29 mm, se on muutaman millin liian korkea mahtuakseen Silvian alkuperäiseen sarvikahvaan.

Ohessa filtterit päältä ja sivulta kuvattuina
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 14, 2008, 15:51:37 ip kirjoittanut Pentu »
Kirjattu
Silvia PID, Rocky SD, AeroPress

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 823
  • mai pen rai
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #23 : Kesäkuu 17, 2008, 12:59:20 ip »

Nakulla on harjoiteltu,

Ja näyttää siltä, että se (nakukahva) tuli tosi tarpeeseen. Tamppaukset on olleet käsikahvan kohdalta aivan liian löysiä ja kahvi on tirskunut milloin mistäkin, ei kylläkään aina.
Nyt olen oppinut tamppauksesta paljon lisää ja lisää oppia tulee joka kerta. Vahinko vain, että nakulla ei saa helposti kahta kuppia...

Se suodatin, joka tuli Rancilion nakun mukana voi siis kuulemani mukaan olla hiukan Rancilion suodatinta isompi tuplafiltteri, tai sitten tripla? Siitä ei nyt sitten helpolla saa selvyyttä varsinkaan kun se ei leimojen puuttuessa ole Rancilion sihti. Se selvinnee parhaiten, kun laittaa siihen 14 g ja katselee tilannetta. Ei ainakaan ota ruuviin kiinni. Jos jää kovin vajaaksi, niin sitten lienee tripla, vaikka tuplan tilasinkin?

Edeltä luin, että Silvian sihti on parhaimmillaa 12 g annoksella. voisin siis vielä tipauttaa käyttämästäni (13g) määrästä gramman pois, sillä paakkuun on tullut joskus jo kuivana ruuvin jälki ja märkänä aina.
Luulettekos, että se jo itsessään huonontaa tulosta?

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 193
    • Kotisivu
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #24 : Kesäkuu 17, 2008, 18:18:29 ip »

Olet jo aika lähellä :).

Kuivana kokeiltaessa ruuvin jälkeä ei saa näkyä, mutta märkänä kahvin turvottua se pitää löytyä.
Kirjattu
Silvia PID, Rocky SD, AeroPress

Gagarin

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #25 : Kesäkuu 18, 2008, 17:03:12 ip »

Kuivana kokeiltaessa ruuvin jälkeä ei saa näkyä, mutta märkänä kahvin turvottua se pitää löytyä.

Sanos viä: siis kun tehdään lock and load kuivalla kakulla ja väännetään kahva takaisin ulos, niin ei saisi näkyä ruuvin jälkeä?

(Kysyn kun jostakin luin että ruuvin jälkeä ei saa näkyä kun kahva vaan laitetaan sisään, mutta kun väännetään ammunta-asentoon ja takaisin, niin pitäisi jo näkyä).
Kirjattu

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 193
    • Kotisivu
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #26 : Kesäkuu 18, 2008, 19:28:04 ip »

Ihan hyvä kysymys, sillä ei tullut tuo mahdollisuus heti mieleen. Laittamalla sen vain 'hollille' on mittaus hieman satunnaista.

Komppaan asiassa jiiteetä:
Onhan annostus sopiva?

Silvia taitaa olla aika tarkka sen kanssa. Annostuksen tarkastaminen menee jotensakkin näin:

Annostelet kahvin portafiltteriin, tamppaat ja kiinnität kahvan koneeseen kunnolla kiinni. Tämän jälkeen kahva pois ja katsellaan kahvikakun pintaa. Siinä ei saisi näkyä nyt mitään painaumaa siitä suihkuritilän ruuvista. Jos tuo kohta meni ok, niin sitten kahva takaisin koneeseen ja uutat kahvin. Tämän jälkeen tarkastellaan taas kakun pintaa ja nyt pitäisi sitten näkyä kakussa pieni painauma tuon ruuvinkannan kohdalla kun kakku on uuton aikana turvonnut.

Ja onhan käytössäolevat pavut kelvollisia (=tuoreita)?

Lisäys: Ja eihän käytössä ole se silvian mukana tullut muovitampperi? Sen kanssa tamppauksen vakioiminen on aika haastavaa.

Oliko omalle muistikuvallesi lähdettä?
Kirjattu
Silvia PID, Rocky SD, AeroPress

Gagarin

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #27 : Kesäkuu 20, 2008, 12:57:33 ip »

Ihan hyvä kysymys, sillä ei tullut tuo mahdollisuus heti mieleen. Laittamalla sen vain 'hollille' on mittaus hieman satunnaista.

Komppaan asiassa jiiteetä:
Oliko omalle muistikuvallesi lähdettä?

En enää muista, mistä tämän käsityksen olen aikanaan saanut. Kunhan pääsen kaupunkiin taas niin pitää kokeilla tuolla toisella tavalla ja maistella tuleeko parempaa...
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 823
  • mai pen rai
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #28 : Kesäkuu 23, 2008, 13:45:32 ip »

Vähäisiä ongelmia keittohommissa,

Nyt on hankittu vaaka, tosin vain 1g tarkkuinen, mutta välttänee erottamaan 12 ja 14 grammaa toisistaan. Ja niinhän se olikin, että Silvian tuplafiltteriin ei pidä tunkea, kuin korkeintaan 13g (jauhan pikkusen vielä, kun vaaka näyttää 12g).

Vasen nokka puskee aina vaan vähemmän kahvia, kun oikea. Vatupassailu lopetettiin kun ei auttanut. En sitten osaa sanoa, onko vika kahvan nokassa, vai olisiko itse gruppo-osa asennettu hieman vinoon?
Joka tapauksessa ratkaisin asian siten, että pyyhkäisin dremelillä timanttitikulla hieman vasemman nokan alapintaa alemmaksi. Tätä aion jatkaa, kunnes kupit tulee tasan...

Entäs sitten tämä: Aina joskus, harvoin kylläkin, kakku jää kiinni sihtiin. Kahvia ei ole liikaa (ei ota ruuviin)? Voisiko tämä johtua käyttämästäni jäähdytystavasta? Laitan ensin kahvan kiinni koneeseen ja sitten lasken vettä vaahdotusputkesta "vesiasennossa", kunnes lamppu syttyy. Sitten vahdin kellosta n. 30 sek ja käynnistän pumpun. Täriseeköhän kakku irti toisinaan, kun pumppu jurraa ja kone tärisee?
Tamppaan aina suunnilleen samalla paineella, en ole punninnut, mutta muutama kilo lienee poweria. Kakku pysyy kahvassa hyvin nurin kääntäessä.
Mitenkäs muut surffaa lämmön paikoilleen?
Olen jo katsellut PID: ejäkin, mutta odotan rauhassa kupillisen hinnan putoamista ennen uusia investointeja...

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 823
  • mai pen rai
Vs: Aion hankkia Silvian...
« Vastaus #29 : Elokuu 16, 2008, 12:49:12 ip »

Näillä on menty ja laatu on ollut vähintään tyydyttävä.

Pidiäkin kyselin jo Amerikoista (Jimiltä?), kun tuo lämmön vahtaaminen syklien mukaan jo hiukan rassaa. Uusia kahvejakin on tulossa ja ne vaativat kuulemma kuumemman uuton. Jim ei ole vielä vastannut, joten surffailu jatkuu toistaiseksi.

Kaivoin laatikosta esille tuon nakun mukana tulleen tuplafiltterin. Kyllä se kait tupla lienee, koska ei ole ihan nakun pohjan tasalla ja mahtuu Silvian kahvaan. Reikiäkin on suunnilleen sama määrä.
Siihen jos mittaan 13 -14g joka ei siis enää Silvian omaan hyvin mahdu, niin tampatessa tampperi osuu jousiuran kavennukseen ja tamppaus on tietenkin suora, mutta ei "vakiovoimainen" vaan riippuu kahvin määrästä...

Mitenkäs tuon kanssa pitäisi toimia? Onko siitä odotettavissa ongelmia kun kakun päälle jää enempi tyhjää, ainakin vielä 14 g määrällä?
Etuna ainakin olisi se, että keitin pysyy puhtaampana, kun kakku ei turpoa sihtiin asti joka kerta?
Tämähän nyt ei ainakaan täytä tuota "ensin kuivana ei ruuviin, mutta märkänä kyllä"- sääntöä?

Viskaanko tuon isomman tuplan takaisin laatikkoon, vai onko sillä jotakin potentiaalia, jota en tajua?

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso