Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Kahvit marketeissa  (Luettu 141358 kertaa)

Toma

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1486
  • Nonsensopedia
Vs: Kahvit marketeissa
« Vastaus #360 : Toukokuu 13, 2019, 23:49:00 ip »

Mä olen saanut kysymyksiä, et miten tummasta paahdosta saisi hyvää, on kuulema kitkerää.
Vedän näitä varmoja, "annoskokoa pienemmälle, purua isommalle, ei niin kuumaa vettä... Niitä räpläämällä" vetoja toistuvasti.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.
blog-Nonsensopedia-

migu2

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1989
Vs: Kahvit marketeissa
« Vastaus #361 : Toukokuu 15, 2019, 10:02:22 ap »

Tietty jos paahto on aivan överitummaa ja lisäksi vanhaa niin ei sitä pelasta oikein mikään.
Lämpöä reilusti alas ja karkeampaa jauhatusta. Jonkun verran olen noilla tummilla leikkinyt, kun porukka tuo niitä aina lahjaksi /tuliaisiksi.
Perus moccamasterin läpi jos ajaa tummaa paahtoa niin varmaan aika kitkeräksi menee kun vesi on jotain 93-asteista.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Jari

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1356
Vs: Kahvit marketeissa
« Vastaus #362 : Toukokuu 15, 2019, 15:43:46 ip »

Oikeastaan kuluttajille suunnattua kahvihifistelyä saisi olla enemmän tarjolla, esimerkiksi tyyliin "näin saat peruskahvin maistumaan paremmalta kotona". Hifistely voisi mennä hieman pidemmälle kuin perinsteiset "pidä kahvinkeitin puhtaana" -jutut. Olettaisin, että esimerkiksi AeroPressin käyttö valmistuslaitteena voisi olla eräs otollinen aihe.

Tärkeintä olisi alkuun saada kuluttajat ymmärtämään myllyn ja tuoreen paahdon merkitys kahvin makuun. Yleensä kun tapana on ostaa puolen kilon paketti ties koska paahdettua ja jauhettua kahvia. Avaamista seuraavana päivänä kahvi on jo roskiskamaa, jos kahvilla tavoiteltaisiin muutakin kuin kofeiinibuustia päivään. Perusongelma tuntuu olevan se, että ihmiset eivät osaa kaivata parempaa kahvia kuin mihin he ovat tottuneet.
Vähän sama homma taitaa olla monen muunkin elintarvikkeen kanssa. Jos hinta nousee pikkaisen korkeammaksi, niin peruskuluttaja alkaa pitää sitä jotenkin fiininä eikä sen koeta olevan tarpeellista arkena, eikä oikein juhlaankaan, kun on totuttu siihen että varsinkin kahvi on sitä, mitä se nyt aina on. Joskus kun vieraille on tarjonnut esim. kenialaista tai etiopialaista single origin -kahvia, niin kommentti on ollut, että onpa oudon makuista, ei maistu yhtään kahvilta. Kahviahan se kuitenkin on ja kahvilta se maistuu, mutta peruskuluttajalla on todella vahva mielikuva siitä, miltä kahvin tulee maistua. Eikä se maku minun näkökulmastani ole juuri mistään kotoisin. Kahvilta sekin toisaalta kyllä maistuu, mutta huonolta ja halvalta kahvilta.

Viimeisin vinkki kohti parempaa kahvia, jonne google minut taannoin johdatti oli Marttojen asiantuntijan neuvoihin. Peruskauraa keittimen puhtaanapidosta ja siitä, että keittimen kannulla ei kaadeta vesiä säiliöön jne.

Yksi kohta kuitenkin sai miettimään, että onkohan tuo nyt kovin syvällisesti asiaan perehtynyt asiantuntija lainkaan, vai toisteleeko hän vain opittua mantraa.

5. Kierrätä kahvinkeittimessä pelkkää vettä viikoittain.
Pelkän veden keittäminen ja kierrättäminen kahvinkeittimen läpi on helppo pikapuhdistus. Tämä kannattaa tehdä normaalissa kahvinkeittimen kotikäytössä viikoittain. Jo pelkkä vesi puhdistaa vesisäiliötä, suodatinta, putkia ja kannua.

https://www.menaiset.fi/artikkeli/lifestyle/koti/nain-kahvinkeitin-pikapuhdistuu-tehokkaasti-ja-kahvistasi-tulee-heti

Meinaan vaan, että kun aiemmissa kohdissa on jo kerrottu, että kannu pitää pestä päivittäin ja suodatinsuppilo muutaman kerran viikossa, niin mitä se pelkän veden valuttaminen keittimen läpi kerran viikossa auttaa. Aika pitkälti pelkkää puhdasta vettä keittimessä joka tapauksessa kulkee ennen suodatinta. ;D

Toki artikkelissa kaikki raaka-aineisiin ja keittimen laatuun liityvät asiat, kuten papujen tuoreus, mylly, raikas vesi, keittimen oikea lämpötila, uuttoaika jne. jäivät huomioimatta.

Itse kiinnittäisin edellä mainittujen lisäksi siihen, että osataan valita oikea tapa valmistaa kahvi. Itselläni ei ole tippa-automaateista juuri kokemuksia viimeisen reilun kymmenen vuoden ajalta, mutta kuvittelisin että yhtä tai kahta kuppia keitettäessä on olemassa parempiakin vaihtoehtoja - olettaen, että keitin ja suodatin on optimoitu koko pannullisen keittoon. Paremmissa laitteissa toki on myös virtauksensäätö, jonka pitäisi olla perusominaisuus tippakeittimessä.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

tirofaux

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1453
 • Kahviharrastaja
Vs: Kahvit marketeissa
« Vastaus #363 : Toukokuu 16, 2019, 08:47:01 ap »

Ehkä eräs tapa kuluttajien auttamiseen voisi olla luokitella kahvivinkit sopivan kokoisiin rahassa mitattaviin (*) luokkiin. Keskimääräinen suomalainen vaikuttaisi käyttävän rahaa kahviin noin sata euroa vuodessa (markettikahvit ja markeittikeitin). Jos tuossa rahaluokassa olisi jotain budjetin sallivaa optimoitavaa niin siinä voisi olla mahdollisuus vaikuttaa suurimpaan kahvin käyttäjäryhmään.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

Jari

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1356
Vs: Kahvit marketeissa
« Vastaus #364 : Toukokuu 16, 2019, 15:27:36 ip »

Ehkä eräs tapa kuluttajien auttamiseen voisi olla luokitella kahvivinkit sopivan kokoisiin rahassa mitattaviin (*) luokkiin. Keskimääräinen suomalainen vaikuttaisi käyttävän rahaa kahviin noin sata euroa vuodessa (markettikahvit ja markeittikeitin). Jos tuossa rahaluokassa olisi jotain budjetin sallivaa optimoitavaa niin siinä voisi olla mahdollisuus vaikuttaa suurimpaan kahvin käyttäjäryhmään.

Siitä voisi olla jotain apua joillekin, joita parempi kahvi alustavasti kiinnostaa, mutta jotka eivät ole valmiita sijoittamaan kovinkaan paljon (aikaa tai rahaa) niinkin arkipäiväiseen asiaan kuin kahviin. Melkein kaikki tuttuni pitävät aivan käsittämättömänä, jos kerron paljonko vuosien varrella on kulunut rahaa kahviharrastukseen. Kaikkien ei tietenkään ole pakko hankkia espressolaitteita päästäkseen hyvän kahvin pariin. Aika monesta kodista kuitenkin tuntuu löytyvän esim. Moccamaster, mutta ilman myllyä ja vieressä komeilee tiiliskivipaketti. Eipä se enää paljon vaatisi, että pääsisi vähän pidemmälle makumaailmassa; vajaa satanen myllyyn ja edes suht' tuoreet  semi-laadukkaat pavut...

Yksi juttu on se, että esim. Aeropressiä (saati sitten sitä espressokeitintä) käyttäessä saa usein kuulla ihmettelyä, että joutuupa tuossa näkemään paljon vaivaa parin kahvikupillisen eteen - verrattuna tietysti siihen, että lappaisi lusikalla juhlamokka-paketista valmiiksi jauhettua sahanpurua tippakeittimeen. Toki välillä se "vaivalla valmistetun kahvin" maku yllättää jonkun ihan silminnähden positiivisesti. Sitten kysellään, että mistä tätä kahvia saa? Yritä siinä sitten kertoa, että vaikka hankkisit samaa kahvia, niin ilman myllyä ja tietotaitoa se ei tule kotona maistumaan samalta. ;)

Ehkä hyvän kahvin valmistamisen perusperiaatteet voisi kansantajuisesti tuoda esille vaikkapa otsikolla: "Näin teet erinomaista kahvia helposti ja edullisesti"?

Perusongelmana suuren yleisön kanssa kuitenkin lienee se, mistä Hesarikin tämän päivän lehdessä kirjoitti. Ihmiset eivät kuulemma juo kahvia maun vuoksi (en nyt ehkä yleistäisi, koska ainakin itselleni maku on se tärkein juttu). Tässä linkki vaihtoehtoiseen uutiseen, koska HS:n artikkeli saattaa olla maksumuurin takana: https://theworldnews.net/fi-news/tutkimus-osoitti-etta-ihmiset-eivat-juo-kahvia-ja-olutta-maun-takia
Tässä aavistuksen laajempi artikkeli tutkimuksesta kolmannella kotimaisella kielellä: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190502100814.htm

Tutkimuksesta tehty johtopäätös ei kyllä millään lailla selitä, miksi jotkut juovat kofeiinitonta kahvia, tai miksi alkoholittoman oluen myynti on kovassa kasvussa. Ehkä ihan kaikki eivät sittenkään juo kahvia (tai olutta) pelkästään sen aiheuttaman vaikutuksen vuoksi?

Tutkimus lienee osin puutteellinen, sillä ainakin lähteenä käytetyn tiivistelmän lopussa todetaan:
Whether genetic variants related to taste perception are associated with beverage consumption remains to be determined.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31046077

Mutta jos oletettaisiin, että geneettiset ominaisuudet vaikuttavat siten, että suuri osa väestöstä ei välttämättä kykene aistimaan makuja yhtä hyvin kuin toiset, se selittäisi myös sen, miksi suuri osa väestöstä suostuu juomaan aivan järkyttävän pahaa kahvia. Sehän tutkimuksessa jää täysin selvittämättä, miksi jotkut haluavat kahvin maistuvan paremmalta kuin toiset, tai miksi toiset ostavat kaupasta halvinta bulkkilageria ja toiset taas saisoneita, IPAa, APAa, vehnäolutta jne.

Jos vielä muistetaan se, että kahvi on kenties makukomponenteiltaan maailman kompleksisin elintarvike, niin sen havainnoiminen kyllä asettaa haasteita ihmisten makuaisteille ja se vaatii samalla tavalla opettelua kuin esim. viininmaistelu (paitsi että vaativana pidetty punaviini jää ihan lapsenkenkiin kahvin kompleksisuuteen verrattuna).

En tietenkään yritä sanoa, että ei ole mitään toivoa saada suurta yleisöä nauttimaan paremmasta kahvista. Kyllähän sen nyt luulisi ummikonkin erottavan härskiintyneen sahanpurun tuorepaahdosta ja -jauhatuksesta, jos uuttoparametrit ovat edes jotenkuten kohdillaan. ;D
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

opheinonen

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 252
Vs: Kahvit marketeissa
« Vastaus #365 : Toukokuu 16, 2019, 21:36:33 ip »

Olen kerran soittanut Pauligille ja kysynyt, miten kaupastani voisi saada heidän paahtamaansa kahvia tuoreena. Puhelimessa olleen henkilön mukaan vastuu asiasta kuuluu yksinomaan kaupan kahvivastaavalle. "Hän tilaa kahvia, kun siihen on tarvetta".
En nähnyt mitään syytä jatkaa keskustelua, joten se oikeastikin oli muutaman sekunnin mittainen. Eikä kahvin tuoreus tuntunut herättävän kiinnostusta. Mutta tuore Presidentti-kahvi  voi olla hyvää! Olen kerran saanut kunnian päästä todistamaan tätä ihmeellistä tapahtumaa. Paikkana oli Kylmäkoskella E63 varrella oleva kahvila-tankkausasema (vieläkin toiminnassa). Astuessani sisään tilan täytti tuoreen kahvin aromit ja juotuani kupillisen totesin olevani  mukana ainutkertaisessa tapahtumassa. Tästä on aikaa about 35 vuotta.
Mutta miksi jotkut juovat alkoholitonta olutta tai viiniä? Uskon ratkaisun löytyvän kissa-koira-ihmiset tutkimuksesta. Kissa ihmiset ovat sen mukaan viisaampia. MOT.
Kofeiinitonta kahvia en ole maistanut, mutta teen sen heti kun löydän "varman paikan".
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione V2+Mazzer Minia A+Pharos

burmanm

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 41
Vs: Kahvit marketeissa
« Vastaus #366 : Toukokuu 17, 2019, 20:02:43 ip »

Mutta miksi jotkut juovat alkoholitonta olutta tai viiniä? Uskon ratkaisun löytyvän kissa-koira-ihmiset tutkimuksesta. Kissa ihmiset ovat sen mukaan viisaampia. MOT.
Kofeiinitonta kahvia en ole maistanut, mutta teen sen heti kun löydän "varman paikan".

Näin fiksumpana koiraihmisenä (se vanha myytti kissanomistajien fiksuudesta on todistettu myytiksi) juon kumpaakin. Niiden valikoimasta löytyy aivan älytöntä kuraa yhtälailla, ainakin suomalaiset "alkoholittomat oluet" ovat kuin vedellä lantrattua bensiksen kahvia. Osassa kofeiinittomia kahveja on kanssa omituisia hajuja, ainakin eräs Redberista hankkimani "Swiss" menetelmällä tehty haisi aivan kauhealle. Maku tosin oli ihan toimiva, joten tiedä sitten.

Mutta samanlaiset kokemukset Pauligista itsellänikin, kyselin sieltä mistä saisin tilata heidän kahvejaan tuoreena. Kuulemma verkkokaupasta heiltä tilattaessa voi tulla ihan mitä vain oli vastaus ja Pauligin kulma on ainoa josta saa heidän paahtamiaan (mutta toki eri makuja) tuoreena. Omituista tuollainen toiminta.
Kirjattu

Markus

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 238
  • Kahjona kahviin
Vs: Kahvit marketeissa
« Vastaus #367 : Toukokuu 17, 2019, 21:53:57 ip »

ot: Kofeiinittoman kahvin suhteen voin mennä takuuseen Lehmus Roasteryn Kesämäestä. Olen myös sokkotestauttanut sitä, kenelläkään maistajalla ei ollut havainnon häivääkään kahvin kofeiinittomuudesta.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

migu2

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1989
Vs: Kahvit marketeissa
« Vastaus #368 : Toukokuu 17, 2019, 22:08:30 ip »

Itse olen myös juonut huikeita kofeiinittomia niin essona kuin suodattimella.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600