Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Paahtoasteen vaikutus jauhatukseen  (Luettu 12668 kertaa)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Paahtoasteen vaikutus jauhatukseen
« : Huhtikuu 21, 2008, 22:14:14 ip »

Vaikuttaako paahtoaste jauhatustulokseen?

Annostelen purut painon perusteella. Toba sulawesi blendissä sopiva annos on ollut 16.5 grammaa, jolla kori on tullut piripintaan. Sain uuden paketin Toba Sulawesi blendiä, joka oli paahdettu normaalia vaaleammaksi. Kaikki aiemmat on olleet semmoisia, että osassa pavuista on hieman öljyä pinnassa, nyt pavut olivat selkeästi vaaleampia. 
Huomioni kiinnittyi siihen, että nyt piripintaan saamiseen vaaditaan n. 18 grammaa, jolla kahvi ei luonnollisestikaan enää tule läpi.
Onko kukaan pannut merkille paahdon tummuuden vaikutusta jauhatusjälkeen (yleisesti)?
vai onkohan tässä tapauksessa hasbean steve vain vaihtanut sekoituksen koostumusta...
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Paahtoasteen vaikutus jauhatukseen
« Vastaus #1 : Huhtikuu 21, 2008, 22:34:29 ip »

Papujen koostumus muuttuu niiden paahtuessa, joten käyttäytyminenkin toki muuttuu. Ja vaikuttaa että pavun kuivuus vaikuttaa erityisesti jauhatusjäljen ilmavuuteen, eli paljonko se siellä korissa tilaa vie.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Paahtoasteen vaikutus jauhatukseen
« Vastaus #2 : Huhtikuu 21, 2008, 22:54:33 ip »

Komppaan Aleksia. Lisäisin myös sen, että vaaleampi paahto toimii paremmin hiukan korkeammalla uuttolämpötilalla ja tämä vaikuttaa omalta osaltaan ideaaliin uuttoaikaan / jauhatukseen.

T. Teme
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: Paahtoasteen vaikutus jauhatukseen
« Vastaus #3 : Huhtikuu 22, 2008, 10:07:14 ap »

Mittaatteko muuten purujen määrän painon vai tilavuuden mukaan?

Sen verran kuin itse makuja tunnistan, ei tämä vaaleampi versio sulawesi blendistä ole mitenkään viallista tms. Edelleen ihan hyvää, vaikken ole nostanut uuttolämpöä kompensoimaan vaaleutta (PID edelleen 222f).
Ongelmaa tuottaa lähinnä tamppaus: Käytössä LM:n 2 shotin kori, jossa on ura. Kun veitsellä ei voi tasoitella, pitää tasoitus hoitaa koria heiluttelemalla ja vähän pöytään kopistelemalla. Em. seurauksena purut tasaantuvat ja pakkaantuvat hieman, lopullisen tilavuuden ollen uran paikkeilla. Tampperi juuri ja juuri osuu puruihin. Hieman kyllä roiskii nakukahvalla, mutta uutto ei kuitenkaan ole mikään järkyttävän näköinen. Uuton jälkeen purut ovat kyllä turvonneet kiinni sihtiin saakka, eli puruja ei ole ainakaan liian vähän.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Paahtoasteen vaikutus jauhatukseen
« Vastaus #4 : Huhtikuu 22, 2008, 10:24:58 ap »

Minä mittaan määrää aina painon mukaan, jos mittaan. Yleensä mittaan painon pavuista, joskus puruista jos tekee mieli oikein nysvätä.

Minun näppituntumani on, että tasoitus heiluttelemalla ei yleensä johda mihinkään hyvään. Itse hoitaisin ongelman neulalla tai hammastikulla, eli kevyesti weissaisin purut korissa. Kerta kori ei ole täynnä niin tuo onnistuu ihan siististi.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)