Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Milano  (Luettu 4889 kertaa)

Heca

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 143
Milano
« : Toukokuu 02, 2008, 22:06:45 ip »

Ciao,

Milanoon olisi tarkoitus lähteä noin viikon kuluttua. Kahviharrastajana kiinnostaa kuulla foorumilaisten kokemuksia paikallisista kahviloista, missä kannattaa pistäytyä, ja mistä löytyisi alaan liittyvää välineistöä (baristahärpäkkeitä)? 8)

Työmatkahan se on, mutta vapaata on järjestetty sen verran, että täytyy pari tusinaa espressoa käydä siemaisemassa...
Kirjattu
Kahvinkatkuisin terveisin,
Heca

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Milano
« Vastaus #1 : Kesäkuu 24, 2008, 21:28:56 ip »

Millaisia olivat kokemuksesi?

Itse tuli juuri vietettyä juhannusviikko Milanon kupeessa Bergamossa (nopea viisiitti tuli tehtyä myös Milanoon) ja ainakin siellä kokemukset olivat melko positiivisia.

No, ei se espresso omasta mielestä niin hyvää ollut kuin kotona tehdyt, mutta kuitenkin aivan juotavaa tavaraa (eli paljonpaljon parempaa kuin suomessa keskimääriin). Keskimääräinen hinta oli "perusbaarissa" tiskiltä juodessa noin 0,85 euroa (0,80-0,95 välillä vaihteli) ja sitten vähän "hienommissa" paikoissa pöydässä sen 1,30 - huippuna Milanossa Peck:in herkkupuodissa 3,50 euroa (tämän paikan paras anti olikin sitten sieltä löytynyt oman syntymävuoden armanjakkipullo  ;) ).

Hinnasta riippumatta maku oli aikalailla samanlainen joka paikassa. Espressossa oli semmoinen "lavazza/segafredo" -tyyppinen aromi (en osaa sitä oikein paremmin kuvailla) ja jälkimaku oli poikkeuksetta pehmeä (ei tarvinnut vedellä huuhdella suuta jälkeenpäin). Ei antanut juodessa mitään dramaattisia aromaattisia säväyksiä, mutta ei se kyllä pahaakaan ollut.

Espresson valmistus oli aika mutkatonta: (sinkku-)kahva irti koneesta, vanha kakku pois, kahva annostelijan alle, yksi annostelijan kliksautus (sinkulle), nopea tamppaus kiinteään muovitampperiin (=tasoitus), kahva koneeseen ja uutto. Uuttoaika oli sitten aikalailla se 25-30 sekunttia (ja tuossa ajassa tuli oikea määrä kahvia kuppiin). Kahva kerkesi olla koneesta irti sen noin 10-15 sekunttia - eli toiminta oli varsin nopeaa. Joissakin paikoissa barista laittoi täksi ajaksi jäähdytyshuuhtelun päälle jos oli ollut hiljaisempaa. Faema näytti olevan aikalailla suosiossa ainakin Bergamossa.

Myllyn annostelija oli tosiaan aina vähintään puolitäynnä jauhettua kahvia ja ainakin omasta mielestäni espressot maistuivat ilta-aikaan hitusen paremmilta kuin päivällä (johtui varmaankin yksinkertaisesti siitä että tällöin siellä oli tuoreempaa jauhetta kun menekki oli kovempaa). Matkan suurimmat makuelämykset koettiinkin sitten jäätelöbaarien katveessa.

Bongasin muuten näyteikkunasta espressokeitinmuotoilun uusimpia tuulia: :)
Kirjattu

Heca

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 143
Vs: Milano
« Vastaus #2 : Kesäkuu 29, 2008, 10:12:30 ap »

Millaisia olivat kokemuksesi?

Itse tuli juuri vietettyä juhannusviikko Milanon kupeessa Bergamossa (nopea viisiitti tuli tehtyä myös Milanoon) ja ainakin siellä kokemukset olivat melko positiivisia.

No, ei se espresso omasta mielestä niin hyvää ollut kuin kotona tehdyt, mutta kuitenkin aivan juotavaa tavaraa (eli paljonpaljon parempaa kuin suomessa keskimääriin). Keskimääräinen hinta oli "perusbaarissa" tiskiltä juodessa noin 0,85 euroa (0,80-0,95 välillä vaihteli) ja sitten vähän "hienommissa" paikoissa pöydässä sen 1,30 - huippuna Milanossa Peck:in herkkupuodissa 3,50 euroa (tämän paikan paras anti olikin sitten sieltä löytynyt oman syntymävuoden armanjakkipullo  ;) ).

Hinnasta riippumatta maku oli aikalailla samanlainen joka paikassa. Espressossa oli semmoinen "lavazza/segafredo" -tyyppinen aromi (en osaa sitä oikein paremmin kuvailla) ja jälkimaku oli poikkeuksetta pehmeä (ei tarvinnut vedellä huuhdella suuta jälkeenpäin). Ei antanut juodessa mitään dramaattisia aromaattisia säväyksiä, mutta ei se kyllä pahaakaan ollut.

Espresson valmistus oli aika mutkatonta: (sinkku-)kahva irti koneesta, vanha kakku pois, kahva annostelijan alle, yksi annostelijan kliksautus (sinkulle), nopea tamppaus kiinteään muovitampperiin (=tasoitus), kahva koneeseen ja uutto. Uuttoaika oli sitten aikalailla se 25-30 sekunttia (ja tuossa ajassa tuli oikea määrä kahvia kuppiin). Kahva kerkesi olla koneesta irti sen noin 10-15 sekunttia - eli toiminta oli varsin nopeaa. Joissakin paikoissa barista laittoi täksi ajaksi jäähdytyshuuhtelun päälle jos oli ollut hiljaisempaa. Faema näytti olevan aikalailla suosiossa ainakin Bergamossa.

Myllyn annostelija oli tosiaan aina vähintään puolitäynnä jauhettua kahvia ja ainakin omasta mielestäni espressot maistuivat ilta-aikaan hitusen paremmilta kuin päivällä (johtui varmaankin yksinkertaisesti siitä että tällöin siellä oli tuoreempaa jauhetta kun menekki oli kovempaa). Matkan suurimmat makuelämykset koettiinkin sitten jäätelöbaarien katveessa.

Bongasin muuten näyteikkunasta espressokeitinmuotoilun uusimpia tuulia: :)



Ciao


Omat kokemukseni olivat pääosin myönteisiä. Muutaman päivän aikana tuli siemaistua melkoinen määrä espressoja, mutta vain pari cappuccinoa. Espressot olivat Milanossa paljon parempia kuin cappuccinot. Maidon vaahdotus oli joissain kahviloissa suorastaan tökeröä. En tosin päässyt selville millaista maitoa käyttivät, veikkaisin maun perusteella, että melko rasvatonta.

 Mutta ne espressot... aah. Jos Suomeen saisi siirrettyä jotain Italiasta, niin ne iki-ihanat kulmakahvilat paniineineen ja jäätelöineen. Kahviloita oli lähes joka toisella kadulla ja parhailla parin liikkeen välein. Hinta oli huokea, niin kuin kerroit, palvelu hyvää ja espressot maukkaita. Se mikä vähän ihmetytti, oli puuttuva englannin kielen taito. Joissain paikoissa kun yritin kahvia ostaa mukaan, niin kaupat tyssäsivät baristan kielivaikeuksiin.
Hotellini lähellä Via Vitruviolla oli lopuksi parhain kahvila ja parhaat kahvit sekä asiastaan innostunut barista. Kyseisessä kahvilassa käytettiin Losa cafen papuja, jotka olivat tuoreita ja mukaankin sai ostaa kilon pusseissa hintaan 17 e. Hieman jäi harmittamaan kun en ostanut enempää mukaan, se kilo taisi mennä alle kahdessa viikossa. 100% arabicaa ja kerrankin minäkin maistoin jälkimaussa jotain marjaista ja raikasta, aivan uskomattoman hyvä espressona sekä cappana. Tämän kahvilan barista puhui englantia ja oli ilmiselvästi innostunut asiastaan. Juteltiin keittimistä ja myllyistä tovi, ystävällisenä miehenä antoi minulle vielä espressokupin mukaan muistoksi ;D

Keittimet olivat lähes yksinomaan La Spazialeja, taitaa olla Milanon kahviloissa suosittu merkki. Sen verran hyvä mieli jäi matkasta, että taidan joskus piipahtaa ihan lomallakin. Se mikä oli parasta, oli kahvilla käynnin helppous. Kahviloita kun oli joka kulmassa, niin oli kiva pistäytyä ohimennen pystyespressolla ja jatkaa matkaa ja jos kahvihammasta jäi kolottamaan niin ei kun uudestaan parin korttelin päästä. Jäätelöt olivat aivan mahtavia, erityisesti se pistacchio ja nocciola, aah.
Kirjattu
Kahvinkatkuisin terveisin,
Heca

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Milano
« Vastaus #3 : Kesäkuu 29, 2008, 20:24:03 ip »

Maidon vaahdotus oli joissain kahviloissa suorastaan tökeröä.

Täytyy tunnustaa, että kun näin sieltä tiskin yli minkä näköisiä ne höyryputket olivat (päässä semmoinen valkoinen "höttöpallo") jätin Cappucinot kokeilematta ja keskityin espressoihin.

Mutta ne espressot... aah. Jos Suomeen saisi siirrettyä jotain Italiasta, niin ne iki-ihanat kulmakahvilat paniineineen ja jäätelöineen. Kahviloita oli lähes joka toisella kadulla ja parhailla parin liikkeen välein. Hinta oli huokea, niin kuin kerroit, palvelu hyvää ja espressot maukkaita.

Niinpä - jos tosiaan teki mieli kahvia niin käytännössä riitti kurkata nurkan taakse (Bergamossakin) ja missään kuppilassa en tosiaan joutunut tarjottuun espressoon mitenkään pettymään - aivan juotavia olivat kaikki. Jäätelö oli tosiaan sen verran maukasta, että tällaisen hankkiminen jossain tulevaisuudessa ei olisi mitenkään mahdoton yhtälö nykyisen markettivimpstaakin tilalle.  ;)

Se mikä vähän ihmetytti, oli puuttuva englannin kielen taito.

Tämä herätti itsessänikin ensin kummastusta, mutta sitten tuli mieleen että esim. saksa ja ranska (miksei espanja) olisi voinut toimia paremmin - nuo maat kun ovat varmaan monelle italialaiselle "läheisempiä" kuin kaukainen englanti/amerikka. Paha vaan kun en näistä oikein mitään osaa sen paremmin kuin italiaakaan...
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Milano
« Vastaus #4 : Huhtikuu 08, 2011, 14:10:28 ip »

Kevään Italian reissu osuu tällä kertaa myös Milanoon... kenelläkään suosituksia missä kannattaisi käydä?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Milano
« Vastaus #5 : Huhtikuu 08, 2011, 19:53:10 ip »

Kevään Italianreissu osuu tällä kertaa myös Milanoon...kenelläkään suosituksia missä kannattaisi käydä?

Milanoa ei pidetä minään varsinaisena turistin onnelana, muta Duomossa nyt ainakin. Lisäksi kaupat ovat arvostettuja, eli jos tuohta piisaa niin kenkää ja vaatetta.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Milano
« Vastaus #6 : Huhtikuu 08, 2011, 20:43:45 ip »

Ennen Duomoa suunta kuitenkin ensin kohti San Siroa :)

Olin pari vuotta sitten pienessä hotellissa keskellä Corso Buenos Airesia (vilkas liikenteinen kauppakatu [ei se kallein]), sieltä oli hyvä liikkua vähän joka suuntaan.
Vaikka kiertelimme ympäri Italiaa junalla, niin Milano oli tukikohtana, ja siellä tuli noita espressoja hutkittua helttaan kiireessä kadulla.
En nyt osaisi lähteä tiettyä paikkaa suosittelemaan, kun tuntui että taso oli kuitenkin aika sama kaikkialla, eli parempi kuin kohtalainen.
OT: Jos jää aikaa, suosittelen tietenkin toiseen kohteeseen reissua, eli venetsiaan, vaikka junalla. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Milano
« Vastaus #7 : Huhtikuu 08, 2011, 23:25:46 ip »

Milanoa ei pidetä minään varsinaisena turistin onnelana, muta Duomossa nyt ainakin. Lisäksi kaupat ovat arvostettuja, eli jos tuohta piisaa niin kenkää ja vaatetta.

Heh, ajattelin lähinnä onkohan kahvilarintamalla tapahtunut mitään uutta tai erikoista, noi pakolliset turistikohteet tulee varmaan käytyä läpi anyways. Edellisestä Milanon visiitistä alkaa olemaan n. 10 vuotta aikaa ja silloin pyörittiin siellä omalla autolla.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2