Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: kalkinpoisto  (Luettu 50348 kertaa)

akallio

 • Administrator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2805
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #30 : Marraskuu 03, 2010, 19:09:42 ip »

No jos tuosta selviää konetta avaamatta, niin kaipa sen sitten saa itsekin tehtyä. Mutta - nyt lisää tyhmiä kysymyksiä - tuo boileriko tyhjennetään höyrytysputken kautta, ei vesihanan? Tämä jäi hieman epäselväksi siinä Temen blogiselostuksessa.

Normaalisti vesihanan kautta. Höyrytysputken käyttö on yksi kikka, jolla boileri saadaan ihan täyteen. Silloin kuitenkin joudut rukkaamaan koneen täyttölogiikkaa niin, että se yrittää ylitäyttää boilerin. Ja tässä pitää tietenkin olla tarkkana, ettei riko mitään. Jiiteen kallistuskikka on paljon suositeltavampi.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Lotta

 • Caffè Latte
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 22
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #31 : Marraskuu 04, 2010, 12:30:08 ip »

Ok, jos vielä palastelen tuon operaation niin voitte kommentoida jos jotain on menossa pieleen (ja ehkä tästä on hyötyä muillekin puuhaan ensi kertaa ryhtyville):

1) Kone päälle ja kunnolla lämpimäksi (n. 30 min).
2) Kone pois päältä ja kuumavesihanan kautta mahdollisimman paljon vettä pois boilerista.
3) Vesisäiliön täyttäminen sitruunahappoliuoksella.
4) Boilerin ylitäyttämiseksi konetta kallistetaan (ei varmaankaan sammuteta, koska tällöin ei tapahtune mitään?!).
5) Lämmönvaihtimen putsaamiseksi lasketaan vettä grupon kautta lyhyissä sykleissä ja välillä joku pidempi tauko (1-2 h) koneen ollessa päällä kokoajan.
6) Lopuksi kone sammutetaan ja boileri tyhjennetään vesihanan kautta.

Molempien huuhtelu
1) Vesisäiliön pesun jälkeen huuhdellaan boileri (ainakin kerran ylitäyttämällä) > vedet vesihanan kautta ulos (pitääkö kone aina sammuttaa ennen vedenlaskua?). Tämä varmaan ainakin pari kertaa.
2) Lämmönvaihdin huuhdellaan laskemalla vettä gruposta. Pari vesisäiliöllistä riittänee.

Unohtuiko jotain/ onko jotain menossa pieleen?

Ja vielä yksi kysymys:
Boilerin koko Andrejassa on n. 1,6 l ja vesisäiliön 3 l, joten riittäisiköhän sellainen parin litran satsi sitruunahappoliuosta kumpaankin operaatioon?

EDIT: Kuten akallio tuossa alla ehdottikin, kannattaa lämmönvaihtimen ja boilerin liotus ehdottomasti yhdistää, siksipä muokkasin tuota ohjeistusta vielä sen mukaisesti. Boileria sai huuhdella useamman kerran ennen kuin vesi oli kirkasta. Myös grupon kautta joutui vettä laskemaan aika paljon, sillä liottelun jälkeen tuli niitä metallihiukkasia jonkun verran. En ollut ihan varma (kun unohdin kysyä), olisiko myös höyryputken kautta pitänyt laskea vähän sitä happoliuosta ja arvelin sitten, että ei ehkä tekisi pahaa. Vaarana kai oli, että jos boileri olisi ollut pahasti kalkkeutunut, niin höyryputki olisi voinut tukkeutua.

Kaiken kaikkiaan homma ei ollut ollenkaan niin mutkikasta kuin olin pelännyt, joten ainakin tällaisen kevyemmän putsauksen voi kyllä helposti tehdä itsekin. Koneen availun jätän sitten ammattilaisille. Kiitos vaan avusta kaikille kommentoijille :)
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 08, 2010, 15:59:29 ip kirjoittanut Lotta »
Kirjattu

akallio

 • Administrator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2805
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #32 : Marraskuu 04, 2010, 13:09:25 ip »

1) Koska kone on jo lämmin edellisen operaation jälkeen, niin lämmitystä ei enää tarvita, vaan sen voi sammuttaa ja laskea kuumavesihanan kautta mahdollisimman paljon vettä pois.

Varmaan kannattaa yhdistää lämmönvaihtimen ja boilerin liottelu? Toki onnistuu se peräkkäinkin, jos ei ole niin hoppu.

3) Boilerin ylitäyttämiseksi konetta kallistellaan (ei varmaankaan sammuteta, koska tällöin ei tapahtune mitään?!).

Ei sammuteta, koska tarkoitus on saada veden korkeutta mittaava anturi kuvittelemaan veden pinnan laskeneen ja koneen täyttämään happoliuosta vähän yli normaalin vesirajan, jossa kalkkia helposti on "nauha".

1) Vesisäiliön pesun jälkeen huuhdellaan boileri (ainakin kerran ylitäyttämällä) > vedet vesihanan kautta ulos (pitääkö kone aina sammuttaa ennen vedenlaskua?). Tämä varmaan ainakin pari kertaa.

Jos kone on päällä vedenlaskun aikana, niin se todennäköisesti rupeaa pumppaamaan vettä boileriin, jolloin ulos laskettavaan "väärään" nesteeseen sekoittuu tankista tulevaa "oikeaa" nestettä ja nesteenvaihto ei ole yhtä tehokasta. Tosin kai käytännössä koskaan nesteenvaihto ei ole täydellinen kuumavesihanaa käyttäen. Ammattikoneissa on sitä varten erillinen tyhjennysproppu pohjassa, mutta kotikoneissa joutuu soveltamaan.

Jos boileri on putsattu ylitäyttämällä, niin se toki pitää myös huuhdella samalla tavalla, kuten kirjoititkin.

Unohtuiko jotain/ onko jotain menossa pieleen?

Lopussa varmaan kannattaa varmistaa, että gruposta tai kuumavesihanasta tuleva vesi ei maistui turhan paljon sitruunalle.

Ja vielä yksi kysymys:
Boilerin koko Andrejassa on n. 1,6 l ja vesisäiliön 3 l, joten riittäisiköhän sellainen parin litran satsi sitruunahappoliuosta kumpaankin operaatioon?

Eiköhän tuo riitä, tosin eipä se sitruunahappo niin kallista ole etteikö kannata ottaa reilusti.


Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

vemuli

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 631
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #33 : Marraskuu 04, 2010, 14:00:21 ip »

Keskustelusta innostuneena aloitin itsekin kalkinpoisto-operaation, edellisestä (purku osiin ja hapotus) onkin jo melkein kaksi vuotta  :)

- puhdistin cafizalla koneen blindin avulla, kuten normaalistikin
- tyhjensin boilerin vanhasta vedestä (teen tämän viikoittain) poistopropun kautta.
- hain apteekista 2 pussia sitruunahappoa a' 100g
- hapot ämpäriin, vettä perään (n.25g / l)
- koneen täyttöletku irti seinästä (ppk-liitin)
- letkun pää ämpärissä olevaan happoliuokseen
- kone päälle, täyttö yli normaalirajan (anturin hämäys)
- lämmitysvastus päälle

- hx:n kautta ajoin muutaman sekunnin ajan ko. liuosta (jouduin aluksi avittamaan peukalolla, tukkimalla ämpärissä oleva pää hetkeksi, tyyliin: auki-kiinni-auki-kiinni...)
- annoin liuoksen muhia hetken aikaa, kunnes ajoin lisää liuosta lävitse
- tarpeellisen liuottelun jälkeen (tämän arviointi olikin se prosessin vaikein vaihe) boilerin tyhjennys
- uudelleen täyttö "seinästä" tuoreella vedellä, tyhjennys
- toistoja n kertaa
- kun boilerin vesi on ok, siirryin uuttoputkiston huuhteluun
- toistoja n kertaa (makutesti toimii ihan ok)


Oli tarkoitus tehdä isompikin huolto, mutta tilaamani tiivisteet yms. roippeet eivät ole vieläkään tulleet perille (tilausvahvistus tullut 10.10.2010). Tosin en ole varma onko niitä edes lähetetty vielä minulle.

EDIT:

Saa muuten useamman kerran tyhjennellä tuota boileria. Viides kerta menossa ja vielä on sinertävää. En ole kyllä joka täytön jälkeen kuumentanut boileria, joten huuhtelu ei ole ollut niin "tehokasta".
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 04, 2010, 15:44:49 ip kirjoittanut vemuli »
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

kopi

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 4
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #34 : Helmikuu 06, 2011, 14:57:01 ip »

Tervehdys!

Päivitysvimma saatu laantumaan, ainakin hetkeksi, ja Vibiemmen Domobar Junior tuplaboilerilla tulossa. Kone on vähän yli vuoden vanha mutta kalkinpoistoa ei kyseiseen vehkeeseen ole tehty. Asiaa enemmän tutkiessani huomasinkin ettei toi tuplaboilerisen kalkinpoisto välttämättä olekaan ihan niin pikku juttu kuin ajattelin. Ulkolaiset "verkko-ammattilaiset" jopa suosittelevat ettei kalkinpoistoon ryhdyttäisi ollenkaan kotikonstein.Voihan laitteen kuljettaa johonkin liikkeeseen ja antaa homma ammattilaisille, mutta jos operaatio ei vaadi painepuolelle kajoamista (avaamista) niin uskoisin että siitä selviytyy, ja voi olla varma että se on myös kunnolla tehty eikä vain valohoidettu!
Hyvä kuvallinen ohje Vibiemmen Double Domoon löytyy http://espressocare.com/PDF-Files/DoubleBoiler-VBM-Descaling%204-30-10.pdf. Kotelon avaaminen ja muutaman kytkimen ohittelu ei vaikuta mahdottomalta tehtävältä varsinkin jos Juniorissa on samankaltaisia sisuskaluja kuin Double Domossa, se selviää kunhan saan laitteen itselleni.
Ajattelin ensimmäiseksi avata grupon "sieni" mutterin ja sen kalkeutumis asteesta päättelisin kuinka kauan anna hapon sisällä vaikuttaa (tunti versus yön yli jos on tosi pahan näköinen).
Lämpötilat aiheuttavat vähän ihmetystä. Toisaalla neuvotaan antamaan lämpöjen nousta normaalille tasolle ja taas toisaalla kytkemään virta heti pois kun tarvittava määrä pesuliuosta on saatu pumpattua. Ymmärtääkseni sitruunahappo toimii nopeammin/paremmin lämpimämpänä, mutta onko jotain haittaa jos lämmöt pitää alussa/koko ajan päällä, varsinkin jos liuotus aika venyy useampaan tuntiin?
Onko vielä muuta mitä pitäisi ottaa huomioon kun rupean laitetta huoltamaan?
Kirjattu

migu2

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2080
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #35 : Kesäkuu 07, 2012, 09:04:53 ap »

Kone on nyt reilu vuoden vanha, joten tulipa tuossa avattua gruppo ja sienessä oli yllättävän paljon kalkkia, joten hapotettiin se puhtaaksi. Samalla putsasin myös esiuuttokammion, jossa oli tummaa röhnää jonkun verran.
Lienee paikalllaan tehdä kalkinpoisto koko koneelle, lämpö kun ei tunnu kiertävän enää samaan malliin kuin ennen. Nykyään tarvitsee pitää suurempaa lämpötilaa boilerissa, jottei lämpötila putoa liikaa uuton aikana.
Mutta, tuo vedenpinnananturihan sijaitsee tuossa boilerin päällä keskellä (boileri vaaka-asennossa), joten onko hyötyä kallistella konetta boilerin ylitäyttämiseksi? Lieneekö parempi vain irroittaa tuo anturinjohto ja ylitäyttää boileri niin? Boileri ilmeisesti ylitäyttyy, kun johto on vain irrallaan?
Ja kun tarkoitus on puhdistaa sekä hx, että boileri samalla kertaa, niin eihän sitä erikseen tarvitse tehdä? Samalla sitruunahapolla puhdistus on kuitenkin tehtävä.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

akallio

 • Administrator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2805
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #36 : Kesäkuu 07, 2012, 09:31:03 ap »

Kannattaa aluksi kokeilla, että toimiiko kallistelu. Kallistelee konetta (reilusti!) ja kuuntelee, lähteekö täyttö päälle.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

migu2

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2080
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #37 : Kesäkuu 07, 2012, 20:08:45 ip »

Eipä tuottanut runsas kallistelu suuntaan jos toiseen minkäänlaisia tuloksia...
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Nasuli123

 • Macchiato
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 146
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #38 : Kesäkuu 07, 2012, 21:11:58 ip »

Itse olen ainakin vetänyt aina tuon vesianturin irti ja täyttänyt boilerin siten. Koneena siis hx -Giotto.
Viime kerralla tuli kuitenkin pienoisia ongelmia sillä vedin koko systeemin vahingossa pois pelkän anturin johdon irroittamisen sijaan. Siinä oli hieman sähellystä mukana, varsinkin kun anturin osia tippui boilerin sisään...
Kuitenkin sain taas autofillin toimimaan pienen tuunauksen jälkeen.
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
EK43, Mahlkönig Kenia

jiitee

 • Global Moderator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2358
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #39 : Kesäkuu 07, 2012, 21:40:56 ip »

Eipä tuottanut runsas kallistelu suuntaan jos toiseen minkäänlaisia tuloksia...

Näyttääkö vacuum breaker sellaiselta jonka saisi helposti irti?

Jos on, niin kannattaa irrottaa se (ja putsata erikseen - kun alkaa jossain vaiheessa kuitenkin falskaamaan), lapota boileri tyhjäksi, laittaa sitruunahapot sisään ja täyttää kuumalla vedellä piripintaan (tuosta aukosta). Kun on jäähtynyt, niin lappoa liuos pois, puhdas vesi tilalle, taas tyhjäksi ja sitten puhdasta vettä hieman yli puolenvälin, breaker kiinni ja kone käyntiin (jolloin täyttää boilerin itse sopivalle tasolle). Testaa lopuksi ettei maistu boilerin vesi sitruunalle.

Toki voi putsata "perinteisesti" pumpun kautta, mutta tällöin saa suht monta kertaa täyttää sen boilerin, odottaa että lämpenee ja laskea hanan/pillin kautta tyhjäksi (ennen kuin sitruunan maku häviää). Samalla syytä olla tarkkana vastuksen kanssa ettei kärähdä (mikäli koneessa ei ole anturia joka estää vastuksen lämmitysen vajaalla boilerilla). Lappoamalla pääsee paljon suoraviivaisemmin, ei tarvitse kallistella ja lähtee varmasti pohjia myöten puhtaaksi (kun lappoaa huolella).

Ennen boilerin putsausta kannattaa tosin putsata HX (liuosta vain pumpulla koneen läpi, antaa vaikuttaa rauhassa ja lopuksi juoksuttaa puhdasta vettä). Jos ei ole HX:ää ennen putsannut, niin kannattaa tarkistaa tämän jälkeen vielä ettei grupon yläosaan ole irronnut saostumia tukkeeksi.
Kirjattu

migu2

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2080
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #40 : Kesäkuu 08, 2012, 08:53:40 ap »

Näyttääkö vacuum breaker sellaiselta jonka saisi helposti irti?

Jos on, niin kannattaa irrottaa se (ja putsata erikseen - kun alkaa jossain vaiheessa kuitenkin falskaamaan), lapota boileri tyhjäksi, laittaa sitruunahapot sisään ja täyttää kuumalla vedellä piripintaan (tuosta aukosta). Kun on jäähtynyt, niin lappoa liuos pois, puhdas vesi tilalle, taas tyhjäksi ja sitten puhdasta vettä hieman yli puolenvälin, breaker kiinni ja kone käyntiin (jolloin täyttää boilerin itse sopivalle tasolle). Testaa lopuksi ettei maistu boilerin vesi sitruunalle.

Tuossa tuo vacuum breaker möllöttää (tuo on Vivin boileri) http://coffeetime.wikidot.com/vacuum-breaker, eli eiköhän tuon ihan näppärästi irti saa. Kone sihisee muutenkin jonkun verran lämmityksen aikana, joten lienee ihan putsauksen tarpeessa muutenkin. Lappoamalla putsaus olisi tosiaan paljon helpompaa ja nopeampaa. Onkohan tuossa vacuum breakerissa jotain ruuvilukitetta tai muuta tiivistemassaa?
Jotain outoa koneessa kyllä nyt on, kun lämpöä ei tahdo riittää. Tänään aamulla ekan shotin jälkeen lämmöt jäivät pyörimään 94 asteen kieppeille ja toisen shotin uuton aikana lämmöt tippuivat 90 asteeseen. Aikaisemmin olen pitänyt boilerin lämpöjä tuossa 115 asteessa ja nyt 119 ei tahdo enää riittää  ???

EDIT: kuva boilerin päältä (hieman eri näköinen, eikös tuohon mene PIDistä johto) http://i239.photobucket.com/albums/ff89/migu2/Izzo/Viviboilerup.jpg
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 08, 2012, 08:59:56 ap kirjoittanut migu2 »
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

jiitee

 • Global Moderator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2358
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #41 : Kesäkuu 08, 2012, 10:32:53 ap »

Näyttäisi tosiaan olevan breakeri korvattu lämpötila-anturilla. Tosiaan, koska lämmön säätely ei enää perustu boilerin paineeseen vaan oikeaan lämpöön, on vacuum breaker sinällään tarpeeton "valepaineen" poistajana.

Tuo näyttäisi olevan teipillä tai vastaavalla tiivistetty (tuo valkea siinä juuressa)? Saattaa lähteä helpostikin irti. PID anturi kannattaa myös putsata, ainakin Joonan Brewtuksessa oli yhden näkemäni kuvan perusteella melkoinen kerrostuma vastaavassa osassa.

Jos HX on kerännyt pintaansa kovasti kalkkia ja muuta, niin lämmön siirtyminen luonnollisesti heikkenee (boilerista HX:ään ja HX:stä gruppoon).
Kirjattu

migu2

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2080
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #42 : Kesäkuu 08, 2012, 10:45:31 ap »

Tuo näyttäisi olevan teipillä tai vastaavalla tiivistetty (tuo valkea siinä juuressa)? Saattaa lähteä helpostikin irti. PID anturi kannattaa myös putsata, ainakin Joonan Brewtuksessa oli yhden näkemäni kuvan perusteella melkoinen kerrostuma vastaavassa osassa.

Eli siis tuo PIDin anturi on tuon pultin takana boilerin sisässä? Tuo valkoinen on semmoista purkkamaista töhnää, hieman arveluttaa lähteä tuota repimään auki, jos en sitä enää tiiviksi saakaan takaisin. Mitä lie tököttiä tuo valkoinen sitten onkaan?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

jiitee

 • Global Moderator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2358
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #43 : Kesäkuu 09, 2012, 12:22:06 ip »

Tuo valkoinen on semmoista purkkamaista töhnää, hieman arveluttaa lähteä tuota repimään auki, jos en sitä enää tiiviksi saakaan takaisin. Mitä lie tököttiä tuo valkoinen sitten onkaan?

Korvaavan tiivistysaineen siihen varmaankin joutuu hankkimaan.

Esim. www.loctite.fi - kataloogia kannattaa katsastaa.

(itseasiassa täältä taitaa löytyä samantyyppistä)
Kirjattu

migu2

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2080
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #44 : Kesäkuu 10, 2012, 19:36:02 ip »

Pelkkä HX tuli putsattua ja hieman voisin kallistua siihen suuntaan että lämmöt pysyvät koneessa jälleen vanhaan malliin, sekä kone palautuu nopeammin uuttamisesta. Katsotaan ja kuulostellaan...
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600