Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: kalkinpoisto  (Luettu 43760 kertaa)

Mariia

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 408
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #15 : Heinäkuu 29, 2009, 18:38:15 ip »

Arvelen, että joku muukin on kiinnostunut tästä tiedosta.

O.K.

Minä olen  :)

En vain saa selvää siihen, onko boilerin oltava mieluiten liuotuksen aikaan kylmä, haalea, lämmin, vaiko kuuma (tuskin).

Tähän minäkin toivoisin kommentteja. Pyykinpesukoneen kalkinpoistohan tehdään kuumimmalla mahdollisella ohjelmalla (ainakin tällaisen ohjeen sitruunahappopussinkera sain apteekista). Toisaalta kuuma ohjelma putsaa konetta muutenkin, kun nykyiset tekstiilit pestään niin matalissa lämpötiloissa eli lämpötilan korkeus saattaa liittyä aivan muuhun kuin sitruunahapon käyttäytymiseen?
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

Misse

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 709
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #16 : Heinäkuu 29, 2009, 18:39:24 ip »


En vain saa selvää siihen, onko boilerin oltava mieluiten liuotuksen aikaan kylmä, haalea, lämmin, vaiko kuuma (tuskin). Arvelen, että joku muukin on kiinnostunut tästä tiedosta.


Tarkoittanet varmaan lähteekö kalkki parhaiten sitruunahapolla kuumana vaiko kylmänä? Jos kalkkeutuneita osia putsailee avonaisessa astiassa näkee todella selvästi kuinka lämpö on oleellisessa osassa prosessin nopeutumista. Kylmässä vedessä kalkkiset kohdat vain ovat, mutta lämmitettäessä happo + kalkki alkaa muodostamaan ihan silmin nähden hiilidioksidia.

Itse olen putsaillut vähän isompien koneiden boilereita siten, että olen laittanut reilun annoksen sitruunahappoa boileriin (boileri siis ei ole ollut tässä vaiheessa koneessa kiinni), tyyliin 500g/15litraa ja lämmittänyt ajoittain veden kiehumispisteen tuntumaan.

Todella isot kalkkeutumat vaativat tuollakin annostuksella useamman päivän/kerran kalkinpoiston, että kaiken kalkin saa pois. Tuollainen suht tuju sitruunahappoliuos sitten värjäytyy boilerin lämmitysvastuksista siniseksi, mutta käsittääkseni kuparimäärä joka jo värjää veden on aika mitättömän pieni.

-Mikko-
Kirjattu

nicce

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 32
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #17 : Joulukuu 18, 2009, 07:54:24 ap »

Kiitoksia Temelle hyvästä selostuksesta HX-koneen kalkinpoistoon (omassa blogissaan).

Kysymys - lämmönvaihtimen ja boilerin kalkinpoisto on tehty eri vaiheissa - oliko ainoa syy tässä että lämmönvaihdin puhdistettiin cleancafilla ja boileri sitruunahapolla? Eli onko tässä joku käytännön este ettei näitä voi tehdä samaan aikaan, kunhan vaan varmistuu että boilerissa ja lämmönvaihtimessa on aineet sisällä?

Pulya ei siis ilmeisesti boileriin, mutta sitruunahappo kävisi molempiin tarkoituksiin? Etikallahan poistetaan kalkkia ainakin pesukoneista tms. mitenkäs tämä käy espressokoneissa.

Purin tuon e61 grupon atomeiksi eilen ja sieltä löytyi varsin mukavasti kalkkia, joten syytä olettaa että saattaisi löytyä muualtakin. Erittäin hyvät ohjeet löytyy tuolta (premium sisältöön pääsee käsiksi kun liittyy bellabaristan postituslistalle)

http://coffeetime.wikidot.com/e61-group-servicing
Kirjattu
ECM Giotto & Mazzer Mini

akallio

 • Administrator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2797
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #18 : Joulukuu 18, 2009, 13:50:03 ip »

Pulya ei siis ilmeisesti boileriin, mutta sitruunahappo kävisi molempiin tarkoituksiin? Etikallahan poistetaan kalkkia ainakin pesukoneista tms. mitenkäs tämä käy espressokoneissa.

Jep. Etikka toimii myös, mutta on niin pahan hajuista ja makuista, että sitä ei kannata keittimen syövereihin läträtä. Puhtaaksi huuhteleminen voi olla iso työ, kun taas sitruunahappojämät eivät ole niin epämiellyttäviä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

migu2

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2066
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #19 : Joulukuu 18, 2009, 14:40:24 ip »

Kalkinpoisto-operaatio alkaisi olemaan minullakin edessä... mistäs löytyisi kunnolliset ohjeet (mieluiten kuvien kera) oikeaoppiseen puhdistamiseen? Koneena siis tuo yksiboilerinen Zaffiro, perus E61 -settiä siis. Googlella löytyy paljon tietoa, mutta jokaisella tuntuu olevan oma näkemys asiasta.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

jiitee

 • Global Moderator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2358
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #20 : Joulukuu 18, 2009, 15:41:47 ip »

mistäs löytyisi kunnolliset ohjeet (mieluiten kuvien kera) oikeaoppiseen puhdistamiseen? Koneena siis tuo yksiboilerinen Zaffiro, perus E61 -settiä siis. Googlella löytyy paljon tietoa, mutta jokaisella tuntuu olevan oma näkemys asiasta.

Yksiboilerisen kanssa ei paljon vaivaa ole - vesi kun menee ja tulee pois boilerista pumpun voimalla. Eli teet sitruunahappoliuoksen ja ajat sen vain koneen sisälle (itselläni ollut muistaakseni 25-30g per 1 litra vettä - täysin varma en tuosta ole, tarkistan annostelun aina operaation yhteydessä uudestaan). Pidä huoli että kaikki kiteet ovat liuenneet hyvin ennen pumpun läpi työntämistä - itse valmistan liuoksen aina hyvissä ajoin (="tekeytyy" pöydällä). Sitruunahapon voi liuottaa myös pienempään määrään vettä (0.5l) - tällöin tulee tietysti vähemmän pumpattavaa, mutta liukeneminen on verkkaisempaa (boilerissa tilanne kuitenkin tasoittuu siellä valmiina olevan "puhtaan" veden toimesta). Liuoksen otat siis suoraan valmistusastiasta - siirrät vain menoletkun tankista sinne.

Sitten vain annat koneen olla lämpimänä sellaisen 30-60 min liuokset sisällä - jossain välissä kannattaa laskea vettä boilerista höyryputken kautta niin saa senkin putsattua. Kun aika on täysi niin sitten vain puhdasta vettä boilerin läpi ensin sellainen täysi tankillinen ja tämän jälkeen voi makutestillä kokeilla maistuuko sitruunalle - jos maistuu niin lisää huuhtelua kunnes maku kaikkoaa (muista myös ajaa lopuksi puhdasta vettä pillinkin kautta). Vibrapumpulla kannattaa pitää aina puolen minuutin juoksutuksen jälkeen hieman taukoa (pari minuuttia).
Kirjattu

migu2

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2066
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #21 : Joulukuu 19, 2009, 17:24:19 ip »

Ai ettei toi proggis tuon vaativampi olisikaan? Mitä joskus lukenut että porukka repinyt koneesta boilerin irti, liotellu erikseen jne. Tuntuu vain oudolta ajaa grupon läpi se likavesi sieltä (jotkut raportoineet noista metallihileistä ym.). Ettei vain sitten koko gruppo ole pian tukossa... OPV vingahtelee nykyään välillä (tuota ei ole aikaisemmin tehnyt).
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

jiitee

 • Global Moderator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2358
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #22 : Joulukuu 20, 2009, 20:36:11 ip »

Mitä joskus lukenut että porukka repinyt koneesta boilerin irti, liotellu erikseen jne.

Nyt taidat sotkea tilanteen jonkin umpikalkkeutuneen koneen entisöintiprojektiin. Ei todellakaan tarvitse boileria irroitella.

Tuntuu vain oudolta ajaa grupon läpi se likavesi sieltä (jotkut raportoineet noista metallihileistä ym.).

Eipä sieltä oikein muuta tietä ulos ole - paitsi mikäli boilerista saa irti päältä jonkin sopivan osan jonka kautta pääsee lappomaan sen tyhjäksi (höyryboilereissa esim. vacuum breaker). Höyrypillin kautta saa kanssa tavaraa ulos, mutta sen purkaminen on sitten työläämpää mikäli saa jollain isolla kokkareella sen tukkoon. Mutta jos suoritat kalkinpoiston säännöllisesti, niin mitään tukkeutumisongelmia ei pitäisi kovin helposti tulla - jos taas annat boilerin kalkkeutua kunnolla, niin sitten sieltä voi isompaa liukenematonta lohkaretta jonnekin lähteä.

Metallihileet lähtevä gruposta ja niiden kanssa on vain elettävä. Häviävät aikanaan ja jos häiritsevät niin on suhteellisen pieni operaatio avata gruppo ylhäältä ja putsata.

Ettei vain sitten koko gruppo ole pian tukossa...

Gruppo on melkeinpä koneen helpoiten avattavia ja putsattavia osia.

OPV vingahtelee nykyään välillä (tuota ei ole aikaisemmin tehnyt).

OPV voi alkaa vingahtelemaan kuluessaan/kovettuessaan (tiivisteet)/kalkkeutuessaan. Oman koneeni OPV:n pystyy halutessaan avamaan, putsaamaan, vaihtamaan tiivisteen ja rasvaamaan - onko Zaffirossa minkänäköinen tuo osa? Yleensä tuosta vinkumisesta ei ole haittaa muuta kuin tuo ääni - mutta pahimmillaan se voi toki alkaa temppuileemaan kunnolla (ja sitten uuttopaine heittelee tms).

Mikäli tuo kalkinpoisto tuntuu uskaliaalta operaatiolta, niin vie kone huoltoon jollekin joka sen suorittaa. Operaatio kuuluu kuitenkin koneen normaaliin käyttöön ja ilman sitä seuraa yleensä jossain vaiheessa isompia (ja kalliimpia) ongelmia. Näitä "järeitä" koneita ostaessa pitäisi itseasiassa aina muistaa miettiä huollon tarve. Se että koneet maksavat paljon, ei tarkoita etteikö niille joutuisi aina jotain operaatiota suorittamaan. Siinä ympäristössä joihin ne on alunperin suunniteltu sen hoitaa huoltomies säännöllisin väliajoin - kotikäyttäjän pitää tehdä itse tai viedä huoltajalle.

Itse suoritan omalle HX:lleni kalkinpoiston noin kaksi kertaa vuodessa (boileri ja lämmönvaihdin) ja onkin itseasiassa tässä joululomalla edessä. Sen verran korjausta tuohon aiempaan sitruunahappomäärään: mitäisi olla ml eikä g (25-30ml jauhetta siis).
Kirjattu

migu2

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2066
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #23 : Joulukuu 21, 2009, 08:39:03 ap »

Gruppo on melkeinpä koneen helpoiten avattavia ja putsattavia osia.

No tämä on kyllä varsin totta.

OPV voi alkaa vingahtelemaan kuluessaan/kovettuessaan (tiivisteet)/kalkkeutuessaan. Oman koneeni OPV:n pystyy halutessaan avamaan, putsaamaan, vaihtamaan tiivisteen ja rasvaamaan - onko Zaffirossa minkänäköinen tuo osa? Yleensä tuosta vinkumisesta ei ole haittaa muuta kuin tuo ääni - mutta pahimmillaan se voi toki alkaa temppuileemaan kunnolla (ja sitten uuttopaine heittelee tms).

Täytyypä vaikka availla kone taas ja tutkiskella OPV, jos sen vaikka ottaisi irti ja putsaisi kunnolla. Uuttopaine heittelee kyllä jonkin verran (joskin missä menee raja mikä on normaalia ja mikä ei).

Mikäli tuo kalkinpoisto tuntuu uskaliaalta operaatiolta, niin vie kone huoltoon jollekin joka sen suorittaa. Operaatio kuuluu kuitenkin koneen normaaliin käyttöön ja ilman sitä seuraa yleensä jossain vaiheessa isompia (ja kalliimpia) ongelmia. Näitä "järeitä" koneita ostaessa pitäisi itseasiassa aina muistaa miettiä huollon tarve. Se että koneet maksavat paljon, ei tarkoita etteikö niille joutuisi aina jotain operaatiota suorittamaan. Siinä ympäristössä joihin ne on alunperin suunniteltu sen hoitaa huoltomies säännöllisin väliajoin - kotikäyttäjän pitää tehdä itse tai viedä huoltajalle.

Tämähän on toki selvä asia, että koneita pitää huoltaa ja hoitaa sen mukaan miten niitä käytetään, eikä siinä tosiaan mitään ongelmaa ole. Tarpeeksi kun vain on tietoa, niin on helpompi lähteä itse tekemään. Seuraavaksi apteekkiin ostamaan sitruunahappoa ja joululomalla onkin sitten aikaa näpräillä  :).
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Carlo

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 42
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #24 : Joulukuu 21, 2009, 12:09:47 ip »

Seuraavaksi apteekkiin ostamaan sitruunahappoa ja joululomalla onkin sitten aikaa näpräillä  :).
Prismastakin löytyy kotiviiniosastolta, eikä varmaan ainakaan enempää maksa kuin apteekissa.
Kirjattu

migu2

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2066
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #25 : Joulukuu 21, 2009, 13:31:11 ip »

Prismastakin löytyy kotiviiniosastolta, eikä varmaan ainakaan enempää maksa kuin apteekissa.

Kiitti vinkistä, mutta lähin apteekki on tuossa 500 metrin päässä ja Prisma 25 kilometrin päässä :)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

jiitee

 • Global Moderator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2358
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #26 : Joulukuu 21, 2009, 18:01:02 ip »

Tuli sitten operaatio tänään suoritettua. Taas "humisee" lämmityssyklin aikana nätisti ja HX toipuu selvästi nopeammin. Tuon HX:n kanssa isoin aika meni höyryboilerin huuhtelussa, kun pitää aina odotella paineen nousua. Huuhteluita kun joutuu jokusen suorittamaan - vastaa viidennellä huuhtelulla ei enää ollut vihertävää väriä boilerin vedessä, ja siihen vielä parit varmistukset päälle.

100g sitruunahappoa maksoi 1.80€ apteekissa ja sillä suorittaa sen 3 kalkinpoistoa hyvinkin.
Kirjattu

Lotta

 • Caffè Latte
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 22
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #27 : Marraskuu 03, 2010, 10:59:35 ap »

Andrejani on nyt ollut käytössä (tosin ei läheskään päivittäisessä) vuoden päivät, joten tuota kalkinpoisto-operaation suorittamista ei voine enää kovasti pitkittää. Olen lukenut ohjeita tältä foorumilta ja Temen blogista, mutta kieltämättä olen edelleen epävarma, miten tuosta hommasta selviän kun en ole mikään ah-rakastan-kaikkien-laitteiden-purkamista-osiin tyyppi. Joku ylitäyttöanturi pitäisi siis osata löytää ja irrottaa, jotta homman saa kunnolla tehtyä, aargh  :-\

Helpointa on varmaan tehdä sekä boilerin että lämmönvaihtimen kalkinpoisto samalla kertaa, ensiksi ilmeisesti kuitenkin tuo lämmönvaihdin. Ja kaikki sitruunahapolla. Mihin tuo ylitäyttöanturin johto oikein kiinnitetään, eikö sitä voi vaan irrottaa operaation ajaksi?! Ja boileriko pitää täyttää kahteen kertaan tuolla liuoksella? Boilerin tyhjennys tapahtunee tuon kuumavesihanan kautta eikö?

Mistähän löytyisi joku vapaaehtoinen, joka voisi tehdä homman.... maksua vastaan tietysti.
Kirjattu

jiitee

 • Global Moderator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2358
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #28 : Marraskuu 03, 2010, 16:49:04 ip »

Andrejani on nyt ollut käytössä (tosin ei läheskään päivittäisessä) vuoden päivät, joten tuota kalkinpoisto-operaation suorittamista ei voine enää kovasti pitkittää. Olen lukenut ohjeita tältä foorumilta ja Temen blogista, mutta kieltämättä olen edelleen epävarma, miten tuosta hommasta selviän kun en ole mikään ah-rakastan-kaikkien-laitteiden-purkamista-osiin tyyppi.

Ei tarvitse konetta avata taikka purkaa. Itse olen suorittanut yhtä perusteellisempaa kalkinpoistoa lukuunottamatta toimenpiteen kone kasassa. Boileria liuoksella täytettäessä olen vain kallistanut lopussa konetta sen verran että kone on ottanut hieman "ylimääräistä" nestettä sisään anturin noustessa pinnan yläpuolelle (muistaakseni piti kallistaa edestäpäin katsoen taakse ja oikealle).

Helpointa on varmaan tehdä sekä boilerin että lämmönvaihtimen kalkinpoisto samalla kertaa, ensiksi ilmeisesti kuitenkin tuo lämmönvaihdin. Ja kaikki sitruunahapolla. Mihin tuo ylitäyttöanturin johto oikein kiinnitetään, eikö sitä voi vaan irrottaa operaation ajaksi?! Ja boileriko pitää täyttää kahteen kertaan tuolla liuoksella? Boilerin tyhjennys tapahtunee tuon kuumavesihanan kautta eikö?

Ne menevät samalla kertaa. Laskettelet vain loput liuokset grupon kautta ulos (siis mitä boilerin täytyttyä jää jäljelle). Kalkkia kertynee enemmän boilerin puolelle.

Mistähän löytyisi joku vapaaehtoinen, joka voisi tehdä homman.... maksua vastaan tietysti.

Ainakin Lohjalla (Cafetoria) huoltanee Andrejaa.
Kirjattu

Lotta

 • Caffè Latte
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 22
Vs: kalkinpoisto
« Vastaus #29 : Marraskuu 03, 2010, 18:20:59 ip »

No jos tuosta selviää konetta avaamatta, niin kaipa sen sitten saa itsekin tehtyä. Mutta - nyt lisää tyhmiä kysymyksiä - tuo boileriko tyhjennetään höyrytysputken kautta, ei vesihanan? Tämä jäi hieman epäselväksi siinä Temen blogiselostuksessa.
Kirjattu