Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kahvikirjallisuus  (Luettu 72795 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Kahvikirjallisuus
« : Huhtikuu 08, 2008, 20:31:47 ip »

Kahvinvalmistuksestahan löytyy hyvin tietoa internetistä ja esimerkiksi tällaisilta foorumeilta, mutta välillä olisi mukavaa saada koottua tietyt "perusasiat" itselleen jotenkin yhteen nippuun. Helpoiten tämä onnistuu jos sattuu löytämään itselleen aiheesta sopivan kirjan.

Äskettäin ilmestyi Scott Rao:n kirja The Professional Barista's Handbook, josta ainakin itse kiinnostuin siitä kirjoitettujen kommenttien perusteella (edellisestä linkistä voi katsoa hieman näytteitä kirjasta ja Home-Baristan puolelta löytyy myös otteita "nettimuodossa".)

Tilasinpa kirjasen sitten suoraan tuolta tekijän sivujen kautta. Heikon dollarin avittamana hinnaksi kirjalle tuli noin 36 euroa postikuluineen (Hasbeankin ottanut valikoimiinsa, mutta siellä taitaa lähtöhinta olla lähempänä 38 euroa ja ilman postikuluja). Kirja tuli perille tilauksesta vajaassa viikossa ja oli mallikkaasti pakattu tukevaan kirjekuoreen. Eli ainakin voin noin "ostokokemuksena" suositella tuota suoraan tilaamista (jos joku muu on tuota aprikoinut).

Nyt kun olen hieman päällisin puolin tuota kirjaa selannut, niin ensivaikutelma on mielestäni oikein hyvä. Kuvia löytyy, käytönnön vinkkejä ja tekniikkaneuvoja (kaikkea espresson valmistukseen liittyvää, maidonvaahdotusta, latteartin tekoa) sekä mukavasti "tieteellistyyppistä" teoriaa (partikkelikoosta, filtterin muodon vaikutuksesta virtaukseen, jne. - eli sen tyyppisiä asioita joita esimerkiksi tuolla home-baristan puolella on puitu). Nuo espresson valmistukseen liittyvät "tieteelliset" osat on kuitenkin esitetty esimerkiksi Illyn kirjaan verrattuna kansantajuisemmin ja käytännöllisemmin eli "kotibaristan" kannalta mukavammin (mutta Illyn kirjasta löytyy sitten paljon enemmän tietoa esim. kahvista ihan kasvina - eli se onkin enemmän "yleisteos" kahvista ja espressosta).

Tätä kirjaa ennen on kai ainoa "baristakirja" ollut Schomerin kirjanen (joka sekin löytyy hyllystä - kirjat on kivoja :) ) - mutta jo tämän ensivilkaisun perusteella uskallan suositella tuon Schomerin kirjan unohtamista mikäli aikoo baristakirjan hankkia ja ostamaan ennemminkin tämän (paitsi jos on perustamassa kahvilaa, niin silloin kannattaa tuo Schomerkin lukea läpi).

Mutta pitänee tässä nyt paneutua tarkemmin tähän uuteen tuttavuuten ja laittaa kommenttia tänne lisää - mikäli sellaiseen tulee aihetta.
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #1 : Huhtikuu 08, 2008, 21:37:50 ip »

Itse en ole kyseistä teosta vielä nähnyt tai lukenut, mutta kuulostaa kiinnostavalta. Nuo muut mainitut kirjat löytyvät hyllystä ja tuo Illyn kirja on kyllä erinomainen ja ehdoton lempparini, vaikkakin todella raskaslukuinen. Scottin kirja on kyllä matkalla minullekin ja odottelen innolla.

T. Teme
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #2 : Huhtikuu 08, 2008, 22:41:06 ip »

Illyn kirja on kyllä erinomainen ja ehdoton lempparini, vaikkakin todella raskaslukuinen.

Itsekin pidän tuosta kirjasta kovasti - kirjan nimestä voisi tosin laittaa ensimmäisen sanan sulkuihin "(Espresso) Coffee - The Science of Quality", sillä noin 3/4 noista vajaasta 400 sivusta on ihan yleistä kahvitietoutta laadun näkökulmasta. Ja pureskeltavaa tuossa riittää pitkäksi aikaa - en ole vieläkään jaksanut lukea ajatuksella läpi kaikkia kohtia makuhermoista, stimulanteista ja näihin liittyvistä fysiologisita/kemiallisista reaktioista.  :)

Ainoastaan parissa kohtaa iskee hieman silmään Illyn ja kumppaneiden "agenda" - eli siellä vähän turhan suorasti kehutaan parissa kohtaa omia tuotteita ("vaivihkaan") ja sitten kahvi nautintoaineena ja hyvää tekevänä juomana pääsee vähän turhan eeppisiin mittoihin kirjan loppuosassa. Mutta noita "kauneusvirheitä" ei ole kuin muutama ja kyllä tuosta se 98% on aivan asiallista tekstiä.
Kirjattu

Aficionado

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 83
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #3 : Huhtikuu 08, 2008, 23:00:54 ip »

Taannoin tuossa Suomalaisessa vieraillessani poistin pokkarihyllystä Stewart Lee Allenin Paholaisen juoman. En ole vielä päässyt lukemaan kun edellinen pokkari vielä vähän kesken, mutta eiköhän se tästä lähipäivinä aukea tuokin opus  ;)

Ei nyt niinkään kahvikirja tietokirjamielessä, mutta pistetään silti.

http://www.loistopokkarit.com/index.php?trg=book&id=669&ord=&ofs=0&q=paholaisen%20juoma
Kirjattu
Silvia & Rocky

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #4 : Huhtikuu 09, 2008, 16:03:48 ip »

Itselläni on kaikki kolme Kenneth Davidsin kirjaa eli:

 Home Coffee Roasting, Revised, Updated Edition: Romance and Revival    
 Coffee: A Guide to Buying, Brewing, and Enjoying
 Espresso: Ultimate Coffee, Second Edition    
   
Aika paljon sisältävät toistoa, mutta asiallisia kirjoja muuten...
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #5 : Huhtikuu 11, 2008, 22:03:37 ip »

Scottin kirja saapui tänään. Pakko sanoa että kirja on mielestäni erittäin asiallinen teos.

Vaikka kirjassa käsitellään kohtuullisen laajasti suodatinkahvi ja pikaisesti myös pressokahvi sekä tee, painottuu kirja selkeästi kuitenkin espressoon (joka ei vaivaa minua koska lähinnä espressoa nautiskelen). Asiat on esitetty fiksusti, kompaktisti ja helposti ymmärrettävästi - liikaa tieteellistä tekstiä ja analyysiä on vältetty. Olisihan joistakin asioista toki voinut jaaritella huomattavan paljon laajemminkin kuin mitä Scott tekee, mutta toisaalta ei heti tule mieleen mitään olennaista jota kirjasta uupuisi (jos siis puhutaan kirjan aiheesta - baristatekniikasta).

Kannattaa huomata että laitteiden ja tarvikkeiden ylläpitoa, puhdistusta ja siistimisestä ei käsitellä lainkaan, eli kirja keskittyy vain juomien valmistukseen.

"The Professional Barista's Handbook" on siis mielestäni mainio ostos - hyvä lisä aiemmin mainitsemalleni Illyn kirjalle ja Schomerin kirja on mielestäni lähes turha ostos jos tämä kirja löytyy hyllystä. Kahvin paahtamisesta, Teestä ja esim Turkkilaisesta kahvista kiinnostuneiden kannattaa kuitenkin suunnata katseensa muualle.

T. Teme
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 11, 2008, 22:12:06 ip kirjoittanut Teme »
Kirjattu

Kotibaari

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 141
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #6 : Syyskuu 25, 2008, 10:44:11 ap »

Nostetaan nyt tätä ketjua, jottei turhaan tule ylläpidettyä tuota toisaalla aloittamaani.

Raon kirja saapui noin viikossa, ja onkin mukava teos. Olen sitä jo jonkin verran lukenut, mutta näyttää siltä, että siinä ei puhuta kahvilaaduista ja kahvin ostamisesta mitään. Olisiko näihin asioihin parempi teos tuo Kenneth Davisin Coffee? Tai se Illyn kirja, jonka tekstien objektiivisuutta ei kylläkään hirveän helposti niele.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #7 : Syyskuu 25, 2008, 22:25:18 ip »

ei puhuta kahvilaaduista ja kahvin ostamisesta mitään. Olisiko näihin asioihin parempi teos tuo Kenneth Davisin Coffee?

Mitä tarkoitat kahvin ostamisella? Kahvilaaduista löytyy aika hyvin tietoa netistäkin - varsinkin "suurpiirteiset" kuvaukset eri maitten/paikkojen kahvien piirteistä (esim. täällä on jonkinlaiset). Toisaalta kovin tarkkoja kuvauksia ei oikein voi antaa - riippuu aina kulloisenkin vuoden kasvuolosuhteista jne. minkälainen papu sieltä putkahtaa (mutta siis on tiettyjä "erikoispiirteitä" jotka säilyvät tietyn paikan kahvissa vuodesta toiseen).

Tai se Illyn kirja, jonka tekstien objektiivisuutta ei kylläkään hirveän helposti niele.

Tuo kirja on siis eräänlainen katsaus suureen määrään tieteellisiä julkaisuja. Eli se ei ole siis mikään opas espresson valmistamiseen. Kirja yrittää ynnätä yhteen kaiken sen mitä nykyisin tiedetään espresson laatuun vaikuttavista tekijöistä (kasvuolosuhteet, lajikkeet, käsittely, paahtaminen, säilytys, jauhaminen, valmistaminen jne...). Samalla sitten käydään läpi mm. perkolaatioprosessin periaatteet, makuaistimusten syntyminen (!) jne. Ainoa kohta missä "Illy" pistää hieman silmään on parin kohdan maininta heidän käyttämäänsä papujen säilytysmenetelmään (inertissä kaasussa ja paineessa) ja jokunen maininta pod-systeemeistä. Mutta noin 98% tuosta kirjasta on ihan asiallista tekstiä (ja jokaisen luvun lopusta löytyy kattava lista asiaan liittyvistä ja viitatuista tieteellisistä artikkeleista, joista asiat voi halutessaan käydä tarkastamassa). Sisällysluetteloa voi vilkuilla vaikka täältä.
Kirjattu

Kotibaari

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 141
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #8 : Syyskuu 26, 2008, 00:29:55 ap »

Mitä tarkoitat kahvin ostamisella?

Niin siis lähinnä kaipasin apuja siihen, kun valkkaan papuja kaupasta/netistä. Eli mitä plaatuja ja paahtoja kannattaa miksikin ostaa jne.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #9 : Syyskuu 26, 2008, 09:11:54 ap »

Niin siis lähinnä kaipasin apuja siihen, kun valkkaan papuja kaupasta/netistä. Eli mitä plaatuja ja paahtoja kannattaa miksikin ostaa jne.

Homman ilohan on kokeilla itse. ;)

Mutta kannattaa ehkä aloittaa espressosekoituksilla eikä mennä suoraan SO eli "alkuperäpapuihin". Tuoreuteen kannattaa panostaa. Suomesta/Suomeen ostettuna laadukkaan pavun kilohinta ei yleensä tipahda alle 26/28 euron. Mutta tässä kannattaa siis olla varovainen, eli ettei pidä kaikkea kallista laadukkaana. Uskon nimittäin että monestakin paikasta taitaa löytyä yli 30 euron kilohintaan liian tummaksi paahdettua ja "laarissa" kuukauden-pari lojunutta papua.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #10 : Marraskuu 14, 2008, 17:57:57 ip »

http://www.coffeeparts.com/accessories/books.html

Täältä näyttäisi löytyvän alan kirjallisuutta. Onko kenellekään tuttuja teoksia? Scott Raon kirjaa on sen verran hehkuteltu täälläkin, että luultavasti lähtee tilaukseen, mutta olisiko tuossa tarjonnassa jokin muu "must"-juttu?

Olisin jo tilannut Raon kirjan Hasbeanilta papujen kera, mutta eipä löytynyt enää ko. kirjaa...
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #11 : Marraskuu 14, 2008, 21:29:01 ip »

Enpä tiedä kannattaako toista baristaopasta ottaa (en oikein näe mitä uutta asiaa ne voisivat tuon Raon kirjan jälkeen tuoda esille). Mutta noista muista aihepiireistä tuo "The Espresso Quest" vaikuttaisi viihdyttävältä ja "Espresso Made in Italy" teknisessä mielessä kiinnostavalta.

Jos pitäisi jotain yleistä kahvi/espresso kirjaa suositella tuon Raon lisäksi, niin se on ehdottomasti tämä "Illy", mutta ei näytä olevan tuolla sinun linkittämässäsi kaupassa.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #12 : Marraskuu 15, 2008, 11:11:07 ap »

Enpä tiedä kannattaako toista baristaopasta ottaa (en oikein näe mitä uutta asiaa ne voisivat tuon Raon kirjan jälkeen tuoda esille). Mutta noista muista aihepiireistä tuo "The Espresso Quest" vaikuttaisi viihdyttävältä ja "Espresso Made in Italy" teknisessä mielessä kiinnostavalta.

Jos pitäisi jotain yleistä kahvi/espresso kirjaa suositella tuon Raon lisäksi, niin se on ehdottomasti tämä "Illy", mutta ei näytä olevan tuolla sinun linkittämässäsi kaupassa.

Luulen, että tilaan sen Raon kirjan ja pitäähän yksi teknisempi opuskin löytyä, joten "Espresso Made in Italy" saattaisi olla hyvä lisä...
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #13 : Toukokuu 10, 2009, 13:17:06 ip »

Kävin pikaisesti pk-seudun kirjastotarjonnan läpi (www.helmet.fi), ainoa löytämäni espresso-teos oli "Espresso : ultimate coffee / Kenneth Davids".

Höh.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Lada

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 110
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #14 : Heinäkuu 06, 2009, 19:12:26 ip »

Itse oon nyt hankkinut Raon ja Illyn kirjan. Raon oon jo lukassu, ja tykkäsin, että se oli hyvä kirja näin aloittelijalla. Selkee ja helposti ymmärrettävä. Tota Illyn kirjaa oon lukenu nyt vähäsen. Ja on se vähän vaikealukuisempaa ja erilaista. Osa luvuista menee vähän ohi, mutta suurin osa ei. Pitää varmaan lukea useamman kerran läpi, että joka juttu jää päähän.

Nyt odottelen tätä, vaikkei vielä ehkä advanced pohjalla ollakaan:
http://www.expressoparts.com/uploaded_images/hiroshi_freepour_cover-781979.jpg
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 06, 2009, 19:17:19 ip kirjoittanut Lada »
Kirjattu