Mielestäni ainakin näin semi aloittelijalle tuo Scott Raon The professional barista's handbook tarjoaa hyvin selkeästi perusteet espresson valmistuksesta. Kuvatkin selventää hyvin ja takasivuilla olevat sananselitykset helpottavat lukua - ei tarvii arvailla taitaako googlen kääntäjä kahvisanastonkin.
Hyllystä löytyy myös Everything but espresso, mutta sitä en ole vielä ehtinyt aloittaa kun olen viime ajat ollut niin syventynyt espresson huimaan maailmaan.
Olisikohan jotain vinkkejä kirjallisuudesta, joka keskittyy kahvin lajikkeisiin, alkuperään, keräämiseen ja käsittelyyn ennen kuin kahvi päätyy paahtimolle?
Riippuu vähän siitä minkätasoinen playeri kahvin parissa olet ja kuinka paljon tiedät ennestään.
Wendelbookista löytyy hienoja kuvia ja hyvää tekstiä kahvista kokonaisuudessaan. Illyn kirjassa samaa asiaa ehkä hieman kattavammin mutta taatusti tylsemmin. Wendelboen, Coffee collectiven ja GLC:n Laurin ja muiden blogia pitävien paahtimoiden & kauppiaiden sivuilta löytyy usein raporttia tiloilta ja alkuperämailta, joista voi taitava oppija tehdä yleistyksiä kahvinkasvatuksesta.
Lajikkeista löytyy kattava lista & historiaa osoitteesta:
http://genuscoffea.wordpress.com/coffea-article/ (on muuten Kalevalan veroinen arkisto). Coffee research-sivulta löytyy aikast paljon tietoa, jonka pitäisi kuitenkin olla jo tuttua luettuasi kaikki mainitsemani lähteet ja sivut. Counter culture-paahtimolta löytyy listauksia eri lajikkeiden makukuvauksista.
Coffeed.com-foorumilla on aika hyvää kamaa joskin jo muutaman vuoden takaa.
Kaiken kahviin liittyvän tiedon kanssa on tietenkin syytä käyttää malttia sekä harkintaa ja jatkaa kaikenlaisten kahvien maistelemista sellaisenaan ilman tietoon liittyviä ennakkokäsityksiä. Lopulta tieto muuttuu tieto kokemukseksi armottoman kahvinjuomisen seurauksena. Tämä tosin tapahtunee normaalisti vasta postuumisti.
