Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Kahvikirjallisuus  (Luettu 72800 kertaa)

Lada

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 110
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #15 : Joulukuu 17, 2009, 19:41:09 ip »

onkos kellään tuota Hiroshi Sawadan kirjaa? Haittaako vaikka se onkin suurimmaksi osaksi japaniksi? Saako tarpeeksi irti?
Mistä ostettu? Yritin poistaa espresso partsilta mutta ei tahdo maksu mennä läpi.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #16 : Tammikuu 07, 2010, 21:47:46 ip »

Linkki hieman viiveellä:

Joitakin suosituksia aihepiireittäin (lyhyin perusteluin) löytyy täältä. "Osa 2" ilmestynee lähiaikoina.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #17 : Huhtikuu 17, 2010, 11:13:23 ap »

Scott Raolta on ilmestymässä/ilmestynyt uusi kirja "Everything But Espresso", jonka pystyy jo ennakkotilaamaan (noin 36 euroa postikuluineen - hetihän tuo oli tilattava :)). Otteita kirjasta voi vilkuilla täältä. Siellä onkin heti toisella esimerkkiaukeamalla kommentti vastaan "yleistä käsitystä" siitä että hituset olisivat pääasiallinen kitkeryyden syy (suodatin/pressokahvissa). Scottin mukaan syynä on huono (=leveä) partikkelijakauma (mm. Jim Schulman on ollut samansuuntaisilla linjoilla).
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 17, 2010, 20:34:11 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #18 : Toukokuu 06, 2010, 19:38:39 ip »

Scott Raolta on ilmestymässä/ilmestynyt uusi kirja "Everything But Espresso", jonka pystyy jo ennakkotilaamaan (noin 36 euroa postikuluineen - hetihän tuo oli tilattava :)).

Onpas se aika ohut läpyskä. Mutta sisältö vaikuttaa kiinnostavalta.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #19 : Toukokuu 06, 2010, 20:50:40 ip »

Scott Raolta on ilmestymässä/ilmestynyt uusi kirja "Everything But Espresso"

Kirja saapui tänään. Ihan asiallisen tuntuinen pikaisen selailun perusteella. Pressopannu, EvaSolo, Vakuumikeitin ja Suodatinkahvit käydään siis läpi. Tämän lisäksi uuttoprosessista ja sen kontrolloinnista on ihan mielenkiintoisen tuntuista juttua johon tosin ei ole vielä ehtinyt syventyä.

T. Teme
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #20 : Toukokuu 06, 2010, 21:24:02 ip »

Kirja saapui tänään. Ihan asiallisen tuntuinen pikaisen selailun perusteella. Pressopannu, EvaSolo, Vakuumikeitin ja Suodatinkahvit käydään siis läpi. Tämän lisäksi uuttoprosessista ja sen kontrolloinnista on ihan mielenkiintoisen tuntuista juttua johon tosin ei ole vielä ehtinyt syventyä.

T. Teme

Kahvimaailman  Koraani? :o

Mitäs Rao kirjoittaa Evasolosta? Kaivoin omani kaapista pölyttymästä ja olisi mielenkiintoista kuulla josko tuohon olisi joku virallinen käyttötapa.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #21 : Toukokuu 06, 2010, 21:28:54 ip »

Tännekkin saapui tänään - reilu pari viikkoa kesti matka (liekkö tuhkapilvi hidastanut). Ensimmäinen positiivinen yllätys oli se, että kirjassa oli kovat kannet.

Samantienhän se piti lukaista läpi ja paljon sieltä löytyi ajatusta herättävää asiaa. Huomenna heti testaamaan.  :)

Noiden Temen luettelemien valmistusmenetelmien lisäksi sieltä löytyi myös Abidille (ja vastaaville) suunnattu ohje.

Kirjan "sanoma" tulee selväksi jo esipuheessa: kirjoittaja haluaa antaa ohjeet siihen kuinka kustakin valmistusmenetelmästä saisi mahdollisimman toistettavan ja selventää mukavasti mitä tähän päämäärään pyrkiessä kannattaa ja ei kannata kussakin tapauksessa tehdä. Ja tietysti tavoitteena on myös se tasainen ja oikeassa suhteessa tapahtunut uuttuminen.

Yliannostelemisen "vaaroista" varoitellaan parissakin kohtaan ja erityisesti vakuumikeittimen kanssa.

Esitykseltään niin mukavaa luettavaa, että olisi suonut että pituutta olisi ollut vähän enemmänkin. Lyhykäisyys johtuu osittain siitä että kirjassa ei mennä spekulaatiolinjalle vaan asiat esitetään suht ytimekkäästi ja perustellusti.

Mitäs Rao kirjoittaa Evasolosta? Kaivoin omani kaapista pölyttymästä ja olisi mielenkiintoista kuulla josko tuohon olisi joku virallinen käyttötapa.

Veden lisäyksen jälkeen ohjeistaa painelemaan pinnalle nousevia puruja alaspäin varovasti, kunnes siinä on enää vaahtoa jäljellä (sekoittaminen olisi liian sattumanvaraista - paineleminen ei lisää uuttumista läheskään niin tehokkaasti). Kaatamisen aikana kehoittaa pyörittämään Soloa varovasti akselinsa ympäri, minkä pitäisi estää filtterin tukkeutumista.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #22 : Toukokuu 06, 2010, 21:45:06 ip »

Niin, ja kirjassa on tosiaan melko isossa roolissa ExtractMojo, jonka avulla Scott on varmentanut havaintojaan ja oikonut omiakin väärinkäsityksiään.

Yksi melko pedantti ohje on punnita kahvi jauhamisen jälkeen. Jos 20g papuja antaakin ulos vain 19g jauhetta, on siinä massahukkaa 5% ja se kuulemma näkyy (ja maistuu) selvästi juoman vahvuudessa (brew strength) jos on laskettu vesimäärä tuon 20g perusteella.

Scott antaa myös selkeän lähtökohdan kahvi/vesi suhteelle (idea esitykseen peräisin Vince Fedeleltä - ExtractMojon kehittäjältä). Eli kutakin 1 grammaa jauhetta kohden 17 grammaa kuumaa vettä. Näillä suhteilla on ilmeisesti helpoin hakea uuttoaikaa ja jauhatusta säätämällä kohdillen 1.25%-1.30% brew strength ja 19%-20% extraction yield (kuulemma tällä suhteella 19% e.y. antaa 1.25% b.s.:n ja 20% 1.32%).

Lisäys: Ja kirjasta ilmeni että sekä tässä että tässä tapauksessa ei uutto ole mennyt ideaalisti kahvimassan lopullisen sijoittumisen perusteella. Kummassakin tapauksessa pitäisi olla "mild dome shape" - eli vain varovasti kaarella ylöspäin (mm. tuon vakuumikeittimen tapauksessa antaa korjausvihjeen - sekoita varovaisemmin imun alussa).
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 06, 2010, 21:50:54 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #23 : Toukokuu 06, 2010, 23:49:27 ip »

Lisäys: Ja kirjasta ilmeni että sekä tässä että tässä tapauksessa ei uutto ole mennyt ideaalisti kahvimassan lopullisen sijoittumisen perusteella. Kummassakin tapauksessa pitäisi olla "mild dome shape" - eli vain varovasti kaarella ylöspäin (mm. tuon vakuumikeittimen tapauksessa antaa korjausvihjeen - sekoita varovaisemmin imun alussa).

Eikä tässä (kakku notkollaan ja paljon puruja reunalla):
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1419.msg13406#msg13406

Onneksi en omista uutoista ole laittanut kuvia nettiin. :)

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #24 : Toukokuu 06, 2010, 23:58:33 ip »

Onneksi en omista uutoista ole laittanut kuvia nettiin. :)

:)

No, eivät ne pahalta ole tähän mennessä onneksi maistuneet - ja ilona nyt se, että on vinkkiä kuinka saa vielä paremmaksi.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #25 : Kesäkuu 01, 2010, 23:00:11 ip »

Pari eteen osunutta arviota Raon kirjasta: linkki 1, linkki 2. Tietysti myös HB:n ketjusta löytyy kommenttia.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #26 : Lokakuu 29, 2012, 22:06:09 ip »

Itse kun olen näistä härveleistä kiinnostunut, niin tilasin tuolaisen puolihömpän niistä:
http://www.espressomadeinitaly.com/en/negozio/espresso-made-in-italy.asp
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #27 : Marraskuu 09, 2012, 11:59:11 ap »

Ostamani joululahjakirja saapui, vaikka paketissa lukeekin Lounais-Sumoi.

Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #28 : Marraskuu 11, 2012, 12:34:11 ip »

Sain täytettyä kiinnostavasti aukkojani sivistyksessä. Niitä tietysti riittää, mutta minulle uutta oli E-61 nimen etymologia.
Se on napattu vuoden 1961 auringonpimennyksestä.

Lisäksi vipukoneen historia oli minulle yllättävän nuori: vasta vuonna -38 oli mainos moisesta, tosin vakasuuntaisesta Gaggian Lampo-vivusta.

Tässä se on käännetty pystyyn:

Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

endy

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: Kahvikirjallisuus
« Vastaus #29 : Tammikuu 06, 2013, 17:18:03 ip »

Mielestäni ainakin näin semi aloittelijalle tuo Scott Raon The professional barista's handbook tarjoaa hyvin selkeästi perusteet espresson valmistuksesta. Kuvatkin selventää hyvin ja takasivuilla olevat sananselitykset helpottavat lukua - ei tarvii arvailla taitaako googlen kääntäjä kahvisanastonkin.
Hyllystä löytyy myös Everything but espresso, mutta sitä en ole vielä ehtinyt aloittaa kun olen viime ajat ollut niin syventynyt espresson huimaan maailmaan.

Olisikohan jotain vinkkejä kirjallisuudesta, joka keskittyy kahvin lajikkeisiin, alkuperään, keräämiseen ja käsittelyyn ennen kuin kahvi päätyy paahtimolle?
Kirjattu