Kahvikeskustelu > Muu kahviaiheinen keskustelu

Kahvikirjallisuus

(1/7) > >>

jiitee:
Kahvinvalmistuksestahan löytyy hyvin tietoa internetistä ja esimerkiksi tällaisilta foorumeilta, mutta välillä olisi mukavaa saada koottua tietyt "perusasiat" itselleen jotenkin yhteen nippuun. Helpoiten tämä onnistuu jos sattuu löytämään itselleen aiheesta sopivan kirjan.

Äskettäin ilmestyi Scott Rao:n kirja The Professional Barista's Handbook, josta ainakin itse kiinnostuin siitä kirjoitettujen kommenttien perusteella (edellisestä linkistä voi katsoa hieman näytteitä kirjasta ja Home-Baristan puolelta löytyy myös otteita "nettimuodossa".)

Tilasinpa kirjasen sitten suoraan tuolta tekijän sivujen kautta. Heikon dollarin avittamana hinnaksi kirjalle tuli noin 36 euroa postikuluineen (Hasbeankin ottanut valikoimiinsa, mutta siellä taitaa lähtöhinta olla lähempänä 38 euroa ja ilman postikuluja). Kirja tuli perille tilauksesta vajaassa viikossa ja oli mallikkaasti pakattu tukevaan kirjekuoreen. Eli ainakin voin noin "ostokokemuksena" suositella tuota suoraan tilaamista (jos joku muu on tuota aprikoinut).

Nyt kun olen hieman päällisin puolin tuota kirjaa selannut, niin ensivaikutelma on mielestäni oikein hyvä. Kuvia löytyy, käytönnön vinkkejä ja tekniikkaneuvoja (kaikkea espresson valmistukseen liittyvää, maidonvaahdotusta, latteartin tekoa) sekä mukavasti "tieteellistyyppistä" teoriaa (partikkelikoosta, filtterin muodon vaikutuksesta virtaukseen, jne. - eli sen tyyppisiä asioita joita esimerkiksi tuolla home-baristan puolella on puitu). Nuo espresson valmistukseen liittyvät "tieteelliset" osat on kuitenkin esitetty esimerkiksi Illyn kirjaan verrattuna kansantajuisemmin ja käytännöllisemmin eli "kotibaristan" kannalta mukavammin (mutta Illyn kirjasta löytyy sitten paljon enemmän tietoa esim. kahvista ihan kasvina - eli se onkin enemmän "yleisteos" kahvista ja espressosta).

Tätä kirjaa ennen on kai ainoa "baristakirja" ollut Schomerin kirjanen (joka sekin löytyy hyllystä - kirjat on kivoja :) ) - mutta jo tämän ensivilkaisun perusteella uskallan suositella tuon Schomerin kirjan unohtamista mikäli aikoo baristakirjan hankkia ja ostamaan ennemminkin tämän (paitsi jos on perustamassa kahvilaa, niin silloin kannattaa tuo Schomerkin lukea läpi).

Mutta pitänee tässä nyt paneutua tarkemmin tähän uuteen tuttavuuten ja laittaa kommenttia tänne lisää - mikäli sellaiseen tulee aihetta.

Teme:
Itse en ole kyseistä teosta vielä nähnyt tai lukenut, mutta kuulostaa kiinnostavalta. Nuo muut mainitut kirjat löytyvät hyllystä ja tuo Illyn kirja on kyllä erinomainen ja ehdoton lempparini, vaikkakin todella raskaslukuinen. Scottin kirja on kyllä matkalla minullekin ja odottelen innolla.

T. Teme

jiitee:

--- Lainaus käyttäjältä: Teme - Huhtikuu 08, 2008, 21:37:50 ip ---Illyn kirja on kyllä erinomainen ja ehdoton lempparini, vaikkakin todella raskaslukuinen.

--- Lainaus päättyy ---

Itsekin pidän tuosta kirjasta kovasti - kirjan nimestä voisi tosin laittaa ensimmäisen sanan sulkuihin "(Espresso) Coffee - The Science of Quality", sillä noin 3/4 noista vajaasta 400 sivusta on ihan yleistä kahvitietoutta laadun näkökulmasta. Ja pureskeltavaa tuossa riittää pitkäksi aikaa - en ole vieläkään jaksanut lukea ajatuksella läpi kaikkia kohtia makuhermoista, stimulanteista ja näihin liittyvistä fysiologisita/kemiallisista reaktioista.  :)

Ainoastaan parissa kohtaa iskee hieman silmään Illyn ja kumppaneiden "agenda" - eli siellä vähän turhan suorasti kehutaan parissa kohtaa omia tuotteita ("vaivihkaan") ja sitten kahvi nautintoaineena ja hyvää tekevänä juomana pääsee vähän turhan eeppisiin mittoihin kirjan loppuosassa. Mutta noita "kauneusvirheitä" ei ole kuin muutama ja kyllä tuosta se 98% on aivan asiallista tekstiä.

Aficionado:
Taannoin tuossa Suomalaisessa vieraillessani poistin pokkarihyllystä Stewart Lee Allenin Paholaisen juoman. En ole vielä päässyt lukemaan kun edellinen pokkari vielä vähän kesken, mutta eiköhän se tästä lähipäivinä aukea tuokin opus  ;)

Ei nyt niinkään kahvikirja tietokirjamielessä, mutta pistetään silti.

http://www.loistopokkarit.com/index.php?trg=book&id=669&ord=&ofs=0&q=paholaisen%20juoma

Tuomas:
Itselläni on kaikki kolme Kenneth Davidsin kirjaa eli:

 Home Coffee Roasting, Revised, Updated Edition: Romance and Revival    
 Coffee: A Guide to Buying, Brewing, and Enjoying
 Espresso: Ultimate Coffee, Second Edition    
   
Aika paljon sisältävät toistoa, mutta asiallisia kirjoja muuten...

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta